anneyiz ama önce KADINIZ...

Kürtaj ve yasalar hakkında neler düşünüyorsunuz ?

• Yasa çıksın, kürtaj yasaklansın.....

OY: 28 5,8%
  • Kürtaja karşıyım, özel durumlar haricinde kimse kürtaj olmasın, yasalarda bu konuda çıkabilir...

OY: 173 35,7%
  • Bırakın kadınlar maddi manevi özgürce karar versin

OY: 276 56,9%
  • diğer, yorum yapacağım .....

OY: 8 1,6%

• Ankete Katılan
    485

yasak zaten tecavüz gibi durumlarla ilgili değil, bakanların kendi şahsi açıklamalarını dikkate almayın , bakanların yasa yapma gibi yetkileri yoktur
yasaları meclis çıkarır

zaten gereksiz durumlarda kürtajın yapılmasının suç sayılması gündemde
tecavüz, zeka geriliği ya da bebeğin annenin vücut ya da ruh sağlığına etki edeceği durumlarda kürtaj yine gerçekleştirilecek
yani zorunlu durumlarda da doğurun demiyor kimse
bir de bu zorunluluklar yoksa eğer 5. haftaya kadar yine kürtaj yapılabilecek
hamileliğin 4. haftada öğrenildiği düşünülürse geçerli bir nedeniniz yoksa bile yine kürtaj yaptırabileceksiniz

ben bu yasaya karşı olan tepkinin, yasa yapma yetkisi olmayan kişilerin saçma yorumlarından kaynaklandığını düşünüyorum

Bana sormamışsınız , ancak yanıtlamak istedim.
Ben kürtajın ne demek olduğunu biliyorum.
Kendi rızamla girdiğim bir ilişki sonucu bir şekilde hamile kalırsam , kürtajı düşüneceğimi sanmıyorum. Ailemi de , hem kürtaja karşı olup hem evlilik dışı bir bebek dünyaya getirdiğimde bana pek şık bir yakıştırma yapacak olan toplumu da karşıma alır , bebeğimi dünyaya getirim. Çünkü geleceğime güveniyorum. Gördüğünüz gibi kürtaja sıcak bakmıyorum.
Ancak bu benim özel durumum.
Bildiğim birkaç şey daha var:
Ülkemizde okula gitmek isterken kaçırılıp tecavüze uğrayan genç kızlar olduğu , amcasının veya babasının tecavüzü sonucu hamile kalıp bunu kimseye söyleyemeyecek durumda olan genç kızların varlığı, yoklukla pençeleşen binlerce aile , dikkat çeken koşullarıyla yetiştirme yurtları , pek çok sosyal güvenceden yoksun insanlar , gelecekten hiçbir beklentisi olmayan gençler , umutsuz insanlar , evlilik içi tecavüz , töre cinayetleri , eğitimsizlik , bilinçsizlik ve daha pek çok belirsizleştirici durumun varlığı.
İşte ben bunları da biliyorum. Bu nedenle kürtaj hakkı yasal sınırlar içinde saklı tutulmalı , diyorum.

Hassasiyetinizi anlıyorum , ancak bebek sahibi olamayan çiftlerin varlığı ne yazık ki bahsettiğim durumları geçersiz kılmıyor.
Aslında evlatlık verme sistemi yaygınlaşsa , belki bu iki sorunun birlikte çözülmesi için bir şans doğabilir.

Son düzenleme:

''şakşakladığım'' arkadaş oldukça açıklayıcı yazmış halbuki ''NE''sini anlamadın

1) Türban ile kamusal alanlara girilemez...
2) Zorunlu olmayan durumlarda kürtaj yaptırılamaz....

Bu ikisi arasında fark var mı? Bana kalırsa yok. Çünkü ikisi de dayatma.

1) Ben türban takıyorsam onu inançlarım gereği takıyorum öyle değil mi? Kamusal alan diye tabir edilen yerlerde inancımı neden silmek zorunda kalayım.

2) Ben bebek dünyaya getirmek istemiyorum. Ama 6. haftasında öğrendim diye neden doğurmak zorunda bırakılıyorum ki!

1.ye karşı çıkan insanlar neden 2. seçenek için "doğru" diyorlar....

