Anneme dayanamıyorum

Ve istemediğim şeyleri yapma hakkına sahip öyle mi? Benim hakkıma girebilir yani rahatlıkla?
annenin evinde yaşıyorsun muhtemelen. her hareketin için ondan yani ev sahibinden izin alıyor musun? mesela yemek için, duş almak için, odanı kullanmak için vs?
annen o yabancı veya hırsız değil. sadece düşüncesiz. katlanamıyorsan kendi evine çık. anneni hırsız tutmandan iyidir.

yorumlarınızı beğeniyorum ama bu konuda size hak vermiyorum
hiç paranız olmasaydı markete gitmek için kuruş sayıyor olsaydınız yine de açlıktan ölelim kızlarımın parasına dokunmam dermiydiniz
siz yine o parayla kızlarınız için markete giderken kızınız size hırsız yalancı falan dese canınız hiç yanmaz mıydı

Aslında doğru olan sizin yaptığınız.
Ama bu kızın annesinin ne koşullarda yetiştiğini nasıl yetiştirildiğinizi bilmiyoruz.
O yüzden bu tür şeyler için anneye hırsız,yalancı damgası vurmak ağır benim için.

Yarın çocuğumun eşyalarını karıştıran bir anne olmayı ben de istemiyorum. Kapısına vurmadan da girmem mesela.

Ama çoğu çocuğun gencin zaten doğru düzgün odası yok,yaşanılan standartlar çok iyi değil.Anne de bazı şeyleri yapmak zorunda kalmış olabilir. Ne koşullarda yaşıyorlar ve annenin neler düşündüğünü neden böyle davrandığını bilmiyoruz.

Biz ve bizden sonraki anneler çocuklarına küçül yaştan itibaren özsaygıyı ve özel hayatı kendi yaşam alanına dair şeyler verebiliriz belki.Ama bizim annelerimizde çokta mevcut değildir bu tür şeyler.

Bende çok zorluklarla büyüdüm annem 15 lirası varsa 10 ununu verirdi ve ben kalanını kumbaraya atardım.Ama annem zorda kalınca alınca mesela. Ya da lise sona kadar düzgün kendime ait odam olmadı hiç. Kıyafetlerimi de alsın giysin isterdim çünkü annem kendine hiçbişey almazdı.Öncelik hep bendim.Bu tür koşullarda yaşayan bir çocuksa şayet annenin çilesini görmeden yargılıyorsa bu bana göre şımarıklık.

Üniversitede okurken bile ailesi zorla para gönderdiği halde savruk harcayıp,arkadaşlarıyla kıyaslayıp ailelerini beğenmeyen bir kesim var.Ben okurken çalıştığım için belki de bilmiyorum ama ortalıkta ben yetişkinim deyip hala harçlık alan insanlar görünce sen mi büyüdün git bak o zaman kendine demek istiyorum.

Yani kısacası burda konu sahibinin anlatımı yanlış belkide.Hırsız vs demeden annem sınırlarımı tanımıyor,her şeyi mi karıştırıyor uyarsamda bir sonuç alamıyorum. Annemle nasıl konuşmalı ne yapmalıyım dese hemen hemen yanıtlar aynı olabilirdi.
Ama böyle anlatınca herkes kendi annesini düşünüyor haliyle zor şartlarda büyütülmüş çocuklarda annelerimiz fedakar ama sen körsün diye deliriyor çünkü bende annemle kıyaslayınca sinirleniyorum. Ama bir baba konusu olsa bu kızı tutardım çünkü kendi babamla kıyaslayınca bağımız olmadığı için bana birşey hissettirmezdi.

Çok çok özgür bırakıp her şeyine tamam demeden çocuğu kendi yaşamına bırakmalıyız ama ben anne kız arasında hele ki ergen yaşlarında ve sonrasında 15sonrası yani,bir bütünlük olsun istiyorum. Çocuk annenin cüzdanından korkmadan beş lira alsın üç lira alsın ya da annede alabilir.Ama akşam söylesin ihtiyaç duydum aldım gerekirse cüzdanımdan alabilirsin diye bu anne çocuk arasındaki yakın bağ ve güzel bir şey.

İki taraf birbirini suçlamasa her şey daha güzel olur. Ama kızın anlatımı hoş gelmedi bana ve ister istemez herkes sinirle o annr olmasa sanki cüzdanında o para olacaktı dedi olay bu.

Kızımdan izin alırdım. Çok zor değil.
Eminim ki kızım da bana izin verirdi, çünkü o ana kadarki yaşamımızda onun hayatına hep saygılı oldum.
Konu sahibinin annesi daha önceleri de aynı şeyi yaptığı için konu sahibi de annesine saygı duymuyor.

