Arkadaşlar arasında hesap ödeme sorunu

Marjinaly

GünBiterGülüşünKalırBende
Kayıtlı Üye
8 Şubat 2012
1.222
696
173
İstanbul
Kafamda bir sorun var.. Ve bir süredir takıntı yaptım, canımı sıkıyor, yok sayamıyorum.
Fikirlerinize ihtiyacım var. Umarım kendimi doğru ifade edebilirim.

Normal şartlar altında arkadaşlarımla birlikte dışarı çıktığımda hesabı kim ödeyecek sorunu yapmazdım.
Ama şu an şartlar normal değil.!
Yapmak zorundayım. Kısıtlı bir gelirim var ve bir süre böyle gidecek. İdare etmeye çalışıyorum.

Yakın, samimi bir arkadaşım var.. ve bu arkadaşımın bir de kız kardeşi...

Yaklaşık 10 yıldır süren arkadaşlığımız var.
Son 4-5 ay öncesine kadar kim önce davranırsa hesabı o öderdi.
Ben bu konularda çok hızlıyımdır..
Ama dostlarım arkadaşlarım söz konusu ise asla bunu söz konusu yapma(z)dım.
Üstünde düşünmezdim bile..

Son aylarda bir karar aldık. (ben dile getirdim) Ne yaparsak hesabı ortak ödeyeceğiz şeklinde...
Çıktığımızda hesap 100 Lira geliyorsa 50 o 50 ben ödemeye başladık...
Hiç itiraz yok bu konuda...
Yani onlar iki kişi ama tek kişi kabul ediliyordu:44:
Bir yere gitmeye karar veriyoruz, hadi arabanın yakıtını sorun etmiyorum..
Ama otopark parası 10 tl ödeniyor ve bunu da ben ödüyorum.

Son zamanlarda hesabı 3'e bölmeye başladım ve sonrasında arkadaşım sadece kız kardeşine sipariş vermeye başladı.
Ama hem ondan hem benden yiyor (lütfen yanlış anlamayın benim tabağımdan alıyor demek istemiyorum. Yani iki sipariş veriliyor
üç servis istiyor.?
En az ödediğimiz toplam hesap 80'i buluyor.
Ha ücreti de gelmeden önce hesaplıyor ikiye bölüyor.)
Hafta sonları çıkıyoruz, hafta içi de bazen akşamları...
Çoğu zaman o çıkmak istiyor.
Eve çağırıyorum, diyorum çıkacak durumda değilim, ama kız kardeşin evde çok sıkıldığından dolayı dışarda vakit geçirelim diyor. Kız kardeşle aynı yaştayım. Küçük bir kız gibi düşünmeyin)

Bu ara görüştüğüm kimse de yok, kendimi soyutladım ve sadece bu arkadaşımla görüşüyorum.

Bazı an geliyor kendime kızıyorum. Ne hesapçı oldun sen! diyorum...
Bazen de kendimi enayi gibi hissediyorum.
Yakın arkadaş olmasa keseceğim görüşmeyi ama bu öyle değil...
Açıkçası artık tavırlarıma yansımaya başladı.. Sinir oluyorum.

İlla bu sorunu dile mi getirmem gerekiyor?
Hesabı ortak ödeyelim diye konuştuğumda sıkıntıda olduğumdan bahsetmiştim ona.
Bir süre böyle devam edelim şartlar normale dönene kadar demiştim.

Benim yaptığım hesapçılık mı? Kötü mü düşünüyorum sizce?
Yoksa saf yerine mi koyuluyorum?
:26:

Sonuçta sıkıntınızı dile getirmişsiniz,daha açık söylemeye gerek yok anlamalı ve hatta size arkadaşınız destek olmalıydı,benim bildiğim arkadaşlık böyledir,artniyetli olan siz değilsiniz,arkadaşınız biraz duyarsız sanırım

Teşekkür ederim cevap verdiğiniz için.
Destek olmasını beklemiyorum.
Sadece biraz dikkatli harcama yapmam gereken dönem. Herkes kendi hesabını ödesin demiştim.

