anneyiz ama önce KADINIZ...

Kürtaj ve yasalar hakkında neler düşünüyorsunuz ?

• Yasa çıksın, kürtaj yasaklansın.....

OY: 28 5,8%
  • Kürtaja karşıyım, özel durumlar haricinde kimse kürtaj olmasın, yasalarda bu konuda çıkabilir...

OY: 173 35,7%
  • Bırakın kadınlar maddi manevi özgürce karar versin

OY: 276 56,9%
  • diğer, yorum yapacağım .....

OY: 8 1,6%

• Ankete Katılan
    485
Çünkü konuyu bulandırıp her zamanki mantıkları ve yöntemleriyle demagoji yapan arkadaşlarımız var.Sırf belli bir zihniyeti ve hükümeti korumak için ne yapacaklarını şaşıran, .

sana tek diyebileceğim oğlum bak git

ablacım bekar olmanı, yalnız yaşıyor olmanı ya da içkiyle aranda problem olmasını kendine bu kadr problem etme
kimse sana bunlarla ilgili bir şey demiyor ki kendi kendine gocunup duruyorsun
lütfen artık kendi aşağılık komplekslerin yüzünden saldırıp durma
YETER ARTIK sabır sınırlarını zorluyorsun. seni eleştiren yok umursayan da yok sana bir şey diyen yok
ben sana bir şey yazmasam da zorla beni zıvanadan çıkarıyorsun

tam BIID' den bahsedecektim yani
Body integrity identity disorder' dan ( insanın bedeni hakkındaki tasarrufuna bir devlet müdahalesi olduğu için )
ama yazıp vazgeçtim ve sildim çünkü gerek yok burada tartışma yok ki
yanlış insanlarla yanlış yerde tartışıyorum

buraya bir şeyi tartışmaya değil siyaset yapmaya gelmişler. defalarca hiç bir partiyi desteklemediğimi özgür düşündüğümü söylesemde
maalesef demek herkes için bu kadar kolay değil özgür düşünmek.
gerçekten kendimi çok ama çok şanslı hissettim.

Son düzenleme:

Hanımlar ağzınıza o parmanlarınıza kurban olurum ben sizlerin Helal olsun sizlere.Uslubunuz,duygularınızı anlatış şekliniz,fikirleriniz o kadar güzel ki hayranlıkla okudum sizlerin yazdıklarını.Kendi adıma teşekkür ederim sizler gibi bilinçli,mantıklı,saygılı hemcinslerimin olmasına gurur duydum

Hakaretten başka bişey değil söyledikleriniz ya ben mayoyla dolaşıyorum,başımda açık şimdi islama inanmıyormu oluyorum nasıl bir önyargıdır bu inanılır gibi değil.islama inanlar şöyleymiş böyleymiş kendi dinimden şüphe etmeye başladım sayenizde.

kürtaj doğum kontrol yöntemi değildir..

200'den fazladır tartışılan,konuşulanlardan sonra bu yorumu görünce patlattım kahkahayı siz hala ordamısın yahu

Ben kırmızıyla işaretlediğim bölüme de karşıyım.
Beni kimin nasıl giyindiği değil, işini nasıl yaptığı ilgilendirir.
Unutmadım baş örtüsü yüzünden oğlunun yemin törenine alınmayan anneyi.
Onun da üzüntüsüne isyan ettim zamanında.
Bunu hak ihlali olduğunu söyledim zaten.
Ancak günümüzde zihniyet değişti, dün üzülenler bugün üzüyor.
"Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz" zihniyeti güdüyor.
Oysa ben beklerdim ki dün yanında olduğum insanlar bugün "satılsın kardeşim, isteyen yesin, isteyen yemesin" desin.
Ancak "ben böyle inanıyorum, öyleyse yasaklanmalı" önermesi pek doğru değil takdir edersin ki.
Kişilerin inançlarını bir kenara bırakıp, yasakçılığa odaklanmalarını ve senin mavi bölümdeki yorumun gibi yaklaşmalarını bekliyorum

Son düzenleme:

bu konuya ilk defa yazıyorum...200 sayfanın özetini siz çıkardığınız için size teşekkür ediyor ve sizin özetinizi alıntı yaparak cevap vermek istiyorum...

kürtaja karşı olmama rağmen tecavüze uğrayan kadının doğurmasını pek kabul edemiyorum...doğursun diye açıklama yapan kişiler erkek zaten..bir bebeği karnında büyütmenin zorluğunu ve ondan sonrasının zorluğunu bilmezler..ayrıca tecavüz cezalarınıda az buluyorum...buraya kadar hem fikiriz...

