ARALIKLI ORUC+DÜŞÜK KARBONHİDRATLI BESLENME

burayı ihmal ettim özür dilerim öncelikle bu süre zarfında annemlere 1 haftalık bir misafirlik yaptım haliyle diyet falan kalmadı +2kiloyla geri döndüm. 1 haftadır kirli keto yaptım yani ister istemez kaçamaklarım oldu ama o 2 kiloyu verdim. şimdi başlangıç kiloma döndüğüm için sanki hiç kilo vermemiş gibi hissediyorum. bugünden itibaren tertemiz keto yapacağım bugünüm çok güzeldi. sanırım benim eksik bir yanımda pek su içmemem ondan yerimde sayıyorum. gerçekten keto diğer diyetlere benzemiyor. içine girdikçe öğreniyorsun. 1 haftadır hiç şekerli şey yemedim bu bile benim gibi tatlı bağımlısı biri için süper bir şey mola verdim diyelim asla bırakmadım zayıflamadan gitmicem. bu arada siz nasılsınız iyi misiniz?
Estağfurullah, özüre ne gerek 🙃

Ben beslenmeme ve günlük sporuma aynen devam ediyorum.

ilk öğünden iki saat sonra 40-45 dk dönüşümlü bölgesel egzersiz, ikinci öğünden bir iki saat sonra da 40-45 dk orta tempolu yürüyüş yapıyorum. Haftanın bir günü de tam dinlenme. Bazen de bir günü sadece yürüyüş yapıyorum. Kendime vakit ayırmak beni mutlu ediyor, bedenen ve ruhen de karşılığını alıyorum. Çok şükür, bin şükür. 🌸

Teşekkür ederim.🙃
Ben fazla kilolarından malesef aralıklı oruçla kurtulmadim. Üç ana, iki ara ogunle 9 ay gibi bir sürede ideal kilo aralığına düştüm. Ama bu beni hem çok sıktı, hem çok yordu. Keşke o zamanlar aralıklı oruç hakkında bilgim olsaydı, çok fazla kafa yormadan, aç kalmadan kilo verseydim.

Açıkçası su an ben kaloriymis, makro yuzdeleriymis vs hiç bakmıyorum.

Tabaklarımı inceleme fırsatı bulduysaniz, hiç ekmek göremezsiniz. Pilav, makarna, börek, çörek, kek bilumum kötü karbonhidratlar yoktur. Çok nadiren ( bugün olduğu gibi) 30 Gr kadar granola yerim.

Karbonhidrat ihtiyacımı daha çok sebzelerden ve ilk öğünde yediğim bir meyveden karşılarım. Şu aralar bir tane kuru incir yiyorum.

Kilo verme sürecinin sonları aralıklı oruca rast gelmişti. O dönem aldığım karbonhidratı özellikle takip ettim. 45 Gr ila maksimum 70 Gr oluyordu. Şimdilerde de öyle.

Yotube'da Alican Demiroglu'nun aralıklı orucu anlattığı bir saatlik videosu var. İsterseniz onu ve diğerlerini inceleyin.

Bu arada ketojenik beslenmeyi, sağlık açısından herhangi bir zorunluluğun yoksa ben de yapamam. Ama aralıklı oruç bana göre. Umarım siz de bir an önce başlarsınız. Kolaylıklar diliyorum... ☺️

Bir de naçizane tavsiyem, surduremeyeceginiz herhangi bir beslenme programa başlamayın. Bu çok önemli. Kilo verirsiniz ama eski alışkanlığınızı döner dönmez ışık hızıyla geri alırsınız. Ben bunu bir ömür surdururum defigiz bir beslenme programını tercih edin. ;)
Bir zamanlar keto hakkında böyle demişim. Şimdi ise tam bir ketocan oldum. 😁

Hayatım boyunca bu kadar rahat, bu kadar hafif, bu kadar enerjik hissetmemiştim.

Beş ayı geçkin bir süredir ketozisteyim. Öncesinde bilinçli olarak çıktığım veya çıkmak zorunda kaldığım bir haftalıktı bir süreç geçirdim. Şişkinlik ve gaz gerçekten çok rahatsız etmişti.

İlerleyen dönemde low carb’a döner miyim bilmiyorum. Şu an basit ve sade beslenme şeklim ve günlük yaptığım sporlarımla çok mutluyum, çok şükür sağlıklıyım…

Hayırlı günler, hayırlı cumalar…🌹

Ketojnik beslenmeyle birlikte artık makrolara daha dikkat eder oldum. Yağ miktarında dalgalanmalar olsa da, proteine özellikle çok dikkat ediyorum. Malum menopozla birlikte kas kaybının artma ihtimali yüksek, o yüzden protein miktarı önemli. Yediğim sebzeler belli, miktarlar belli karb zaten yüksek olmuyor. Yağ da o gün çok aktif olacaksam kaymak yiyerek veya zeytinyağı içerek arttırıyorum. Çünkü enerji kaynağım artık yağ. 😊

Mineral eksikliği yaşamamak için hemen hergün bir fincan kaya tuzu+limon suyu ilaveli ilikli kemik suyu içiyorum.

İlk öğünüm biraz daha çeşitli oluyor. Yeşillik, az sebze, avokado, kararınca peynir, zeytin ve üç yumurta. Kahve yanında da ölçülü miktarda kuruyemiş ve 10 gr %85 kakaolu bitter çikolata yiyorum.

İkinci öğünüm çok sade. Genelde carnivore şeklinde diyebilirim. Tavuk, hindi, kırmızı et, yağlı balık, pöç, ara sıra da dana ciğer. Nadiren yanında yeşil salata. Ciğerin karb miktarı yüksek olduğu için, o gün ilk öğünde de sadece yeşillik yiyorum.

