Amerika'da Hamilelik

konak=cradle cap. bunu gecirmek icin sampuanlarin pek faydasi yok kizlar, o kabuklari yumusatip yumusak bebek taragi/fircasi ile temizleyeceksiniz. onun icin alisveris listenizde bir bebek "grooming" firca taragi olsun mutlaka. yumusatmak icin ise once zeytinyagi ile guzelce ovaliyorlarmis, sonra oyle biraz bekletiyorlarmis yagla, sonra da guzelce ilik suyla sampuanla yikayip tarak/firca. umarim olmaz, ben dayanamayip yolmak isterim ama kiyamaz da insan bebise

Oh oh cok guzel, cok sevindim evden calismaya baslamana. Doguma kadar boyle degil mi?

Esra'cim, terlik koymussun, corap da koy. Ben ayaklarim usuyecek diye cok korkuyorum, aklimda hep corap var o yuzden :))) Pijama iki set alabilirsin, en azindan altini, bir seyler sizar biri kirlenirse diye. Bir de dogum sonrasi eve donerken giyecek farkli bir kiyafet alabilirsin, gobis inmis olacak sonucta :) Aklima hep ebru salli'nin hastane cikisi geliyor, mumkun degil oyle inivermesi ya! car seat'i de simdiden yerlestirin arabaya :))) ya dusundukce cok duygulaniyorum, mesela lara simdi iceride, 15-20 gune car seat'e yerlestirip eve getireceksiniz!

sagol melegim. vallahi silgi ve ben mide sorunlu hamileler olduk. ben hayatimda reflu nedir bilmezdim, bulanti nedir bilmezdim, minik zilli sagolsun hepsini ogrendik :) yediklerimle azitmamaya dikkat ediyorum ama bir seyler dokunuyor demek ki. bugun daha iyi neyse ki!

no stitches ne demek yahu??? yirtik olursa dikis atmasinlar mi yani?!? episiotomy'den bahsediyor galiba. dogal dogumcular da hep ayni seyi soyler, no induction, no pain medication, no episiotomy. perineum kafa cikarken yeterince esnemezse ya kendi yirtiliyor ya episiotomy yapiliyor yani doktor kesi atiyor, sonra da dikiliyor bunlar iste. silgi, marlin esinize soyleyin perineum masajlarina baslayin son birkac haftada, yirtik riski azalsin. internette aratin nasil yapildigina. hic rahat bir seye benzemiyor ama yirtiklari azaltacaksa deger! ben bu episiotomy konusunda kararsizim. gereksiz kesip bicmesinler tabii de, kafa oradan cikmiyorsa, ille de yirtilacaksa kendi kendine kontrolsuz yirtilmasindansa belki doktor kontrollu bir sekilde kesmeli. bilemedim.

bu arada ben de bebek bezi/wipe falan baktim online bol bol. keske trial paketleri olsa, icinde 3-5 tane olsa, alsak hepsini denesek ona gore karar versek. bebegin teni degisik markalara degisik tepkiler verebiliyor, hicbirimiz pisik yapan bez istemeyiz degil mi? sonra degisik markalarin emiciligi farkli oluyor, sizdirma sorunlu olanlar olabiliyor. bende simdi arkadasin bebeginden kalmis seventh generation'lar var biraz, onlari oyle deneyebilecegim. bir de honest company'den free trial diaper/wipe istedim, yollamislar (eve gitti, bakip goremedim nasilmis), onlari deneyebilecegim. diger bir arkadas da naturebaby ve abeno bamboo nature onerdi, onlara da bakmak isterim. diaper ve wipelarda amazon'un subscribe and save'i iyi deal olabiliyor, hele bir de "amazon mom"a yazilirsaniz. Ya bu ya costco zaten, belimizi kiracak bu diaperlar!