bilimsel olarak anne karnındaki bebek 6 haftaya kadar canlı sayılmaz yazmışsınız..o zaman bilim bize açıklasın..canlı olmayan şey neden büyüyor....gerçi ben herşeyi bilime bağlayan bir kişi değilim..çünkü bilim bir zamanlar dünyanın tepsi gibi düz insanlarında eskiden maymun olduğunu söylüyordu...
dinen bakarsan fetva vermek haddime değil..ancak bir özürden dolayı bazı alimler izin vermiştir bazıları ise karşı çıkmıştır..(alimler hadis_i şeriflere göre yorum yaparlardı)

kürtaj serbest olduğu halde yetimhanelerin boş olduğunu mu zannediyorsunuz?yada oradakilerin hepsinin yetim olduğunu...bu vicdan ile alakalı bence..

gerçekten insanların istenmeyen gebelikler hakkında hiçbirşey bilmediğini mi düşünüyorsunuz?

teknoloji çağındayız insanlar internetten her haltı yemesini biliyorda bunlarımı bilmiyor...herkes internet kullanmıyor demeyin neredeyse facesi olmayan yok..ayrıca canlı bilgi almak isteyen bir zahmet sağlık ocaklarına gitsin...alsınlar istedikleri bilgiyi...evlere yatalak hasta bakmak için hemşire doktor yolluyo devlet..birde doğum kontrol yöntemlerini evlerinize getirip bugün ilacını aldın mı demesini mi bekliyorsunuz?

kürtaj yasasına karşı olanlarada ayrıca saygı gösteriyorum...herkesin manevi değerleri kültürleri farklıdır...

Bu arada kadın bedenine sanki ilk defa el atılıyor...yıllarca bu ülkede başörtüsü sorunu var bilmem farkında mısınız? başörtülülerin nelerden mahrum kaldığının...

O zaman tanrı denmesinde bir problem olmamalı. Yani takıldığınız kısım o olmamalı. Tümüne takılmış olabilirsiniz, onu dile getirebilirsiniz. Ama tanrı-Allah meselesi biraz alakasız olmuş.
Ayet ya da hadis olsa tabi ki de Allah'ın adı anılacak.

Okudum.
Bu kısmı kendi mesajımda özellikle belirttim zaten;

'"Allah" ismi yerine "Tanrı" sözcüğünü kullanmaktadırlar' (siteden alıntı)

Allah ismi yerine değil de, Allah ismi için kullanılıyor. 'Yaradan' kelimesi gibi aynı. Tanrı, yaradan anlamına geldiği için bu kadar üzerinde durmak gereksiz. Sonuçta tanrı kelimesi herhangi bir tanrının ismi değil.
Manaları ayrı denmiş. Manaları ayrı, zaten nitelikleri ayrı. Biri genel isim diğeri özel. Orada da bahsedilmiş zaten.
Tabi Dindarlar biraz hassas yaklaşıyorlar konuya, o sitedeki konuda da zaten müslümanlara seslenilmiş. Onun dışında kimin ne dediği kimseyi ilgilendirmemeli.
Mesela benim gözümde Allah İslam dininin tanrısıdır. Beni gelip biri Allah'a tanrı dememem konusunda uyarsa, 'seni ilgilendirmez' diyip terslerim.

Bu arada söylemeden edemeyeceğim; linkteki sitede kullanılan üslup çok ürkütücü.

Neyse. benim düşüncelerim biraz farklı, müslüman değilim zaten. O yüzden burada konuşamayacağım çok şey var, konuşursam site yönetimi pek hoşlanmayabilir. O yüzden din konusuna fazla girmeyelim.