Şahsen ne demek istediğinizi anlayamadım , birinci öncül hakkında bir fikrim olmamakla birlikte , bildiğim kadarıyla , diğer öncüller İslam ' ın gerekleriyle örtüşüyor.
cümlen karışık :)
ama anladığım kadarıyla cevap vereceğim oradaki başörtüsüz sokağa çıkmamalı
plajda mayo vs.dolaşmamalı evet uyuyor
ha bu yasak kimi ilgilendirir
islam dinine inananları
eğerki mayolu insanları görmek haram diyorsamda plajlara vs gitmemektir benim yapabileceğim
zorla üstüne örtü çekemem değilmi?

diğer maddeler ise fıkhi konular burada tartışılacak konular değil aynı bu iki konu gibi
ki benimde sadece yüzeysel bilgi sahibi olduğum konular
o yüzden yazmamın bi anlamı olmaz
ha bilgi sahibi olsaydımda yazmak istemezdim
e şimdi yine bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
bak lake
tama ben dedim din konusuna girmeyelim diye
ama oradaki cevaplar

ayyyyyyyyyy inanamıyorum sonuçlara bak gibi yazılara karşılıktır cevabım
sonuçları saçma görenlere
ben sadece 2 madde hakkında görüşümü belirttim
diğer konularda net bir bilgim olmadığı içinde susuyorum

kimsenin dinine dil uzatmıyorum farkındaysan
Tamam da biz şeriat ile yönetilmiyoruz, herkesin inancı kendini bağlar. Şimdi n'apıcaz?
ne alaka şimdi bu
ben bağlamaz mı dedim

o anket sadece erkekleremi yapılmış
yada maddelerdeki erkekten izin alma konusu vb.maddler içinmi yazdınız

O fotoğrafları ekledim çünkü buraya yazılanlar bana bu kareleri anımsattı.
Kurulan cümleler aslında üstü kapalı da olsa çok açık bir şekilde bu fotoğrafları anlatıyor bana...

bundan emin olamazsınız
ben nasılki sizi iki cümlede tanıyamıyorsam
sizde buradaki yazılanlarla kimsenin ne istediğini kestiremezsiniz
kim ne yazmış olursa olsun

eğerki ben iki cümleden burada birşeyler çıkarıp yazmaya kalkarsam
çok çirkin şeyler çıkar ortaya
ama ben aklıma ilk geleni yazmamaya gayret ediyorum

düzmantık deniyor sanırım bu düşünce şekline...

hakaretlerin ardı arkası kesilmiyor

yaaa sabır

evet öyle deniyor sizinkine de süper düşünce deniyor acaip süper düşünüyorsunuz inanılmaz hatta düşünceleriniz o denli muhteşem ki
bakın kaç sayfa yazmışsınız düşüncelerinizin fevkaladeliğine rağmen hala anlamıyanlar var acaba aptallar mı ne hayret birşey gerçekten inanılmaz
sizin gibi düşünmemek için düz mantık olmak gerekir
kim böyle muhteşem bir düşünce yapısına karşı koyabilir ki ?

yaaa tabi tabi öyle kesinlikle öyle hatta o kadar inanılmazın da üstünde ki stendhal sendromu yaşıyorum şu an düşünceleriniz karşısında
bayıldım bayılacağım

islamda kürtaj.
kısa bir araştırma yaptım bilgi amaçlı yayınlıyorum birde siz bakın...
Haklı bir sebep olmadıkça Allah'ın muhterem kıldığı cana kıymayın. Bir kimse zulmen öldürülürse, onun velîsine (hakkını alması için) yetki verdik. Ancak bu velî de kısasta ileri gitmesin. Zaten (kendisine bu yetki verilmekle) o, alacağını almıştır. [İsra 33]