Demek istediğim bu zaten, olaylar tek günde olacak şeyler değil. Evladınızı nasıl yetiştirirseniz size öyle davranır.

Kızım bana defalarca "habersiz paramı alma" dese ve ben almaya devam etsem bana hırsız demesine de bozulmamam gerek. Çünkü izinsiz/habersiz para almanın adı hırsızlıktır, anne bile yapsa.

Aynı şeyi konuşuyoruz.
Ben konu sahibinin annesine hırsız demek istemediğini, ama "hırsız GİBİ" demek istediğini düşünüyorum.

O 1,5 tl yol parası da olabilirdi ve evden çıkıp dolmuşa binebilirdi konu sahibi. Elini cüzdanına atınca da para olmadığını görse?

Kötü bir durum.

Annesi ile sağlıklı ilişkileri olmuş olsa idi geçmişten bu yana, böyle tepki vermezdi. Konunun geçmişi var diye düşünüyorum.

Yok hayır yanlış anlışalacak bir şey yok.

Bakın bende demek istiyorum ki yapmak istediğiniz güzel bir şey bu benim değil çocuğun hakkı ona gelen bir şey diyorsunuz.
Benim annemde kardeşimr gelen altınları biriktirdi birikti ama sonunda boşanınca öyle borçlar kaldı ki mecburen sattı üzülsede.
Yani ailenin borçları varsa o altınlar mutlaka satılır sıkışıksındır çünkü.
Cebinde hiç paran yoksa ve yarın ne yemek yapacağını düşünüyorsan çocuğun parasını da alırsın.

Olay bu.
Yaşadığımız koşullara göre değişir davranışlarımız.
Annenin durumu olsa kızın kıyafetlerini giymez zaten.

Çok kötü durumda olsak ve paramız olmasa sizde üzülsenizde o altınları satıp,çocukların kumbarasından para alırsınız. Koşullar bunu gerektirdiyse mecburen alırsınız.

Bencede sorunun temeli anne kız arasındaki iletişim kopukluğu.Ama ne annenin ne kızın gerçekten huyunu davranışını, karakterini bilmediğimiz için burdaki çoğunluğun ben dahil kızı haksız görmesinin nedeni anlatım tarzı birazda.

Ben zor koşullarda olduklarını ve o yüzden annenin böyle davrandığını düşünüyorum içsel güdülerimle o yüzden anneyi çok suçlayamıyorum

Bu yorumu okuyana kadar kriz geçirdim resmen. Yorumunuz rahatlattı.

Konu sahibi eşyaları karıştıran, onun onayı olmadan eşyaları atan, yalan söyleyen bir insanın davranışlarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş. Bu kişi anne de olsa bu davranışlardan rahatsız. Üyeler de tutmuş "vay efendim ana gibi yar olmaz, vay efendim yazıklar olsun, vay efendim tuh sana, vay efendim 1 liranın tantanasını mı yapıyorsun?" tarzında alakasız bir şekilde bilinçsizce ve ezbere sıralamışlar yorumlarını. Aklım çıktı resmen.

Kavramları neden kişiselleştirdiğimizi gerçekten aklım almıyor. Konu sahibinin şikayetçi olduğu konu kendisine yapılan saygısızlık. Odaya pat diye girmek evet saygısızlık. Eşyaları ilgili kişinin onayı olmadan atmak evet saygısızlık. Yalan söylemek evet saygısızlık. Bunların hepsi evetken, öznenin anne olması mı sizi celallendirdi? Bunu bir kayınvalide yapsa bdv resmen çökerdi.

Evet, anne candır, anne yardır, anne her şeydir. ANCAK, saygı bambaşkadır.

Anne de çocuğuna saygı göstermeli, burada buna kimse karşı çıkmaz ama burada cüzdanından bozuk para almak, odasına kapıyı tıklamadan girmek gibi konularda beklenmemeli bu saygı. O bir anne ve eminim çok üzülmüştür kızının yaptığına. Ben de ailemin yaptığı pek çok şeye kızarım ama saygısızlık etmem. Aslında biliyorum, onlar bana kendi ailelerinden gördüklerinin daha fazlasını vermeye çalışıyorlar ama iş kendi ailelerinden ne gördüklerinde bitiyor. Daha fazlasını görmemişler, o yüzden fazlasını onlardan beklemem hata olur. Farklı düşündüğüm noktaları da kendi çocuğumda uygularım.Burada çocuk daha olgun davranabilmeli. Ki konu sahibi ergen değil, 23 yaşında mantık kurabilecek olgunlukta biri.

