Annelik ve biten psikolojim...

Güzel anne tatlı anne bı tanecik anne yemesin bırak istediğinde ver .Senin istemediginde zorlasalar yiyebilir misin? Yiyemem ben de .Kuralları bırak istediğinde uyusun uyansın istediginde yesin merak etme hastalanmaz.Kulaklarini tıka herkese sadece sev sev sev sonra o kadar üzülüyorsun ki.Ben de senin gibiydim şimdi kızım 10 yaşında Allah'ım ne kadar üzülüyorum o günlere .Annesi sen onu sev gerisi gelir .

Bağlanma ile ilgili babaya 2.5 yaşında bağlanır noktasında kaynak verebilir misiniz?
Çünkü bowlby ile beraber diğer araştırmalar bebeklerin de babalara bağlandığını, bağlanmada şekilci davranmadığını göstermektedir.

Tabi bu ucu açık bir durum. Bazı araştırmalar 2.5 yaş diyorken benim kaynaklarımdaki araştırmalar benim söylediğim şekilde iletiyor olabilir.

Bu konuda sizin dediğiniz gibi ihtilaflar var.
Bir de bağ ve duygusal ilişki kavramlarını ayrı değerlendirmek gerekiyor.
Babayla duygusal ilişki gebelikte başlıyor.
Ses tanıma, doğum ardından ona dair görsel bellek geliştirme bunların hepsi anneyle bağına paralel gelişiyor, yani baba dışlanmış değil esasen.
Hatta bakım verene babanın desteği, ve ortak yaşam alanına karşı üstlendiği sorumluluk da çocuğun hissettikleri dahilinde.

Bowlby, aksine, ilk çalışmalarında anneye hayatî rolü atfederken, babayı "oyun arkadaşı" olarak niteler. Daha sonra toplumsal cinsiyet bağlamında eleştirilir ve bu bağ konusu cinsiyetten ayrı olarak "ilk bakım veren" başlığında ele alınıyor zaten o nedenle uzun süredir.

Bunlar tabi bende yerleşmiş, harmanlaşmış ve hatta neyi nerden okuduğumu unuttuğum bilgiler, şuan literatüre uzağım, pratik manada "çıkarımım" (bilimsel bir atıf yapmıycam) çocuğun duygusal bağı en yakın çevresiyle gebelikten itibaren, bağı ise bakım verenlerin duyarlılıklarına göre sıraladığı yönünde. (Yaş net 2buçuk değil aslında, ilk bağın tamamlanmasının ardına demek daha doğru).Konuyu güncele indirgeyince de bu anne, ardına babaya tekabül ediyor. Ama her ailede aynı değildir elbet. Oyüzden bu konu hala tartışmaya açık bana göre de.

Dip not: Burayı akademik bi söyleşi ortamına evirmek gibi bi düşüncem yoktu aslında, genelde çerez muhabbetine, güncel şeyleri laflama niyetine burdayım. Hatta bi nevi kafa dağıtmaya. Ama bazı ilginç yorumlara cevap verme gereği duyduğum için bu noktaya taşındı.
Bilimin ve konu hassasiyetinin hatrına üslubuma özen gösterdim ama bu kadarı benim için fazla 😅
O yüzden bana müsade ✌️

Bu konuda sizin dediğiniz gibi ihtilaflar var.
Bir de bağ ve duygusal ilişki kavramlarını ayrı değerlendirmek gerekiyor.
Babayla duygusal ilişki gebelikte başlıyor.
Ses tanıma, doğum ardından ona dair görsel bellek geliştirme bunların hepsi anneyle bağına paralel gelişiyor, yani baba dışlanmış değil esasen.
Hatta bakım verene babanın desteği, ve ortak yaşam alanına karşı üstlendiği sorumluluk da çocuğun hissettikleri dahilinde.

Bowlby, aksine, ilk çalışmalarında anneye hayatî rolü atfederken, babayı "oyun arkadaşı" olarak niteler. Daha sonra toplumsal cinsiyet bağlamında eleştirilir ve bu bağ konusu cinsiyetten ayrı olarak "ilk bakım veren" başlığında ele alınıyor zaten o nedenle uzun süredir.

