- 9 Mart 2011
- 12.005
- 9.633
- 448
- Konu Sahibi puccakanka
-
Konu açacaksın diye bekliyorum kaç dakikadır, sıkıntıdan doğurasım bile geldi bi ara..
Ablalarını iyi ki anlattın, nerdeyse pişman oluyordum "kızımın kardeşi olsun" diye kendimi ezalara cefalara saldığıma..
Normal kardeşlik bu işte, olağanı bu yani.
Allah babandan da razı olsun, benim ki maneviyat yönünden babanın çeyreği kadar olaydı keşke..
Öncelikle başınız sağolsun, evet dediğiniz gibi, her canlı ölümlü olduğu için hiç kimse çocuk yapmasaydı bunu düşünerek, ilk insandan sonra hayat sona erseydi.
Kız eğitim almamış muhtelemen ve mesleği yok, geliri düşük. ''Zorla mı okutsalardı? kız evlenmeyi seçmiş'' diyenler olabilir. Evet eğitim işi zorla olmaz ama aile eğitimin önemini kavratamamışsa kız ne yapsın?
Ayrıca okumuş olmak her şeyi çözmüyor, her şey eğitime de bağlanmamalı. Çok klasik olacak ama, diplomalı işsiz sayısı az mı? Benim diplomam da var ama çok çok çok alakasız bir meslekteyim şuan.
Keyfinden boşanma konusuna gelince de, belki şiddet gördü belki aldatıldı belki hakarete maruz kaldı, bu yüzden boşanmayı kendisi istedi. Boşanmayı istedi diye illa keyfinden istemiş olmuyor ya... Daha çok üzülmemek, yıpranmamak için istemiştir. Kimse keyfinden boşanıp başkalarına muhtaç olmaz gibi geliyor bana.
Neyse söyleyecek çok şey var ama amacım kimseyle tartışmak değil, tabi ki kimse benim gibi düşünmek zorunda da değil.
Eğitim konusunun kesinlikle vizyon meselesi olduğuna inanıyorum, ailenin koyduğu vizyon.
Ailesine rağmen okuyan idealist insanlar vardır muhakkak, ama neticede elektriği keşfeden de bir insan, kuduz aşısını bulan da, atomu parçalayan da..
Yani herkesin kapasitesi bir değil.
Babamı çok eleştiririm, ama bir meslek sahibi olma konusunda ablama, bana ve hele kardeşime ciddi bir hedef koymuştur. Hepimiz de meslek sahibiyiz.
Ama mesela amcam daha minicikken kızlarına "sevgilin var mı, varsa çekinme" şeklinde abuk espriler yapardı. Kendisi de eğitimin önemine vakıf bir insan olmadığından, 3 kızı da ilkokuldan sonra okumadı ve 18-19 yaşlarında evlendiler. Şu an dışarıdan lise bitirmeye çabalıyorlar, sonradan anladılar önemini.
Ama dediğin gibi mesleğin var diye ömrü billah sırtın yere gelmez, paraya para demezsin diye bir durum da yok. Düşmez kalkmaz bir Allah. ODTÜ'lü Mustafa'yı yazmıştı bir arkadaşım benim konumda. Çocuk okuyor ki, yoksul ailesine kol kanat gerecek. Mezun oluyor, işe giriyor, bir trafik kazası ve şu an boyundan aşağısı tutmuyor. Gene o aile bakıyor ona, hatta abisi işi bırakmış, kardeşine bakıyor. Çünkü abinin aldığı maaş, zaten bakıcıya verilecek maaş kadar. En azından kardeşime ben bakayım diyor.
Benim de bir tanıdığım, ki kendisi arkeolog, eşini kaybettiğinde çok düşük maaşlı bir iş bulmuştu. Bakıcı parası ayıramıyordu. Üniversite mezunu kız şirketteki işini bırakıp bir villaya hizmetli olarak girdi, ama çocuklarını da yanına almak ve yatılı kalmak şartıyla. 5 sene çalışıpev aldı, şu an kocasının emekli maaşı ile yaşıyorr.
Hayat bu, büyük laflar etmemek gerek.
boşa yer işgal etmeyeyim dedim konuya da uygundu yazıverdim buraya gerçekten hepsinde allah razı olsun eminim sen de babandan görmediğini evlatlarından göreceksin allah bir kapıyı kapar bir kapıyı açar belki baban böyle olmasaydı sen bu kadar güçlü olmayacaktın (bkn. ben =)) )
aklıma geldi ablam da izinsiz evlendi şimdi o koca eşşek olmuş yeğenlerim küçüktü eniştemin ailesi de istememişti evlenmelerini iki zavallı çalışıp didinirlerdi yazları annem diğer ablam bakardı ablam o kadar korkardı ki hep derdi annemlere bize ,bana bişey olursa çocuklarımı atmayın yurda murda vermeyin allah rızası için bakın diye şimdi kim kime destek (muhtaç değiliz çok şükür ama kadın destek oluyor işte) kimin ne olacağı belli değil
ben de derim anneme anne bak tvlerde ne çok var anasını babasını sokağa atan bakmayan hiç korkuyor musun başımıza gelir mi diye ne korkacam derdi 4 evladım var birinden biri bakar heralde yani demek ki insanların ailenin birbirine o sevgiyi güveni verebilmesi önemli
gzdkpz biz demekle, benim gibi düsünen hemcinslerimi kast ettim, yani KK`da benim gibi her zaman egitim, egitim diye bagiranlar canim.
