Umarım dediğin gibi olur çok sağol. Bu bekleyiş bile yoruyo bazen insanı her gün ne olacak acaba stresini yaşıyo insan ister istemez. Siz de hız baya artmıştı maşallah umarım sayıda da yükselme olmuştur bu sefer ki bence olmuştur siz de baya takviyeler yaptınız işe yaramıştır mutlaka. Burda takviyeler sayesinden binlerden milyonlara gelen bir sürü insan var bizimde yüzümüz kısa sürede güler inş.
ah bilmezmiyim o yorulma hissini. her gece kafamda bu konuyla yatıp, her sabah bununla uyanıyorum. açıp açıp insanlar ne yapmış da başarılı olmuş tekrar okuyorum.
neyse artık az kaldı. göreceğiz bakalım ak mı kara mı. sizin de az kalmış, üstelik siz tıbbi ilaçlar da kullanıyorsunuz. bizden çok daha başarılı olacağınıza inanıyorum.
bu arada bu gece eşimin bir arkadaşına misafirliğe gidiyoruz. eşi olan hanım, çok ünlü bir tüp bebek ve kısırlık tedavi merkezinde embriyolog. özellikle davet ettiler, hani işin püf noktalarını anlatıp sorularımızı cevaplandırmak için.bakalım oradan da bir kaç tüyo alabilecekmiyim.bir şey öğrenirsem yarın burada aktarırım.
bohemia merhaba, kaan hoca bize bugün cevap yazmış. o da bize varikosel ameliyatı tavsiye etmemiş. tüp bebek daha akılcı demiş. sperm sayısının zaten böyle bir tedavi için yeterli olduğunu fakat öncelikle eşimin sperm dna hasar testi yaptırmasını, bunun sonucunda elde edilen sonuçlara göre 2-3 ay tedavi görüp sperm kalitesini artırmasını sonra tüp bebek tedavisine gidilmesi gerektiğini söylemiş. yazdıklarını okuduktan sonra da düşündük, sperm dna'sına en zarar veren şey elektromanyetik dalgalarmış. benim eşimse işi gereği her gün bu tip dalgalara maruz kalıyor. hadi tuttuk tüp yaptık, bu yapı bozuklukları yüzünden düşük yapma ya da hiç tutmaması riski oldukça fazla. şimdi düşünüyoruz bu testi burada yaptırıp sonra mı hocaya gitsek yoksa ankaraya gidip hem hocayı görüp hem de testi mi yaptırsak?
diğer yandan akşam gittiğimiz embriyolog arkadaş sağ olsun benim her sorumu cevaplandırdı. bu hanım önceden cerrahpaşa'da çalışıyormuş. şimdi de en büyük merkezlerden birinde çalışıyor. o yüzden epey bilgisi deneyimi var. tesadüf bu sperm dna hadar testini de sormuştum. o da bu testin aslında hangi merkezde deneme yapacağımıza bağlı olarak lazım olduğunu söyledi. bazı merkezlerde imsi ile spermi büyütüp baktıklarını o yüzden test sonucu olsun olmasın zaten kolaylıkla hasarlı spermi tespit ettiklerini ve kullanmadıklarını söyledi. imsi kullanılmayan merkezlerde tedavi görüyorsanız tabi bu testi yaptırmanın faydalı olabileceğini söyledi.
ayrıca bu takviyelerin kesinlikle işe yaradığını söyledi. biz her ay 100lerce hastayla görüşüyoruz, farklı zamanlarda yapılmış spermiogramlarla geliyorlar, takviye kullandıktan sonraki fark testlerde hep bariz görünüyor dedi. özellikle çinko, e vitamini, COQ10 ve keçi boynuzunu tavsiye etti. tüp bebek merkezi seçerken de sirkülasyonu çok olan bir yer seç dedi. doktorun elbette önemli olduğunu ama başarıda laboratuar kısmının çok daha önemli olduğunu, küçük merkezlerde laboratuar şartlarının daha kısıtlı olduğunu, kullanılan malzemeleri bile az satın aldıklarından pahalı alırlar daha az kullanırlar dedi. ama sirkülasyonu çok olan yerler malzemelere hiç acımaz dedi. merkezlerin başarı oranlarını çok incele de seçim yap deyip, bana devlette ve özelde bir kaç yer sayıp kesinlikle seçimimi bunlardan biri içinden yapmamı söyledi.
