- 17 Mart 2012
- 6.664
- 2.417
- 448
neden okula gitmiyorsunuz ki?
ben lise sonda okul kapanana kadar gidiyordum. derslerde hocalar tekrar yapıyorlardı, bazen de benden başka kimse gelmiyordu ve ben tek başına etüt yapıyordum hocalarla. dershaneye de gidiyordum okul çıkışı.
böyle böyle sınavdan 1.5 ay önce kimse gelmedi ben gittim ve hep çalıştım.
türkiyede ilk 200'e girdim.
1 gün bile rapor almadım. gayet de güzel ve sistemli çalışılabiliyor yani.
Not: bi de bu arada eşimle sevgiliydik de. bence olay sadece doğru şeylere odaklanabilmek.
Allah şifa versin annenize. Okul müdürü ve öğretmenleriniz ile annenizin durumunu açık bir dille konuşursanız, zannetmiyorum ki bu hususta önünüze engeller koyulsun. Ben dahil sülalemin yarısından fazlası öğretmendir. Hiçbiri de böyle bir husus karşısında anlayışsız davranmazlar. Sizin öğretmenlerinizin de anlayış göstermeyeceğini sanmıyorum. Sayısal derslerden çok çalıştığınız halde 50 alamıyorsanız, bu durum lise ile sınırlı kalmayacaktır. Yüksek okulda çok daha fazla zorlanacaksınız o vakit. Okuduğunuz lise nedir bilmiyorum ama meslek lisesi seçseniz daha az zorlanırdınız. Sizin durumunuz özel bir durum ve yineliyorum açık bir dille anlatırsanız gereken özveri gösterilir. Onun dışında üstte yazdığım paragraftaki düşüncelerim sabittir.
benim hocalarım da gidiyorlardı öğretmenler odasına.
ben de gidip çağırıyordum.
ders tarih mi açıyordum tarih testini. hoca masasında oturuyordu ben çözüyordum.
yanlışlarımı anlamadıklarımı gidip soruyordum.
bana artık gelme diyorlardı ama yine de gidiyordum
okul müdürü 6 sene geçmesine rağmen hala seni anlatıyorum son güne kadar gelip başarılı olduğunu der.
çünkü sınava 2 ay kala netlerim hiç iç açıcı değildi. orta halli bir üniversiteyi bile zor kazanır diyorlardı hocalar annem babama.
lisede çalışırken de son sınıflara bilgisayar dersim vardı. (okulda bilgisayar yoktu, o da ayrı bir konu)
ders işlemek yerine test çözelim dediler.
izin verdim ben de, 2 saat boyunca çalışıyorlardı
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
Canım mevzuattaki kararları inceledim. Sözlü notu kalkmıyor, bunun yerine performans ve proje görevi geliyor. Ders içi performans notu sözlü notu gibi, diğerleri ödev alıp yapıyorsunuz, yani öğrenci için iyi bile olabilir çünkü, çok iyi bir ödev hazırlayıp düşük not alırsanız "neden" diye sorma hakkınız doğuyor.
Devamsızlık için 10 gün özürsüz,30 gün özürlü toplam 45 gün az bir zaman değil.
Geçme notunun 50 olması çok kötü, ancak mevzuatta sınıfın yarısından çoğu zayıf almışsa sınav tekrarlanır diyor, yüksek alanlar bu sınava girmek zorunda değil diyor. Mevzuatı iyi okuyup hakkınızı yedirtmemeniz gerekiyor.
Evlenme iznine diyecek bir şey bulamıyorum. Bu duruma kesinlikle karşı çıkılmalı. Çocukları kandırıp evlendirmenin ne çirkin bir yolu bu.