Wipelar konusunda onemli olan kalinligi, nemliligi ve cok kimyasal icermemesi. kimyasallar pisik riskini artiriyor. ben seventh generation ya da lansinoh wipe dusunuyorum. arkadas lansinoh'tan bir tane ile temizleyebildigini diger markalarda anca 2-3 taneyle temizleyebildigini soyluyor.

valla pamukla suyla nereye kadar, ozellikle de daha mini minilerken. disari ciktiginda nasil olacak hem. wipe iyi, kimyasalsiz bulursan bence ideal cozum.

bu arada prenatalleri dogumdan sonra da bir sure kullanmak lazimmis, hem emzirirken destek olsun diye, hem dogum sonrasi vucut kendine gelirken eksikleri tamamlasin diye. oyle kolay kurtulmaca yok yaniiii! ama rahat hareket etme dedin ya, o olsun da vitamin sorun degil, icilir :))

ha bir de wipe alirken sey de alin: normalde boyle koca kutular, paketler icinde satiliyor bunlar. ama bir de "travel" paketleri oluyor. diaper bag'e atip oraya buraya goturmek icin o daha ufak paketlerden de almayi ihmal etmeyin. gerci ilk birkac ay karda kista evde oturup kalacagiz ama olsun, aklinizda bulunsun :)))

Sislikler yavas yavas gidiyor ama eldeki uyusukluk hemen gidiyor cnm, hic merak etme vucutta ne varsa eski halini aliyor hatta benim karnimdaki cizgi bile yok oldu yalniz yuzumde sakaklardaki lekelerim hala duruyor bakalim oda bir yila kadar gecer herhalde gecmezsede ne yapalim hatirasi olsun bize oda :))

koko amazonda yorumlari okudum sampuanlara bakarken, konak olanlar iyi geldi yazmislar mustela foam icin. o konuda baya iyi yorumlar var yani, konak nedir oyle ogrendim zaten. okursan gorursun.. bebegin kafasina zeytinyagi surermiyim bilmiyorum, hic olmadi kurtaricim argan oil var.

lansinoh wipes iyiyse ben de ondan aliyim. bugun burt's bees wash, lotion vb alicaktim karar veremedim yine. targettan bir tane nursing cover aldim.

vitamin olayini evet duydum ama mide bulantim devam ederse icemem galiba, su an bebek icin katlaniyorum. bir de cok aciktiriyor sanki, sende oyle olmuyor mu? aksam iciyorum o yuzden.

masaji ben yaptiramam :) bazilari kendi yapiyormus sanirim? hemsirenin bana dedigi doktorlar kolaya kacmak icin pat yirtiyorlarmis, gerci doktoruma guveniyorum. o yuzden soyleyemem galiba. gerci normal mi yapacaz belli degil.

bebek bezi ne alicaz kizlar? pampers swaddlers guzel gibi.

Ben pampers kullaniyorum, oglum ilk dogdugumda huggies kullanmistim baktim sizdirmalar oluyor ondan vazgectim..ayrica katkisiz wipes ler de var onun icinde sensetive pampers wipes kullaniyorum, suan icin memnunum kizlar sizde zamanla kullandikca daha iyi tecrube edineceksiniz merak etmeyin

Bezler, çatlaklar, kremler epey kaynatmışsınız hatunlar:)) ya ben hiç araştırmıyorum kremi,şampuanı siz söyleyince isimleri falan yazıyorum bir kenara:)) kopya yöntemi, hazıra konayım yahuu..Zaten silgi epey araştırıyor, koko da cevaplar hazır, meleğim tecrübesiyle deneyimlerini aktarıyor:)) yaşayın! Meleğim ana kucağı kullanışlı diyorsun alalım o zaman, onu da babamız gördü bundan almak iyi olur dedi.Yani bazen ben çalışayım babamız bebeğe baksın mı acaba diyoruz:))) sanırım doğunca analık duygularım beni becerikli hamarat bir hatun yapar diye umuyorum:))
Anneme diyorum yastık battaniye kullanmamalıymışız, kızım sizler yastıkta yattınız diyor incecik yastıktan birşey olmaz hatta boynu daha güzel uzun olur gibi komik şeyler söylüyor:)) yahu üstüne birşey örtmeye gerek yok diyorum ay olmaz incecik bir battaniye de olsa örtelim diyor.Yıkama işini de kış çocuğu olduğu için silebiliriz dedi ama diğer torunlar yaza geldiği için göbeklerini kuru tutacak şekilde yıkadık dedi:)) Şimdi annelerimiz geliyor onların tecrübelerinden mi yararlancağız okuduklarımızdan mı:)) orta yolu buluruz galiba.