Şu millete vaaz verenlerın dini yaşamını cok merak edıyorum.Sizene kardesım kım ne yaparsa yapar.Konuyu nereye getırmıssınız.Arkadas dogru demıs hukumetın yanlıları burada dıye.Dogru demış.Zaten o hukumetın yanlıları her konuya dini bulastırmasalar olmaz.Günah mı on a gunah sanane sen dön kirli düşüncelerıne bak.

evet girmeyelim

bu mevzuyu bu mesajdan itibaren kapatalım

takılmıyorum
sadece tam niyetimi anlatmya çalışıyorum
sadece de beni ilgilendiriyor diye kaçıncı söyleyişim
slania

sana diyormuyum
yok arkadaş tanrı demeyeceksin diye

tabiki inanıyorsun

ama emir ve yasaklarına uymuyorsun o kadar

ben 4*4 yaşıyormuyum
diyemem
bunu ALLAH cc bilir
belki sen benden daha salih bir kulsundur
ALLAH ccnin nezdinde inşallahhhhh

bide islama inanannlar neyleymiş böyleymiş ?

konuyu uzatmak istemiyorum ama şimdi sana cevap vermememmi gerekiyordu?

bu kk iyice gıcıklaştı ha

yazıyorum bi bakmışım giriş yapmamışsın diyor

kaç saattir sana yazcam diye uğrasıyorum

yasakcılığa odaklanmalıyız evet

eğerki yasak kesinlikle gelecekse

kimseyi mağdur etmeden

herkesin dini inanışı yaşantısı göz önüne alınarak hazırlanmalı

bide layd bişey sormak istiyorum sana
ki duyduğum için

3-5-7 kez kürtaj yaptıranlarındamı hakları elinden alınmamalı sence?
bunlara bi kısıtlama getirilmemeli mi?

kinaye için yazmıyorum
sadece düşünceni merak ediyorum

çünkü ne yazarsan yaz
sana karşı garip bi güven duygusu var içimde

Son düzenleme:
edanurlu arkadaşım,
konuyu dönüp dolaşıp dine getiriyorsun hep. tamam anladık iyi bir müslümansın inanıyorsun. kürtajı din çerçevesinde de tartışırız ama kürtaj kanununu tartışamayız çünkü bu ülkede sadece müslümanlar yaşamıyor yasalar dine göre koyulmuyor. o yüzden sürekli yok allah kitap vs bahsetmezsen sevinirim. tahrik ediyorsun resmen.. amacın bu olmayabilir ama dışarıdan öyle görünüyorsun. uyarmak istedim

yasakcılığa odaklanmalıyız evet

eğerki yasak kesinlikle gelecekse

kimseyi mağdur etmeden

herkesin dini inanışı yaşantısı göz önüne alınarak hazırlanmalı

Gerçekten merak ettiğim için soruyorum, çünkü bana çok tuhaf geliyor, ama bu söylemi de sık sık duyar olduk, acaba bende mi bir çeşit algı bozukluğu için eksik anlıyorum diye düşünmeye başladım.

Varsayalım ki bu tartışmalar hiç patlak vermemişti, veya konuştuk konuştuk bitti, yasa değişmedi. Bunun sizin inanışınız açısından sakıncası nedir? Siz kürtajın her durumda çok büyük günah olduğunu düşünebilirsiniz, Allah korusun, böyle bir yol ayrımına geldiğiniz zaman da "benim inancıma ters, ben kürtaja karşıyım" dersiniz, hayatınıza öyle bir yön verirsiniz.

Şimdi, kürtajın sizin inancınıza göre yasak olmasına rağmen bunun belli kısıtlamalar dahilinde gerçekleşmesinin yasal olarak söz konusu olması sizi neden rahatsız eder? Siz zaten inandığınızın arkasında duran, kararlarını ona göre tayin eden bir insansınız, yasaksa günahsa o kapıyı çalmazsınız zaten. Kimse de "aa siz hamilesiniz, kürtajda kampanyamız var, iki alana bir bedava, sizi de kürete edelim" demez. Peki insanların kaldıramayacakları gebelikleri sonlandırmaları sizi neden düşündürüyor, siz yaptırmayacaksınız diye neden bir başkası da yaptırmamaya mahkum olsun? Herkesin dini yaşantısı kendine değil midir, herhangi bir dine inanıp o bilinçle hayatını şekillendiren insan, zaten hayatına kendi yön verebilecek iradede değil midir?

Ayrıca "haydi kullarım kürtaja, sizin en hayırlınız hamile kalıp kalıp bebek aldırandır" diyen bir din zaten yok, kürtaj çok kötü bir şey kimse buna itiraz etmez, ama uzun vadede felaketlere yol açacak şeylere sebebiyet verecekse, bırakın onun bedelini de yaptıran ödesin, ama o kararı kendisi versin.

sizin sorunuza ben cevap vereyim

(alıntıdır) Emri bil Maruf Nehyi anil Münker:İyiliği tavsiye etmek,çağırmak ve emretme, kötülükten alıkoyma,onu anlatmak.