CMYLMZ`da dedigi gibi :" egitim sart "!!!!
Tabiki ailede birbirine yardim edilir, burda kimse yapmasin demiyorum ama torun bakmak mecburiyetinde degil kimse.
Bazilari severek yapar, takdir ederim, bazilari bakmam der o insanida takdir etmemiz lazim.
Vallahi bence konusahibinin annesinin ve babasinin buraya yorum yazmasi lazim bazi seyleri birde anneden ve babadan dinlemek lazim aslinda.
Biz burda konusahibinin yalancisiyiz, onun yazdiklarina göre yorumumu yaptim.
Benim kardesimde ayni davranista bulunsaydi bende konusahibi gibi, annemi korurdum eger annemi mutsuz görseydim.
Ha bu hayatta hic kimsenin garantisi tabiki yok,Hersey emanet ve bizlerde herseyimizin sadece bekcisiyiz, bugün variz yarin yokuz ama bunun konuyla ilgisi ne anlamadim.
Konu anne ve baba mutsuz, torunlarina aslina bakmak istemiyorlar ama mecburiyetten yapiliyor.
Bende diyorumki herkes ayagini yorganina göre uzatsa, insanlar daha mutlu olur. Kimseye yük olmadan ayaklarin üstünde duranlar cok az ne yazikki.
Oysa hayati zorlastiranlarin derdi baskalarinada bulasmasi adaletli degil.
gzdkpz biz demekle, benim gibi düsünen hemcinslerimi kast ettim, yani KK`da benim gibi her zaman egitim, egitim diye bagiranlar canim.
Tabiki ailede birbirine yardim edilir, burda kimse yapmasin demiyorum ama torun bakmak mecburiyetinde degil kimse.
Bazilari severek yapar, takdir ederim, bazilari bakmam der o insanida takdir etmemiz lazim.
Vallahi bence konusahibinin annesinin ve babasinin buraya yorum yazmasi lazim bazi seyleri birde anneden ve babadan dinlemek lazim aslinda.
Benim kardesimde ayni davranista bulunsaydi bende konusahibi gibi, annemi korurdum eger annemi mutsuz görseydim.
Ha bu hayatta hic kimsenin garantisi tabiki yok,Hersey emanet ve bizlerde herseyimizin sadece bekcisiyiz, bugün variz yarin yokuz ama bunun konuyla ilgisi ne anlamadim.
Konu anne ve baba mutsuz, torunlarina aslina bakmak istemiyorlar ama mecburiyetten yapiliyor.
Bende diyorumki herkes ayagini yorganina göre uzatsa, insanlar daha mutlu olur. Kimseye yük olmadan ayaklarin üstünde duranlar cok az ne yazikki.
Sen kendine güçsüz mü dedin, ben mi yanlış anladım..
1 senedir işsizsin diye mi kendine yaptığın haksızlık? Kızınla dimdik ayaktasın, çok da güçlüsün, gözlerini 4 açıp kızını gözlemleyerek en iyi şekilde yetiştirme mücadelesinde olan bir annesin. Sakın kendine haksızlık etme..
İçim çok daraldı, yazıp yazıp siliyorum habire .
Umarım başıma kötü şeyler gelirse benim abim de böyle şeyler düşünmez
ipektuncer bir defasinda senin bir yazini okudum.
Ve o yaziyi ben yazdim galiba ama baskasi almis diye düsündüm, cünkü senin yasadiginin aynisini ben yasadim.
Benim annem ve babam okuma yazmalri yoktur ve ben üniversite okudum, kendi paramla. Aynen senin gibi part-time calistim ve hem okudum, hemde kendime bakabildim. Babam bana 5 kurus para vermis adam degildir ( bizim konumuz babamla ayri,cünkü ben kiz cocugu oldugum icin beni önemsemedi).
Sizleri hepiniz anliyorum, yarin basimiza ne gelir tabiki bilmiyoruz?
Ama insana bu hayatta bir sans verilir, 100 sans degil.
Onun icin kafayi yani beyni kullanmak lazim bunu yapamiyorsan ne yazikki sonuclari bu, ama bunu baskasin mal etme hakkin yok.