Esracım artık evde olmana sevindim, zaten 2 hafta gibi birşey kalmıştı:)) benimde ne zaman ayrılacağımı sorup duruyorlar,ben de her ay bu ay sonu diyorum:)) benim göbeğim yumurta gibi oldu! öne doğru gidiyor, milletin de gözünün önünde olunca herkes elliyor ya göbeğimiii! Onlar tekme bekliyorlar benimki de inatlarına yapmıyor işte:)))

ben basta bir sampuan alacagim, losyondu, cradle caplik ozel sampuandi ihtiyaca gore alacagim. amazon iki gunde teslim ediyor, hic olmadi babayi yollariz gider alir. argan oil da olur herhalde (cildi yakmaz di mi?) maksat yag olsun yumusatsin.

bende vitamin hicbir etki yapmiyor, ne mideye rahatsizlik veriyor ne aciktiriyor. ben hamile kalmaya calistigim aylarda hep kullandim bir sey olmadi, mide sorunlari hamilelikte basladi, o yuzden vitaminlerden olmadigini biliyorum. ben icmeye devam ederim gibime geliyor, o uykusuzlukla aklima gelirse tabii :)

ya masaji kendin yapmaya kalksan yapamazsin, kolun yetismez gobekten falan, cok egilemiyoruz zaten. bir dogum hikayesinde okumustum, kadinin ebesi dogumun basindan itibaren masaj yapiyor, kesiksik dogum oluyor. yani ben gereksiz, otomatik kesi istemiyorum ama ille de yirtilacaksa, o kesinse kessinler n'apalim diyorum. bunu nasil anlatirim bilmem. tek tesellim dogum -her sey yolunda giderse- ebeyle olacak. ebeler de oyle ellerine bicak almiyorlar :) bir birth plan yaz gotur, orada belirt mecburi olmadikca episiotomy istemiyorum diye. oyle belirtmis olursun! ben birth plani doguma 1 ay kala falan goturecegim ebeye/doktora.

Ha Esra, hastane cantana nursing bra'larindan da koy! onlar nursing pad falan verirler de, onlari tutsun diye en azindan. sutler siril siril gelirse ustunu batirmasin :)

Konak icin Mustela shampoo cok ise yariyor kizlar.Arkadasim kulaniyor hatta dun yine konustuk .Ben de ondan alacam.

Koko cum kendimi iyi hissettigimde gidicem ama sanirim 39.haftadan itibaren hep evde kalirim.
Ben corap ,emzirme sutyeni filan hepsini koydum cantaya yazmayi unutmusum canta degil ufak bir valiz oldu .Kendime kiyafet goturmem zaten hamile kiyafeti hic almadimki hastane cikisi icin normal kiyafet gotureyim ise gitmedigim zamanlar esofmanlarla geciriyorum.Dogumdan sonrada cok farkedecegini sanmiyorum.Gerci bir Ebru Salli gibi cikamayiz hastaneden :)

Ben hala car seat a karar veremedim kesin bugun yarin almam lazim.Her aksam bakiyorum netten yorumlari okuyunca karar degistiriyorm.Esim diyorki gorende BMW alacaksin rengine karar veremiyorsun zanneder :) Adam hakli.

Su Prenium masaji ne sevimsiz bir masajmis.Ben kendi adima asla bir ebeye 9 ay o masaji yaptirmam. Zaten bazi seyleri degistiremiyoruz.Ne kadar pahali kremlerde sursek catlarsak catliyoruz ne kadar masaj yaptirsak yirtilacaksak yirtiliyoruz. Zaten hic yirtilmak istemeyen hatunlar sezaryan tercih ediyor.
Bebek buyukse doktorun mudahale etmesi daha dogru geliyor bana hic olmazsa yirtik muntazam oluyor :)

Ayy ne bileyim iste sonuc hepimiz yirtilacaz :) Hepimize az yirtiklar diliyorum :)

Marlin sayet cok zorlanmiyorsan gittigi yere kadar calis derim ama zorlamaya basladiysa ayril.
Zaten 34.haftadan sonra ayakta durdukca feci vajina agrisi basliyor benim oyle oluyor insallah sende olmaz.

Hastane bebek icin diaper wipe vermiyormus onun yerine yumusak kimyasal icermeye pecete gibi bez veriyormus islatip siliyormusuz totolarini.Silgi nin dedigi gibi en dogali pamuk su ama oda her yerde olmazki.

Sanirim Canan yarin doktora gidecekti Berfin icin.Seside cikmiyor kac gundur insallah iyilerdir.