Bunlar tabi bende yerleşmiş, harmanlaşmış ve hatta neyi nerden okuduğumu unuttuğum bilgiler, şuan literatüre uzağım, pratik manada "çıkarımım" (bilimsel bir atıf yapmıycam) çocuğun duygusal bağı en yakın çevresiyle gebelikten itibaren, bağı ise bakım verenlerin duyarlılıklarına göre sıraladığı yönünde. (Yaş net 2buçuk değil aslında, ilk bağın tamamlanmasının ardına demek daha doğru).Konuyu güncele indirgeyince de bu anne, ardına babaya tekabül ediyor. Ama her ailede aynı değildir elbet. Oyüzden bu konu hala tartışmaya açık bana göre de.

Dip not: Burayı akademik bi söyleşi ortamına evirmek gibi bi düşüncem yoktu aslında, genelde çerez muhabbetine, güncel şeyleri laflama niyetine burdayım. Hatta bi nevi kafa dağıtmaya. Ama bazı ilginç yorumlara cevap verme gereği duyduğum için bu noktaya taşındı.
Bilimin ve konu hassasiyetinin hatrına üslubuma özen gösterdim ama bu kadarı benim için fazla 😅
O yüzden bana müsade ✌️

En son araştırmam father attachment üzerine derleme. O sebeple bende direkt araştırma yerine derlemeden bilgiler sunmak istedim. Kastettiğim duygusal ilişki değil, direkt bağlanma. Son araştırmalar bebeklerin şekilci davranmadığını ve babaya da bağlandığını ortaya koymaktadır. Güncel bilgileri takip etmekte fayda var.

Bana da müsade

En son araştırmam father attachment üzerine derleme. O sebeple bende direkt araştırma yerine derlemeden bilgiler sunmak istedim. Kastettiğim duygusal ilişki değil, direkt bağlanma. Son araştırmalar bebeklerin şekilci davranmadığını ve babaya da bağlandığını ortaya koymaktadır. Güncel bilgileri takip etmekte fayda var.

Bana da müsade

Şekilcilik konusu yukarıda bahsettiğim toplumsal cinsiyet meselesi ile paralel.
Ve ben gender konusuna biraz mesafeliyim.
Bu tamamen öznel tabi.
Tavsiye için teşekkürler,
Araştırmanızda da başarılar 🍀

Son düzenleme:
Canım merhaba...

Öncelikle şunu kabul edelim çocuklar gerginligimizi hemen anlıyorlar ve onlar da gergin oluyor böylece... Mesela ben bir gün şunu farkettim ; Ne zaman bebek görmeye birisi gelecekse kızım ağlaya ağlaya geberiyordu. Sonunda anladım ki ne ikram edeceğim evi nasıl temizleyecegim stresi benden bebeğe geçiyor. Eşime dedim bundan böyle bu çocuk büyüyünceye kadar kimse gelmeyecek bu eve...

Kendini sakinleştirmenin bir yolunu bulmaya çalış.

Mesela benim kızım da hiçbir şey ( gerçekten hiçbirşey) yemiyor. Bir noktadan sonra pes ettim. Zıkkımın kökünü yesin moduna girdim. O zamandan beri rahatım. Tabii ki yine sinirlerim epey bozuluyor ama ne yapayım yemiyor. Hasta olmasın yeter ki diyorum. Ha şunu da söyleyim annem beni çok eleştiriyordu neden çaba harcamıyorsun vs diyordu ama kendisi de gördü o da uğraşmıyor artık.

Mesela benim en büyük derdim kendimle hiç vakit geçirememekti. Uyusun da rahat bir duş almak rahat bir tuvalete gitmek keyifle bir bardak çay ... bir sinema izleyim iki satır kitap okuyayım istiyordum. Aylarca uğraştım. Baktım olmuyor vazgeçtim kendimden.... Kızım uyuyorken ben de uyudum. Benle ilgili herşeyi erteledim.
Mesela evi derleyim toplayım diyordum. Baktım kızım deliriyor aylarca hatta yıllarca diyebilirim yapmadım iş güç, evi bok götürdü.

