- Konu Sahibi gelinciksurubu
-
- #2.001
Elbette.
Şuradan başlayalım, kürtaj kelimesi bana ürperti veriyor, hiç yaşamadım, kimsenin de yaşamaya güle oynaya gideceğine inanmak istemiyorum. Yakın vadede bebek sahibi olmayı planlamıyorum, ve "istenmeyen" diye bile nitelendirmekten rahatsızlık duyacağım, "beklenmedik" bir gebelik yaşamayayım diye iki doğum kontrol yöntemi ile birden korunuyorum. Yine de olursa aldırmayı düşünmem, maddi manevi sorumluluğunu alabilirim çünkü.
Ama her şey böyle gelişmeyebilir, yarın iş çıkışı otoparkta arabama binerken kaçırılıp tecavüze uğrayabilirim, hamile kalabilirim. Kim, hangi gerekçeyle beni tecavüzcümün bir parçasını içimde büyütüp dünyaya getirmek zorunda bırakabilir? Ciddi zekâ geriliği yaşayacak bir çocuğa gebe olduğum teşhis edilebilir, benden başka kimsenin varlığına tahammül edemeyeceği, hayatının her ânında bana muhtaç olacak ve benden sonrası muamma olacak bir bebeği dünyaya getirip getirmemek benden başka kimin inisiyatifinde olabilir? Neye karar verebileceğimi şu anki kafamla ben bile bilemezken, kimin benim adıma önceden karar verebilir?
Bizim demek istediğimiz, bu dayatmalar yanlış. Kimse kürtajın iyi bir şey olduğunu savunmuyor, ama hayat bazen gerçekten bunu gerektirebiliyor. O karar hakkımızı istiyoruz sadece, bırakın, senede birkaç kez hamile kalıp tıbbi atık üretelim demiyoruz.
O embriyoyu siz mi getirdiniz meydana ?
Ahh ahh , siz anne veya kadın olabilirsiniz ama önce insan olduğunuzu da unutmayın.
" bile isteye,maddi ve manevi hazır olduğu,geleceğini planladığı an kendi isteğiyle dahi dünyaya çocuk getiremeyenlerden " mi olmalıydınız anlamanız için ?
Allah aşkına siz gerçekten kürtajın ne demek olduğunu biliyor musunuz ?
Çok şey yazmak istedim de yazıp yazıp sildim. Tek söyleyeceğim lütfen okuyun, taraflar ve yazdıkları şeklinde değil ama, biz ve diğerleri diye değil, insanları yaftalamadan, bir metni değerlendirmek için içinde sevdiğiniz tarzda, kökende kelimeler geçiyor mu ona bakmadan bir okuyun, Allah aşkına okuyun, Allah'ın adıyla okuyun bı yargılamadan.
Ha eğer ben zaten böyle yapıyorum diyorsanız da lütfen benim için alıntıladığınız iki metinden ne çıkarttığınızı ufacık özetleyin, çünkü o şakşaklarla ne demeye çalıştığınız ne anlayıp ne düşündüğünüz anlaşılmıyor
cümlen karışık :)Şahsen ne demek istediğinizi anlayamadım , birinci öncül hakkında bir fikrim olmamakla birlikte , bildiğim kadarıyla , diğer öncüller İslam ' ın gerekleriyle örtüşüyor.
bak lakee şimdi yine bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
ne alaka şimdi buTamam da biz şeriat ile yönetilmiyoruz, herkesin inancı kendini bağlar. Şimdi n'apıcaz?
o anket sadece erkekleremi yapılmış
Karalama adına değil kesinlikle.
Hani en başından beri diyoruz ya farklı inanışlar, farklı düşünceler diye...
Toplumun bakış açısından kısa bir kesit.
Herkesin müslüman olduğunu düşünmek, bu dinin emirlerini herkes yerine getirmeli demek, toplumda böyle bir kanı oluşması hoş olmaz tabi.
Ben müslüman değilim ama sırf T.C vatandaşıyım diye beni müslüman sananlar var.
İşte genellemelerin hep yanlış çıkma sebepleri de bu.
Ne yazık ki istisnaları önemsiz kabul etmek gibi bir anlayışımız var.
Kaldı ki o sorular çok kişisel, doğrudan kadını ilgilendiren şeyler aslında.
Sebep ne olursa olsun, ister dini, ister tercihi, ister merakı bu kararlar kadına ait olmalı.
Çalışıp çalışmayacağı, nasıl giyineceği kadının tasarrufunda olmalı.
Ancak her zamanki gibi erkekler adımıza karar vermekten geri durmuyor.