Velilerin şikayet etmesine gelince, maalesef anca okula yardım parası isteyen idareyi, fotokopi parası isteyen öğretmeni şikayet ediyorlar, devletin uygulamalarını şikayet eden görmedim.
her kelimene katılıyorum, ben 1 yıl önce mezun oldum ve 1 yılda bile her şey inanılmaz değişebiliyor. 10 yıl önce mezun olmuş biri "bizde öyleydi gayet de iyi oldu hoş oldu" diyemez bana göre, aynı durum değil çünkü. bu arada geçmiş olsun canım, allah annene şifa versin. şimdi bu kıza da mı diyceksiniz yani "hayır efendim okumaya niyetin varsa anneni bahane etme gitceksin okula"
ayrıca gayet rapor alarak yani 'okulu takmayıp' dershaneye giderek gayet başarılı oldum, endüstri mühendisliği okuyorum. okula gitmeyen ve boğaziçinde hacettepede odtüde çok iyi yerler kazanan arkadaşlarım da oldu. her okula gitmeyen okumaya niyeti olmayan değildir yani.
İlk olarak şu konuya değineyim ki her okul sizin okuduğunuz okullar gibi değil. Öğretmenlerin öğrencilerle gram ilgilendiği yok. Ayrıca şunuda belirteyim ki benim annem kanser hastası ve ben sürekli onunla ilgilenmek durumundayım. Bunun içinde sürekli gidip havadan rapor alamam. Kontrollerine ve ameliyatlarında yanında bulunmam gerektirdiği takdirde bile bu sınır 10 günü aşıyor ayrca benim kişisel bir sorunum olduğunda geriye yarım gün bile kalmıyor..
İkincisi bunu kendinizle sınırlamayın lütfen. Ben böyle yaptım sizde yapabilirsiniz anlayışı artık yok. Okullar artık çok rezil vaziyette. Öğretmenler derslerde bile kendi havalarında takılıyorlar. Ben gittiğim okulun matematik dersinden 'dershaneye gitmeden' 45 üstü alan bir öğrenci görmedim. Ki maddi durumu olan var olmayan var. Veyahut insanların kafalarının basmadığı bir ders mutlaka vardır öyle değil mi ? Bazı şeyler düzenli çalışmayla inan ki olmuyor. Bunu bizzat kendim denedim. Maddi imkansızlıklar ve hastalık yüzünden dershaneye gitmedim fakat gece gündüz ders çalıştım. Ama ne yaparsak yapalım bazı şeyler olmuyor matematik derslerinden kalıyorum.
Bu konuda şuandaki öğretmenleri okulları ve sistemi göze alarak düşünün biraz bizi. Şimdilerde öğrencilerine hakkıyla dersini öğreten parasının karşılığını veren bir öğretmeni bulursanız alnınızdan öperim :)
İlk olarak şu konuya değineyim ki her okul sizin okuduğunuz okullar gibi değil. Öğretmenlerin öğrencilerle gram ilgilendiği yok. Ayrıca şunuda belirteyim ki benim annem kanser hastası ve ben sürekli onunla ilgilenmek durumundayım. Bunun içinde sürekli gidip havadan rapor alamam. Kontrollerine ve ameliyatlarında yanında bulunmam gerektirdiği takdirde bile bu sınır 10 günü aşıyor ayrca benim kişisel bir sorunum olduğunda geriye yarım gün bile kalmıyor..
İkincisi bunu kendinizle sınırlamayın lütfen. Ben böyle yaptım sizde yapabilirsiniz anlayışı artık yok. Okullar artık çok rezil vaziyette. Öğretmenler derslerde bile kendi havalarında takılıyorlar. Ben gittiğim okulun matematik dersinden 'dershaneye gitmeden' 45 üstü alan bir öğrenci görmedim. Ki maddi durumu olan var olmayan var. Veyahut insanların kafalarının basmadığı bir ders mutlaka vardır öyle değil mi ? Bazı şeyler düzenli çalışmayla inan ki olmuyor. Bunu bizzat kendim denedim. Maddi imkansızlıklar ve hastalık yüzünden dershaneye gitmedim fakat gece gündüz ders çalıştım. Ama ne yaparsak yapalım bazı şeyler olmuyor matematik derslerinden kalıyorum.