Keto herkes için sürdürülebilir bir beslenme programı değil. Başlamadan önce iyi araştırıp, düşünmek lazım. Herkese iyi gelmeyebilir de.
Bana çok iyi geldi. Özellikle menopozdan kaynaklı bütün sorunlarım neredeyse bitti. Zaten bunun için başlamıştım. 🙃

Biraz da spor programımdan bahsedeyim.🙃

Yağ oranımı düşürmek istediğim dönemlerde neredeyse hergün kardiyo egzersizi yapıyordum. Hava muhalefeti yoksa genelde açık hava yürüyüşü oluyordu. Hava kötüyse de evde eliptik, bazen leslie ile ev yürüyüşü veya herhangi bir kardiyo egzersizi. Yüksek kilolarda iken fazla hoplamalı zıplamalı egzersiz önermem, Allah korusun dizlerden olmak da var. En az 20, en fazla bir saatlik yürüyüşler ideal bence.

Zaman içerisinde kardiyoya aletli pilates eklendi. 2 yıl kadar devam ettim. Sonra ücret çok yükseldi, rahmetli anacığımın hastalığı vs devam edemedim. Ama eve reformer aleti aldık, evde devam ettim.

Şimdilerde ise pilatese ağırlık kaldırma da eklendi. Artık hedefim yağ yakmak değil, güçlenmek. İleriki yaşlarda düşmelerden, kırıklardan korunmanın yolu kas ve kemikleri kuvvetlendirmek.

Kalp damar sağlığını korumak, kondisyon için de artık haftanın en fazla üç günü kardiyo egzersizi bana yetiyor. Bu ya 20 dk kadar eliptik oluyor veya 40-45 dk kadar açık havada yürüyüş.

Haftanın iki günü alt vücut ve karın bölgesi ağırlıklı pilates, iki günü de üst vücut ağırlıklı pilates yapıyorum. Aralara da dumbel sokuşturuyorum, güzelce kombin yapıyorum.

Kaslar güçlendikçe metabolizma hızı da artıyor. Doyana kadar yiyorum.

Gençlere de önerim, kendinizi sevin ve sağlığınıza yatırım yapın. Üşenmeyin ve bol bol hareket edin. 💪🏻💕

Sağlıklı ve mutlu hafta sonlarımız olsun.

‘Ne yiyorsak oyuz!’ Evet, gerçekten çok doğru bir söz.

Dün benden bir yaş büyük ve bir yaş küçük iki kardeş, amca kızlarını ziyaret ettim. Biri sürekli sigara ve kahve sarmalında sıkışmış kalmış. Beslenmesi gördüğüm kadarıyla düzensiz ve karın doyurmadan öte geçmiyor. Sürekli bir atıştırma halinde. Diyabet, hipertansiyon ve hipertiroidi hastası, damarlarda da tıkanıklık var. Takın bir zamanda stend takma muhabbeti dönüyordu.

Diğeri kilodan dizleri berbat bir halde, yerinden zor kalkıyor. Bir ara aralıklı oruç yapıyordu, incelmişti de. Yeme bozukluğunun üzerine düşmedi ve yine obez denecek kiloları gördü.

Allah her ikisinin de yardımcısı olsun. Allah önce farkındalık ve bilinç, sonra da istikrar nasip etsin. Ardından sağlık ve ‘güçlü, fit ‘ bir vücut zaten geliyor. 🙃

İlk öğünüm ve pişmekte olan ikinci öğünüm. 🙃

IMG_0975.webp
IMG_0976.webp

IMG_0978.webp

Selamlar🌸

Genellikle ilk ve ikinci öğün menülerimi paylaşıyorum. Bugün de termal tatilin sporlarını paylaşayım. Yürüyüşü askıya aldım, burada yüzmeyi tercih ediyorum. Akşam üzerleri gezinti şeklinde yine de yürüyüş oluyor. Harekette bereket var. 🫶

Bu arada pozisyonel vertigom var, tetiklenmemesi için serbest yüzme ve dalış yapmıyorum. Sadece sırtüstü.✌️

Eklentiler

• IMG_1012.webp
    IMG_1012.webp
    18,4 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_1013.webp
    IMG_1013.webp
    21,1 KB · Görüntüleme: 17
Mutlu bayramlar ilham kaynağı ablacım. İyiki varsın. Seni okumak beni çok motivasyon ediyor. Keşke daha çok yazsan. Annenede Allah rahmet eylesin. Allah sağlık sıhhat versin bizede ilham ol.

Mutlu bayramlar ilham kaynağı ablacım. İyiki varsın. Seni okumak beni çok motivasyon ediyor. Keşke daha çok yazsan. Annenede Allah rahmet eylesin. Allah sağlık sıhhat versin bizede ilham ol.
Ben de geçmiş bayramını kutluyorum. Allah bütün ölmüşlerimize rahmet eylesin, teşekkür ederim. Ara ara yazmaya çalışıyorum.

Bahsettiğim gibi ketoya devam ediyorum. İlk öğünüm keto, ikinci öğünüm carnivore denebilir. Genel sağlığımda gözle görülür iyileşmeler var. Eklem ve kas ağrılarımdan tamamen kurtuldum. En önemlisi uyku düzenim oturdu. Makul saatlerde uyuyorum, erkenden enerjik bir şekilde uyanıyorum.

Kızım da ketoya yakın besleniyor. Kilo problemi yok, haşimatosu vardı. Çok şükür kontrol altına alındı. Sürekli yorgun ve uykulu bir hali vardı, o da geçti. Enerjik görünüyor. Eve dönerken uyku planı yapmıyor artık. 😍

Rengin hocanın dediği gibi “ ne yersek oyuz”. 😉

Selametle…🌹

Back
X