anneyiz ama önce KADINIZ...

Kürtaj ve yasalar hakkında neler düşünüyorsunuz ?

• Yasa çıksın, kürtaj yasaklansın.....

OY: 28 5,8%
  • Kürtaja karşıyım, özel durumlar haricinde kimse kürtaj olmasın, yasalarda bu konuda çıkabilir...

OY: 173 35,7%
  • Bırakın kadınlar maddi manevi özgürce karar versin

OY: 276 56,9%
  • diğer, yorum yapacağım .....

OY: 8 1,6%

• Ankete Katılan
    485

Birinciisi Siz kendinizi savunamıyormusunuz da savunanlara sığınıyorsunuz. Konuyla ilgili her yazdığınız cevaba kaç tane eleştiri almışsınız. Diyorsunuzki 'her boka avrupayı taklit etmeye calısıyoruz ama hak yasa konusunda gittikçe kazmalasıyoruz', kuluşka makinasımıyız cırt cırt çocuk doğuruyoruz vsvs hani Üniversiteliyim diyordunuz ya siz önce şu yazışma dilinizi düzeltmekle başlasanız işe.
İkincisi annem erkek arkadaşımla evlenmeme müsade etmiyor sözünden anladığım nikahsız berarberliğinizi ve nikahsız çocuğuda kaldırabilecek kapasitede değil aileniz ben neden öfkeleneyimki size doğanın, yazılı emirleri ve yazılı olmayan teamüllerine uyarsınız yada uymassınız kimseyi bağlamaz.

Ama herkes can derdine düşmüş tecavüzden magduriyetten etik kurallardan din toplum vs baskılarından mağdur olmaktan bahsederken siz erkek arkadaşımdan hamile kalırsam dan bahsediyorsunuz ve tepki alıyorsunuz. Erkeğin veya kadının kendini düşünmeden yorumlaması gereken durumlar vardır Doğrudan doğruya gelecekteki çocuklarını düşünmeleri gerekir Evli değiliz nasılsa diye çocuğu üzerindeki sorumluluğu anlamayacak birçok erkek var ortalıkta.Sevgili nişanlı olmak çok güzel tabi ama bazen evliliğin evliliğin iptali ile sonuçlanabilir, erkek tarafı çeker gider kız tarafı bebeğe bakmakla mükellef kalıyor tabi kürtaj olmassa,Sizin durumunuzdaki bir genç gitti kürtaj oldu peki sorunlar bitecekmi yoo 9 yıldır sevgili olan bir kızımız geçen yaz trafik kazasında kaybetti sevgilisini hayat toz pembe değil malesef gerçekler bunlar.

Sonuç olarak çocuk istemeyen önceden tedbirini alsın. Bizlerde gerçek mağdurlara kullanalım enerjimizi.

Son düzenleme:
Sanirim illede sizin gibi düsünmek zorunda degilim.
Düsüncemi yazma özgürlügümde var.
Burasida düsüncelerin yazildigi bir platform.
O zaman benim düsüncelerim bu.

zaten mesele bu degilmi siz bizim gibi dusunmek zorunda degilsiniz bizde sizin gibi dusunmek zorunda degiliz peki ne diye benim dusuncelerime saygı duyulmuyor ve benimle ilgili bir karar bana sorulmadan alınıyor..

Son düzenleme:
Böyle bir konunun yasalarla yasaklanmasını gerektirecek olan şey ne ben onu anlayamıyorum. Sanki şu an kadınlar keyiften ve hiç üzülmeden mi kürtaj yaptırıyor? Ailele korkusu, belki dayak yedikleri alkolik kocaları, belki toz pembe evlilik hayalleri kurdukları sevgilileri, belki de isteklerini karşılayamadığı için içi sızladığı diğer evlatlarının durumu mecbur bırakıyor? Asgari ücretin 800 lira olduğu bir ülkeden bahsediyoruz, milyonlarca işsizden ve de en önemlisi töre cinayetlerinin olduğu ülkeden... Annelik nasıl bir duygu bilmiyorum ama çocukları için yaşayan nice fedakar melek gibi anneler tanıyorum ve hiç birinin bilerek ve isteyerek, vicdan muhasebesini yapmadan kürtaj yaptıracak kadar cani ve katil insanlar olduğunu düşünmüyorum.