Evt ya bizim her birinizin degisik bir katkisi var buraya ozellikle senin o ruyalarin olmasa nasil katila katila gulcez ki :))
Cnm bende isterdim su yuvarlak gobekcigine dokunmayi, bayilirim dokunmaya cok hos oluyor hele birde icerdeki mesaj verirse bak o zaman alinan zevk super oluyor.
Baba senin gibi bakamaz, bak ne diyim bebek dogar dogmaz sen hemen tecrubeli sanki kirk yildir bebek gormuz bakmis anne gibi oluveriyorsun hatta kendine cok sastigin zamanlar oluyo aa bunu ben nasil becerdim diyorsun, allahin hikmeti verdigi yavruyu savunmasiz birakmiyor, anneye guc sabir ve bilgelikte veriyorki iyi korunsun diye..

marlin ben de galiba ikeadan ince bir yastik alicam, incecik bebek yastigi gordum orada. bir de uyku tulumu almadim, onlarla usur diye. battaniye orteriz muhtemelen. zaten aman bisey olur mu diye nasil uyuycaz bilmiyorum :)
biraz once hickirik tuttu cok tatli ya, yavrum yiyo yiyo dombili olacak :))

ebru'ya baktim da saka gibi, aman zaten afrikali cocuklar gibiydi. psikopat midir nedir ya moral bozmasinlar :)))

esra ben carseat britax stroller alacagim icin o marka alicam. gerci pahali biraz, daha uygun ve guzel bisey bulursam almam onu. baby r us'a gidip tek tek bakmak lazim galiba. target'takilere baktim dun, begenmedim hic birini.

herkes oyle diyor, natural born anne olacakmisiz. insallah oyle olur, aksi takdirde ben cok sakarimdir :)) dun gece bebegi yikarken ya dusurursem diye senaryolar kurdum kafamda Alla korusun! lavoboya sunger mi sersem falan diye sacma sapan seyler dusundum hatta.

Cok tesekur ederim bilgi icin Kokocuk :)
Amazondakileri inceledim cok olumsuz yorum vardi, hangisini alacagimi bilemedim
Cerceve isini cozerim AMA murekkep iyi olmali sanirim.
Bir de bebek bezi pampers swaddlers alayim dedim. 234 tane var bi palette, hem daha ekonomik AMA gunde 5-6 tane kullansam ortalama 40-45 gun yetecek gibi. Ancak bu size 1 de diyorki 8-14 pound yani 4-6 kg. sizce 45 gunde bi bebek bu kilolarin disina Cikmaz degilmi )))))

Ikeada ki crib pillow u ben de gordum Silgi.Incecik minik birsey.Hatta elime aldim ,sagina soluna baktim ,salak gibi almadim biraktim sonrada pisman oldum almadigima.Ikea da bana cok yakin degil ama bu hafta sonu bu gobekle son defa bir Ikea yapmayi dusunuyorum :)

sonradan aklima geldi, sears'dan almisti nuray da. ben de pek karar veremedim. bu arada hastanede hemsireler bebegin ayak izini her halikarda aliyorlar kendi kayitlari icin, olmadi onlara guzel bir kagit verin, basmisken buna da basin teyzeleri deyin. o da bir secenek. diger "kit"ler evde kendimiz kullanmamiz icin, hastanede halledivermek de mumkun, nuray oyle yapmisti.

bebek bezi konusunda biz de aval aval bakiniyoruz vallahi, goruyorsun iste. newborn sizelar var (her markada var midir bilmem ama pampersda olmali) ilk basta ondan kullanilabilir. ondaki sorun da, hemen buyuyorlar, cok alirsan kullanilmadan size 1'a terfi eder elinde kalir.

bizimki son birkac gundur basasagi yine, o pozisyonda ya daha cok hickirik tutuyor ya da daha iyi hissediliyor. geri donme kizim kal oyle diyorum. ben swaddle edecegim ilk aylarda, buyuyunce de tuluma gecerim. battaniye belki ince bir sey orterim, odayi sicak tutup bebenin ustunu hafif tutmayi planliyorum ama bizim oda da kocaman ve yuksek tavanli, nasil isinacak bilmem. neyse ki buralar cok sogumuyor. simdi gecici oturdugumuz daireyi isitmak cok kolay, dun actim azicik, iki dakikada hoop birkac derece yukseldi. bizim evi o hoooo.

britax'in buyuk cocuk carseatlerine carseatlerin mersedesi diyorlarmis :) infant olanlari da iyidir herhalde :) alinca fotograf koyun arabalari carseatleri gorelim. bizim bunlar hep arkadaslardan geldigi icin secmekle ugrasmadim, masraftan kurtuldum ama icimde bir heves kaldi dogrusu! sizinkilerden alayim hevesimi...

