Anneler siz olsanız?

Yazık..o kızında bir suçu yok ki . görüşsunler ama ya dışarda yada sizin evinizde..onlara göndermeyin tabiki..ve en kısa sürede o aileden biriyle görüşüp açık açık konuşun durumu sorun lütfen..
Kız için bende çok üzgünüm tabi ki suçu yok.
Bende bu şekilde konuştum ama yine de insanın aklına her şey geliyor.

Öncelikle size tüm kalbimle sarılmak istedim, bunu söyleyeyim.. Burada ilk defa bir konuya yorum yapıyorum.😊 Endişelerinizde haklısınız. Ama kızınızın penceresinden de bakmalısınız. Bu durumda tek arkadaşını kaybetmesi ona iyi gelmez. Temkinli olun ve aile bireyleriyle talep de varken tanışın derim. İç güdüleriniz size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir bundan sonra. Dilerim kızınızın da sizin de mutlu olacağınız şekilde gelişir bu konu. 🌸
Umarım öyle olur. Çok teşekkür ediyorum.

Ha bir de arkadasinin (bilerek veya bilmeyerek) ustunde uyusturucu olabilir ve bir sekilde yakalanabilirler. Benim bir arkadasim satici olmadigi halde ustunde yüksek miktarla yakalandigi icin kisa sureligine hapse girdi ve torbaci muamelesi gördü. Annesi 15-16 yaslarina geldiklerinde bir sekilde kizin cantasina falan koyarsa sizin kizinizin da basi agrir.
Vallahi evden yiyecek falan getirirse sakın alma hiç bi şey dedim. Aklıma türlü türlü senaryolar geliyor. Bu saatte uyuyamadım😢

Şu an icin belki sorun olmaz ama arkadasliklari bu sekilde ilerlerse biraz daha buyuyunce ortama bir sekilde uyusturucu girebilir.

Diger kizin hicbir sucu yok, ona da cok uzuldum ama uyusturucu kullanma yaşı iyice düştü. Anne bagimlisiysa hala bağlantıları var demektir, temin edebiliyordur.

Ayrica "uyusturucu bagimlisi" tabirini ot icin degil, daha ciddi, daha agir uyusturucular icin kullandigini dusunuyorum. Kiziniz haberi bile olmadan maruz kalabilir.

Ileride yaslari ilerledikce kiziniz arkadasina iyice baglanip haberiniz olmadan evine gidebilir. Anneyle ayni ortama girerse deneyebilir.
Kesin bir şekilde asla gitme evlerine dedim ama tabi bu bir çözüm değil.

Vallahi evden yiyecek falan getirirse sakın alma hiç bi şey dedim. Aklıma türlü türlü senaryolar geliyor. Bu saatte uyuyamadım😢
Haklisiniz. Otlu kurabiye, kek vs olabilir. Fark bile etmez.

Diger kiza da cok uzuldum gercekten. Ailesi yuzunden kucucuk yasinda dustugu durum cok uzucu ama sizin de kendi kizinizi kollamaniz lazim. O da küçük ve arkadasina cok bagli, bu baglilik yuzunden istemedigi seyleri de yapabilir.

Dediginiz gibi bir anda kesip atmaktansa su an tedbirli olup azalarak, yavas yavas bitmesini sağlamanız daha iyi bence.

Disardan ahkam kesmek kolay sizin iciniz yangin yeri gorusturmeyin demek basitte uygulamada zor. Tamamen cevresini degistirecegi aktivitelere yonlendirin. O kendisi vazgecsin arkadaşından ortak noktalari kalmadikca uzaklassin diyorum
Birden kesip atmak çok zor görünüyor ama gittiği kurslar var zaten, onlara başka kurslar eklemeyi düşünüyorum. Okullar açılınca zaten okulu değişecek.

Diğer iki önemli noktaya değinmek istiyorum.