Kürtajın yasaklanmasını isteyenler için konuşuyorum. İleride her gün çöp tenekelerine atılan, cami avlusuna bırakılan bebek haberlerini okuduğunuzda o bebekler için üzülecek ve annesini suçlayıp beddualar edeceksiniz değil mi? Ya da hamile kaldığı için öldürülen, evli olmayan kadınları okuduğunuz da da haketmiş diyeceksiniz sanırım?

Tamam kürtaj yasaklandı diyelim. Gözünüzden sakındığınız, geleceği ile ilgili hayaller kurduğunuz, asla evlenmeden cinsel ilişki yaşamayacağına inandığınız kızınızın hamile olduğunu öğrendiniz? Kızına anne ve baba olarak "Tamam kızım bir hata yapmışsın olabilir, ama o 4 haftalık bebeği öldürmen yasalarca yasak, doğurmak zorundasın biz de sana yardımcı oluruz" diyeceksiniz dimi?? Mahalleli, hısım, akraba da normal karşılayacak. Ya da o hamile bırakan çocuğu bulup hemen evlendireceksiniz. Çok mutlu bir ailede çok mutlu bir çocukluk geçirsin diye. Ama hayır asla sizin başınıza böyle bir şey gelmez. Sizin kızınız, ablanız, kardeşiniz ve siz asla ama alsa böyle bir şey yapmazsınız. Bırakın bunu yapacak kadar kötü olan insanlar düşünsün, nasılsa hakettiler... Ya da belki bir bakmışsınız,kocanız işsiz, siz işsizsiniz, başınızda size destek olacak bir tek aile büyüğünüz yok, gerçekten bir dilim ekmeğe muhtaç haldesiniz ve hamilesiniz. Ama ne yapar eder siz bir çaresini bulursunuz değil mi? Gazetelerde okuduğumuz, çocuklarını isitamadığı için kendisi asan annelerin hikayeleri gerçek değil ya da nasıl olsa sizin başınıza gelmez değil mi?

Umarım sizin dünyanız hep sizin düşündüğünüz kadar toz pembe kalır.

Yorumların hiçbirini okumadım belki benden önce bunu yazan olmuştur ama,
arkadaşlar kürtaj tamamen yasaklanmadı ki.
Belli bir süre içinde aldırabilirsiniz 4 haftalık olduktan sonra yasak dendi.
Fikrimi sorarsanız;
Maddi ve manevi hiçbir şekilde 2. çocuğa hazır değilim ama evlat katili olmaya hiç hazır değilim.

zaten mesele bu degilmi siz bizim gibi dusunmek zorunda degilsiniz bizde sizin gibi dusunmek zorunda degiliz peki ne diye benim dusuncelerime saygı duyulmuyor ve benimle ilgili bir karar bana sorulmadan alınıyor..

Dünya Saglik örgütün (WHO) yaptigi bir arastirma 19 Ocak 2012 "The Lancet" yayinlanmis. Arastirmaya göre kürtaji yasaklamak ve ya kürtaj hakkinda yasalar cikartmak kürtaj olma oranini etkilemiyor. Bunun yerine kontrolsüz yapilan (merdivenalti ) kürtaj oranlari artiyor.
Özellikle 3 dünya ülkesi dedigimiz kürtajin yasak oldugu ülkelerde yapilan kontrolsüz kürtajlarin orani yüksek.Bu ülkelerde kontrolsüz kürtajlarin orani su sekilde Afrika da %97 , Latinamerika %95, Asya %40. Avrupa da ise % 9.(bati avrupa 1000 kisiden 12si, dogu avrupada 1000 kadindan 43 )

Arastirma sonucunda kürtaji yasaklamak hic bir etki yapmiyor.