Emri bil Maruf Nehyi anil Münker Nedir ve Herkes Yapabilir mi?

Emri maruf nehyi münker Sual: Emri maruf ve nehyi münkeri kimler, nasıl yapabilirler? Kimlere yapabilir? Ne zaman farz olur, ne zaman caiz olmaz?
CEVAP
Emri bil maruf ve nehyi anil münker, farz-ı kifayedir. Maruf, dinimizin emrettiği hususlardır. Münker ise, dinimizin yasakladığı, yani Allahü teâlânın razı olmadığı işlerdir.

Emri maruf çok mühimdir. Emri maruf yapılmazsa, ilim yok olur. Cehalet ve sapıklık yayılır. Fitne her tarafı kaplar. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlânın yeryüzünde şehitlerden üstün mücahitleri vardır. Bunlar, emri maruf ve nehyi münker yapanlardır.) [İ. Gazali]

Böyle mühim olan emri marufun bazı şartları vardır. Mesela emri maruf yapan, aynı kötülükleri kendisi işlememelidir. İşlerse sözü tesirli olmaz. Kur'an-ı kerimde mealen, (İnsanlara iyiliği emreder de kendinizi unutur musunuz?) buyuruluyor. [Bekara 44]

O halde emri maruf yapan, ilmi ile amil olmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(İsra gecesinde, ateşten makaslarla dudakları kesilen insanlar gördüm. Kim olduklarını sordum. Onlar da "İyilikle emreder kendimiz yapmazdık. Kötülükten nehyeder; fakat kendimiz sakınmazdık" diye cevap verdiler.) [İbni Hibban]

(Emri maruf ve nehyi münkeri, rıfk ve hilm sahibi fakihler yapar.) [İ.Gazali]

Emri maruf çok mühim olduğu için, insan, kendisi her iyiliği yapamazsa ve her kötülükten kaçamazsa da, gücü yetiyorsa, emri marufta bulunması gerekir. Hazret-i Enes, (Ya Resulallah, tamamen yapamadığımız bir şeyi emretmeyelim mi? Kendimiz tamamen sakınamadığımız bir şeyi nehy etmeyelim mi?) diye sual edince, Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Her ne kadar iyiliğin hepsini yapamasanız ve her ne kadar kötülükten sakınamasanız da, emri maruf ve nehyi münker yapınız!) [İ. Gazali]

(Alıntıdır)

iyi bir müslüman olup olmadığımı kanıtlamak adına yazmıyorum bu bir arkadaşcımmm

bunu sadece ALLAH cc bilir bu ikiiiiii

zaten ben hiç bir mesajımda kimse kürtaj yaptırmasın demiyorum
illede yasaklansın demiyorum
ayet paylaşmıyorum
çünkü kimseyi kışkırtmak gibi bi niyetimde yok
herkesin bir inanışı var vicdanı var

tek düze bir yasak konmamalı
hatta mümkünse hiç konmamalı diyorum

kimse mağdur edilmemeli diyorum
kimsenin inancınını sorgulamıyorum
yok arkadaşım sen kötüsün mü diyorum
herkes inanmak istediğine inanır

benmi kendimi iyi ifade edemiyorum
sizlermi anlamıyorsunuz yoksa anlamamak için mi uğrasıyorsunuz bende bunu anlamadım ?

neyse sizde bana cevap yazmayınki bu konu uzamasın

bunu art niyetli yazmıyorum
cevap yazarsanız
banada cevap hakkı doğup devam etmesini istemiyorum olur mu?

ah carmeli

ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

ahhhhhhhhhhhhhhh
ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh

hani ben atlayarak okuyorum çoğunuda internetim yavaşlığından
sen benim yazdıklarımı okusana

ben mahkum olsun diye bir söz yazmışmıyım
kenin kararlarını vermesinler yazmışmıyım

Tam olarak sorumun cevabı değil ama teşekkür edip bu kısmına cevap vereyim.

Şimdi diyelim ki biz yakın arkadaşız, ben bir şekilde hamile kaldım ve sizinle dertleşiyorum. Siz kürtajın yanlış ve günah olduğunu düşündüğünüz için beni kürtaj fikrinden uzaklaştırmaya çalışıyorsunuz, hem kürtajın zararlerından, hem bebek sahibi olmanın güzelliiklerinden bahsediyorsunuz, falan filan.

Ben size teşekkür bile ederim, çünkü bilirim ki sizin doğrunuz bu, bana da o yüzden bunları anlatıyorsunuz, yanlış yapmayayım diye. Bu benim için bir iyi niyet göstergesidir.

