- Konu Sahibi laytralaylom
-
Bu yorumu yazan sagduyulu arkadasi tebrik ediyorum,ancak bu kadar guzel ozetlenebilirdi az ve öz.Merhaba, Ben avrupada yaşıyorum söylediğiniz şartlar altında kesinlikle gitmeyin derim yurtdışı bildiğiniz gibi değil ABD her zamankinden daha zor, daha kaotik hele de covid zamanında.... Insanlar işlerini kaybettıler sonra kirayı odeyemeyıp evlerını de kaybettıler, geçen gün bir tanıdığım Washingtonın en işlek caddesınde cadır kurup yasamak zorunda kalan yeni evsiz ailelerin yaşadıklarını anlatıyordu, çok acı.
"Garson olarak çalışırım" diyorsunuz ama covidde garsonluk bıle bulamazsınız. "Evlenıp kalmak" dersenız o iş o kadar kolay degıl kımse kendını kullandırmak ıstemez kımse kımsenın pasaportu olmak ıstemez. Sizden ya para isterler çoook yüklü miktarda ya da burnunuzdan getırırler. Paralı evlilik olmasın diye gocmen daıresı kontroller yapıyor gece yarısı birlikte mi yatıyorsunuz diye onları nasıl atlatacaksınız?
Diyelimki normal evlendiniz Amerkada evlenıp kalan, amerıkalı kocası burnundan getırdıgı halde susup oturan kadınlar biliyorum vatandaşlığı alana kadar sabredelım cocugumuz var dıyorlar ama yıllar gerekıyor onun için o iş o kadar kolay değil.
Bakın ben yurtdışındayım, burada arkadaşımın avrupalı kocası "ben olmasaydım gelemezdın" dıye arkadaşımın kafasına kakıp duruyordu, bunu duymak ıstemezsınız sanıyorum. Her kavgada "senin hayatını kurtardım" lafları vs. Ayrıca 31 yaşında yonetıcicilikten garsonluga geçiş sizi yıpratır kolay degıl bırden sıfıra düşmek, agır gelir, yurtdışında yolunu yönünü yeniden çizmek o kadar kolay değil.
Birçok göçmen yaşadıkları sıkıntıyı "dedikodu olmasın başarısız demesinler" diye Türkiyedeki tanıdıklarına arkadaşlarına anlatmıyor. Maksat karizmaları çizilmesin. Ayrıca şu dönemde amerikada göçmenlık kuralları cok sert, kacak yasamak dedıgınız olay öyle kolay değil, hastalandınız diyelim hastaneye bile gidemezsiniz çünkü yakalanıp sınırdışı edilirsiniz.Bu sefer korkudan psikolojik rahatsızlıklar yaşarsınız.
Demem o ki TR deki statünüzü bu şartlarda çok ararsınız. Gitmek istiyorsanız daha düzgün bir plan yapıp gidin, kurs ayarlayın gidin mesela, hem dönerseniz kariyerinize faydası olur ingilizce kursuna gitmenin. Onun dışında kendinizi bilmediğiniz bir ülkede "bir arkadaşım var" diye maceraya atmayın, o arkadaşınız ABD gibi pahalı ülkede iki gün sahip çıkar size.
Son bir tavsiye bu soruyu buraya değil facebooktaki Göçmen kadınlar grubuna sormanızı tavsıye ederim hepsi yurtdışında yaşayan kadınlar, hepsinin deneyimi var duyum değil size daha gerçekçi fikir verirler. Ve hepsi yapmak istediğinizin çılgınlık olduğunu söyleyeceklerdir çünkü tecrübe konuşuyor. Türkiye zor ama yurtdışına plansız giderseniz TR nin zorluğunu mumla ararsınız. Sizi çok iyi anlıyorum, gitme nedeninizi de anlayabiliyorum ama plansız hareket edersniz hayatınızı zora sokarsınız. Umarım kendiniz için en dogru kararı verırsiniz. Sevgiler...
işte hayallerin önündeki acımasız gerçeklerMerhaba, Ben avrupada yaşıyorum söylediğiniz şartlar altında kesinlikle gitmeyin derim yurtdışı bildiğiniz gibi değil ABD her zamankinden daha zor, daha kaotik hele de covid zamanında.... Insanlar işlerini kaybettıler sonra kirayı odeyemeyıp evlerını de kaybettıler, geçen gün bir tanıdığım Washingtonın en işlek caddesınde cadır kurup yasamak zorunda kalan yeni evsiz ailelerin yaşadıklarını anlatıyordu, çok acı.
"Garson olarak çalışırım" diyorsunuz ama covidde garsonluk bıle bulamazsınız. "Evlenıp kalmak" dersenız o iş o kadar kolay degıl kımse kendını kullandırmak ıstemez kımse kımsenın pasaportu olmak ıstemez. Sizden ya para isterler çoook yüklü miktarda ya da burnunuzdan getırırler. Paralı evlilik olmasın diye gocmen daıresı kontroller yapıyor gece yarısı birlikte mi yatıyorsunuz diye onları nasıl atlatacaksınız?
Diyelimki normal evlendiniz Amerkada evlenıp kalan, amerıkalı kocası burnundan getırdıgı halde susup oturan kadınlar biliyorum vatandaşlığı alana kadar sabredelım cocugumuz var dıyorlar ama yıllar gerekıyor onun için o iş o kadar kolay değil.