İmam Buhari ve Muslim Ebu Hureyre(r.a.)’den şöyle rivayet ettiler: Allah’ın Rasulü(s.a.v.), kürtaj yapan (çocuğunu düşüren) Beni Lehyan kabilesinden bir kadının, ğurre (erkek veya kadın bir köle verme şeklindeki cezayı) ödemesine hükmetti.
İmam Muslim aynı zamanda, İbn Mesud(r.a.)’den rivayet etti. O(r.a.) dedi ki; Allah Rasulü(s.a.v.)’in şöyle dediğini duydum: Nutfe (anne ve babanın hücrelerinin karışımı) üzerinden 42 gece geçtiğinde Allah ona (nutfeye) bir melek gönderir. O, nutfenin kulağını, gözünü, tenini, etini ve kemiklerini yaratır. Sonra melek der ki; Ey Allahım! Erkek mi kız mı? Sonra sırayla devam eder (nutfe gelişimini sürdürür).
Bir diğer rivayette 40 Gece yerine 42 Gece denilmiştir. Hadis, ceninin şekillenmesinin ve organlarının oluşumunun 40 veya 42 geceden sonra gerçekleştiğine işaret etmektedir. Diğer taraftan, bu cenine yapılan saldırı, Şeri’at tarafından korunan ve kıymet verilen insan hayatına yapılmış bir saldırıdır. Bu ise, ve’d (çocuğu diri diri gömmek) olacaktır. Allah bunu Haram kılmıştır.

Allahu Teala şöyle buyurdu:

Diri diri toprağa gömülen kıza, hangi günah sebebiyle öldürüldüğü sorulduğunda.. [Tekvir 8-9]

Bununla birlikte, anne, baba veya doktor tarafından, tamamlanmadan hamilelik sürecine son vermek de yasaklanmıştır, haramdır. Buna benzer bir hareketi yapan kimse günahkar olur. Çünkü bu bir cinayettir ve sahih rivayet ile gelen hadisler gereği, tamamlanmış bir insan için gereken diyetin onda biri olan ğurre ödemeyi (erkek veya kadın köle vermeyi) gerektirir.

Gebeliğin 40.ıncı gününden önce yapılan kürtaja gelince; buna İslam’da izin verilmiştir ve bunu yapan kimseye herhangi bir ceza veya diyet yoktur. Bunun nedeni; alınan veya düşürülen şeyin bir cenin haline gelmemiş olmasıdır. Çünkü o halen nutfedir. Ceninin alınması / kürtaj edilmesi ile ilgili hadis ise, burada kullanılamaz.
- Ceninin Kürtajına Ne Zaman İzin Verilir ?

Şekillenmenin erken evrelerinde veya Ruh verildikten sonra eğer uzman bir doktor cenin anne rahminden alınmadığı takdirde anne ve bebeğin ölümüne yolaçacağı kararına varırsa, bu durumlarda kürtaj yapmaya izin verilmiştir. Bu durumda; ceninin alınmasına izin verilir ve böylece annenin hayatı korunur. İslam, hayatı koruyan veya hayatta kalmayı sağlayan şeyleri yapmaya davet eder. Bu kürtaj bir tedavi olarak kabul edilir ve Allah Rasulü -SAV- insanlara tedavi yollarını ve şifa bulmayı emretmiştir.

İmlas: İmlas, hamile bir kadına herhangi bir saldırı yaparak veya darbe vurarak çocuğun düşürülmesidir. Bu bir cinayettir ve günahtır. Ğurre, erkek veya kadın bir köle, ödemeyi gerektirir. Bu miktar, tamamlanmış olarak doğan birisi için gereken diyetin onda biridir.
Dinimizde ise, özürsüz çocuk aldırmak haramdır, yasaktır. Hele fakirlikten korkarak, rahmindeki çocuğu öldürmek, haksız yere cana kıymak, yani cinayet olduğu gibi, evlat hakkını da tanımamaktır, büyük günahtır. Ananın veya süt emen diğer çocuğun ölümüne sebep olan bir özür varsa, uzuvları teşekkül etmeden çocuk aldırmak caiz olur. Kütüb-i sittedeki, (İnsan, anne karnında nutfe [sperma] olarak 40, aleka [embriyo] olarak 40, et parçası olarak da 40 gün kalır. Bundan sonra ruh verilir) mealindeki hadis-i şerifini de esas alan âlimler, bir özürden dolayı, 1 aydan 4 aya kadar kürtaja izin vermişlerdir. (Redd-ül Muhtar)

Başka sebep olmasa da, İslam terbiyesi ile yetiştirememek korkusu özür olur. Yani İslam terbiyesi verememek niyetiyle dört aydan önce çocuk aldırmak caiz olur. (S. Ebediyye)
Çocuğun da, sizin de rızkınızı veren Allahü teâlâdır. Fakirlikten dolayı, iyi bakamamak, besleyememek korkusu, çocuk düşürmek için özür olmaz. Çocuk aldırmak demek, çocuğu öldürmek demektir.