Bireysel sınırlara saygı, bahsettiğim kendi ailesinden ne gördüğüyle ilgili. Ayrıca mesela bahsettiği bireysellik anlayışı, irlanda da kaldığımız evin ev sahibesinde vardı. Kızının özeline ve özel hayatına hiçbir şekilde müdahale yok, ve yalnızca nasihat babında konuşuyor kızıyla, çünkü hayatına müdahale hakkının olduğunu düşünmüyor.

Buraya kadar gayet istenen ama bir de madalyonun diğer yüzü var. kadın da gayet bireysel yaşıyor. Kızı için fedakarlıkta bulunmak gibi bir anlayışı yok. Onu büyütmüş ve yapması gerekeni yapmış. Kız üniversiteye başalmış, 18 yaşında evden çıkmış.

Cüzdanından para almaz kesinlikle evet, yazın evde kalmak istediği için kirasını da alır ondan. Kadın evinin odalarını yabancı öğrencilere kiraladığı için, her oda para demek. Ama kızın parası yok. Kira veremiyorsan, evin badanasını yaparsın dedi annesi. Bunda anlaştılar. Bizim anneler bu modelde büyümedi, fersah ferdah uzaklar bu anlayıştan. Bizim jenerasyonda, 80 sonrası kuşakta gelişti bireysel alan algısı. O yüzden daha anlayışlı olabilmesiniz.

Uç noktalara kaçmamak lazım. İstediğiniz çok zor, çok kötü bir şey değil ama bunun için yaptığınız hiç hoş değil.

annenden ev arkadaşın gibi bahsetmeni açıkça yadırgadım. yeni evlendim, annem bazen çantamı, odamı, dolabımı toparlardı. bir kere bile mahremiyetime saygı duymuyor, eşyalarımı karıştırıyor diye düşünmek aklıma gelmedi. cüzdanından bozuk almasını hırsızlık olarak görüyorsun. bu hepten tuhaf. rahatsız olabilirsin, çözümü ekmek şu bu ufak tefekler için elinize geçen bozuklukları mutfaktaki bir kavanozda toplayabilirsiniz. annen seni hala küçük kızı olarak görüyor demek ki. görür de yani. yapma böyle o evden çıktığında (evlendiğinde) annenle her ettiğin kavga için üzülürsün.

mesele 1. 5tl değil desen de mesele o olmuş yorumlara bakılırsa:))
ne yazık ki tahilsiz bir örnek senin açından.
ben seni gayet iyi anladım.
senin kişisel hiçbir eşyana saygı duymadığı ortada.
açıkcası ben 10 yaşındaki oğlumun cüzdanından para alırken bile (yani acil durumlarda el atabiliyorum:)) )
izin istiyorum veya sonradan aldım diye haber ediyorum ki o da bunu böyle öğrensin.
babasının annesinin dahi eşyalarını izinsiz alamayacağını öğrensin.
annenin genel olarak sorunlu bir kişilik yapısı var sanırım.
evde babana kardeşine karşı tutumu nasıldır?
genel durumundan biraz daha bahsedersen iyi olacak.
zira burada anneni hırsızlıkla suçlamakla etiketlendin bile.:))
her ne kadar mevzu 1. 5 cik kadar küçük olmasa da.
ancak diğer yandan da;
bazı şeyler anne kız arasında tolore edilebilir tabi ki.
mesela odana girip çıkması,ihtiyacı olan bir şeyi alıp kullanması vs.
bunlar aile içinde normal şeyler.
ancak sen kişilik itibari ile bu tür ailevi paylaşımları bile özgürlüğüne müdahele olarak algılıyorsun sanırım.
ve de tabi annenin diğer tüm davranışlarının etkisi ile de normalde vermemen gereken tepkileri veriyorsun.
aşırı hassaiyet geliştirmişsin bir nevi annene karşı.
annenin sürekli yalan söylemesi vs. ise gerçekten ciddi konular.
herhangi bir psikolojik rahatsızlığı var mı peki annenin?
genel olarak çevrede nasıl tanınır ?

ha evet üyelerin mantığına göre konu sahibi de anne ev senin evin kalabilir miyim diye izin almalı
şu saatte duş alacağım acaba banyo uygun mu diye sormalı
yok öyle istediği saatte evden istediğini yemek ne yiyorsa parasını vermeli
18 ini geçtikten sonra anne istemiyorsa eve de almayabilir kızını para da vermek harçlık vermek zorunda da değil

