- 17 Aralık 2015
- 3.878
- En iyi cevaplar
- 1
- 16.080
- 208
- Konu Sahibi Herdaimgunes
Baba ile bağin 2,5 yaşinda başladiğini nerden aliyorsun? Bu bilimsel birşey değil. Bağ doğduktan sonra hemen hemen başlar. Hatta bebekler anne karnindaki duyduğu baba sesini hatirlar, yakinlik duyar.
Ve baba ikinci ebeveyn degildir. Ebeveyndir. Annede birinci ebeveyn degildir. Ikisi eşittir. Bir annenin yaptiğini, bir babada yapabilir. Ha annenin verdigi, babadan daha farklidir. Biri daha disiplinli, digeri daha şakacidir,.. ama eşittir.
Ve 0-2 yaş arasi cocuk baska eve yada bir yere gitmesin diye arastirmalar yoktur. Hele bu konuda. Cocuk zaten daha önce bildiği bir ortama gidiyor, baği güclü olan kisiye (anneanne). Artik her olaydan travma yaratilmasin.
Bir insan sadece dişarda desarj olmuyor. Insan kendi evindede rahat bir banyo almak istiyor mesela, istediği dizi film izlemek istiyor, geç uyanmak istiyor.. Bunlar cocuk ile ayni evde mümkün olmuyor pek. Onu geçtim, gereksiz.
Yani herşeyden öte mantik var. Bu dediklerin gercek olsa, cocuklar jenerasyonlarca annelerine güvenli bağlanmamiş olurlar. Sonucta kadinlar hep çalişti. Tarlada, temizlikci olarak, fabrikada,.. Su anda bile çoğu avrupa ülkesinde cocuklar 1 yaşindan itibaran kreşe gidiyor, hatta daha erken.
Benim kullandığım bağ terimi ile sizinki aynı şeye refere etmiyor.
İkinci ebeveynden kastım da bi sıralama mahiyetinde değildi.
Ben çıkarımda bulunmuyorum ve bu eğitimi bi İskandinav ülkesinde aldım.
Subjektif yanlarım da elbette var, inançlıyım da, ama bunlar da yine çıkarım değil, dayanaklı şeyler.
Ve o örnek verdiğiniz Avrupa'da bizzat yaşıyorum.
Özetle, konuya dair ardıl bilgimiz de kullandığımız terminoloji de ortak zeminde fikir alışverişine engel.
O yüzden size kolaylıklar, bana müsade