Tecrübelerime göre;

Sosyal anksiyete; Kısa süreli 20-30 adet kurs/eğitime katılarak çözülüyor. (Kurs/Eğitimin kategorisi önemli değil mesela yeni insanlarla sık sık tanışmak zorunda kalmak)

Tırnak yeme; Bu alışkanlık iki pekiştireç olarak devam ediyor biri stres diğeri odaklanmayı sağlamak için. Sıkıcı sorumlulukları yerine getirirken artan stres seviyelerini tırnak yiyerek düşürüyor ve böylece sorumluluğunu sağlıklıca yerine getiriyor.

Çaresini şimdilik ; kaliteli tırnak yapıştırcısıyla yapıştırılmış takmak tırnaktan başka hiçbirşeyde bulamadık.

Mavala acı ojede uzun vadede etkili olabilirdi sabredemedik.
Takma tırnak düşünmedim ama acı oje malesef işe yaramadı bizde. 14 yaşına kadar hiç tırnağını kestiğimi hatırlamıyorum, bebeklik dönemi hariç tabi. İlk defa uzadı tırnakları akşam kendine oje sürdü hatta. Öfke krizleri geçiriyordu onlar yok denilecek kadar azaldı.

aynen öyle şuan çok kıymetlidir o arkadaşı.
Hani bi laf varya kizarsan gizli yaparım diye.yasak koyduğunuz an gizli gizli de görüşebilir.yada bir yanlış yaptığında size anlatmak istemiyebilir.
Şimdiki ebeveynlikde ne zor.eskiden anne babadan korkuluğu.simdi çocuklardan korkuyoruz.
Allah korkularinizla sınamasın sizi.esiniz ne diyor bu duruma
Eşimde tıpkı benim gibi, kafasında soru işaretleri ama bi taraftan bakıyor kız onunla arkadaşlık kuralı mutlu bi şey diyemiyor.

Kızlar beni tedirgin eden bir konu var.
Şöyle ki aşırı derecede asosyal,evden hiç dışarı çıkmayan, 14 yaşına kadar hiç arkadaşı olmamış, yıllardır psikolog ayrı psikiyatrisi ayrı uğraştığım kızım sonunda kendine bir arkadaş buldu diye seviniyordum.
Artık tırnaklarını yemiyor onunla her gün program yapıyor, gezip eve geliyorlar, sonra ben işten geliyorum yemek sohbet derken akşam gidiyor evine.
Artık evin kızı gibi oldu, bıcır bıcır tatlı akıllı bir kız. Tek kafama takılan babasının uyuşturucu sebebi ile içerde olması ama nasılsa içerde sıkıntı olmaz şimdilik diye geçiştiriyordum.
Ama bugün annesinin de uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğrendim. Kız kendisi anlatmış kızıma.
Kızın tabi ki bir suçu yok, ama aşırı huzursuz oldum.
Kız bu arada kız annesi teyze dede dayı yanında birlikte yaşıyorlarmış. Teyzesi benimle tanışmak istiyormuş hatta.
Ama o kadar huzursuz oldum ki tanışsam ne konuşacağım, kızıda çok seviyorum ama bu durum beni çok huzursuz etti.
Kızıma sen Çiğdemlere gitme o gelsin yada dışarıda görüşün dedim ama sizler olsanız nasıl bir yol alırsınız?
Yani alışık olmadığım bir durum belki fazla tepki veriyorum ama çok huzursuz oldum. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
Alimden zalim zalimden alim dogan bu dunyada belki gercekten cok guzel bır cocuktur ve anne babasının aldıgı zararları gorup yolunu onlardan ayrı yere cizmıstır bu olabılır. ılla kızına uyusturucu baslatacak degıl. de. cevre. anne babası gokten bulmuyordur. satan kişilerden korkarım ben. kızın peşinde gelmelerinden.. tehdıt le ıs yaptırmalarından oyle bırılerıyle arkadas olmadım olmam da benım kendı gorusum. he belkı dızılerden etkılenmısımdır cok uyduruk abartı bı korkudur. ben risk sevmiyorum... fazla korumacı oldugum dogru ama ınsanların acımasızlıgı kucucuk yasta bıle suca meyilleri canılikleri saldırganlıkları hıc bı canlıya deger vermemelerı.. korkunc.. bu hayat yeterınce artık zor ve korkunc evet fanusta tutabılsem evladımı tutardım. olmuyor tabı de. bazen uyku gırmıyor gozume .. bugun de buna uyumayız :)napılır nasıl cocukk buyutulur artık hıc bılmıyorum... neyse
Ergen donemler. ne desen zıttına gidiyorlar. yapma etme yerıne kontrollu davranıp kızı baska seylerle mesgul etmek aralarına bırazmesafe koymak gerek. etkınlıkler kurslar ayarlaman ve hazır bır arkadas bagı kurabilmişken yenısı ıcın de uygun zemın hazırlaman lazım tekte kalırsa ıyıce bagımlı gıbı tek arkadas oluyor. o da sıkıntı. işin zor.
allahım kotulerden uzak tutsun cocuklarımızı. sevilsinler deger gorsunler kotu el soz goz yaklasamasın ınsallah ..