Buraya konu açtıktan sonra yazdıklarımı tekrar okudum. Başkası yazmış gibi düşünüp kendimce yorumladım.
Ve karar verdim bir süre onlarla birlikte çıkmayacağım.
Canım çok gezmek isterse kendi başıma çıkar dolaşırım yemeğimi de yerim.

Başkası yazsaydı ona böyle yorum yapardım sanırım. Ben de öyle yapacağım

Siz sıkıntınızı dile getirdiğiniz halde onlar porsiyon hesabına girmişler:26:Çok ayıp.Ayrıca dışarı çıkalım teklifini de kendileri yapıyor..Bilemiyorum ama okurken kullanılıyorsunuz gibi bir hisse kapıldım..Bence de bir süre çıkmamanız daha doğru..

Evet sanırım dediğiniz gibi bu bir suistimal..
Bunca yıllık arkadaştan böyle şeyler görmek ne kötü...
Maddi olarak rahatken bunlara takılmazdım, keşke o zamanlar da takılabilseymişim, düşünseymişim.
Şimdi bu kadar canım sıkılmazdı.
Bundan böyle asla samimiyetim aynı olamaz...
Herkesi bir bir yolcu ediyorum hayatımdan.

birileri fazla akıllı davranırken arkadaşından olcak haberdar değil bence.
şu hesap ödeme işleri en başından beri zaten çok sıkıcı.
en güzeli alman hesabı, gelince yediğini ödeyeceksin geri kalanı diğerlerine kalacak.
bir yere gidilecekse otobüsle gideceksin.
kimse başkasının parasıyla adam olmayacak bu hayatta.

yedirme kız kendini!

Haklısın tabikide sorununuda söylemişsin hem..Bende senin gibiydim çoook ödedim arkadaşlarımın hesabını,ama biyerden sonra insan kullanıldığını hissediyo kendini kötü hissediyor.Herkes kendi parasını ödesin,maaşımız öyle herkese yemek ısmarlıycak kadar çok değilki.Artık ben ailemle çıktığım zaman ödüyorum..

Teşekkür ederim yorumlarınız için.
Bende insanlar çok zor biter.. Ama bitti mi kesinlikle eskiye dönüş olmaz..
Bu kişiyle arkadaşlığımı dünden beri daha fazla irdeliyorum.
Dün yaşadığımız bir detay beni çileden çıkardı. Burada paylaşmadım konu uzamasın diye...
Düşünürken o kadar çok detay geldi ki aklıma geçmişe dönük...
İçim şişti...
Yaşarken farkedemediğim, üzerinde durmadığım detaylar...

Samimiyetim bıçak gibi kesilince benimle konuşmak isteyecektir.

benim bi arkadaşım vardı o geldi aklıma...biz 4 kişilik bi arkadaş grubuyduk heryere beraber giderdik...
bu arakadaş maşallah yolma taktiğini uygulardı hep...mesela masada oturuyoruz dimi, bişeyler yedik vs, daha oturuken ben müsade alayım şuraya gitmem lazım bu işim var şöyle böyle diye kalkar gider hesabı bize yüklerdi...
bi kaç kere de cüzdanımı evde unutmuşum diye uydurdu,
bi keresinde de ay canım benimkini sen ver de ben sana sonra vereyim dedi kaldı öyle...
aşırı derecede asalak yaşayan bi tarzı vardı, sonra dostluğumuzu kestik zaten onla..
dost olan kazık atmaz,..
biz o diğer arkadaşımla çok düşkündük birbirimize, onda ne varsa bende ne varsa birleştirir öderdik, asla birbirimize yıkmazdık hesabı...bazen ben derdim ben maaşımı yeni aldım ben ödeyim derdim, olmaz derdi ortaklaşa öderdik...
bence siz fazla iyimser davranmışsınız...herkesin parası kıymetli..ne demek 2 sipariş 3 servis...iyiymiş valla ohh...
enayi yerine koyuyor...