Insallah seni Flockeyle karistirmadim ama sendin galiba o yaziyi yazan?
saol canım allah yüzümüzü kara çıkarmaz umarım inşalhah yeni bir picasso yetiştiricem =))
bi arkadaşa gittik izmire heryer kalıntı kazı alanına gittik mezar soyulmuş belli yeni açılmış kemikler falan ortalıkta kızım aldı koca bir kemik bacaktı sanırım anne bunu eve götürücem 8 saat yol napcan diyorum anne kanıt bu kanıt diyor öğretmenime göstericem arkadaşım ebru kursuna gidiyor illa bana da alacaksın ben de yapıcam diyor arkadaşım diyor bak seyyah sana diyeyim bu çocuk hiç sağlıklı yetişmiyor bu yaşta seramik ebru kazı arkeoloji çok zrolanacaksın diyor (şaka tabi)
işte çocuğa deli gözüyle bakıyorlar deşip deşip toprağı hayvan kemik falan çıkarıyor çocukların ödü kopuyor öğretmen de keza gerçekten çok zor olacak bakalım
Ben yukarıda anlattığın şekilde okudum, muhtemelen benim yazdığım birşeydir kastettiğin.
Hatta üvey annem her karne günü "seneye yollama okula bunları" derdi.
Babam onun her dediğini yaptı, bu hariç.
Maddi destek olmadı, ama okumamıza mani de olmadı. Benim de ablamın da örnek aldığımız kişiler vardı. Aynı apartmanda oturduğumuz abiler, ablalar vardı. Hepsi üniversiteliydi. Biz böylece meslek sahibi olmanın imkansız birşey olmadığını gördük. Bize birileri vizyon oldu. Desteklemek önemli değil, biri ufkunu açsın, mümkün olduğunu göstersin yeter.
Ama misal benim amcamın kızları üniversite diye bir kavramı eminim hala bilmezler. O 3 kardeşin de aynı pencereden hayata bakması tesadüf dğeil. Ve onlar bize göre farklı bir muhitte yetiştiler, çevrelerindeki herkes kendileri gibiydi. Ve onlardan biri çok zekiydi, hep derim, okusaydı birşeyler icat ederdi bence. Ama ne yaptı, evlendi daha 19 yaşındaydı. Senesine boşandı, sonra yeniden evlendi.
Konu sahibinin de, ablasının da mesleği yok. Aileye bağlamam bu sebepten. Bir de nice okumak istemeyen gençler var ki, aileleri parayı bastırıp bir şekilde üni diploması edindiriyorlar özelde vs. Yani bazılarının dediğin gibi 1 şansı varken, bazılarının da 100 değilse bile, en azından birkaç şansı olabiliyor.
Ablanız ne sebepten boşanmışsa boşanmış, şu anda bunu değiştirme şansınız yok. 2 çocuklu çalışan bir kadın ve muhtemelen bakıcı tutacak parası da yok. E, o zaman o çocuklar sokakta kalmasın diye anneniz mecburen bakacak.
Bence, değiştiremeyeceğiniz şeylerle hiç uğraşmayın (ablanızın tavrı gibi). Annenize bakma bu çocukları, sen 51 yaşına kadar 4 çocuk baktın vs. gibi laflarla sadece ve sadece annenizi huzursuz ettiğiniz farkına varın. Kadıncağız kendini mecbur hissediyor bakmaya var mı bunun ötesi. Var mı başka bir alternatif aklınıza gelen, anneniz bakmazsa ne olacak o çocuklara. Siz annenize ve ablanıza olan tavrınızla onların sorunlarına sorun katıyorsunuz, onları daha fazla birbirlerine düşürüyorsunuz. Sonuçta ablanızın da, annenizin de siniri daha çok bozuluyor, iyice birbirlerine giriyorlar. Ablanızı düşünmediğiniz çok açık da, annenizi düşünüyorsanız eğer bu şekilde davranmayın bence. Sizin ve B. ablanızın bu davranışları annenize zarar veriyor, bunu farkedin artık.
Ayrıca, şunu da belirtteyim, ben çalıştığım için annem ve k. validem dönüşümlü baktılar çocuğuma, annem 70 yaşında oğlumla top bile oynadı, K. validem de kanserdi. Yani anneniz pekala da çocuk bakabilecek yaşta, siz onun moralini bozmazsanız da rahat rahat bakar. Annenizi ablanıza karşı doldurmaktan vazgeçerseniz de anneniz ve ablanız daha iyi geçinir, siz yeter ki gölge etmeyin.
yorumların tamamını okumadım okuduklarım kadarı ile..
konu sahibi nedense bana gerçekten annesini düşündüğü için dertlenmiş gibi gelmedi..
ablan iki çocuklu ve boşanmış onu itham etmek yerine ona psikoloik olarak destek olman gerek sanki..belki de sorunları var ya da başka türlü bir durum..iki çocukla dul olmak kolay olmamalı...annen içinde elbetteki torunları elbetteki onlara bakacak...siz ablanıza söylkeniyorsunuz sanırım çocuklarınıza bakmayacağız bakıcı tut vs.. ne yani bu gibi tepkilere karşı kadının nasıl davranmasını bekliyorsunuz..benim gücüme giderdi..