Birden kesip atmak çok zor görünüyor ama gittiği kurslar var zaten, onlara başka kurslar eklemeyi düşünüyorum. Okullar açılınca zaten okulu değişecek.
Yasaklamak ters teper zaten, diğer kızcağızın da gururu kırılır anne babası yüzünden dışlanmak belki hiç tanışmadığı uyuşturucuyla tanıştıracak onu, sonuçta anne babasını o seçmedi o da bir çocuk o da düzgün bir ailesi olsun isterdi, endişe ve korkularınızda haklısınız lakin bu arkadaşlığın bitmesinden yanaysanız bir uzman görüşü alın derim, sadece sizin kızınızın psikolojisi için değil diğer çocuğun psikolojisi için de uzman görüşü şart, hayatın olağan akışı içinde biten bir arkadaşlık gibi düşünsün çocuklar, şahsen teyzeye de önyargılı olmayın derim, kızımın çalıştığı anaokulunda otistik bir kız çocuğu vardı, baba uyuşturucu bağımlısı ve satıcıymış bu yüzden hapse girmiş, anne de eşi yüzünden uyuşturucuya alışmış, uyuşturucu bağımlılığı vs derken olmadık insanlarla arkadaşlıkları sonrası kızını terk edip gitmiş, küçük kıza anneannesiyle dedesi bakıyordu, dedeyi görmedim ama anneanneyi gördüm hayatın yorgunluğu yüzünden belli olan kendi halinde bir kadıncağızdı, torununun üzerine titriyordu, her bağımlının ailesi de kötüdür diye bir genelleme yapamayız.

Belki teyze de sizin yaşadığınız endişelerin aynısını yaşıyor, zaten kızkardeşi bir bağımlı, yeğeni bir eve gidiyor o evde nasıl insanlar yaşıyor, belki kardeşi gibi bağımlıların olduğu bir ev, belki kötü niyetli insanlar, siz nasıl teyzeyi tanımıyor ama korkuyorsanız o kadın da sizi tanımıyor.

Dışarıda tanışın baş başa bir konuşun, bir dinleyin yine çocukların arkadaşlığı bitecekse bitsin ama en azından teyzeyle konuşunca aile hakkında bir fikriniz olur.

Kızınızın arkadaşına çok üzüldüm. İnsan anne babasını seçemiyor işte.
Sadece babası olunca neyse demiştim ama annede aynı durumda ve aktif şekilde görüşüyorlar. Onunlada bitmiyor. Bu insanların çevrelerinde nasıl tipler varki temin sağlanıyor. Çok tehlikeli geldi bana bunu söylemekten bile üzüntü duyuyorum.
Ben olsam teyzeyle bir görüşür oradan da ölçüp tartardım kendi evimde görüşmelerine izin verirdim belki kızada faydası olur.
En büyük şansınız kızınızın size karşı açık olması bu iç rahatlatıcı bir durum. Direkt olarak arkadaşına duvar örmeyinki bir anda sizden saklamaya başlamasın