Ben sizi anladım. Konu anne gibi kutsal bir varlık olabilir, o aldığı parayı da kendisi vermiş olabilir. Fark etmez, kim olursa olsun müsaade istemeden en ufak eşya karıştırmaya hakkı yok. O size baktı, büyüttü, kakanı temizledi muhabbetini de doğru bulmuyorum. Sonuçta annem benim fikrimi alarak beni dünyaya getirmedi. Tamamen kendi istekleriyle, o bakım ve eziyeti göze alarak doğurdular. Kendi seçimleriyle yaptıkları bir insanı neden haraca bağlar gibi saygısız, çünkü ben doğurdum diye ölene kadar borçlu bırakırlar hiç anlamam. Sınırlar konusunda ben de çok takışıyorum. Alma dersin alır, atma dersin atar, yapma dersin yapar çünkü o doğurdu onun yönetmeye hakkı var zihniyeti. Annemi de haklı bulduğum konular vardır. Lisedeyken annem ısrarla odanı topla dedi ben de benim odam istediğim zaman toplarım dedim, annem de senin odan benim evimin içinde kalk topla dedi :) haklıydı. Odanı kendin temizle. Seni haksız bulduğum tek konu 1.5 TL için çok incitmişsin. İzinsiz alması doğru değil ama annem cüzdanımdan bozuk para alsa burnumun direği sızlardı gizliden çantasına ben para atardım ihtiyacı var demek ki diye. Bir de tatlı yapmış özür dilemiş, bence sağlam bir özür dileyin.

Kimse annesiyle harika anlaşacak diye birşey yok tabi ki ama ona bağırman kızman hırsız yaftası yapıştırman çok çok üzücü.... Annenle anlaşamamanızın başka bir sebebi olduğunu düşünüyorum ben de. Herkes kendi annesinden örnek vermiş demişsiniz malesef ben de vereceğim

Benim annemle de ilişkim harika değil fikirlerimiz çoğu konuda uyuşmaz ama ona kızmam bağırmam çünkü karnımdaki bebeğimin bana yaptığını düşünür üzülürüm. Bu aralar fazla duygusalım o yüzden daha fazla çaba sarfederim üzmemek adına. Ben hasta olduğum zamanlarda evime gelip temizliğimi yaptığı yemeğimi yaptığı evimi böcekler bastığında ağlıyorum diye 10dk içinde gelip destek olmasını ve bebekliğimden beri yaptığı fedakarlıkları düşünürüm. Ne kadar kötü olursa olsun anne annedir. Başına bir iş gelse ilk o yetişir sana....

Anlattığın kadarıyla annenin özeline saygı göstermemesi dışında sorun yok. Bunun için otur konuş tek çözüm bu birbirinizden nefret ederek bir yere varamazsınız...

Annenin yetiştiği çevreyi düşün? Benim annemle anneannem de anlaşamaz küs gibiler ama bizde çok büyük ve affedilemeyecek şeyler vardı ve ona rağmen annem her bayram yanlarına gider ellerini öper hakları inkar edilemez çünkü. Seni de bu yaşa getiren insanları üzme derim....

benimde annemde bu huyların çoğu vardr hatta belki daha fazlası. ama ben ne olrsa olsun anneme hırsız veya yalancı gibi laflar edemem.yıllarca birlikteydik anneciğimle ve huyuna alıştım onu öyle kabl ettim.elimden geldiğnce ne onu üzdüm nede kendim üzülmeme izin verdim. sana tavsiyem anneciğini olduğu gbi kabl etmeye çalş.bak ben şimdi ondan çok uzaktayım kokusuna hasretim 1 yıldr evliyim tatilde yanına gittim ama 1 haftacık yetmiyoki kıymetini bil bugünlerini çok özlersin

konu sahibinin mantığı öyle olabilir.
ben de annemle pek iyi anlaşamam ama 1,5 tl aldı diye de hırsız iması yapmam. en fazla bana saygı duymuyor derim. konu sahibi ve annesi karşılıklı saygısız ve anlayışsız.