Buyrun sizde okuyun

Ingilizce Induced abortion: incidence and trends worldwide from 1995 to 2008 : The Lancet

almanca Neue Studie: Liberale Gesetze bedeuten weniger Abtreibungen | abtreibung.at

Son düzenleme:

acıkca kurtajın cinayetten farkı yok denildi ve kurtaj yasası hazırlanıyor bildigim kadarıyla karara baglandıgını dair bir haber gormedim ben

Şu kürtaj olayın da hadi yasakladın diyelim iyi güzel.Herkeze doğum kontrolü de anlattın .Tecavüz sonrası oluşan gebelikler için ne yapacaklar çok merak ediyorum .Evli bir bayanın kazara hamile kalıp bu bebeği doğurmama hakkım var demesini anlayamıyorum.Senin elin kolun değil ki senin rahimin de ap ayrı bir canlı o ,senin onun üzerin de karar verme hakkın yok ki...

engellemeyecekde zaten isteyen yine yaptıracak saglıgından olmayı bile goze alıyorsa kadın yani bu kadar istemiyorsa bir cocugu zorlamak ne kadar tuhaf..

Son düzenleme:

ama onun icinde yasıycak o tasıycak o dogurcak o bakıcak o ''anne'' olucak bu kararı baska kim alabilir peki

ama onun icinde yasıycak o tasıycak o dogurcak o bakıcak o ''anne'' olucak bu kararı baska kim alabilir peki
Canım herkez anne olur ama herkez anne olamaz.Bir bayan yorum yapmış hiç bir korunma yöntemi % 100 korunma sağlamıyor diye.O zaman gidip kapattır tüplerini.He ben böyle konuşuyorum ama sokakta başı boş dolaşan çocukları da biliyorum.Kürtajı yasaklayacağına sen önce o çocukları toparla.Gerçekten istihdam sağlarsın memleketin de her ailenin gelir düzeyi iyi olur.Olmayanın da yanın da olacağının garantisini verirsin gündeme ondan sonra getirirsin kürtajı.Zamanlaması inanılmaz yanlış.

acıkca kurtajın cinayetten farkı yok denildi ve kurtaj yasası hazırlanıyor bildigim kadarıyla karara baglandıgını dair bir haber gormedim ben

Bende görmedim zaten ama medya öyle bir lanse ediyor ki sanırsınız yasalaştı.

Tecavüz sonucu olan gebeliklerde dinen bile belli bir süreye kadar gebeliğin sonlandırılmasına izin veriliyor. Burada normal şartlarda gebe kalınması halinde kürtaj yapılırmı yapılmazmı o konuşulmalı ama dediğim gibi bana göre benim fikrimce o bile konuşulmamalı.

benim bildigim tuplerin kapatılmasının ardından bir daha cocuk olma olasılıgı yok denecek kadar az yani cocuk hic istemeyen kisiler tuplerini baglatmalı..yani bu isin kesin bir cozumu yok ne yazıkki..ama kurtaja gelene kadar halledilmesi gereken cok sorun var bu konuda katılıyorum daha hayatta olan cocuklar icin iyi bir gelecek hazırlanmıs degil..

Son düzenleme:
Sanirim illede sizin gibi düsünmek zorunda degilim.
Düsüncemi yazma özgürlügümde var.
Burasida düsüncelerin yazildigi bir platform.
O zaman benim düsüncelerim bu.
Elbette hepimizin buna hakkı var ama özellikle bir önceki mesajınızda kopyala yapistir yapmadan sadece bildiginizi paylassaniz
buna cevap vermek zorunda kalmayacaktım

6/140 diye kopyaladiginiz enam süresi ve 17/31 diye kopyYaladiginiz isra suresinde cahiliyet doneminde kizlarini diri diri topraga gomen insanlar icin nüzul olmuştur

Ayrıca sadece anne ve cocuğun saglıgı değil doğacak cocuk islami şartlar altında yetiştirilmeyecek durumda ise mesela darul harp ya da çocuğunu emziren bir annenin hamile kalıp emzirdigi cocuğu sütun tadı bozulup anneyi emmeyi birakip açlıktan ölme ihtimali olduğu durumlar da kürtaja müsaade veren dUrumlardir

Farkında iseniz konu dini acıdan değerlendirilmemiş eğer dini acıdan değerlendirilse idi haram ve caiz olan kısımlarını açık açık anlatabilirdim

İnanın Müslüman olmak isteyen arkadaslarımın ya da ıslam nedir sorusuna cevap arayan insanların kalkipta böyle keskin yorumları okumaları beni korkutuyor

Dini boyutu bırakalım da fikih alimleri cevaplasın sitede dini konuların açılmasını neden yasakladıklarına açık açık içerliyordum ama hakları var diye düşünüyorum şimdi
Yakında zina yapanı recm ederiz tövbe etmesine izin vermeden