umarım onu anlamak durumuna gelecek bir hayat yaşamazsınız...
gerçekten anlayamıyorum bunları yazarken bu yoruma nasıl bir tepki vermek gerekli..şaşkınlıkla okudum.. yok yeğenimi almayacağım eve ablam ayrı tutuluyor..kusura bakmayın lütfen ama ablanızı sevmiyor musunuz..onu günah keçisi mi yaptınız??
triendy21 seni cok iyi anliyorum ve sonuna kadarda hak veriyorum sana.
Evlenmeyi biliyorsun, iki cocuk yapmayida biliyorsun bunun üstüne ayrilmayida göze aliyorsun, eeeee neden hala ailene yük oluyorsun?
Annen torunlarina bakmak mecburiyetinde degil, cünkü annenin hala yasayan bir hayatarkadasi yani esi var oda annenden ilgi bekliyor, yasi 51 onun kafasi artik cocuk seslerini duymaya bile tahammül edemez.Ancak esiyle gül gibi emekliligini yasamalari lazim.
Bu büyük sorumlulugu neden üstlensin?
Kadin 4 cocuk büyütmüs, simdi tam rahat edecekken birde iki torunmu cikti bu yastan sonra karsisina?
Aile huzuru hep böyle egoistler yüzünden bozulur nedense.
Kimse kusura bakmasin, ben olsam bakmazdim, anneyim diye ömür boyu köle degilim.
Herkes evlendikten sonra kendi hayatindan sorumludur.
Annelik ömür boyudur...Annenin çocuğu evlenir ama hala onun çocuğudur..Annelik süresi olan bir görev mecburuiyet değildir..Tamam evlendirdim artık ne hali varsa görsün demez anne....Annelik böyle bir şey işte ..Sanırım siz anne değilsiniz henüz ..Bu duyguları hissetmeyen çocuk doğurmuş kadınlar da var onlara anne denmiyor işde...Eminim konu sahibinin annesi torunlarına bakmakdan bazen yorulsa da ,ki çocuk bakmak yorucudur,kızına yardım etmekden ve torunlarını sevip büyütmekten memnundur..Ayrıca torunlarının annesi onun kızıdır ,bir sıkıntısı varsa kızıyla paylaşır zaten..Konu sahibi arkadaşa kendi hayatına bakmasını tavsiye ederim..
Sen boşanmadan ve anne olmadan ablanın neler çektiğini bilemezsin, anlayamazsın. Sen diyorsun ki çok geziyor sigara içiyor yok şu yok bu. İsteyerek boşanmış olabilir, ama bu istek mutlu olmak için miydi? Daha fazla acı çekmemek için miydi acaba? Onun acısı kendisine yetiyordur, size hissetmiyordur belki ama onun ciğeri yanıyordur. Kafa dağıtmak için yapıyordur bunları, bence bırakın yapsın da. İçine atıp daha beter olmasından iyidir. Anneniz de bence onu anladığı için laf etmiyordur, bir darbe de ben vurmayayım diye susuyordur. Anlamadığım şey şu, neden annenizi bu kadar savunuyorsunuz ki? Siz nasıl onun kızıysanız o da aynen öyle, ikisinin arasına girmemelisiniz bence. Anneniz gerek görse bence kendisi söylerdi diye düşünüyorum. Herhalde ablanın çocukları bakımsızlıktan ölse, aç kalsa, sevgisizlikten depresyona girse çok mutlu olacaksın. Benim gibi düşünmek zorunda değilsin elbet, ablanı umursamıyorsun, ama çocukların ne suçu günahı var ki?
Allah düşmanıma vermesin böyle kardeş.
kendi kininizi kıskançlığınızı dökeceksiniz madem annenizi niye kullanıyosunuz
siz gerçekten annenize mi üzülüyorsunuz
bence siz kimseye üzülmezsiniz üzülemezsiniz ,öz ablanıza yeğenlerinize beslediğiniz duygulara bakılırsa
bir gün anne olunca anneni de ablanı da anlayacaksın diyorum ama ya anlamazsan ve bu becilliğin devam ederse((
üzüldüm senin için
benim ablalarım yeğenlerim canımdır ya
Anneanne ve dede gercekten icten bakmak isteselerdi torunlarina, su an bu konu buraya yazilmazdi arkadaslar.
Cünkü hic kimsede birsey diyemezdi. Herkes susar bu olayi kabullenirdi.
Ama dede mutsuz, anneanne mutsuz ve böylelikle tüm aile mutsuz, öyle kolay degil sizlerin yazdigi gibi hersey.
Kimse kimsenin cocuguna bakmak zorunda degil, ister bosansin, ister calissin, ister ne olursa olsun.