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin.) [Enam 151]
(Allahü teâlânın rızk vermediği, yer yüzünde bir mahluk yoktur.) [Hud 6]

Ancak din bilgisi verememek, İslam terbiyesi ile yetiştirememek korkusu özür olur. Uzuvları teşekkül etmeden [120 günden önce] düşürmek caiz olur.

4 hafta meselesi hariç, ideal olandan bahsediyorsunuz, güzel diyorsunuz da 26 kişinin tecavüzüne uğrayıp sandalyede oturabilecek duruma gelebilmesi için bir dizi ameliyat geçirmek durumunda kalan N.Ç. adlı 13 yaşındaki kız çocuğu için "ruh sağlığı bozulmamıştır, kendi rızası vardır" diyenler mi benim ruh ve beden sağlığımı gözetecek? Yine iş birilerinin inisiyatifine kalacak, ve ben onlardan korkuyorum. Çünkü mesele benim karnımdaki çocuk değil, kendi kendini yok eden bir sağlıkta dönüşüm politikası, ve bu noktadan sonra neye dönüşeceğini bilmiyorum.

Ayrıca size böyle olacağı teminatını kim verdi onu da merak ettim. Lütfen siz de bunu yanlış anlamayın, gerçekten merak ettim, kaynak belirtirseniz hepsini okumak ve bilgi sahibi olmak istiyorum.

Her kadının regl periyodunun 28 gün olmadığı, bazı kadınların dört haftada gebeliğini teşhis etmesinin neredeyse imkânsız olduğu daha evvel defalarca yazıldı çizildi, son olarak bunu hatırlatmakta fayda görüyorum.

Neden eklediğim fotoğraf sizi bu kadar rahatsız etti anlamış değilim!
Fotoğraf olduğu için mi? Yoksa burada çok yazıldı bu konu ile ilgili görüşler...

eğerki ben iki cümleden burada birşeyler çıkarıp yazmaya kalkarsam
çok çirkin şeyler çıkar ortaya

eklediğim fotoğrafların çok çirkin olduğu konusunda hemfikiriz o halde! Güzel!

Son düzenleme:

farkındaysanız eger kürtaj olayını ortaya atan kişiler sizin tabirinizle yetkisi olmayaan bakanlar ve başbakandır.
artı olarak hepsi tecavüz durumundaki niyetlerini gayet açık ve net ortaya koydularki görmeyen insana kör derler....
artı olarak ben ilk gebeligimde adet düzensizligi nedeniyle 6. haftada ögrendim böyle sorunlar yaşayan yıgınla insan var..
aynı zamanda bu yasayı savunan sizin gibi insanlar kımızıyla işaretledigim duruma nasıl karşı çıkmıyorlar hayret.....

o anket sadece erkekleremi yapılmış
yada maddelerdeki erkekten izin alma konusu vb.maddler içinmi yazdınız

Ne yazık ki sadece erkeklere yapılmamış.
Aslında yorumum geneldi.
Dinin emri bile olsa, kişi kendisi karar vermeli uyup uymayacağına demek istemiştim.

Bu kısımla ilgili ayet yok değil mi?

öncelikle bu konu açılmışken belirteyim ruh ve beden sağlığının bozulması konusunda büyük bir yanlış anlama var

şöyle anlatayım atıyorum birini yaralamanın cezası 4 yıldır ama eğer yaralama fiili sonucu kemik kırılmışsa ceza artar

tecavüz fiilinin yine atıyorum cezası 10 yıldır ve bu fiil sonrası kişide kalıcı ruhsal ( üzüntü acı ızdırap değil bunlar zaten teczvüzün normal sonuçları ve 10 yılıln verilme sebei zaten kişinin yaşadığı bu üzüntü ve acı) anksiyete, panik atak gibi bir sorun oluşursa ya da bedeninde kalıcı bir sakatlık olşursa ceza artar, bunlar bir arttırım nedenidir ağırlaştıcıdır. adli tıp kişide anksiyete ya da panik atak gibi durumların gelişmediğini düşünürse ceza arttırılmaz
hukuk tekniği açısından bir sorun yok

diğer söylediğinizle ilgili olarak daha ortada bir yasa tasarısı yok ve bu kanunu yapmaya yetkisi olmayan kişilerin sırf gündem yaratmak amaçlı saçma söylemlerde bulunduklarını düşünüyorum.
maksat bölmek, ortalık karıştırmak

haklısınız ben zaten zeka geriliğini zorunlu neden görmüyorum ve bu durumda da kürtaja karşıyım
olabilecek yasa açısından örnek verdim