Bu konuda şuandaki öğretmenleri okulları ve sistemi göze alarak düşünün biraz bizi. Şimdilerde öğrencilerine hakkıyla dersini öğreten parasının karşılığını veren bir öğretmeni bulursanız alnınızdan öperim :)
Evlenme kısmı hariç diğer kural değişikliklerinde hiçbir sakınca görmüyorum ben. Çok da iyi olmuş. Okumaya niyeti olan insan devamsızlık da yapmaz, 45'ten düşük not da almaz. Okuyabilecek kifayeti yoksa okumasın zaten. Sinir oluyorum yeni neslin tembelliğine. Bir de yeterince tembellik yapamayacakları için dilekçe mi vereyim? Atılsınlar okuldan, okumasınlar. Benim de 18 yaşında bir kardeşim var. Gayet katıydım bu hususta hala da öyleyim. Okumaya niyeti olmayan bebeler, gerçekten okumak isteyen kişilerin sıralarını işgal etmesinler efenim. 50 almak hiç de zor değil. Biraz çalışınca rahatlıkla vuku bulabilecek bir sonuçtur bu.
Birkaç gün önce doğunun en uç noktasında tuvaleti bile olmayan bir evdeydim. Bir tuvalet vardı da ahırın içindeydi. Haliyle kullanmak çok zordu. 18 yaşındaki bir kız sabahın 5'inde kalkıp ev ve ahır işlerine koşturuyordu. Yüzündeki kırışıklıklar benden fazlaydı. Ve o kız ygs'den 420 puan almış bir okul birincisiydi. Daha mı zor hayatınız? Böyle bir çileye mi maruz kaldınız?
Hiç kusura bakmayın. Bu konuda gayet katı düşünüyorum. Okumaya meyli olmayan okumasın. Lise ve üniversiteler eğlenmek için değil, okumak için varlar. Eğitim hayatınız bittiğinde dilediğiniz gibi yaşayıp "vaktinde" yaparsınız devamsızlığı.
su anki ogretmenler daha cok denetimde bunu goz ardi etmeyin. ayrica karsilartiginiz 3-5 kisiyle tum meslegi karalama hakkina sahip degilsiniz.
Özel durumun konusunda kesinlikle haklısın. Bu konuda idareyle görüşmelisin, mümkünse sözü geçen öğrenciyi anlayan bir öğretmeninle beraber git. Kesinlikle yardımcı olurlar diye düşünüyorum. Olmazlarsa çok ciddiyim bize haber ver şikayet dilekçeleriyle telefonlarla sallayalım o okuluÖğretmenlerine inanamadım gerçekten, Herkes aynı fikirdeyse kesinlikle ders anlatmayıp derste bu şekilde davranıyorsa önce okul idaresine sonra milli eğitime şikayet etmelisiniz. Sustukça bozuluyor sistem unutmayın.
su anki ogretmenler daha cok denetimde bunu goz ardi etmeyin. ayrica karsilartiginiz 3-5 kisiyle tum meslegi karalama hakkina sahip degilsiniz.
tabiki herkes için aynı şeyleri geçerli kılmıyorum. öyle anlaşıldıysa affola :)
lakin 3 şehri değiştirdim ve karşılaştıklarım sanırsam benim bahtsızlığımdan olsa gerek hep 45 dakikalık dersi vereyimde nasıl verirsem veriyim sıkıntısındaki kişilerdi. söz meclisten dışarı tabiki :)
Gerçekten cok acımasız buldum yorumlarınızı, okumaya meyli olmayan demişsiniz, tabi ki böyle gençler var boş yer kapalayan onlara bir sözüm yok ama ben mesela gayet çalışkan bir öğrenciydim, elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırdım ama olmayınca olmuyor, fizik ve matematikten bir türlü iyi not alamıyordum 9.sınıfta. Özel dersler mi almadım ? dershanede etüt mü almadım ? Ablam matematik öğretmeni onunla mı çalışmadım. yok arkadaş ol-mu-yor. Yapamıyorum. Ben gerçekten çabaladım, elimden geleni yaptım ama en iyi sonucum 60 tı matematikte, o da bir taraflarımı yırta yırta.. 35-45 arası alırdım hep. Sözlüleri de düşük veriyordu hocalar bir de onlar kalkmış düşünün, ona rağmen yine de hayallerimdeki üniversiteyi kazandım şükür..