Bu büyük sorumlulugu istemeden kimseye yük etmek adaletli degil.
Dogurdunsa sen bakacaksin arkadas, hemde sonuna kadar, baskalarina mal etmekle anne olunmaz.
Keyfine ayril, baksin baskasi. Nasil mantik bu ya?
Bende olsam anneme acirdim, onun babamla bir kac güzel yillarini yasamasi icin savasirdim.
Evlenmeyi bilen, cocuk isteyen ve doguran, demekki hayatini garantiye almistir diye bakarim, ha birde nedensiz bosanmayi düsünen bir bayan daha cok saglama almasi gerekir o zaman gelecegini, aileye güvenerekten olmaz bu isler.
Evlendikten sonra artik hayatin sorumlulugunu kendi omuzlarinda üstleniyorsun demektir.
Bunu beceremeyenler cocuk yapmasin, cünkü cocuk yapmak lüksdür bu zamanda. Bu zamanda diyorum cünkü eski devranlar bitti.
Ben şu an eşimden ayrılsam, kimseden çocuğuma bakmasını talep etmem.
Talep etmeyi bırak, derdimi anlatıp ailemin başını bile şişirmem.
En yakınım ablamdır, sormadan ona bile anlatmam. Kendimi iyi tanırım.
Ama neden bu güçlü duruş?
Çünkü 2 değil, 12 çocuğa bakabilecek bir gelirim var.
Ya olmasaydı..
Yani konu sahibinin ablası gibi..
Eğer çocuk sahibi olmak büyük sorumluluksa, ki bence de öyle, bu büyük sorumluluğu öncelikle konu sahibinin annesi babası yerine tam getirememiş.
Eğer bu kıza yeterli eğitimi verselerdi, bu kız üniversiteyi kazanamasa bile özel üniversiteye gönderselerdi, velhasıl bir meslek edindirselerdi, o vakit zaten bu kız da ne ailesinin ne de kızkardeşlerinin tafrasını çekmek zorunda kalmazdı.
Bu zamanda anne-baba olmaktaki en büyük sorumluluk çocuğuna iyi bir eğitim vermek..
Eğer onu aksatırsan, yarın öbür gün evlat kocadan döner 2 çocukla ve bakıcıya verecek parası yoksa gene sana yük olur..
Konu sahibi arkadaş da 19 yaşında falan evlenmiş, 2 çocuğu var. Mesleği olduğunu sanmıyorum o yaşta evlendiği için.
Onun boşanmayacağı garanti mi, Allah esirgesin ama hiç birşey garanti değil hayatta.
O da işe girse alacağı en fazla 1000 lira, o bakıcı tutabilir mi peki bu durumda, hayır..
Bu bir döngü yani.
O nedenle kız çocuklarının meslek edinmesi, erkek çocuklar kadar ve hatta daha da önemli.
İş dön dolaş eğitime dayanıyor. Zaten o dediğin bilince sahip olmak da eğitimle edinilecek bir yeti.
Senin icin cok sevindim canim, baban severek yapmissa ne ala.
Ama burda konu o degil burda anneanne ve dede bakmak istemiyor cünkü kizlari babaya ve anneye sormadan evleniyor o evlendigi adamin ikinci karisi oluyor anladigim kadariyla ve kendi kendine o adamdan ayriliyor iki cocukla.
Baba zaten kizina dargin bu olaydan dolayi ve torunlarina bakamak istemiyor, anneannede baktigi icin aralarinda huzursuzluk var.
Konu bu.
Yoksa isteyen bakar, istemeyen bakmaz konu bu. Ama kimse mecbur degil.
Belki anneanne çok mutlu değil, ama çocuklara bakmasa, torunlar ortada sersefil olsa, kızı bir de bu yüzden acı çekse çok daha mutsuz olacak. Daha mutlu olacak olsaydı bakmazdı zaten, biz de kimse kimsenin çocuğuna baksın, böyle bir zorunluluk var demedik, asla böyle birşey düşenmem de ben. Keyfinden ayrıldığını nerden biliyorsunuz? Kimse zevk için iki çocuğu varken yuvasını dağıtmaz bence. Kimin ne olacağı belli mi? Yarın siz iki çocukla boşansanız, bakıcıya verecek paranız olmasa, anneniz çocuklarınıza bakmayı önerse ne yaparsınız? Yok anne babamla bir kaç güzel yıl yaşa, çocuklarım sersefil kalsın ortada ne önemi var ki der misiniz? Evet çocuk yapan sorumluluğunu almalı, çok uyuz olurum hatta bebeğimize kayınvalidem bakmıyor, annem şunu almıyor diyenlere. Ama ortada bazı sorunlar var, yapıcı olmak lazım. Ne yapsın şimdi bu anneanne? Bir de büyük konuşmamak lazım. Şuan trilyoner de olsan bir kıvılcıma bakar evler katlar yatlar yanar gider, çalışamayacak duruma gelebilirsin,işsiz kalabilirsin, eşinle çok iyi de olsan unutmaki 40 yıllık evlilikler bile bitiyor. Kimin ne güvencesi var ki?