Bakın ben yurtdışındayım, burada arkadaşımın avrupalı kocası "ben olmasaydım gelemezdın" dıye arkadaşımın kafasına kakıp duruyordu, bunu duymak ıstemezsınız sanıyorum. Her kavgada "senin hayatını kurtardım" lafları vs. Ayrıca 31 yaşında yonetıcicilikten garsonluga geçiş sizi yıpratır kolay degıl bırden sıfıra düşmek, agır gelir, yurtdışında yolunu yönünü yeniden çizmek o kadar kolay değil.
Birçok göçmen yaşadıkları sıkıntıyı "dedikodu olmasın başarısız demesinler" diye Türkiyedeki tanıdıklarına arkadaşlarına anlatmıyor. Maksat karizmaları çizilmesin. Ayrıca şu dönemde amerikada göçmenlık kuralları cok sert, kacak yasamak dedıgınız olay öyle kolay değil, hastalandınız diyelim hastaneye bile gidemezsiniz çünkü yakalanıp sınırdışı edilirsiniz.Bu sefer korkudan psikolojik rahatsızlıklar yaşarsınız.
Demem o ki TR deki statünüzü bu şartlarda çok ararsınız. Gitmek istiyorsanız daha düzgün bir plan yapıp gidin, kurs ayarlayın gidin mesela, hem dönerseniz kariyerinize faydası olur ingilizce kursuna gitmenin. Onun dışında kendinizi bilmediğiniz bir ülkede "bir arkadaşım var" diye maceraya atmayın, o arkadaşınız ABD gibi pahalı ülkede iki gün sahip çıkar size.
Son bir tavsiye bu soruyu buraya değil facebooktaki Göçmen kadınlar grubuna sormanızı tavsıye ederim hepsi yurtdışında yaşayan kadınlar, hepsinin deneyimi var duyum değil size daha gerçekçi fikir verirler. Ve hepsi yapmak istediğinizin çılgınlık olduğunu söyleyeceklerdir çünkü tecrübe konuşuyor. Türkiye zor ama yurtdışına plansız giderseniz TR nin zorluğunu mumla ararsınız. Sizi çok iyi anlıyorum, gitme nedeninizi de anlayabiliyorum ama plansız hareket edersniz hayatınızı zora sokarsınız. Umarım kendiniz için en dogru kararı verırsiniz. Sevgiler...
Zenci (ki siyahi demek daha doğru) ile evlenince ne oluyor ki? Hayır merak ettim de..Sağlık sistemi berbat oralara gidipte zencin ile mi evleneceksin
Konuyu saptırmak istemem ama gerçekten merak ettim, neden New York'ta yaşayamazsınız? Sakin sessiz bir hayat mı seviyorsunuz? Çünkü dediğiniz gibi bahsettiğiniz eyaletleri tercih edeni hiç duymadım. Bilgi almak için soruyorum.Ben New York'ta yaşayamam mesela ama Idaho da New Mexıco da yaşarım ki genelde kimse sevmez oraları.
Tam da dediğiniz sebepten. Ben büyük şehir, kargaşa gürültü pek sevmiyorum. Kendim de büyük şehirde yaşıyorum ama yaşadığım yer merkezden baya uzak ve dingin bir yer. Yazdım da zaten; bu eyaletleri kimse sevmez diye. New York evet çok şaşalı. Boston, Washington Dc., California da öyle...ama işte çok kaotik. Bir sürü insan, çok karışık ve çok ürkütücü bana göre tabii. Gidenler Las Vegası çok sever. Ben iki gün zor dayandım. Ben biraz daha egzotik yerleri seviyorum. Texası da sevmiştim.Konuyu saptırmak istemem ama gerçekten merak ettim, neden New York'ta yaşayamazsınız? Sakin sessiz bir hayat mı seviyorsunuz? Çünkü dediğiniz gibi bahsettiğiniz eyaletleri tercih edeni hiç duymadım. Bilgi almak için soruyorum.
Bunların hepsi mi aynı olur? Benim de İtalyan erkekle evlenen arkadaşım benzer şekilde muameleye maruz kalıyor. Bir de iş yok. Buradan oldukça iyi bir üniversiteden mezun ama Avrupa'da diploma geçerli olsa bile tercih edilmiyor. Sırf vatandaşlık alayım diye katlanıyor ama vatandaşlık alsa bile nasıl iş bulur bilmiyorum çünkü edebiyat mezunu. Üzerine bir şeyler okuması lazım ama kabul koşulları da zor ve talep fazla. Bilmiyorum ne yapacak?Merhaba, Ben avrupada yaşıyorum söylediğiniz şartlar altında kesinlikle gitmeyin derim yurtdışı bildiğiniz gibi değil ABD her zamankinden daha zor, daha kaotik hele de covid zamanında.... Insanlar işlerini kaybettıler sonra kirayı odeyemeyıp evlerını de kaybettıler, geçen gün bir tanıdığım Washingtonın en işlek caddesınde cadır kurup yasamak zorunda kalan yeni evsiz ailelerin yaşadıklarını anlatıyordu, çok acı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?