Merhaba öncelikle Kaan hocanın kısa sürede dönüş yapmasına çok sevindim. Dna hasar testini mutlaka istiyor demek ki. Gelip gitmek zor olacaksa testi bulunduğunuz yerde yaptırıp mailde atabilirsiniz, burdan bazı arkadaşlar öyle yapmış direk şu ilaçları alın diye cevap veriyormuş. 2-3 ay vereceği ilaçları kullanınca belki doğal yoldan olacak değerlere ulaşacaksınız bile.. Ah o elektromanyetik dalgalar yok mu ister istemez her an maruz kalıyoruz ama eşini cep telefonunu cebinde taşımaması ve laptop'ı dizinin üstünde tutmaması konusunda uyar istersen , bunlar çok fazla etkiliyormuş spermleri biz de dikkat etmeye başladık. Bu arada embriyolog arkadaşın da çok aydınlatıcı cevaplar vermiş bazı doktoların işe yaramaz dediği takviyelerin ne kadar işe yaradığını söylemiş. Hatta hepsi hali hazırda kullandığımız takviyeler. Bence siz takviyelere devam edin bakalım yeni test sonucu nasıl çıkacak. Kimisi tam tüp bebeğe karar vermişken pat diye doğal yoldan hamile kalıyo sakın moralinizi bozmayın her türlü faydasını göreceksiniz takviyelerin.
Bende bazen aynı şeyi düşünüyorum acaba çok mu geç kaldık neden daha önce düşünmedik şimdi bi taraftan yaş durumu bi taraftan bu sorunlar iyice sıkıştırıyo insanı. Buarada siz kaç yaşındasınız? bizim yaşlar ben 32 eşim 35. Kafan karışıyo herkes bir şey söylüyo çok normal. Buarada imsi dediğin mikroenjeksiyon mu? Üroloğun bize önerdiği de oydu. Sorun sprem kaynaklıysa direk mikroenjeksiyon diyolar. En sağlıklı spermle yumurta dölleniyor. Geçenlerde bişey duydum kimisi herşey normalken bile sırf iyi genlerden olsun diye bu yöntemi kullanıyormuş. Buarada için sıkma herşeyde bir hayır vardı öyle düşün ben öyle düşünmeye çalışıyorum başka türlü içinden çıkılmıyo çünkü. iyi düşünelim ki iyi şeyler olsun moralini yüksek tut mutlaka çünkü streste birçok şeyi kötü yönde etkiliyo.
biz sizden 3er yaş büyüğüz.
mikroenjeksiyon, tüp bebek gibi bir yöntem. bildiğim kadarıyla genç yaşlarda başarı şansı yüksek. genel olarak tüp bebeğe benziyor ama galiba spermi direkt yumurtaya enjekte ediyorlar. bize yaşımızdan dolayı mikroenjeksiyon önermiyorlar mesela. imsi başka bir şey, spermleri alıp bir aletle 10000 kat büyüterek bakıp iyisini kötüsünü ayırdıkları bir yöntem. en sağlam ve bozuk olmayanını seçip kullanıyorlar. o yüzden dna hasarlı ya da morfoloji sorunlu spermler kullanılmadığından başarı şansın artıyor. bildiğim kadarıyla her yerde olmayan bir alet. olan yeri seçmek sizin bizim gibi çiftler için gerekli.
şurada kaç zamandır dertleşiyoruz o yüzden inan, iyi niyetimle söylüyorum siz bizimle aynı hataya düşmeyin, fazla oyalanmayın bence. inan 32 yaşla 35 arasında bile biyolojik olarak şansın düşüyor. benim eşim hep erteledi, "ne var canım insanlar 40lı yaşlarda bile çocuk sahibi oluyor" dedi. ama şimdi bakıyorum evet oluyor ama ne kadar geciktin o kadar zorlukla oluyor. dahası sorun kimde olursa olsun ceremesini kadınlar çekiyor. zaman geçtikçe, doğal yollardan olur mu sorusu yerini tüp bebekle de olmazsa şeklinde endişeye bırakıyor. o yüzden şu tedavinin sonuçlarını görün eğer olmuyorsa hemen gidip tüp bebeği deneyin bence. hiç olmazsa benim yaşıma geldiğinde 2 yaşında çocuğunu kucağını almış olursun. ben inan ki zamanı 3 sene öncesine almak için bile nelerimi vermezdim.
moral kesinlikle önemli. şu da bir gerçek ne kadar stres yaptın inadına olmuyor. dediğin gibi herşeyde hayır vardır deyip kendimi teselli ediyorum her gün.