Şuan ben 5 çocuğum da olsa eşimden boşanıp hepsine bakarım, ama işimin garantisi yok, yarın çalışabilecek kadar sağlıklı olacak mıyım? bunun da garantisi yok
o zaman herkes en baştan bunları düşünsün, ve hiç kimse çocuk yapmasın
19 yaşında evlenmiş derken konu sahibinin kendisini kastettim olivia. Boşanmış ablasının kaç yaşında evlendiğini bilmiyorum, yazılmışsa da görmedim.
Konu sahibi başka bir konusunda yazmış, 23 yaşında ve 3,5 yıllık evli olduğunu.
Aile üniversite okuması için vizyon verir insana. Aile ilkokul mezunuysa, ona göre bir çevrede yaşıyorsan, etrafında meslek sahibi insan yoksa, herkes eğitimsizse inan bana "üniversite" diye bir kavram olduğunu bile bilemeyebilirsin.
Bana gelen yardımcı bir hanım var, kızı liseye geçecek bu sene, üniversiteye geçtiğini sanıyor mesela.
O kadar da eğitimli, bilinçli bir toplum değiliz ne yazık ki.
Ayrıca aileler kız çocuklarının okumasına nasıl yaklaşıyor, bu da önemli.
Geçenlerde bir konu vardı, kız üniversite kazanmış, babası okutmuyor, çalış diye zorluyor.
Hayat bizim yaşadığımızdan ibaret dğeil ki arkadaşım, neler var.
Boşanan hanım da yapmıştır hatalar, babası küskündür. Babalara kefil olmam, destek olur veya olmaz bilemem. Ben ağzıyla kuş tutup babasına yaranamamış bir insanım çünkü.
Ama anneler adına kefil olurum. Anne atamaz evladını. 100 defa çamura düşse, gene çıakrtır, siler paklar "yavrum" der. Annelik böyle birşey ve çok haklısın bu sorumluluğu kaldıramayacak olanlar asla anne olmamalı.
Ben anlıyamıyorum...Kardeşe,yeğenlere herkes denmesini..Çalışdığı için çocuklarına annesi bakdığı için dert olarak görülen ablayı başkaları denen anneanne ve dedeyi ve bunda adalet aranmasını..İyi ki anlıyamıyorum..
Kızkardeşim var çocuğu yok henüz ama olursa canım kanım olur ben de bakarım annem de bakar..Annem 60 yaşında ,onu kardeşimden olan torunları yorarsa ben destek olurum yardım ederim ama üzülmem..Kötü günümde kardeşim maddi destekde bulundu annem çocuklarıma bakdı..Ve Allahıma bin şükür tek birşikayet serzeniş duymadım ne kardeşimden ne annemden..
Hayat bu,hayat zor,ne zaman neye ihtiyacınız olur bilemezsiniz..Ama bilirseniz aileniz var..destek maddi manevi..keyifle,sevgiyle,hep birlikte..,işte o zamanhayat kolaylaşır..
Dilerim her anneanneyi sadece torunları yorsun,Allah başka dert vermesin ..Dilerim Allah herkese aile sevgisi versin..
"hayatı zorlaştıranların derdi başkasına bulaştırması adil değil" lafın bana k.pederimi hatırlattı.
Paylaşmak isterim.
K.pederim en az içtiği gün günde 2 paket sigara ve her sigaranın yanında simsiyah demli çay ve her çay bardağının içine 3 kesme şeker atan, günde 60 tane kesme şeker tüketen ve hala da "bugün çay içemedim yeterince, daha demli koyun çayımı" diye bardağına konulan insani standartta demli olan çayı geri gönderen bir insandı.
Benim ilk hamileliğimdi, aylardan şubat, dıaşrısı buz gibi, lapa lapa kar..
Evde sigara içiyor, yalvarıyorum içme diye, hamileyim diye.
Bana "sen balkona çık" diyebilecek kadar kendini şaşırmıştı.
Ne oldu..
Doğumuma 2 hafta kala felç geçirdi.
Böyle hayata, böyle son çok yakıştı. Ama olan bize oldu.
Adamın hiçbir sosyal güvencesi yok.
Bizim doğum için biriken paralarımızı onun özel hastane masrafları için uçtu gitti.
Onu da geçtim, eşim 1 hafta izin almak zorunda kaldı, yanında refaktçi oldu. Bu sebepten ben doğum yaptım, ertesi gün işe gitmek zorunda kaldı.
Bu örneğin yanında konu sahibinin ablası bana erken yaşta yaptığı yanlış evlilik, 2 çocukla dul kalma ve çalışmak için çocuklarını annesine bırakma durumunda masum geliyor.