Bazı çocuklar zor mizaçlı oluyor, sakin mizaçlı cocukları olanlar anlayamıyor. Ben 2-3 yıl günde 1 - 2 saatlik uykuyla yaşadım. Etrafımda çoğu kadın gayet rahat bir annelik geçiriyor. Uyuyabiliyirlar. Çocukları gündüz uyuduğundan rahatça ihtiyaçlarını görebiliyirlar. Zaten onlar islerini yapıyor cocuk da oynuyor kendi kendine...

Seni anlıyorum... cocuk dışında kalan şeyleri boşver sadece onunla ilgilen bir doysun cocuk annesine. Yemekle ilgili de uğraşma çocuğunla kötü olma... (hasta olmuyorsa tabii ki)

Ben 2. Çocuğu asla düşünemedim Eşimle de aram bozuldu boşandım. Aslında benim de terapiye.ihtiyacım var galiba yazdıklarımdan onu anladım...

Bu ağlama krizleri benimkinin 4 yaşa kadar sürdü. Şuanda da çok duygusal ve biraz sinirli bir çocuk.demekki çocuğun yapısı biraz stresliymiş diyorum ben.zamanla konuşarak atlattık.surekli ama sürekli duygularını ağlayarak ifade ediyordu,isteklerinide öyle ifade ediyordu.yalniz sizinle farkımız benim çocuğum bana çok bağlıydı,başkasına asla gitmek istemezdi.acaba size karşı güvenli bağlanamadımı diye düşündüm.adem güneşi takip edin ve mutlaka videolarını izlemenizi tavsiye ederim.

Burada sorunları ele alıyoruz çocugunuzu övmeye gelmiş gibi davranmasak keşke

Bir çocuk anneye çok düşkün olduğunu güvenli bağlanmamış oluyor .
Bilmeden konusmussunuz açıp okuyun :)
Arkadaşım ben cocugumu burda övsem ne fayda övmesem ne fayda. Ki zaten oyle bır niyetim asla yok aklımın ucundan bile gecmedı. Henuz yeni dogum yapmış sayılırım ve psikolojik olarak bende bu yoğunlukların ıcın deyim zaten..bukadar detaya girmem cok normal. Ki bu sizi neden bukadar ilgilendirdi.. Neden bukadar dokundu :) diğer kızcagızın yorumuna da illa bir laf yapıştırmıssınız derdiniz nedir. Sınırınızı burda ki bayanlar dan cıkarmayın bence...şuan heleki bana yaptıgınız yorum okadar ıtıci ve gereksizki... Ve burda bircok bayan benimkine benzer yorumlar yazmısken sadece bana takmıs olmanız Kesinlikle normal değil yani..

Bu ağlama krizleri benimkinin 4 yaşa kadar sürdü. Şuanda da çok duygusal ve biraz sinirli bir çocuk.demekki çocuğun yapısı biraz stresliymiş diyorum ben.zamanla konuşarak atlattık.surekli ama sürekli duygularını ağlayarak ifade ediyordu,isteklerinide öyle ifade ediyordu.yalniz sizinle farkımız benim çocuğum bana çok bağlıydı,başkasına asla gitmek istemezdi.acaba size karşı güvenli bağlanamadımı diye düşündüm.adem güneşi takip edin ve mutlaka videolarını izlemenizi tavsiye ederim.
Teşekkür ediyorum 🙏