Bu başlık altında en baştan beri söylemek istediğimiz nokta bu zaten.
O fotoğrafları ekledim çünkü buraya yazılanlar bana bu kareleri anımsattı.
Kurulan cümleler aslında üstü kapalı da olsa çok açık bir şekilde bu fotoğrafları anlatıyor bana...
düzmantık deniyor sanırım bu düşünce şekline...
yasak zaten tecavüz gibi durumlarla ilgili değil, bakanların kendi şahsi açıklamalarını dikkate almayın , bakanların yasa yapma gibi yetkileri yoktur
yasaları meclis çıkarır
zaten gereksiz durumlarda kürtajın yapılmasının suç sayılması gündemde
tecavüz, zeka geriliği ya da bebeğin annenin vücut ya da ruh sağlığına etki edeceği durumlarda kürtaj yine gerçekleştirilecek
yani zorunlu durumlarda da doğurun demiyor kimse
bir de bu zorunluluklar yoksa eğer 5. haftaya kadar yine kürtaj yapılabilecek
hamileliğin 4. haftada öğrenildiği düşünülürse geçerli bir nedeniniz yoksa bile yine kürtaj yaptırabileceksiniz
ben bu yasaya karşı olan tepkinin, yasa yapma yetkisi olmayan kişilerin saçma yorumlarından kaynaklandığını düşünüyorum
Neden eklediğim fotoğraf sizi bu kadar rahatsız etti anlamış değilim!cümlen karışık :)
ama anladığım kadarıyla cevap vereceğim oradaki başörtüsüz sokağa çıkmamalı
plajda mayo vs.dolaşmamalı evet uyuyor
ha bu yasak kimi ilgilendirir
islam dinine inananları
eğerki mayolu insanları görmek haram diyorsamda plajlara vs gitmemektir benim yapabileceğim
zorla üstüne örtü çekemem değilmi?
diğer maddeler ise fıkhi konular burada tartışılacak konular değil aynı bu iki konu gibi
ki benimde sadece yüzeysel bilgi sahibi olduğum konular
o yüzden yazmamın bi anlamı olmaz
ha bilgi sahibi olsaydımda yazmak istemezdim
bak lake
tama ben dedim din konusuna girmeyelim diye
ama oradaki cevaplar
ayyyyyyyyyy inanamıyorum sonuçlara bak gibi yazılara karşılıktır cevabım
sonuçları saçma görenlere
ben sadece 2 madde hakkında görüşümü belirttim
diğer konularda net bir bilgim olmadığı içinde susuyorum
kimsenin dinine dil uzatmıyorum farkındaysan
ne alaka şimdi bu
ben bağlamaz mı dedim
yada maddelerdeki erkekten izin alma konusu vb.maddler içinmi yazdınız
bundan emin olamazsınız
ben nasılki sizi iki cümlede tanıyamıyorsam
sizde buradaki yazılanlarla kimsenin ne istediğini kestiremezsiniz
kim ne yazmış olursa olsun
eğerki ben iki cümleden burada birşeyler çıkarıp yazmaya kalkarsam
çok çirkin şeyler çıkar ortaya
ama ben aklıma ilk geleni yazmamaya gayret ediyorum
yasak zaten tecavüz gibi durumlarla ilgili değil, bakanların kendi şahsi açıklamalarını dikkate almayın , bakanların yasa yapma gibi yetkileri yoktur
yasaları meclis çıkarır
tecavüz, zeka geriliği ya da bebeğin annenin vücut ya da ruh sağlığına etki edeceği durumlarda kürtaj yine gerçekleştirilecek
hamileliğin 4. haftada öğrenildiği düşünülürse geçerli bir nedeniniz yoksa bile yine kürtaj yaptırabileceksiniz
ben bu yasaya karşı olan tepkinin, yasa yapma yetkisi olmayan kişilerin saçma yorumlarından kaynaklandığını düşünüyorum
yada maddelerdeki erkekten izin alma konusu vb.maddler içinmi yazdınız
islamda kürtaj.
Başka sebep olmasa da, İslam terbiyesi ile yetiştirememek korkusu özür olur. Yani İslam terbiyesi verememek niyetiyle dört aydan önce çocuk aldırmak caiz olur. (S. Ebediyye)
Ancak din bilgisi verememek, İslam terbiyesi ile yetiştirememek korkusu özür olur. Uzuvları teşekkül etmeden [120 günden önce] düşürmek caiz olur.