Yeni anne oldum, o yüzden iyi empati yapabildigimi düşünüyorum, annen adına çok uzuldum, arkadas komsu vs olsa tahammul edemezsin bu dedigin seylere, ama soz konusu annen olunca gozune batmamasi lazımdı, kendimden pay biciyorum bi cok sinir oldugum konuyu annem yaptiginda anlayisla karsilar ve sabirla anlatırım, cunku her seyden cok severim onu, neden basit bisey icin uzeyim ki? uzgunum bunu demek istemezdim ama aranizda sevgi sorunu oldugunu düşünüyorum

Annen cüzdanindan 1 bucuk Lira aliyo izinsiz diye sen annene hirsizmi diyorsun Ben annemin annemde benim cantami cüzdanimi telefonumu icimi disimi bilir nedir bu ya Annen o senin

Bende hoşlanmam esyalarim karistirilsin,cantam felan,karostiramazda kimse ,bana sorar varmi diye bende veririm zaten,herkez,herkezin hakkina saygi gostermeli,
Ama bu para aldi diyede hirsiz olmaz annem o benim annemm.neyim varsa onun o un neyi varsa benimdir orda sinirden biraz abartip,sacmalamissin canım

Beni anlayabilen arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.

Fakat ne yazık ki çoğunluk yine konunun özünü kaçırmış. Daha önce konunun 1.5 tl olmadığını defalarca yazdığım için oraya tekrar girmek istemiyorum. Benim anlamadığım şey şu; tamam anneler çok özel, her şeyi yapma hakkına sahip, döver de sever de falan filan amaa atıyorum benim rujlarım şurada duruyor lütfen dokunma dendiğinde o rujlara dokunmadan duramamak çok zor ve eziyetli bir şey mi? Anne olunca dokunmadan duramıyor muyuz, illa evin dört bir tarafına savurmamız mı gerekiyor onları? Vallahi koskoca 3 ayı burada geçirecek olmama rağmen 2 parça eşyayla geldim bu yaz ailemin yanına, sırf bir şeylerim kaybolmasın da yarım dönmeyeyim İstanbul'a diye. Böyle bir şeyi benim mantığım asla almıyor, bu ve buna benzer herhangi bir harekette anneliğe ait bir kutsallık da göremiyorum. O da benim eksiğim olsun, kötü bir evlat olmuşum demek ki.

Şuna da açıklık getireyim öyle çok parasızız, annem 1.5 lirama muhtaç kaldı gibi bir durum da yok. Eskiden daha iyiydik, şimdi kötüceyiz ama 1.5 lira sıkıntısı yaşamadık ve yaşamıyoruz. Annem biraz savurgandır parası bitince kardeşime ve bana dadanıyor. O para düşündüğünüz gibi ekmek parası falan değildi. Kardeşim pasta istemişti annem de malzeme alıp yapacaktı. Kendi bozuk paralarına ek olarak benim 1.5 liramı da indirmiş ki açıp bakmadım bilmiyorum ama cüzdanındaki son paranın o bozuk paraları olduğunu da sanmıyorum. Benim 1.5'um olmasa açlıktan ölmüyorduk yani.

Annemin nasıl biri olduğunu sormuş bir arkadaşımız, psikolojik sorunları olup olmadığını. Annemin yıllardır psikolojik sorunları var. Çoook eskiden, bana hamileyken hastalanmış ve o zamandan beri antidepresan kullanıyor. İlaç içtiği zamanlar çok iyi, gayet neşeli, çevresi tarafından sevilen, çok pozitif birisidir. Ama benimle yaşadığı sorunlara benzer sorunları kardeşimle, babamla ve anneannemle de yaşıyor. Özellikle anneannemle sık sık kavga ediyorlar ve benim yakındığım her şeyden anneannem de aynı şekilde yakınıyor. O da tıpkı benim gibi annemin yalancı ve sorumsuz olduğunu düşünüyor. Evde benim kadar tepki gösteren yok, kardeşim arada sinirleniyor ama çok uzatmıyor. Babam elinden geldiğince alttan alıyor. Aslında onlara bana yaptıkları kadar yapmıyor. Ben büyük çocuk olmaktan da çekiyorum biraz.

Son olarak, annemle aramız kötü değildir. Ben onlardan hiçbir zaman hiçbir şey gizlemedim. Bunu kendisi de hep söyler ve takdir eder. Yani odama girmesi ve kurcalaması beni araştırmaya çalışmasından değil. Böyle olsa bunu bile anlayabilirim ama bu sebep de ortada yokken anlayamıyorum. Yaşam tarzıma karışmaz, yıllardır sigara içiyorum ve biliyor. Hayatıma biri girse bilir. Gece dışarı çıksam İstanbul'dayken bile, bilmesine hiç imkan yokken yine de haber veriyorum. Hani düşündüğünüz gibi evladıyla ilgili ve onu korumaya çalışan annenin ailesini hiçe sayan hayırsız kızı değilim.

Uzun oldu farkındayım ama teker teker cevap yazmaktansa toplu yazayım dedim çünkü çok zor olacaktı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…