Slm arkadaslar,
Epeydir takip etmeme ragmen, forumda yazi yazamadim.
Ama firsat buldukca takip ettim sizleri.
Tabi buarada ben de biraz arastirma yaptim, bos durmadim :)
biraZ PAYLASIMDA BULANAYIM SIMDIYE KADAFR EDINDIGIM BILGILERI DEDIM,
tECRUBELI ANNELERDEN ELESTIRI, BENIM gibi anne adaylarindan yorum alirsam hepimiz icin guzel olur saniirim :)
Karinca kararinca aldigim & almayi dusundugum seyleri yaziyorum; henuz arastirmayanlar varsa belki bi faydam olur diye dusundum:)
( ikinci tercihlerim daha da organic olanlar :)))

Bebek vucut ve sac sampuani- Avenooc Baby Wash and Shampoo ( ikinci tercihim Nature's baby organics vanilla tangerine:)
Sac konagina karsi herturlu tedbirli olmak icin de Mustela Foam Shampoo for newborns
Bebek Nemlendiricisi- Avenoo Baby Daily Moisture Lotion (ikinci tercihim Earh Mama Angel Baby Lotion)
Bebe yagi
Cok derin pisik oldugunda Desitin MOR
Pisik onleyici - Earh Mama Angel Baby Bottom Balm
Bebek islak mendili - lansinoh
Bebek Bezi - Pampers Swaddlers (Newborn mu size 1 mi ?? :))
Bebek pudrasi- Talk bebeklerin solumalari tehlikesine karsi onerilmiyormus. Farkli Fikri olan ?
Bebek camasir deterjani - Dreft
Bebek bakim kitlerinin (healthy and grooming kiti) icinde sadece tarak (Baby Comb) ve tirnak makasinin ise yarar oldugunu dusunuyorum :)
Gogus ucu kremi - Lansinoh veya Medela Tender Care veya Mustela Nursing Comfort Balm (organic: mother love nipple cream )
Gogus pedi - Lansinoh
Gogus kalkani - P. Avent comfort breast shells
Sut saklama poseti- breastmilk storage bags- Lansinoh
Biberon - Dr Brown Newborn Feeding Set = arti olarak size 1 nipple ve bottle brushu da amazondan alip ekleyebilirsiniz.
Emzik - Dr Brown Prevent Pasifier veya Philips Avent (Night time olanlari da var bunlarin, inceleyebilirsiniz)
tarak ve tirnak makasi sart ama marka model belirlemedim. oneri varsa alabilirim :))

Cok ama cok onemli birsey daha soyluyorum
Fenugreekk... Nedir mi bu:) Ben de bilmiyordum yeni ogrendim.
GNC lerden almaniz tavsiye ediliyor. Prenatal gibi tabletlerden olusan bir vitamin.
Sutu cok arttiriyormus. Hatta turkiyeden amerikaya gelenlere turkiyeden ozellikle siparis edilen seylerden biriymis.
Ben de heuz tam arastirmadim ama hep beraber arastiurabiliriz.

baby bouncer- fisher price Amazon.com: Fisher-Price My Little Snugabunny Bouncer: Baby diye dusundum ama farkli bi onerisi olan var mi?

listeni cok begendim canim.... bebek bezi icin onerim newborn almaman,zaten newborn icin olanlar 4 kg ya kadar,egerki cok az alcam ilk seferde diyorsan bi seferligne alabilirsin ama ben newborn hic almadim.cunku cogu arkadasin soyledigine gore bezleri ziyan olmus hic kullanmamislar yada zorla kullanip bebisi pisik yapmislar...insallah bebislerde 3-3,5 kg dogarsa newborn beze ihtiyac kalmaz egerki cok kucuk oldu acil bi paket alirsin...