Yedirmeyin paralarınızı ya.
Dost olan böyle mi yapar?
Saf olma canım alman usulu yapın..
Enayi yerine koyuyor sizi resmen..

Siz arkadaşınıza durumunuzdan bahsetmişsiniz ama anlamamış demek ki.
Bunun için bir daha,bir daha hiç bıkmadan söyleyin.
Ha bunu tersleyerek değil ama;

Canım sana daha önce anlatmıştım,biz biraz sıkıdayız,mümkünse hesabı
ayrı ayrı ödeyelim.
Yani 3 kişiysek ve 60 tl geliyorsa hesap ikiye değil 3'e bölünsün. Kaç kişiysek
hesap da o kadara bölünsün. Ailem eskisi gibi fazla harçlık veremiyor.
Seni kardeş gördüğüm için konuşmakta bir yanlışlık görmüyorum.

Şeklinde bir konuşma yapın.
Eğer yine aynı şekilde olmaya devam ederseler de çok fazla çıkmayın onlarla bir yere.
Ayıp yani 10 yıllık bir dostluk var,insan dostuna böyle mi yapar.
Onun size hesap ödetmemesi lazım.
Durumunuzu anlatmışsınız.
Çok kızdım.

valla para kolay kazanılmıyor ,kusura bakmasın kimse ,ne kadar yakın olursa olsun ,herkesin bir bütçesi var ,ayrıca neden gelen hesap ortak ödeniyor ki ,herkes yediğini öderse hiç sorun olmaz ,adisyonu tek açarlar ama hesabı istediğinizde atıyorum benim bi hamburger bi patates bi cola vardı dersen hesap ayrı çıkar, o da anlar zaten artık ..hem sadece yediğinizi ödersiniz ..

Maalesef suistimal ediliyorsunuz...
10 yıllık bir arkadaşlık var ortada. Siz durumunuzla ilgili bilgi veriyorsunuz ve pek adil sayılamayacak bir durum çıkmış ortaya.
Bu durumda eğer arkadaşınızın durumu var ise sizin dert etmediğiniz günlerdeki gibi dert etmeden size bile ödettirmezdi.( ben olsam böyle yapardım)
Madem ödeyemeyecek durumda o kadar dışarı çıkma meraklısı olmamaları gerekiyor. Haftada 4 gün çıktıysanız 2 gün çıkarsınız onlarda ödemeleri gerekeni ödemelidir şeklinde düşünüyorum.
Bence arkadaşlarınızın yaptığı hoş karşılanacak bir durum değil...
Siz kendinizi biraz geri çekin bence. Hatta bir sonraki görüşmenizde sadece yediklerinizin parasını ödeyin...
İnsanları enayi yerine koyan insanlara sinir oluyorum.
Çok yakın bir arkadaşım (yediğim içtiğim ayrı gitmezdi) ben küçük yaşta çalışmaya başladığımda o gezerdi. Benden para isterdi düşünmeden verirdim. En son doğum günü partisi yapacaktı. Benden para istedi ve o doğum gününe beni çağırmadı bile. Ee bende biraz geç kalmakla beraber yol verdim. Ondan sonrada kimseyle yakın aradaşlık kuramadım. Çünkü hep suistimal edilen taraf oluyoruz.
Bu da size ders olsun. Bundan sonra ilişkilerinizde hesapçı kitapçı olmam ben mantığıyla düşünmeden ölçüp tartmanız gerektiğini aklınızın bir köşesine yazın...
Maalesef kullanılmış gibi görünüyorsunuz...

Son düzenleyen: Moderatör:
İnsan ödeyesi varsa bile böyle hesapçı insanlar yüzünden vazgeçiyor.