4 hafta meselesi hariç, ideal olandan bahsediyorsunuz, güzel diyorsunuz da 26 kişinin tecavüzüne uğrayıp sandalyede oturabilecek duruma gelebilmesi için bir dizi ameliyat geçirmek durumunda kalan N.Ç. adlı 13 yaşındaki kız çocuğu için "ruh sağlığı bozulmamıştır, kendi rızası vardır" diyenler mi benim ruh ve beden sağlığımı gözetecek? Yine iş birilerinin inisiyatifine kalacak, ve ben onlardan korkuyorum. Çünkü mesele benim karnımdaki çocuk değil, kendi kendini yok eden bir sağlıkta dönüşüm politikası, ve bu noktadan sonra neye dönüşeceğini bilmiyorum.
Ayrıca size böyle olacağı teminatını kim verdi onu da merak ettim. Lütfen siz de bunu yanlış anlamayın, gerçekten merak ettim, kaynak belirtirseniz hepsini okumak ve bilgi sahibi olmak istiyorum.
Her kadının regl periyodunun 28 gün olmadığı, bazı kadınların dört haftada gebeliğini teşhis etmesinin neredeyse imkânsız olduğu daha evvel defalarca yazıldı çizildi, son olarak bunu hatırlatmakta fayda görüyorum.
farkındaysanız eger kürtaj olayını ortaya atan kişiler sizin tabirinizle yetkisi olmayaan bakanlar ve başbakandır.
artı olarak hepsi tecavüz durumundaki niyetlerini gayet açık ve net ortaya koydularki görmeyen insana kör derler....
artı olarak ben ilk gebeligimde adet düzensizligi nedeniyle 6. haftada ögrendim böyle sorunlar yaşayan yıgınla insan var..
aynı zamanda bu yasayı savunan sizin gibi insanlar kımızıyla işaretledigim duruma nasıl karşı çıkmıyorlar hayret.....
yasaları meclis çıkarır
diğer söylediğinizle ilgili olarak daha ortada bir yasa tasarısı yok ve bu kanunu yapmaya yetkisi olmayan kişilerin sırf gündem yaratmak amaçlı saçma söylemlerde bulunduklarını düşünüyorum.
maksat bölmek, ortalık karıştırmak
siz bir süredir Türkiyede yaşamıyordunuz sanırım...şu sıralar buralarda yasa yapma şekli şöyledir; başbakan ister bakan destekler ve meclis yasyı 1 gecede çıkarır...ve bu yüzden bakanların ne söyledileri önemlidir...ve bir ülkede sorumlu olması gereken, her konuda hassas olması gereken (halk önüne çıkan, halka hitab eden kişilerden hassas olması beklenir en azından ben beklerim) konularda "ammaaan canım ne var" tavrında olursa insan önemsemeden edemiyor.....hem madem tamamen yasaklamayacaksın neden çıkıp cinayettir deyip insanları birbirine düşürüyorsun vicdanları sömürüyorsun, vicdanlılar ve vicdansızlar diye ayırıyorsun??? hani cinayetti o zaman tamamen yasakla süresini kısaltmak neyi değiştirecek??? siz çok farklı bir yerden bakıyorsunuz, gerçekten sizi anlamaya çalışarak söylüyorum bunu...ama şuna emin olun o saçma sapan açıklamalar olmasa da, yöneticiler başka insanlar (başka görüşte, politikada ideolojide) olsalar da aynı şekilde tepki alırdı bu yasa tasarısı...
her hoşlanmadığımız, bize doğru gelmeyen şeyi yasaklayarak engelleyemeyiz...ben de insanların yerlere tükürmelerinin, sokakları istedikleri gibi kirletmelerinin, doğru olduğunu düşünmüyorum ve nefret ediyorum...ciddi bir çevre koruma kanunu çıkmasını istiyorum mesela...böyle bir örnek veriyorum çünkü suçun küçüğü büyüğü olmaz demiştiniz sanırım...
ki bence böyle bir yasa kürtaj yasasından daha önemlidir çünkü toplum huzuru, yaşayan insanların sağlığı, rahat yaşaması için gereklidir...
dilerim ne demek istediğimi anlatabilmişimdir...konu fikir yarıştırmaya dönsün istemiyorum...gerçekten bişeylere cevap olsun diye yazmadım... aynı fikirde olsanız da olmasanız da söylemek istediklerimi anlamış olmanız benim için yeterli...
ve kürtaj tamamen kişisel bir karar olduğu için buna müdahale etmek bana düşmez diye düşünüyorum...bir başkasının doğurup, besleyip, bakıp büyüteceği bir bebeği dünyaya getirmesi yada getirmemesi için karar verme yetkisinin bende olmadığını, buna müdahalenin benim haddim olmadığını düşünüyorum...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?