Yemeklerini süslesenmi acaba mesela yumurtadan kus falan yapsan Google da var cocuklar icin kahvalti sekilleri belki hosuna gider ben mesela muzdan ve karpuzdan sekiller yaparak sevdirdim oğluma
Alerjik bir bebekti bir yaşına kadar çoğu şeyi veremedik bu yüzden de çok seçici oldu maalesef hala yumurta yemiyor mesela

sende bir sıkıntı yok bence☺️ üzülme çogu cocuk ayni.
bak bugun sıkmaktan dolgulu dişim kırildı, daha 10 dk once dıs kapiyla oynama elin sıkısacak diye aylardir soylememe ragmen 10 dk once elini sıkıştirdi sonunda o kapiya.
bazen bir musibet bin nasihatten daha hayirlidir hiç üzülmedim dedim.
yemekleri attigi agzini kilitledigi, mamadan baska hic bir sey yemedigi gunleri saymiyorum, dislerimi o kadar cok sıktımki 3 sende 5 dişimden oldum resmen sıkmaktan.
3 yasta yeme konusunda biraz daha rahatliyorlar ama, cocuklar sen ne soylersen soyle o seyi tecrube etmeden laf anlamiyor ben onu anladim
Allah kolaylık versin diş sıkmakta kötüdür ya ☹️

Sabrini test etmek degil. Ortami, enerjiyi aliyor o cocuk. Ona karsi bir tepki o. Anne olarakta hele aksama dogru iyicene yoruluyoruz ve evhamlaniyoruz niye bu cocuk yemiyor diye. Ben kizimi artik bu sekilde kabul ediyorum. Yemege sevmeyen bir cocuk. Cok hareketli, konuskan bir kiz. Yemek onun ilgisini hiç çekmiyor. Az yiyor ama yiyor. Meyvada yiyor sebzede yiyor. Sadece yemekleri seçiyor.

Cocuk psikologunda liste yapmistik ve hiçte fena olmadigini söylemisti psikolog. Yani yemediklerine degil, yediklerine bak diyor. Cocuklar zaten geregi kadar yerler, endiselenmene gerek yok demisti bana. Sende aynisini yapabilirsin. Kizin neler yiyor diye bak olaya. Dedigim gibi, biraz annenlere birak, stresini at. Sonra akli selim sekilde düsünürsün herseyi. Sende bir cocuk psikologuna gidebilirsin, en azindan endisen azalir.
Götüreceğim kesinlikle içimde kalmasın

degerleri falan normalmis, biliyorum ne desem yinede icine sinmeyecek ama ben bildigin anoreksiyali gibi bir cocuktum biri saymaya kalksa kemiklerimi tek tek sayardi heralde oyle bir zayiflik, annem dr dr gezdirirdi beni, cocuklugum hep dr kapilarinda gecti.
o kadar zayifmisim ki daha yeni dogdugumda kalca cikigim var bile sanmislar, en son 10 12 yaslarimdaydim lösemi dediler 😁😁
bir ton tarama arastirma oda yok, annem en sonunda pes etti, yemek ye demekten de dr a goturmekten de vazgecti,
simdi de zayifla kilolusun vs annelerin cocuklarinda aradigi kusur hic bitmiyor yani.
Bende öyleymişim 🙈 doktor bana bu çocuk yaşamaz demiş annemde gör bak nasıl yaşatıyorum demiş ondan sonra nasıl hırs yaptıysa hep kilolu geçirdim hayatımı 😂

Herdaimgunes Herdaimgunes

Bi daha girdim konuya yorumlara bakmak için.
Annenize bırakın bi kaç günlüğüne diyenler var.
0-2 yaş döneminde çok uç bir durum olmadıkça (anne yatılı hastanede ya da eve gece gelemeyeceği vs. gibi durumda) kesinlikle ayrı bi evi tavsiye etmiyorum.
Gelebiliyosa anneniz gelsin.
Hatta bi süre kalsa sizde keşke siz toparlanana kadar.
Emin olun bi kaç gün bile yeter enerji toplamaya.
İmkanınız varsa pedagojik destek alın.
Değilse Adem Güneş'in pedagoji okulunu tavsiye ederim YouTubeda.
Instagramda da Rumeysa Demirörs, Pınar Mermer, Nihan Kaya.. kesinlikle öneririm.