Ben de normalde üçün beşin hesabını yapmam ama bir arkadaşım bunu suistimal etmeye başlayınca son verdim. Araba benden, benzin parası benden, hiç soran yok. "Ben sana veririm" der, artık ne zaman verir Allah bilir. Her zaman bizden geçinir. E insaf dedim, aynı maaşı alıyoruz. Bir de çok bonkörmüş gibi sürekli "Size şunu getireceğim.", "Aaa bir dahakine ben alacağım." diyip diyip, yine bildiğini okurdu.

Herkes kendi yediğini ödesin, Alman hesabı. Arabanızla da bir yere götürmeyin. Sorarlarsa "Benzin çok pahalı, bütçemi zorluyor şu aralar." dersiniz.

Teşekkür ederim yorumlarınız için.
Demek herkesin çevresinde bu tip insanlar varmış..
Bundan sonra kesinlikle aynı samimiyeti yakalayamam.

ben hiç hesap kitap düşünen biri değildim.
iş yerıne bı kız geldı samımı olduk. sabahları bırlıkte dısarda kahvaltı yapmaya falan başladık. başka kışılerde oluyordu zaman zaman.
toplamda 4 kişiydik.
ne hıkmetse o kız ve diğer adamın hep işi çıkar anıden kalkarlardı.3 oldu 5 oldu.
suan slm bıle vermıyorum.
cimri sey.
aslında ıyı nıyetle bır kere ben ödeyım dese ben 10 kere öderdım.
kullanıldığımı anladığımda bıtırdım işini.
suan yalnız:)

senın yapacağın bikaçkez arkadaşını atlatmak.
cok açıkgöz gördüm arkadaşını.
prım verme böylelerine.
aslında zorda olduğunuda söylemişssin 1 ay boyunca ben ödeyım dıyebılırdı.
anladım kadarıyla sımdıye kadar sen daha cok ödemıssın ve sorun etmmemıssın.

para konuları çok bunaltıo beni, bu hesap konuları çok itici geliyor, ama sizi haklı buluyorum,
ben yakın arkadaşlarımla çıktığımda hepimiz elimizi cebimize atarız hesap 50geldiyse ben 30 verdiysem arkadasm 20 verir.yani bu konularda çok şükür hiç sıkıntı yaşamadık, kimi arkadaşımla gittiğimizde hesapları ayrı ödediğimiz de olmuştur,

sizi sonuna kadar haklı buluyorum, fakat arkadaşlığınızı eleştirmek gerekirse çok itici geldi bana
yani keşke karşınızdaki insan bunları söylemek zorunda bırakmasaydı

bence yavaş yavaş arkadaşından uzaklaş ya da her şeyi söyle açıkça böyle olmaz de gercekten de olmaz

kullanıyorlar resmen seni

Senin tavırlarından anlaması gerekiyordu ki bence anlamıştır ama işine gelmemiş. Karakter meselesi, bu gibi durumlarda 3'ün 5'in hesabını yapan genellikle senin gibiler değil karşı taraftakiler oluyor. Yani arkadaşın "hesaplayan insan" dediğimiz karaktere sahip. Yeterince samimi olamamışsınız ki senin maddi durumunun kötü olduğunu bile bile bir değişim göstermemiş.

Bence zannettiğin kadar yakın değilsiniz...Benim de çok yakın bir arkadaşım var ve hesap ödemeye çok meraklıdır. Hiç bölerek ödemedik hep bir o bir ben şeklinde oldu ama o daha fazla ödüyor her zaman...Bazen kızıyoruz sok şu cüzdanı artık diye ama alışmış bir kere..
Durumumuzun kritik olduğu zamanlar da konuşuyoruz ucuz bir yerlere gidelim ya da evde buluşalım gibi...Ona göre ayarlıyoruz. Sen de durumunun iyi olmadığını söyleyebilirsin hatta buna da gerek yok herkes kendininkini ödesin diyebilirsin ki normal olan da budur zaten:26:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…