Sizin verdiğiniz çok ekstrem bir örnek. Böyle insanlar var yurdumuzda evet ama bunu şu anki gençlerle bağdaştırmanız ne alaka ? Nedir o kızın üzerinden örnek vererek konu sahibi arkadaşı utandırma çabanız. 10 gün devamsızlık gerçekten çok az. Son sene tabiri caizse it gibi çalışıyo insan ve aradığı ilgiyi dersanede bulabiliyo malesef ki, benim şehrimdeki çoğu okulda böyleydi, sizinkini bilemeyeceğim.
Kısacası, sizi çok acımasız buldum. Biraz daha ılımlı yaklaşmanızı öneriyorum .
canım bıraz uzun olacak yazım ama okumanı tavsıye ederımMerhaba,
Ben uzun zamandır Kadınlar Klubünü ziyaretçi olarak takip etmiş sonrada kısa bir süre önce üye olmuş bir lise 3 öğrencisiyim.
Liseye giden bir kız olarak sizden yardım istiyorum, lütfen yardımınızı esirgemeyin.
7 Eylül itibariyle milli eğitim bakanlığı yeni kararlar çıkardı. Bunlardan birkaçı;
- Devamsızlık 10 güne düştü.
- Geçer not 45'den 50'ye yükseltildi.
- Sözlü notları kaldırıldı.
- Liseye giden öğrencilere evlilik hakkı tanındı.
Bu yazdıklarım sadece birkaçı. Allah aşkına bize bir yardım eli uzatın. Sizinde evlatlarınız okul okuyacak, belki şimdi lisedeler belkide liseye gitmelerine bile çok var ama biz öğrencilere yapılan bu haksızlığa sessiz kalmayın lütfen. İnanın çok çağresiz durumdayız. Öğrenci velilerinin bir çoğu şuanda dilekçe yazmakta.
Hiçbir mantığa uymayan bu kurallar için sessiz kalmayın, bize yardım eli uzatın. Öğrencilerin birçoğu matematik, kimya gibi derslerden 45'i bile alamayıp sözlü notlarıyla ders geçerken ikisini birden hat safalarda zorlaştırıp hele ki sözlüyü kaldırmak müthiş bir yıkım bizim için. İlerde sizin evlatlarınızda bu sistemle okuyacak. En azından onları düşünüp ufacık bir iyilikte bulunun biz öğrencilere. Uzun zamandır bu siteyi takip ettiğim için sizlerden yardım bulabileceğim kanaatine vardım ki annemde destekledi beni bu konuda.
Yapacağınız tek şey;
T.C. Milli Eitim Bakanl burayı tıklayarak dilekçe doldurmak veya ALO 147 milli eğitim bakanlığı şikayet hattını aramak.
Yardımlarınızı esirgemeyin lütfen, şimdilik hepinizden Allah razı olsun..
bizim hocaların sorunu buydu işte, öğretmenler odasına gidip "hocam şurayı anlamadım bi bakar mısınız" dediğimde "off bi rahat vermedin sen de git dershanedeki hocana sor o kadar para veriyosunuz" diye terslenenler oldu. yani bazılarının mantığı ne yazık ki "her ay maaşım bankaya yatıyo nasıl olsa bana ne ki" olmuş. okulu takmayan biz değildik, bizi takmayan hocalardı
Malesef benim lisemde öyleydi..
Bende geçen yıl mezun oldum..
Dershaneye gidemedim,o yüzden evde oturup çalışamamaktansa okula gider çalışırım hocalara soru sorarım diyordum..
Ama melesef gram bile ilgilenmiyorlar..
Zaten yoklama alıp hemen gidiyorlar..
Bi kere öğretmenler odasna gidip hocam bi soracaktım dedim..
"burada muhabbet ediyoruz,bölünmez ne kadar ayıp..vs vs vs saydı saydı postaadı beni.."
Bi daha öğretmenler odasına adım atmaya korkar oldum.
Zar zor rapor aldım evimde kendi başımın çaresine baktım..
