Bende hiç ev işi yapmadan büyüdüm uzun süre de bu tarz konularda beceriksiz ve tembel olduğuma inandım ama kadıncağız ağzıyla söylediği halde bir çay suyu koymamak tembelliği geçmiş bayağı ayıp olmuş.
Özellikle misafir geldiğinde aktif olun bundan sonra. Tabakları kaldırın, siz yemek yiyene kadar tabaklar kaldırıldıysa masayı silin, masa altını süpürün. Olmadı tüm işler kapıldıysa bir çay suyu koyun çay tepsisini hazırlayın ya da kahve yapmayı teklif edin. Maksat herkes birşeyler yaparken ortada boş boş duruyor gibi gözükmeyin.
Diğer işleri de yavaş yavaş öğrenin. Hiç biri atla deve değil zaten ben aklıma gelen temel noktaları yazacağım alta. Misafirlikte ev sahibinin isteğine uyulur her işe atlanmaz ama kendi evinizde kimsenin sen beceremiyorsun diyip elinizden iş almasına izin vermeyin. Bazı insanlar kendilerini çok becerikli göstermek için yapıyorlar bunu ama bir yer silme/süpürme/toz alma da yanlış yapabileceğin, beceremeyeceğin birşey yok. Herkesin kendi tarzı var sadece.
Temel noktalara gelince:
Çamaşır: Renklilerle beyazlar ayrı yıkanır. Beyazlarda da havlular ve iç çamaşırları beraber yıkanmaz. Bazı insanlar renklileri de kotlar, koyu renkliler, canlı renkliler vs. Diye ayırıyor ama ben gerek görmüyorum ve buna rağmen hiç boyayan kıyafetim olmadı. Zaten dış kıyafetleri düşük derecelerde yıkamak hem tasarruf açısından hem de kıyafetlerin erken yıpranmaması açısından daha iyi ve 30-40 derecelerde yıkanan kıyafetler renk vermiyor. İç çamaşırları havlular ve nevresimler 90 derecede yıkanır çünkü bakterilerden arınmaları gerek. Yıkamanın temel kuralları bunlar.
Kurutmaya geçersek kurutucunuz varsa bunun kullanımı biraz daha riskli çoğu kumaş türünü çektirme ihtimali var. O yüzden eğer sevdiğin ya da kaliteli olduğunu bildiğin bir kıyafeti kurutucuya atıyorsan mutlaka annene sor ya da etiket talimatlarına bak.kurutucu yoksa asılacaksa, asmadan önce kıyafeti şöyle güçlü bir şekilde silkeleyip as ki ütülemesi kolay olsun kırışıklıkları açılsın. Ütü yaparken de suyunu doldurmayı unutma. Kıyafetlerin kumaşına göre ütüyü ayarı yapmayı unutma. Ütüyü bıraktığında mutlaka dik konumda bırak bitti gitti. Bir de nevresim gibi büyük parçaları katlayıp ütülemeyi dene daha kolay oluyor.
Temizlik: bu konuda da zor birşey yok. Hafta ortasında birgün max. iki saatini ayırarak evi derli toplu bir hale getirebilirsin çok büyük bir evde yaşamıyorsan. Elin hızlandıkça 1 saatte halledersin bu rutini. Şimdi önce banyodan başla. Küveti, tuvaleti, lavaboyu biraz çamaşır suyu döküp kendi fırçalarıyla fırçala ve bırak. Yanına bir jumbo çöp poşeti bir sepet ve bir toz bezi alıp oda oda gezmeye başla. Çöpler çöpe, o odaya ait olmayan eşyalar sepete, toz beziyle de çalışma masası, saksı çiçeklerinin durduğu raflar gibi yere kırıntı yapabilme ihtimali olan şeylerin hızlıca üstü silinecek. Sonra hızlı bir süpürge, vileda, toz beziyle görünen yerlerin tozunu alma bitti gitti. En son fırçaladığın lavaboyu durulayıp, sifona basıp, duş alırken küveti durularsın ev derli toplu olur. Bulaşık yıkadığın zamanlarda da süngerle tezgahın üstünü, ocağı filan da temizlersin bitti gitti. Bir de bulaşık makinesini sen boşalt bundan sonra böylece mutfakta ne nerede öğrenirsin.