alışveriş magazalarında çalışan kızların müşterilerine canım diye hitap etmesi

bana şimdiye kadar kimse canım demedi,deseydi de sizin gibi aşırı tepki gösterip şikayet etmezdim.bu olaya tamamen alt üst ilişkisiyle bakmaktır.sınıflandırma yapmışsınız.yazık kız işten atıldıysa atılma sebebini soranlara canım dedim ,tek suçum bu demiştir

ha ama şu var ben satış görevlisi,doktor,kapıcı yani günlük hayatta karşılaştığım hiç bir insanın bana sen demesinden hoşlanmıyorum.üstelik bu kişi benden yaşça epey küçükse.ben her zaman karşımdakinin yaşına bakmadan siz derim ki bu bir saygı gereğidir.ama artık insanlarda siz deme kültürü bitmiş.çok nadir duyuyorum siz kelimesini.

Özellikle forumda üslubumu yanlış anlamamaları için canım kelimesini kullandığım çok olur ama özellikle mağaza gibi ortamlarda bu tarz konuşmalardan hiç hoşlanmam. Hatta mağaza çalışanlarının müşteri yanında kendi aralarında özel hayatlarından bahsetmeleri de çok ama çok sinir bozucu olduğunu düşünüyorum. Bir kaç defa başıma geldi ilk defa girdiğim yerde yanımda çalışanlar resmen birbirleriyle kavga ediyorlar. Ne büyük disiplinsizlik. Yaklaşık 5 dk kavgalarının bitmesini bekledim ücreti ödemek için. Ama sonunda dayanamadım yaptığınız saygısızlık dedim size ne oluyor gibi ukala ukala konuştu. aldığımı bıraktım ve kızları şikayet ettim. sonra ne oldu bilmiyorum.
İş disiplini diye birşey vardır herkes birbirine saygılı olmak zorunda. Müşteriye canım demek saygısızlıktır bu kadar. ilerde iş yerim olursa uyaracağım konulardan birisi bu olur. eğerki çalışırsamda buna dikkat ederim

ben de bana canım denilmesinden hoşlanmam yani iki dakika önce sadece alacağım giyisi konusunda yardımcı olmaya çalışan birinin canım demesi samimi gelmez aksine soğuk gelir; ama bu kadar büyük tepki de göstermem; biraz gidilen mağazadaki çalışanların profesyonelliğine de bağlı bir durum; yani marka ile çalışanlardan gördüğünüz yardım da doğru orantılı oluyor.

Benim daha çok rahatsız olduğum konu mağaza çalışanının "ayyy bundan ya da bunun şu renginden kendime de aldım çok memnunum" demesidir. Zaten satış tekniğinde de doğru bir şey değilmiş sanırım.

Herkesin görüşü bir olacak diye bi'şey yok. Yazıyı okuyunca ilk olarak konu sahibi küçümsüyor gibi görünse de işin aslı öyle değilmiş şimdi okuyunca farkettim.
Bazı insanlar cidden sıcak olmaktan ziyade laubali olabiliyor. Yani arada ince bir cizgi var.
Konu sahibi uygun bir dille bana söylemeyin lütfen diyor bayan hala tamam canım. Resmen dalga geçmiş. Bence bu durumda kasiyer ve ya personel canım dedi diye değil saygısızlık etti diye şikayet ederdi bi'çoğumuz.

bence büyütülecek yargılanacak bir olay degil. :26:
ben yeni tanıstıgım insanlara kullanmam.. neden kullanmam ?
biraz cekingenim bu konuda zaten yeni tanıstıgım bi insanla konusmaya cekinirim bide canım nasıl derim
ama biri bana canım dese daha ilk tanıstıgımızda(bayanlardan bahsediyorum) yadırgamam.. desin n'olacak ?
Ama tabi herkes bir degil.
Siz hoslanmıyorsunuz anladıgım kadarıyla.
Bilemedim ne desem.. :)

Son düzenleme:

Ama arkadaş rahatsız olduğunu belirtmiş, söylemeyin demiş bunun üzerine dalga geçer gibi yine tamam canım dedim:26:. Bence şikayet etmesindeki en büyük etken bu. Herkesin yapısı farklı ben de zaman zaman bulunduğum ortamlarda ciddiyet bi'resmiyet isterim. Kendimi üstün görmüyorum diye de her önüne gelen canım desin değil ki:26:

Evet dediğiniz gibi herkes bir değil...
Geçenlerde forumda bir hanımefendiyle anlaşmazlığa düştük, bana sürekli sen, sana vs hitapta bulunuyor, 3 kere cevap yazdım her birinde de 'siz' dedim ama hala sen diyerek hitap edince konuşmayı bitirdim.
Bu üslup aradaki gözle görülmeyen bir çizgidir, karşıdakinin size yaklaşmasını belirttiğiniz sınırdır.
Ve sizin müsadeniz olmamasına rağmen bu sınır aşılıyorsa bana göre saygısızlıktır.
İnsanların normalde bile 1 metre sınırı vardır, sadece en yakınlarını o çemberin içine alırlar, bir yabancının o çemberin içine girmesi yani sizin dibinizden yürümesi, otururken değmesi, asansörde size çok yakınlaşması vs nasıl insanı rahatsız ediyorsa böyle laçka tavırlar da hassas insanlarda bu etkiyi yaratıyor.