Ama bu sizin doğrunuz, o çocuğu dünyaya getirmekle benim ve o çocuğun hayatlarımızın sonuna kadar neler yaşayacağımızı siz bilemezsiniz, belki ben de bilemem. Ama her şeyi göze alıp o kararı verebiliyorsam, siz iyi niyetinizle bana yasak koyamazsınız, iyi niyetten çıkar bu. Ve devlet de koyamaz, çünkü laik devletlerin dini yoktur. Bir ülkede yaşayan insanların çok çok çok ezici bir çoğunluğunun aynı inanışa sahip olması başka bir şeydir, laik devlet düzeni başka bir şeydir, kimse kimseyi inançları yüzünden yargılamamamalı, ona kısıtlamalar koymamalıdır.

Haksız mıyım?

Ayrıca "haydi kullarım kürtaja, sizin en hayırlınız hamile kalıp kalıp bebek aldırandır" diyen bir din zaten yok, kürtaj çok kötü bir şey kimse buna itiraz etmez, ama uzun vadede felaketlere yol açacak şeylere sebebiyet verecekse, bırakın onun bedelini de yaptıran ödesin, ama o kararı kendisi versin.

bu konuda sana katılıyorum

Daha dolaysız cümleler kurmaya çalışayım o zaman.

Demeye çalıştım ki, siz müslümansınız, ve inancının gerektirdiği şekilde yaşamayı seçmiş, bilinçli, irade sahibi bir kadınsınız. Tamam. Peki iki sokak ötedeki muayenehanede bir kadının bir sebepten istemediği bir bebeği aldırmasının sizin inancınız açısından, sizin için ne sakıncası var. Bedeli neyse o ödeyecek zaten. O kapının arkasında yaşanacaklar sizin için yasaksa ve günahsa, siz o kapıyı açmayacak kadar akıl ve irade sahibisiniz hâlihazırda, bu durumda sizi rahatsız eden şey nedir dini açıdan?

Herkesin kendi inandığı din - devletin kürtaj yasası arasında alaka kurmaya çalışırken soruyorum bunu

Son düzenleme:

ben uyarımı yaparım gerisine karışmam
siyasi boyutuna hiç girmiyim değilse işin içinden çıkamam
ben 6 senedir evladım olsun diye uğraşan bir insanım bana sorsanız kürtaj kimse yaptırmasın derim haliyle
ama herkesin kendi kararıdır sonuçta

işte hani sen yukarıda sevmliye yazmışşınya

iki arkadaşız oturuyoruz anlatıyor vs.

anlatırım arkadaşıma
artılarını eksilerini

ama diyelim ki gitti aldırdı
ben ne yapabilirimki

günahıda onun sevabıda
ben bana düşen görevi yaptım
bundan sonnrası için benim elim kolum bağlanır
beni bu açıdan rahatsız eden tek şey vicdanımdan başka bişey olamaz
hafızamdan kolay silemem o kadar
sadece üzülürüm üzülürüm üzülürüm
hem arkadaşıma,arkadaşım olmasa bile bebeğini aldırmak zorunda kalan herhangi bir kadına
hani hep diyorsunuzya güle oynaya gitmez diye
elbette gitmez

aslında hemen hemen aynı şeyi düşünüyoruz
ama neden orta yolu bulamıyoruz

Hah, işte biz de bunu demeye çalışıyoruz aslında. Herkesin kendi kararı, ve herkesin kendi ödeyeceği kendi bedeli.

İnanın ben de kürtaja karşıyım, keşke herkesi bilinçlendirebilsek de kimse planlamadığı bir gebelik yaşamasa, kimse gidip ağlaya ağlaya kürtaj olmasa. İstediğiniz jinekoloğa sorun, hiçbir kadın keyfi kürtaj yaptırmaz, hiçkimse kendine bunu yapmak istemez der. Ama biz o kadınların neler yaşadığını veya neler yaşayacağını bilmediğimiz için onun hakkında en fazla atıp tutabiliriz.

Evet, kürtaja karşıyım, ama her şeyi göze alıp o masaya yatan kadına "hayır her şeye rağmen sen onu doğurmak zorundasın" demek isteyen zihniyete daha karşıyım. Böyle bir dayatma olamaz. Bunu anlatmaya çalıştık hep.

Ve dilerim Allah size de bir evlat nasip eder. Üzüldüm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…