Ben hiç pozitif bakamıyorum olaya kusura bakmayın. Ne olursa olsun kızınızı bu arkadaşlıktan koparın, asosyal olsun bin kat daha iyi. Ayrıca teyze ile tanışma konusuda tuhaf, böyle maddeye bulanmış hapisler vs olan aileler tekin olmuyor. Hiç anlamadan kabusun içine düşersiniz.
Dahası kızınızı ne içtiğini yediğini bilmeden uyuşturucuya erişebilir, madde öyle basit bi olay değil normal beyin kimyasına sahip değiller. Evine yollamamakla çözemezsiniz, belkide bilerek sizin kızı seçtiler. Bi başlarsa Allah korusun sürekli temin ederler gelir kapısı olur, para için her şeyi yaparlar.
O kız içinde çok üzgünüm Allah yardımcısı olsun.

Daha önce bu tip aileler görmediyseniz teyzeyle tanışmayın asla anlamazsınız. Dışarıdan sohbeti aklı normal gelir zaten işi ticarete dökenler gayet normal profil çiziyor, aa ne düzgün insan diyosunuz. Ayrıca hapis yattıysa üstünde ciddi bi miktarla yakalanmış demektir, normalde kendi içer karısına bulaştırmaz (daha normal insanlar) böyle karısına bulaştıranlar sonra karısını kızını satıyor bile. Yani buradaki bazı yorumlara şok oldum, aynı Türkiyede mi yaşıyoruz.

Alimden zalim zalimden alim dogan bu dunyada belki gercekten cok guzel bır cocuktur ve anne babasının aldıgı zararları gorup yolunu onlardan ayrı yere cizmıstır bu olabılır. ılla kızına uyusturucu baslatacak degıl. de. cevre. anne babası gokten bulmuyordur. satan kişilerden korkarım ben. kızın peşinde gelmelerinden.. tehdıt le ıs yaptırmalarından oyle bırılerıyle arkadas olmadım olmam da benım kendı gorusum. he belkı dızılerden etkılenmısımdır cok uyduruk abartı bı korkudur. ben risk sevmiyorum... fazla korumacı oldugum dogru ama ınsanların acımasızlıgı kucucuk yasta bıle suca meyilleri canılikleri saldırganlıkları hıc bı canlıya deger vermemelerı.. korkunc.. bu hayat yeterınce artık zor ve korkunc evet fanusta tutabılsem evladımı tutardım. olmuyor tabı de. bazen uyku gırmıyor gozume .. bugun de buna uyumayız :)napılır nasıl cocukk buyutulur artık hıc bılmıyorum... neyse
Ergen donemler. ne desen zıttına gidiyorlar. yapma etme yerıne kontrollu davranıp kızı baska seylerle mesgul etmek aralarına bırazmesafe koymak gerek. etkınlıkler kurslar ayarlaman ve hazır bır arkadas bagı kurabilmişken yenısı ıcın de uygun zemın hazırlaman lazım tekte kalırsa ıyıce bagımlı gıbı tek arkadas oluyor. o da sıkıntı. işin zor.
allahım kotulerden uzak tutsun cocuklarımızı. sevilsinler deger gorsunler kotu el soz goz yaklasamasın ınsallah ..
Amin inşallah. Gerçekten böyle bir zamanda çocuk büyütmek çok zor.

Yasaklamak ters teper zaten, diğer kızcağızın da gururu kırılır anne babası yüzünden dışlanmak belki hiç tanışmadığı uyuşturucuyla tanıştıracak onu, sonuçta anne babasını o seçmedi o da bir çocuk o da düzgün bir ailesi olsun isterdi, endişe ve korkularınızda haklısınız lakin bu arkadaşlığın bitmesinden yanaysanız bir uzman görüşü alın derim, sadece sizin kızınızın psikolojisi için değil diğer çocuğun psikolojisi için de uzman görüşü şart, hayatın olağan akışı içinde biten bir arkadaşlık gibi düşünsün çocuklar, şahsen teyzeye de önyargılı olmayın derim, kızımın çalıştığı anaokulunda otistik bir kız çocuğu vardı, baba uyuşturucu bağımlısı ve satıcıymış bu yüzden hapse girmiş, anne de eşi yüzünden uyuşturucuya alışmış, uyuşturucu bağımlılığı vs derken olmadık insanlarla arkadaşlıkları sonrası kızını terk edip gitmiş, küçük kıza anneannesiyle dedesi bakıyordu, dedeyi görmedim ama anneanneyi gördüm hayatın yorgunluğu yüzünden belli olan kendi halinde bir kadıncağızdı, torununun üzerine titriyordu, her bağımlının ailesi de kötüdür diye bir genelleme yapamayız.