Son düzenleme:

Bende kendimden küçüklerin yada tanımadığım insanların bana canım demesinden rahatsız olurum haklısınız bu konuda ama sizde giip onlara sorsanız belki sizinde onlardan tezgahtar diye bahsetmenizden onlar rahatsızlık duyar tezgahtar değil satış elemanı diye sizi düzeltirlerdi eminim:) ayrıcada bu kadar eften püften birşey için insanların ekmekleriyle oynamanın alemi ne bana göre tabiki

insanlar kendilerinden üstün gördükleri kişilere bu şekilde hitap ederek kişi üzerindeki hakimiyetini göstermeye çalışıyorlar..emin olun canım demekle yaptığın işi ve olduğun seviyeyi değiştiremessin bunun için akıl lazım:) ayrıca her iş yapmaya degerdir..alet etmeyelim ...

Son düzenleme:
Canim kelimesine bu kadar takilan insanlar toplulugu hic görmemiştim))

Evet bir insanin yeni tanistigi birine canim demesi hos degil, hanim vs diye hitap edilmesi daha uygun ancak sizin uslubunuzda bir asagilama sezdim. Tezgahtar kizlar bilmem ne, patronuna sikayet etmeye kadar buyutmussunuz konuyu, uygun bir dille size canim diye hitap edilmesinden hoslanmadiginizi belirtirsiniz yeterli. Belki o kiz isinden oldu sirf size canim dedigi icin, belki bir ton hakaret isitti patronundan ? Hic mi dusunmezsiniz bunlari, ayrica bazen ben de kendimden kucuklere veya cok da samimi olmadigim sinif atkadaslarima sagol canim vs. Seklinde hitap ederim. Bunda bu kadar buyutulecek bir durum yok.

Ayrıca o hanim.diyenler size.sonsuz saygısi olduğundan değil..

Demek zorunda birakildiklari için hanim ya da beyefendi diyorlar..

Sizi iyi hissettiriyor olabilir ama iki fazla istekte bulundugunuzda arkanizdan bin tane küfür dönüyordur emin olun

Bu yüzden hanim ya da canim demiş zzerre umrumda olmaz....

Bir kaç sene önce benim de başıma geldi.
Canım değil de "Sen" diye hitap ediyordu tezgahtar. Benle yaşıt muhtemelen ve markalı bir yerdeyim. Hani mahalle arası da değil.
Onu acayip benzetirdim aslında herkesin içinde ama kenara çektim. Aynen dedim ki: Senin yerinde olsam müşterilere sen diye hitap etmezdim. Lakin ben bundan çok rahatsız oldum, daha önceden tanışıyor muyuz diye düşündüm. Benim kadar sakin tepki alamayabilirsin başkasından.
Sonra da çıktım oradan.

kim hortlattı.yakalayınnn yıl olmuş 2014.

Ben sadece satış elemanlarının değil samimi olmadığım tüm kişilerin canım demesini sevmem
Bilenler bilirler

Ama alışkanlık diye bişey var, kullanan çok insan var
Siz biraz küçümser gibi tezgahtar bana canım diyemez diye şikayete kadar vardırmışsınız işi
Bunu da hoş bulmadım, canım cicimi bulmadığım gibi

Görmezden gelirim ben genelde, teşekkürler der geçerim mesela. Saol cnm yapmam ama yapana da mani olmam hani

Olsun genel bir konu. Birinin canı sıkıldı galiba bu konuda.

doğrudur bende muzdaribim bu konuda aslında.hafta sonu bi mağazaya girdim yaşlaşık 3 kişi arkamda noliii 2 kişide karşı tarafta onlarda bakıyo diğer müşterilerinde arkalarında aynı şekilde guruplar halinde dolanan kızalr.elimi bişeye atıyorum arkadan biri sesleniyo :ilginizi çekti dımı canım? ...hıı canım ??? mağazadan çıktım kasadaki şahsada dedim aama olmazki böyle müşteriye biraz saygı...hehheheh

iş adabı gereği hitap etme şekilleri var,ama onun dışında samimi davranırsa da gocunmam,iyi niyetine bağlarım.Ne olacak ki,bana canım dese,sen dese...

Canım dese iyi. Geçen penti nin int. Sitesinden alışveriş yaptım indirim vardi bende bolca biseler aldim. Kargida sorun cikti. Odedigim halde kapi odeneli gozukmus falan. Neyse pentiyle kargi halletti ama ben 2 defa giytimt kargoya. En son teslim alirken kiz ne dese begenirsiniz " 2 corap icin degdimi, gidip bi avmden alaydin" güldüm tabi bnde ama imali sonrada kizgin bir bicimde " cüzdanımi vereyim harcamalarımi da sen yap istersen.... " dedim... az saygi yahuuu

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…