Sakın kürtajı onayladığımı düşünmeyin dini acıdan da konumunun ne durumda olduğunu biliyorum Derdim SADECE ÖZGÜRLÜKLERİN KİSiTLANMASİ

Son düzenleme:
kürtaja karşı olanlar kürtaj yaptırmasınlar... kimsenin gidip bıçak zoruyla kimsenin karnından çocuğu aldığı yok... fakat kürtaja karşi olan kadınların kürtaj yasağiyla ilgili yasa hakkında yasa savunucu tutumları akıl karı değil.. tamam sen yaptırma karşi da ol ama yasaklanmasına destek olman "benim karşi olduğum her görüş yasaklansın" tarzındaki tutumun son derece bencilce.. kürtaj yasaklanınca kadınlar aldırmak istedikleri bebeklerini doğurunca sonra bakamayıp sokağa atınca senin eline ne geçecek işte bu kısmı anlayamıyorum.. siz nerede yaşiyorsunuz hanımlar ??? sizler sokak çocuklarından bihaber misiniz ey yurdumun duyarlı (!) kadınları ??? günah diye korunmayan günah diye aldırmayan kadınlar yüzünden ne hallere geldik görmez misiniz ??? benim mahallemde bir komşumun 9 çocuğu var.. kağit toplayarak geçiniyorlar.. allah rızkını verir nasıl olsa mantiği değil midir bizi bu hallere getiren... ey vicdan sahibi kadınlar.. kürtaj olmayın.. ama olmak isteyene karışmak sizin haddiniz mi ?? senin nasıl bebeğini almaya kimse zorlayamazsa doğurmak istemeyen bir kadına da bebeğini doğurmaya zorlayamaz hiçbir insan hiçbir yasa.. biraz empati.. şöyle bir yasa çıksa, kimse 1 den fazla bebek doğurmayacak dense, anne olmak istemeyen kadınlar böyle şahlanır mı böyle alkış tutar mı ??? evet evet çıksın böyle bi yasa, kimse doğurmasın der mi.. hiçbir duyarlı empati yeteneğine sahip kadın bunu demez, ben bebek doğurmak istemiyorum ama kimsenin 1 den fazla doğum yapmasına devlet karişamaz der.. ne diyorum ben yahu.. neyse şunu da ekleyim, face de bir yer var benimkararım diye, girip fotonuzu koyun.. benim bedenim benim kararım , siz de kimsiniz ??? pehhhhhhhh

Yani benim anlamadıgım sey su, bu kürtaj yasasına karsı cıkan herkese "potansiyel kürtajcı" gibi davranmanın mantıgı nedir? Kafanız hic mi calısmıyor ya? Adamlar gelip elinizden o kadar bireysel bir hakkınızı alıyor ki? Saglık bakanı mı karar vermeli benim anne olmama, basbakan nasıl uygun görürse o sekilde mi doguracagım yani? Ben hayatım boyunca bir kez bile kürtaj yaptırmadım allah da mecbur etmesin, ama bu yasanın sonuna kadar karsısındayım, diktatörlükten baska bisey degil, bazı gerizekalılar cıkıp "kac kisi var ki zaten tecavüz sonucu hamile kalan" diye yazmıs, kadın oldugumdan utanıyorum bunlar yüzünden, bir kisi bile olsa yetmez mi? agzından salyalar akıtan hastalıklı zihniyetin ne kadar cok saksakcısı varmıs? Sizin kızınız yok mu? Onun basına gelse "olsun naapım dogur" mu diyeceksiniz? 4 haftadan sonra kürtajı yasaklamaya kalkıyor adamlar, 4 haftalık hamilelikte kalp bile atmaya baslamıyor, hastamısınız siz yaa?? Bu zihniyet yarın "epidurali yasaklıyorum,isleri ne bagıra cagıra dogursunlar" dese "aa dimi dogru yaa,benim kafam basmaz siyasetciler bilir" mi diyeceksiniz? Mesele zırt pırt kürtaj yaptırmak degil, mesele bireysel haklara saldırı. Ama kendileri cok medeniymis gibi bir de atar yapmıs arkadaslar "sizin gibilerle tartısılmaz" falan diye.Hastalıklı beyinler.İkili,üçlü, dörtlü testi kostura kostura yaptırırsınız o zaman onları niye yaptırıyorsunuz? Adamlar "dawn sendromlu da olsa doguracaksın" diyor, buna kimin hakkı olabilir? Hamileyim ve bir igne yaptırmam gerekiyor, fiyatı 158 lira.Ve devlet bunu karsılamıyor, ama bana dogurmamı dayatabiliyorlar? Dawn sendromlu bir cocuk dünyaya getirdigimde -ki bile bile boyle bir cocugu dogurmaya bir tek ben ve esim karar verebilir- devlet her seyimizi karsılıyor mu? Bu yasayı savunan,kadın olan, ve hatta anne olan insanlara dormak istiyorum; Ne zaman ve hangi kosulllarda beyninizi kullanmayı bıraktınız? Utanıyorum aynı oksijeni soludugumuz icin.