Belki teyze de sizin yaşadığınız endişelerin aynısını yaşıyor, zaten kızkardeşi bir bağımlı, yeğeni bir eve gidiyor o evde nasıl insanlar yaşıyor, belki kardeşi gibi bağımlıların olduğu bir ev, belki kötü niyetli insanlar, siz nasıl teyzeyi tanımıyor ama korkuyorsanız o kadın da sizi tanımıyor.

Dışarıda tanışın baş başa bir konuşun, bir dinleyin yine çocukların arkadaşlığı bitecekse bitsin ama en azından teyzeyle konuşunca aile hakkında bir fikriniz olur.
Bu sebepten birden arkadaşlığı bitirmesini isteyemem zaten, her iki çocuk içinde çok kırıcı ve üzücü olur. Ama görüşmeleri azaltmaya çalışacağım.

Kızlar beni tedirgin eden bir konu var.
Şöyle ki aşırı derecede asosyal,evden hiç dışarı çıkmayan, 14 yaşına kadar hiç arkadaşı olmamış, yıllardır psikolog ayrı psikiyatrisi ayrı uğraştığım kızım sonunda kendine bir arkadaş buldu diye seviniyordum.
Artık tırnaklarını yemiyor onunla her gün program yapıyor, gezip eve geliyorlar, sonra ben işten geliyorum yemek sohbet derken akşam gidiyor evine.
Artık evin kızı gibi oldu, bıcır bıcır tatlı akıllı bir kız. Tek kafama takılan babasının uyuşturucu sebebi ile içerde olması ama nasılsa içerde sıkıntı olmaz şimdilik diye geçiştiriyordum.
Ama bugün annesinin de uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğrendim. Kız kendisi anlatmış kızıma.
Kızın tabi ki bir suçu yok, ama aşırı huzursuz oldum.
Kız bu arada kız annesi teyze dede dayı yanında birlikte yaşıyorlarmış. Teyzesi benimle tanışmak istiyormuş hatta.
Ama o kadar huzursuz oldum ki tanışsam ne konuşacağım, kızıda çok seviyorum ama bu durum beni çok huzursuz etti.
Kızıma sen Çiğdemlere gitme o gelsin yada dışarıda görüşün dedim ama sizler olsanız nasıl bir yol alırsınız?
Yani alışık olmadığım bir durum belki fazla tepki veriyorum ama çok huzursuz oldum. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
Teyzesi ile tanışmanızda fayda var bence

Ben görüştürmezdim açıkçası özellikle kızınızın durumunda ki çocuğumu.
Zor sosyalleşebilen bir cocugum varsa, tek arkadaşını kaybetmemek için her türlü hataya açık olduğunu düşünürüm çünkü o yaş grupları için arkadaş çok önemli bir etken

İşim ve işimi sürdürdüğüm çevre gereği maalesef böyle ailelere ve çocuklarına sıklıkla rastlıyorum. Bunların 2 türü var. Birincisi uyuşturucuyu yaşam tarzı haline getirmiş, kötü ve yasak olduğunu algılamayan ya da kabullenmeyen aileler. Bunlar çocuklara varana kadar kullanır, kullandırır, satar vs. Bunlar tehlikeli ve uzak durulması gereken ailelerdir.

Diğeri maruz kalmış aileler. Ailede bir kişi, genellikle baba, bu halta bulaşır. Bazen anneyi de genellikle zor kullanarak işin içine çeker. Burada işin içine anne ve babanın aileleri girer genelde. Toparlamaya, düzeltmeye, tedavi ettirmeye uğraşırlar, çocuklara sahip çıkarlar gerekirse yanlarına alırlar. Bunlar genelde işin içine sürüklenmiş, kurtulmaya çabalayan iyi niyetli insanlardır.