Tesekurler PaPATYAM. Ben de acikcasi newborn almasam diyodum, bak simdi sen de oyle dedin, daha bi gonul rahatligiyla almicam :)

Guzel liste yapmissin esintos, daha sık yazsana :)

Ben de kendi tercihlerimin amazon linklerini koyayim amazon listemden:
Gogus kalkani, lansinoh krem, sut poseti (lansinoh), gogus pedi, humidifier, honor company ve seventh generation diaperlar (denemelik), gobek kalibi kiti gibi birkac sey hali hazirda ya arkadaslardan geldi ya da aldim. listemde dekoratif bir iki sey var (mobile gibi) ama onlari koymadim. pudra icin ben de ayni seyleri duydum, tavsiye edilmiyormus. temizleyince guzelce kurulariz, kremleriz. Fanugreek duymustum ben de, detayini bilmiyorum, bakayim ona. anneme rezene ismarladim, sut artirmak icin.

Amazon.com: Method Laundry detergent with smartclean tech - 50 load - Sweet Pea - 20 oz: Health & Personal Care (biz methodcuyuz, kendimiz icin de hep kullaniyoruz, bebis icin bebek deterjanini almayi dusunuyorum)
Amazon.com: Lansinoh Clean & Condition Cloths, 80 Count Value Pack (Pack of 6): Health & Personal Care (bir de honor'dan gelen trial'da wipelar var)
Amazon.com: Shampoo Kid's 3-In-1 Peach 10 Ounces: Health & Personal Care (aveeno sadece vucut icinmis, bu da sac icin)
Amazon.com: Aveeno Gentle Conditioning Baby Shampoo, 12 Ounce (Pack of 2): Health & Personal Care (bu vucut icin)
(gerekirse cradle cap icin mustela) losyon/yag gerekmedikce kullanmayi dusunmuyorum
alternatif head to toe sampuan: Amazon.com: Babo Botanicals Oatmilk Calendula Moisturizing Baby Shampoo and Wash, 8 Ounce: Beauty
Amazon.com: Fisher-Price Ocean Wonders Aquarium Bath Center: Baby
Amazon.com: Summer Infant Dr. Mom Brush and Comb Set: Baby
Amazon.com: Kiinde Kozii: Baby
Amazon.com: OXO Tot Dishwasher Basket, Orange: Baby
Amazon.com: Munchkin Sprout Drying Rack: Baby
Amazon.com: OXO Tot Bottle Brush with Nipple Cleaner and Stand, Aqua: Baby
Amazon.com: Comotomo Natural Feel Baby Bottle Single Pack, Green, 150ml: Baby (bunlarin ikili setleri, 250ml likleri falan da var. evde arkadastan aventler de var. ben bastan az az alip bebegin begendigi, rahat ettigi modelden daha cok almayi dusunuyorum. mumkunse ilk 3-4 ay biberon vermeyi istemiyorum zaten, bunlar tedbir olsun diye. emzik vermeyi dusunmuyorum.)
Amazon.com: Baby K'tan Baby Carrier, Eggplant, Small: Baby (alternatifi moby wrap ama bu daha kolay)
Amazon.com: Ergobaby Organic Baby Carrier - Black/Black: Baby
Amazon.com: Graco Deluxe Nail Clipper: Baby
Amazon.com: Nosefrida The Snotsucker Nasal Aspirator: Baby
Amazon.com: The First Years American Red Cross Infant to Toddler Oral Care Kit: Baby
bir de termometre ve ilerisi icin dis cikarirken rahatlatici krem varmis ondan (ismini unuttum sorup ogrenmem lazim!)
Amazon.com: Munchkin Nursery Projector and Sound System, White: Baby
Amazon.com: Dream On Me 3" Playard Mattress, White: Baby
Amazon.com: American Baby Company Organic Interlock Pack N Play Sheet: Baby
Amazon.com: Summer Infant 3 Pack Cotton Knit Swaddleme, Green/Tan: Baby (bunlarin polarlisini almistim onceden)

Bunlar da faydali olabilir:
Amazon.com: Kiddopotamus Snuzzler Complete Head and Body Support, Ivory Terry: Baby
Amazon.com: Womens Disposable Briefs 10pk: Clothing

Bir de kitaplar aldim bebek bakimi, uyku egitimi vs. uzerine, onlar ayri hikaye.

Insallah linkleri dogru kopyalamisimdirrrr!!!

Ha bir de pompa ve pompanin yedek malzemeleri var. Onlar arkadastan gelecek. Dedigine gore hastanede pompa kullanirsan onlar kullandigin boru moru gibi kisimlarini sana veriyorlarmis (vermeseler de istemek lazim!) senin kullandigini baskasina kullandirtamazlar zaten, cope gidecegine alalim. onlar ev tipi elektrikli pompalara da uyabiliyormus, aklinizda bulunsun!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…