Azmin sonu zaferdir çok şükür ilk yılımda da kazandım..
canım bıraz uzun olacak yazım ama okumanı tavsıye ederım
bir öğretmen olarak evlenme hakkı dısındakılerı onaylıyorum
çunku 4+4+4 sistemı eğitimdekı kalıteyı yerlere dusurdu dusunsenıze kaynaştırma öğrencılerı bıle lıse okuyacak
gercek anlamda çalışırsa öğrencıler 50 den çok daha yuksek not alırlar dersler zor değil
ama yasınızın gerektırdıgı heyecanlar ve ergenlık bunalımları sızlerı derslerden alıkoyuyor
bu kararların dısında eğitsel kişisel ve mesleki rehberlik alanlarında bı an önce sıkı tedbırlerın alınması gerekıor
çunku sız ve yasıtlarınız gercekten ergenlık ve kişilik olusturma gıbı çok zor bı donemden gecıorsunuz
lisedekı öğretmenlerın de dunya goruslerını bıraz değiştirip öğrencı odaklı çalışmalar yapmaları gerekmektedır
sakın ben gecemem dersler zor dıye korkmayın ınanın dersler çok ama çok kolay
bunu ne zaman anlayacaksınız mesela unv de fen bılımlerı ıle ılgılı bır bolum kazandınız dıyelım
işte o zaman lisedekı konular çok kolaymıs yhaa nasıl yapamamısım dıyeceksınız
çünkü ufkunuz ve bılgı dağarcıınız geliştığı surece öncekı bıldıklerınız tamamen öğrenılmıs olacak
bunu lısedeyken nasıl yaparsınız konulara anlasanız da anlamasanız da sınıfta konu işlenmeden önce çalışırsanız
başarınız ,ciddi bır sıçrrama yapacaktır .
evlenme hakkını da onaylamamkla bırlık te bazı durumlarda zorunlu olabılıyor aıleler ve gencler perısan olabılıyor bu yuzden makul karsılanabılır hak ve yukumluluk bırbırınden farklıdır hakkını ıstedıın zaman kullanırsın kımse sana nıye kullandın ya da nıye kullanmadın dıyemez ama yukumluluk zorunludur
20 gun devamsızlık senın gıbı çalışkan okuluna gıden öğrencıler ıcın değil devam problemı olan öğrencıler ıcındır benım lısede 2 ya da 3 gun devamsılzlığım olurdu çalışkan olduumu nerden anladın dıyeceksın azımlı ve ılgılı olmasaydın derslerını onemsememiş olsaydın buraya yazmazdın canım olaylara tek yonlu değil bıraz herkesı katarak bak sen zaten bu sıstem de kazananlardan olacaksın ama başka arkadaslarında kendılerını dusunsunler azcık
Sözlünün kalkıp, yerine performans ve proje ödevi getirilmesi bence öğrenciler için büyük artı.. hem proje ödevlerine de liseden alışmış olacaklar, üniversitede çoğu şey proje bazlı ödevlerle işliyor. geçme notunun 50 olması da, bir çok kişi için zorlayıcı olmakla beraber, üniversitede derslere ve okul yönetmeliğine göre geçme notunun 60 - 70 arası olduğunun unutulmaması lazım. 5 puan şu anda çok büyük gözüküyor olabilir, ama 45 almak için çalışan insan, zaten 50 almak için de çalışabilecek insandır.
toplam 45 gün devamsızlık hakkı var yine, 10 günü sadece mazeretsiz. bu da az bir zaman değil.
hı evlilik olayı biraz komik olmuş
bütün mesleği karalama çabası yok burda, bi öğrenci sürekli aynı okulda devam ettiği takdirde tanıyacağı hoca sayısı maksimum 10 oluyor. 9 tanesi de böyle anlayışsız olunca insan ister istemez 10. kişiye temkinli yaklaşmaya çalışıyor.
benim tanıdığım en mükemmel hoca bile düşük not aldığımızda "sizden bi bok olmaz" diyip psikolojimizi bozardı. hatta fizik hocası "bu notlarla mühendislik mi kazancaksın güldürme beni" dedi ve sonuçlar açıklandıktan sonra gülen ben, utanan da o oldu. ama ona bakarsak her dediğinde her yaptığında haklıydı, tıpkı burda yanlış yaptığını bildiği meslektaşlarını bile savunmaya çalışan hanımlar gibi..
Destek çıktığınız için çok teşekkür ederim. Aynı fıkırde olduğumuza çok sevindim. somuçta hepimizin bir dönem muzdarip olduğu dersler oluyor değil mi ? :)
Mühendislik içinde ayrıca kutlarım :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?