Çalışmasaydı, alıp çocukları annesine yerleşseydi aslında kendisi daha rahat ederdi. Gene zor olanı seçmiş bence.
Tabi ki biz burada bize anlatılan kadarıyla yorum yapıyoruz.
Bakan bakar, bakmayan bakmaz. Ben şahsen kızım mağdur olmasa bile sağlığım elveriyorsa memnuniyetle bakarım. Herkes bir olmayabilir.
Ama kızkardeşin ablası için "onun köpeği ve çocukları bu eve girerse beni sil" diye restleşmesinin hiçbir izahı yok bence.
Ablanız ne sebepten boşanmışsa boşanmış, şu anda bunu değiştirme şansınız yok. 2 çocuklu çalışan bir kadın ve muhtemelen bakıcı tutacak parası da yok. E, o zaman o çocuklar sokakta kalmasın diye anneniz mecburen bakacak.
Bence, değiştiremeyeceğiniz şeylerle hiç uğraşmayın (ablanızın tavrı gibi). Annenize bakma bu çocukları, sen 51 yaşına kadar 4 çocuk baktın vs. gibi laflarla sadece ve sadece annenizi huzursuz ettiğiniz farkına varın. Kadıncağız kendini mecbur hissediyor bakmaya var mı bunun ötesi. Var mı başka bir alternatif aklınıza gelen, anneniz bakmazsa ne olacak o çocuklara. Siz annenize ve ablanıza olan tavrınızla onların sorunlarına sorun katıyorsunuz, onları daha fazla birbirlerine düşürüyorsunuz. Sonuçta ablanızın da, annenizin de siniri daha çok bozuluyor, iyice birbirlerine giriyorlar. Ablanızı düşünmediğiniz çok açık da, annenizi düşünüyorsanız eğer bu şekilde davranmayın bence. Sizin ve B. ablanızın bu davranışları annenize zarar veriyor, bunu farkedin artık.
Ayrıca, şunu da belirtteyim, ben çalıştığım için annem ve k. validem dönüşümlü baktılar çocuğuma, annem 70 yaşında oğlumla top bile oynadı, K. validem de kanserdi. Yani anneniz pekala da çocuk bakabilecek yaşta, siz onun moralini bozmazsanız da rahat rahat bakar. Annenizi ablanıza karşı doldurmaktan vazgeçerseniz de anneniz ve ablanız daha iyi geçinir, siz yeter ki gölge etmeyin.
ya arkadaşlar bi gecede nolmuş topiğe böyle nezamandır yazılmıyor diye bende yazmıyordum ama sizlere topluca cevap yazmak
istedim,inanınki son yazdığım yazıdaki konuşma tarzıma bende çok kızdım,sonrasında ama o oan okadar sinirliydimki tekrar köpeği getircekmiş
ablan diyince çıkıverdi ağzımdan,çünkü annem çocuklara bakıyo hadi diyelimki bide mecbur bakıcak çünkü bakmazsa sokakta kalıcaklar
diyosunuz neyse,peki soruyorum size üstüne üstlük köpeklerinede bakmak zorundamı annem söyleyin allah rızası için,o köpekleri işyerinden
almış yavru olarak zaten maaşı ne kadarda bide köpek bakıcak diye düşünmüştüm bide baktım ertesi günü ev sahibi kızmış ablamda anneme
getirip bırakmış sen bak diye neyine güvenerek alıyo köpeği ,ya senin çocukların var ilgi bekleyen bide köpek neyin nesi,gerçekten sırf köpekten
ötürü iice kızdım ablama çünkü annem bakmak zorunda bırakıldı,neyse bunuda bilmezmiş gibi annem ne zorluk çekiyo çocuklar neyse ama bide
köpek var,üstüne 2. bir köpek daha getirdi onuda anneme attı gitti,ve annem napıcak diyen yok,ben ona kızıyorum, annem çocuklarla ilgilendiği
yetmiyo gibi bide hergün bahçedeki köpeklerin karnını doyuruyo pisliğini temizliyo revamı bu sorarım,ben olsam köpek vermişim bakıver diye her
işten geldiğimde köpeklerimin pisliğini alır süpürür temizlerdim,ama ablam onada yanaşmadı hiç görmedim,neyseki ilk gelen köpeği eski kocası
aldı götürdü gezmek içinde geri geldiğinde getirme köpeği bakamıycam artık dedi annem,(çünkü ogün ablam anneme sırf köpeği,ogün hem getiriver eve
yıkıcam demiş,,annemde biraz işi olduğu için geç götürmüş köpeği ,yani ablam öğlen aramış getir diye,annemde akşam üstü götürmüş nevarki
bunda)bas bas bağırmış niye busaatte getirdin bu satte köpekmi yıkanır artık,ben ev işi yapıyodum niye erkenden getirmedin diyince annemde
