- 17 Ağustos 2016
- 3.746
- 4.199
- 133
- Konu Sahibi laytralaylom
-
Giden arkadasim var simdi formalite evlilik yapacak.Merhaba, yaşım 31 ve bekarım. 18 yaşımdan beri çalışıyorum ve şu an çalıştığım işyerinde psikolojik tacize uğruyorum. İşime odaklanamıyorum, psikolojik tedavi görmeye başladım. Yüksek lisans mezunuyum, iyi sayılacak bir pozisyonda iyi bir maaş ile çalışıyorum. Fakat Türkiye’de çalışmaktan, insanıyla uğraşmaktan çok yoruldum. Bir ev kredim var ödenmesi gereken. Pasaportumda da 10 yıllık Amerika vizem... İşimi bırakıp Amerika’ya gitmek, garsonluk gibi işler yapmak, sahte evlilik için uğraşmak (vatandaşlık için) gibi fikirlerim var. Yakın bir arkadaşım orada, bu şekilde yaşıyor. Ben de şansımı denemek istiyorum yani... çok mu fantastik bir fikir? Yapanınız ya da yapanı duyanınız var mı? Pişman olan? Olmayan?
Pişman neden olabilirim? Çünkü TR’deki kurulu düzenimi ve kariyerimi bırakmış olacağım. Amerika’da 2 yıl yaşasam ve tutunamazsam dönüşte yaş itibariyle iş bulmakta zorluk çekebilirim, adapte olamayabilirim vs.
Ayrıca; Amerika’da kaçak yaşayacağım. Strese gireceğim, iş ve para kaygım olacak, TR’de yöneticilik yapıyorum, ABD’de garsonluk yapabilir miyim? Bunlar da ayrı bir yerde.
Bende buna takildim burada yoneticilik orada garsonluk. Herkeste bir yurt dışı hevesi anlamıyorum gerçekten. Belki konu sahibi yureklenip gidecek sonucu hüsran olacak. Ya anlamiyorum çok mu iyi muamele yapiyorlar yurt dışında garsonlara el üstünde mi tutuluyorİş bulma derken kaçak çalışmaktan bahsediyor arkadaşlar. Yakalanırsa sınır dışı edilir yani.. Türkiyede iyi bir maaşla işin olmasa kaybedicek bişeyin olmaz derdimde iyi ölçüp tartman gerekiyor.
Duramadım alıntıladımMerhaba, Ben avrupada yaşıyorum söylediğiniz şartlar altında kesinlikle gitmeyin derim yurtdışı bildiğiniz gibi değil ABD her zamankinden daha zor, daha kaotik hele de covid zamanında.... Insanlar işlerini kaybettıler sonra kirayı odeyemeyıp evlerını de kaybettıler, geçen gün bir tanıdığım Washingtonın en işlek caddesınde cadır kurup yasamak zorunda kalan yeni evsiz ailelerin yaşadıklarını anlatıyordu, çok acı.
"Garson olarak çalışırım" diyorsunuz ama covidde garsonluk bıle bulamazsınız. "Evlenıp kalmak" dersenız o iş o kadar kolay degıl kımse kendını kullandırmak ıstemez kımse kımsenın pasaportu olmak ıstemez. Sizden ya para isterler çoook yüklü miktarda ya da burnunuzdan getırırler. Paralı evlilik olmasın diye gocmen daıresı kontroller yapıyor gece yarısı birlikte mi yatıyorsunuz diye onları nasıl atlatacaksınız?
Diyelimki normal evlendiniz Amerkada evlenıp kalan, amerıkalı kocası burnundan getırdıgı halde susup oturan kadınlar biliyorum vatandaşlığı alana kadar sabredelım cocugumuz var dıyorlar ama yıllar gerekıyor onun için o iş o kadar kolay değil.
Bakın ben yurtdışındayım, burada arkadaşımın avrupalı kocası "ben olmasaydım gelemezdın" dıye arkadaşımın kafasına kakıp duruyordu, bunu duymak ıstemezsınız sanıyorum. Her kavgada "senin hayatını kurtardım" lafları vs. Ayrıca 31 yaşında yonetıcicilikten garsonluga geçiş sizi yıpratır kolay degıl bırden sıfıra düşmek, agır gelir, yurtdışında yolunu yönünü yeniden çizmek o kadar kolay değil.
Birçok göçmen yaşadıkları sıkıntıyı "dedikodu olmasın başarısız demesinler" diye Türkiyedeki tanıdıklarına arkadaşlarına anlatmıyor. Maksat karizmaları çizilmesin. Ayrıca şu dönemde amerikada göçmenlık kuralları cok sert, kacak yasamak dedıgınız olay öyle kolay değil, hastalandınız diyelim hastaneye bile gidemezsiniz çünkü yakalanıp sınırdışı edilirsiniz.Bu sefer korkudan psikolojik rahatsızlıklar yaşarsınız.
Demem o ki TR deki statünüzü bu şartlarda çok ararsınız. Gitmek istiyorsanız daha düzgün bir plan yapıp gidin, kurs ayarlayın gidin mesela, hem dönerseniz kariyerinize faydası olur ingilizce kursuna gitmenin. Onun dışında kendinizi bilmediğiniz bir ülkede "bir arkadaşım var" diye maceraya atmayın, o arkadaşınız ABD gibi pahalı ülkede iki gün sahip çıkar size.
Son bir tavsiye bu soruyu buraya değil facebooktaki Göçmen kadınlar grubuna sormanızı tavsıye ederim hepsi yurtdışında yaşayan kadınlar, hepsinin deneyimi var duyum değil size daha gerçekçi fikir verirler. Ve hepsi yapmak istediğinizin çılgınlık olduğunu söyleyeceklerdir çünkü tecrübe konuşuyor. Türkiye zor ama yurtdışına plansız giderseniz TR nin zorluğunu mumla ararsınız. Sizi çok iyi anlıyorum, gitme nedeninizi de anlayabiliyorum ama plansız hareket edersniz hayatınızı zora sokarsınız. Umarım kendiniz için en dogru kararı verırsiniz. Sevgiler...
Aaa olur mu güzel amerika güzel yurt dışı cici avrupa. İzlemenizi tavsiye ederim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?