Kürtajı yasaklama sadece ilkel kürtaj yöntemlerini hortlatır. Zorda kalmayan insan zaten bu yöntemi zaten tercih etmez. Ama hamile kaldığı için ailesinden korkan reşit olmayan kızlar ya da uğradığı tecavüzü hatırlamak istemeyen bu uğurda derisini bile kazırcasına yıkayan insan diyecek mi aa kürtaj yasaklanmış bende bu çocuğu doğurayım o zaman. İçine türlü cisimler sokmaktan tut yurtdışı menşeili üzerinde ölüm tehlikesi işareti olan ilaçları içmeye kadar deneyecek. Kürtajı yasaklamak yerine halkın düşünce ve refah düzeyini değiştirmek kökten çözüm olacaktır. Yoksa her bayan ister anne olsun.

Haklısınız , yasa henüz çıkmadı , farkındayız.
Ancak kürtajı 4 haftayla sınırlamak kürtajı yasaklamakla eşdeğerdir. Her kadın saat gibi 28 günde bir regl olmuyor. Öyle olsa bile fark etmesi mucize olur. Ayrıca korunurken hamile kalanlar var , yani her hamilelik şüpheli bir ilişki sonucunda oluşmuyor ki kadın takip edebilsin.
''BM Sağlık Hakları Özel Raportörü Anand Grover, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada kürtaj hakkını dört haftayla sınırlamanın kürtajı yasaklamak anlamına geleceğini; kadınları yasal ve güvenli olmayan kürtaj yöntemlerine başvurmak zorunda bırakacağını söyledi.''

Bunun dışında , yalnızca duyduğumuz açıklamalar bile tepki göstermemiz için yeterli.

Son düzenleme:
Burada politika ya da siyaseti tartismiyoruz. Kullandiginiz özensiz kelimelere dikkat ederseniz sevinirim.

ben normal bir vatandaşken konuştuklarım sizi böyle rahatsız ettiyse,
başbakan
bakan veyahut
belediye başkanı vasfındaki insanların konuştuklarının beni nasıl rahatsız ettiğini tahmin edin.

daha önce de hep söyledim,kürtaja karşıyım daha doğrusu benim asla yaptıramayacağım birşey (zorunlu haller dışında tabii ki)..ancak günlerdir de şunu anlamaya çalışıyorum bir kadının bedeni üzerinde o kadın hariç ne çok kişi söz sahibi böyle! vicdani ve dini sorumluluğu kişiye ait olan bir durum bu.eğer günahsa cezasını çekecek olan o,eğer vicdan azabıysa vicdanı rahatsız olacak yine o..ayrıca daha önce de shçekler deki durumdan bahsetmiştim,bu yüzden doğursun biz bakarız mantığını aklım almıyor.bu çok korkunç bir cümle.kimseyi zorla ANNE yapamazsınız,annelik yasalarla sağlanacak bir durum değil,yasalarla belirlenecek bir kriteri yok.zorla anne yapılanların çocukları ne durumda hepimiz görüyoruz!

aselsan satılır, satılmaz, bugün satılmaz yarın satılır... önemli olan o değil. burda mesele, pırt diye bi konu pırtlatıp, insanlar bunu tartışırken de bişeylerin halledilivermesi. havacılık işçilerinin grev hakkını alan yasa da jet hızıyla onaylandı mesela. çoğu insanın haberi bile olmadı, çünkü kürtaj tartışmasından göz gözü görmüyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…