Ben anlattıklarınızdan yola çıkarak kızınızın arkadaşının ailesinin ikinci gruba dahil olduğunu düşünüyorum. O yüzden bana kalırsa bu arkadaşlığa engel olmak, iki çocuk açısından da ağır bir travma sebebi olur. İkisini de kaybetmek çok olası görünüyor.

Sizin yerinizde olsam teyzeyle görüşüp nasıl insanlar olduklarına bakardım. Muhtemelen anneyi iyileştirmek, korumak kollamak, çocuklara sahip çıkmak için yanındalar. Eğer öyleyse siz de bu arkadaşlığı bitirmek ya da soğutmak yerine o kızcağızı da sarıp sarmalayın derim. Onun da sevildiğini, değer gördüğünü anlamaya ihtiyacı var. Sizin şu anki tavrınız o çocuğun da hayatının yönünü çizecek muhtemelen. Anne baba olmak sadece kendi çocuğunu değil bütün çocukları koruyup kollamaktır bence. Korkularınızı anlıyorum, yok saymıyorum ama teyzeyle görüşmeden uygulayacağınız stratejileri de doğru bulmuyorum.

Kiziniza yasak koymayin o zaman daha tatli gelir arkadasi ona tezye ile belki tanisabilirsiniz ama anneyle tanismayin derim tedavi goruyorsa,ailesi baskida yapiyordur madde kullanamasin diye kizini bahane ederek size yapisabilir

İşim ve işimi sürdürdüğüm çevre gereği maalesef böyle ailelere ve çocuklarına sıklıkla rastlıyorum. Bunların 2 türü var. Birincisi uyuşturucuyu yaşam tarzı haline getirmiş, kötü ve yasak olduğunu algılamayan ya da kabullenmeyen aileler. Bunlar çocuklara varana kadar kullanır, kullandırır, satar vs. Bunlar tehlikeli ve uzak durulması gereken ailelerdir.

Diğeri maruz kalmış aileler. Ailede bir kişi, genellikle baba, bu halta bulaşır. Bazen anneyi de genellikle zor kullanarak işin içine çeker. Burada işin içine anne ve babanın aileleri girer genelde. Toparlamaya, düzeltmeye, tedavi ettirmeye uğraşırlar, çocuklara sahip çıkarlar gerekirse yanlarına alırlar. Bunlar genelde işin içine sürüklenmiş, kurtulmaya çabalayan iyi niyetli insanlardır.

Ben anlattıklarınızdan yola çıkarak kızınızın arkadaşının ailesinin ikinci gruba dahil olduğunu düşünüyorum. O yüzden bana kalırsa bu arkadaşlığa engel olmak, iki çocuk açısından da ağır bir travma sebebi olur. İkisini de kaybetmek çok olası görünüyor.

Sizin yerinizde olsam teyzeyle görüşüp nasıl insanlar olduklarına bakardım. Muhtemelen anneyi iyileştirmek, korumak kollamak, çocuklara sahip çıkmak için yanındalar. Eğer öyleyse siz de bu arkadaşlığı bitirmek ya da soğutmak yerine o kızcağızı da sarıp sarmalayın derim. Onun da sevildiğini, değer gördüğünü anlamaya ihtiyacı var. Sizin şu anki tavrınız o çocuğun da hayatının yönünü çizecek muhtemelen. Anne baba olmak sadece kendi çocuğunu değil bütün çocukları koruyup kollamaktır bence. Korkularınızı anlıyorum, yok saymıyorum ama teyzeyle görüşmeden uygulayacağınız stratejileri de doğru bulmuyorum.
Peki teyze ile görüştüğümde açıkça endişelerimden bahsetmeli miyim,yoksa nasıl insanlar olduğunu mu gözlemleyeyim?
Nasıl bir yol haritası çizeyim?

Back
X