Burada ŞAHSİ fikirlerimi "bu benim düşüncemdir" çerçevesinde anlattım. Burada bir çok farklı görüş bulunuyor, neden fikrinize ters düşüyor diye karşınızdakini hakaretle bastırmaya çalışıyorsunuz ki?

Ben kürtajı onaylamıyorum, ancak kürtajın yasaklanmasını da istemem. Kişi bu kararı kendi aklı ve vicdanı ile vermeli. Devlet hiçbir birey adına bu kararı alamaz. "Dayatma" hak olsaydı bütün kadınlar tesettürle doğardı.

siz bir süredir Türkiyede yaşamıyordunuz sanırım...şu sıralar buralarda yasa yapma şekli şöyledir; başbakan ister bakan destekler ve meclis yasyı 1 gecede çıkarır...ve bu yüzden bakanların ne söyledileri önemlidir...ve bir ülkede sorumlu olması gereken, her konuda hassas olması gereken (halk önüne çıkan, halka hitab eden kişilerden hassas olması beklenir en azından ben beklerim) konularda "ammaaan canım ne var" tavrında olursa insan önemsemeden edemiyor.....hem madem tamamen yasaklamayacaksın neden çıkıp cinayettir deyip insanları birbirine düşürüyorsun vicdanları sömürüyorsun, vicdanlılar ve vicdansızlar diye ayırıyorsun??? hani cinayetti o zaman tamamen yasakla süresini kısaltmak neyi değiştirecek??? siz çok farklı bir yerden bakıyorsunuz, gerçekten sizi anlamaya çalışarak söylüyorum bunu...ama şuna emin olun o saçma sapan açıklamalar olmasa da, yöneticiler başka insanlar (başka görüşte, politikada ideolojide) olsalar da aynı şekilde tepki alırdı bu yasa tasarısı...

her hoşlanmadığımız, bize doğru gelmeyen şeyi yasaklayarak engelleyemeyiz...ben de insanların yerlere tükürmelerinin, sokakları istedikleri gibi kirletmelerinin, doğru olduğunu düşünmüyorum ve nefret ediyorum...ciddi bir çevre koruma kanunu çıkmasını istiyorum mesela...böyle bir örnek veriyorum çünkü suçun küçüğü büyüğü olmaz demiştiniz sanırım...

ki bence böyle bir yasa kürtaj yasasından daha önemlidir çünkü toplum huzuru, yaşayan insanların sağlığı, rahat yaşaması için gereklidir...

dilerim ne demek istediğimi anlatabilmişimdir...konu fikir yarıştırmaya dönsün istemiyorum...gerçekten bişeylere cevap olsun diye yazmadım... aynı fikirde olsanız da olmasanız da söylemek istediklerimi anlamış olmanız benim için yeterli...

ve kürtaj tamamen kişisel bir karar olduğu için buna müdahale etmek bana düşmez diye düşünüyorum...bir başkasının doğurup, besleyip, bakıp büyüteceği bir bebeği dünyaya getirmesi yada getirmemesi için karar verme yetkisinin bende olmadığını, buna müdahalenin benim haddim olmadığını düşünüyorum...

Onun zaten herkes farkında da, ben asıl "hayır dediğiniz gibi değil de şöyle olacak, böyle olacak" derken neye dayandığınızı sormuştum aslında.

işte tam da işaretlediğim şeyi yapmak için
yapmak istedikleri bu, tamamen bu

facebook'a malzeme verip arkadan başka işler çevirmek değil mi maksat?

ayrıca konu fikir yarıştırmaya dönsün ama akıl yarıştırmaya büyüklenmeye dönmesin
fikir yarıştırmakta bir sorun yok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…