sinirlenmiş alınmış,bırakmış orda ne halin varsa gör getirme bidaha diye)oyüzden işte eski eniştemede ben yemin ettim bidaha almam o köpeği
içeri demiş aldı götürdü şimdi o bakıyo,öteki köpekte ablamda duruyo artık çünkü işi bırakmış şuan çocuklarınada kendi bakıyo şükür,,yaaa kızlar
inanınki bana neden önyargıyla yaklaştınız bilmiyorum, lütfen konuyu baştan sona kadar okumayanlar sırf ilk açtığım konuyu okuyupta cvb
yazmasın çok üzülüyorum,çünkü bambaşka hikayeler anlattım sonrasında,anlamanız lazım ben elbetteki ablama üzülüyorum
düşünüyorum,çokta acıyorum bazen öyle şeyler konuşuyoruzki çok kötü,bana çalışmanın zor olduğunu benim yerimde olmak istediğini(yani
evde durup kocanın eve bakmasını ve çocuklarla kendisinin ilgilenmesini falan)çok üzülüyorum ve anlıyorum ,ama zaten hayatı öyleydi kendisi
bozdu,kendisi gitti evli adama aşık oldu sonra adam eşini boşadı ablamla evlendi,babamların karşı çıkmasına rağmen gidip evlendi ve 16
yaşında,,,birde öncesi var 13 yaşındaydı k.ablam büyük ablamı istemeye gelmişlerdi oda 18di,neyse ablam istemedi ama düşünün dediler bunlar
gittiler tel.ettiler ne kararınız diye istemiyo kız dedi annem sonra k.ablam teli aldı dediki ablam istemiyo ben istiyorum beni alın diye,ya daha 13
yaşındasın çocuksun ne evliliği dediler,neyse ciddiye alıp gelmişler ablamda evlencem diye tutturunca evlendiler,yaaa karşıdan bakıp düşününce suç
ablamda değil annemlerde aslında ama zaptedemediler,aslında vurup oturttursalardı ablam bidefa ağlardı,şimdi siz ağlıyorsunuz,neyse işte
çocuk olmuyo diye 3 yıl sonra boşandı,sonrada 16 yaşında yine aynı hatayı yaptı ama bu seferki evli bi adamdı ve ablam 16 adamsa 34
yaşındaydı neymiş aşık olmuş,inanırmısınız okadar çirkin bi adamki görenler yuh diyodu ablama güzel kızsın niye bu adama vardın diye
kızıyorlardı,diyebilirsiniz aşık olmuş ama evli bi adam olmamalıydı,ve sonrasında zaten ablam dediki ya nnoldu bana bilmem ama ne biliyim yolda
görsem ıyy der başımı çeviricem bi adam aslında ama aşık oldum,ama annemler hiç istemedi busefer ayak dayıyalım bari yanlış yapmasın
busefer diye ama olmadı başına buyruk yine kaçtı gitti,ve annem babamdan buyüzden tokat yedi bizim gözümüzün(erkek kardeşim ve ben) önünde ve ogece gidip atıcakmıştı
annem akarsuya köprüden o ıssız yerde yolda ağlayarak yürüdüğünü ve kararlı olduğunu arkasında yalnız erkek kardeşimle ben olduğumu
daha çok küçüğüz anlayamıyoruz ama gerçek vardıki kararlı olduğu çok gücüne gittiği sırf elalem için kendisine tokat attığı onca yıllık hayat
arkadaşıyla hayatı onoktada bittiğini anlamış olarak ''siz gelmeyin peşimden atıp kurtulucam demesi siz görmeyin gidin diye hıçkıra hıçkıra
ağlayarak bize gitmemizi söylemesini unutamam bizde ağlamaya başlamıştık karanlıktı korkuyoduk anne bizi bırakma diye inlemelerimiz hala
kulaklarımda ve anladıki hayatta çocuklarından değerli bişey yok kırmadı yalnız bırakmadı canım annem,,,işte ablam şuan 26 yaşında ve
10yıldır annemle babamın arası okonu yüzünden açık ve annem babamın onca affet demesine rağmen affetmedi,şmidi ogünlerin tek
sorumlusunun ablam olduğunu düşündükçe nasıl ona karşı herşey normalmiş gibi davranabilirim bizim ailemizde böyle oldu sırf onun evlilik
merakı yüzünden,oysaki imrenilen bir ailemiz vardı kardeşlerin birbirine bağlılığı fedakarlığı birimiz ağlayınca hepimizin ağlaması sevinçlerimiz
hüzünlerimiz herşey bambaşkaydı,öyle özlüyorumki çocukluğumuzu ne güzel neşeli huzurlu ve mutlu bi ailede büyümüştük oysaki bu evlilik
herşeyi bitirdi,daha fazla yazamıycam kusura bakmayın ama benide anlayın ,cevap olarakyazıcaklarımı sonra yazarım artık dayanamıyorum çünkü
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?