(Bu tarz isim tavsiyeleri yasak mı bilmiyorum. Umarım değildir. Zira hiç biriyle bi çıkar ilişkim yok)
Yatılı veremem zaten o yokken rahat uyuyamam ara ara uyanıyor gündüz birkaç saatliğine hemde onun mutlu olması icin düşünüyorum ben işe başlayıncada annrm evimde bakacak zaten

Maddi imkanınız elverişliyse kesinlikle kreşe göndermenizi tavsiye ederim. Haftada 3 yarım gün ile başlarsınız, o arada sadece kendinize vakit ayırırsınız. İnanın sosyalleşmek hem ona çok iyi gelecektir hem de siz biraz nefes almış olursunuz. (Bu arada iki çocuk annesi olarak yazıyorum bunları, ilk çocuğum sakindi ama hastalıklardan çektik, ikinci çocuğum daha 1 yaşında ama doğduğundan beri mutsuz bir çocuk 2 yaş olduğunda yarın gün olarak kreşe başlatacağım inanılmaz güzel bir düzen sağlanıyor, çocukta arkadaşlarıyla enerjisi atıp geliyor.)

Bende öyleymişim 🙈 doktor bana bu çocuk yaşamaz demiş annemde gör bak nasıl yaşatıyorum demiş ondan sonra nasıl hırs yaptıysa hep kilolu geçirdim hayatımı 😂
banada dr lar yaşamaz demişler, bildigin parmak cocuk yani, annem 7 8 ay beni pamukla yıkamiş suya batirip batirip silmiş banyo bile yaptiramamis korkudan, komsular kizim birakta cocuk yataginda rahatca olsun demisler, sonuc 35 yasimdayim

Rica ederim.
Bende emziriyorum diye yemiyor sanıyordum kızım,memeden kesince de degişmedi inanın. İçsin 2 yaşına kadar,yaza unutturursunuz rahat rahat zira dışari çıkabileceksiniz ,hava şartları engel olmayacak en azından. Şimdi onuda keserseniz iyice gergin olacak,evdeyiz dışarı cıkamıyoruz,sabrınızı yemek konusunda kullanın nacizane tavsiyem.
Deneyin,inşallah işinize yarar,sabırla pes etmeden,sakin kalmaya çalışarak tabi.
Kolaylıklar dilerim.
Çok teşekkür ederim 🙏

Benim ablamin oglu da aynisiydi. Yemek yemez, yedigini kusardi. Ablam kafayi yemek uzereydi cok iyi hatirliyorum. Herkesi yabancilardi sizin cocugunuz yine annenizde yemek yiyormus. Yegenime annemde dahil kimse yediremezdi. Bu yuzden de cok zayifti. Hep aglardi. Ablamla beraber bizde stres olurduk. Bu tabi 14 yil onceydi. Simdi yegenim 14 yasinda, 15ine girecek. Kocaman delikanli oldu. O yemek yemeyen cocuk simdi uc bes goturuyor valla acayip istahli.

Simdi yegenime hep takilirim az cektirmedin annene, bize kucukken diye. Hatirlayip guleriz arada. Boyumu da asti gitti hey gidi gunler. Ama sizin yasadiklarinizi cok iyi anlayabiliyorum. Insallah hersey duzelir ve sizde bundan 10 15 yil sonra gulumseyerek hatirlarsiniz bu zamanlari🙏
Amin inşallah 🙏

Çocuğum yok ama şöyle düşüyorum. Çocuk bütün gün sizinle ve siz aşırı sıkılıp bunalmışsınız. Belki farkında olmadan çocuğa karşı sinirli davranıyor olabilirsiniz. Tahammül edemiyorsunuzdur çocukta bu atmosferi hissediyor ve mutsuz oluyor olabilir. Bence en iyisi 3 - 5 günlüğüne annenize bırakın. Eşinle birlikte en azından 2 günü kendine tatil ilan edin. Yazlık veya köy eviniz varsa oraya gidip kafa dinleyip stresinizi atarsınız. Siz etrafınıza pozitif enerji verirseniz çocukta onu alacaktır
Evet kesinlikle çok sıkılıyor biliyorum biz bile bunalıyoruz onlar keşfetmek istiyor alan kısıtlı hep aynı şeyler

Back
X