Valla biz de kararı test sonuçlarına göre vericez. Baktık ki gerçekten bir düzelme yok yardımcı yöntemlere başvurucaz. Buarada son durumu ben de Kaan hocaya yazdım her ay normal yolu beklemekle şansınız %3 tüp bebek %60 dedi ilaçların tam anlamıyla kanıtlanmış etkileri olmayabiliyor ama dna hasar testi yaptırıp sonucu bana yazın o zaman spesifik tedavisini yaparak doğal yolla da şansınızı artırabiliriz dedi. Siz yaptırmayı düşünüyorsanız İstanbulda http://www.tumlab.com/'ı önerdi. Acaba bunu da mı yaptırsak iyice kafam karıştı. Buarada acaba spermiogram yaptırdığımı labaratualar yapıyor mu bu testi?
ben spermiogram yapan yerler yapmıyor, genetik test yapabilen yerler yapıyor diye duydum. istanbulda tümlab'ı biliyorum fakat bu test özellerde çok pahalıymış diye duydum. burada birileri yazmış 1300 TL'den falan bahsediyorlardı. diğer yandan devlette de yapılıyormuş sanırım önce oraları deneyeceğiz. belki doktoru bu testi yazmaya ikna ederiz. siz bildiğim kadarıyla zaten ankaradasınız, neden ankara üniv.'ne gidip yaptırmıyorsunuz.
Valla kafam o kadar karıştı ki yaptırsak mı yaptırmasak mı napsak bilemiyorum. Bakalım test sonuçları bi çıksın ona göre bir yol izleyeceğiz artk. Umarım ilaçlar işe yaramıştır bilemiyorum ki(
kararsızlık konusunda ben de aynı durumdayım. sanırım pahalı bir test olduğu için olsa gerek daha önceden düşük hikayeniz falan yoksa doktoru bu testin yapılması gerektiğine ikna etmek çok zor oluyormuş. genelde bir kere başarısız olunca ya da düşük falan olunca yapıyorlarmış. bu da insanları özele yönlendiriyor ki rakam da az buz değil. 1300 liraya devlette tüp bebek yapılıyor resmen. öbür yandan embriyolog arkadaş da daha önce belirttiğim gibi bu test olmasa da imsi ile bakılır demişti. bir de dediğin gibi ben de bu takviyelerle ne oldu ne bitti bir görmek istiyorum. benim yumurtlama dönemim hafta sonuydu. bu ay ne bileyim içimde az da olsa bir umut var belki bu kadar takviye işe yaramıştır hamile kalmışımdır diye.
cumaya falan eşimin spermiogram yaptırmasına karar verdik bir aksilik çıkmazsa. zavallı artık midesinden rahatsızlanmaya başladı her gün 1 avuç ilaç içmekten. kaç gündür kapsülleri kırıp pekmeze karıştırarak veriyorum. o da midesini bulandırıyor ama midesinin yanmasından iyidir deyip katlanıyor. bu test sonuçlarına bakar, bu takviyeler bir işe yaramıyorsa bırakırız ya da en azından azaltırız dedik.
Aynen öyle içinden çıkmak çok zor testte çok maliyetliymiş gerçekten buarada başarısız deneme sonrası yapıldığını bilmiyordum. Bi de düşününce yapıdan ziyade bizde sayıı ve hareket sorunu var bilmiyorum ki gerek var mı bu testlere iyice kafam karıştı. Ama dur bakalım son test sonucuna umut bağladık. Buarada benim yumurtlama gününde haftasonuydu ama ben ağar faranjit geçirince değerlendiremedik maalesef( neyse bir hayır vardır bir sonraki ay asıl 3 ay doluyor belki o zaman bir süpriz olur. Umarım kısa zamanda biz de burda başarı hikayelerimizi paylaşırız.
çok geçmiş olsun. aman dikkat et, bahar havasımıdır, stresmidir artık bilmiyorum insanın bağışıklık sistemi düşüyor. eşlerimize gözümüz gibi bakıp, sabah akşam vitamindi, beslenmesiydi uğraşırken kendini de ihmal etmemek lazım... moralini de bozma, her şeyde bir hayır vardır, belki kısmet gelecek ayadır. hem bak bu ay hamile kalanlar, ocak-şubat soğukta doğuracak, bir ay sonra hamile kalanlar biraz daha havalar yumuşayıp bahar girdiğinde:))) bahar lohusalık için daha ideal bir dönem:)) sizin sperm sayınız zaten bizimkinden daha iyi diye hatırlıyorum, 3. ayda spermler kendini tamamen yeniledikten sonra, şahsen senden çok ümitliyim. güzel haberler alacağıma tüm kalbimle inanıyorum.
test konusunda kesinlikle sana katılıyorum, sayı ve harekette zaten sınıfta kaldıktan sonra, yapısı ikinci planda kalıyor. diğer yandan ben de morfolojiyle bunun farkını anlayabilmiş değilim. morfolojide kuyruktu, baştı, gövdeydi yapısı bozuk olanlara bakıyorlar, sperm dna testinde hepsi düzgün olup da bozuk dna taşıyanlara mı bakıyorlar yoksa yine benzer anomaliler mi bakılıyor anlayamadım. tek bildiğim bu testi yaptıranların çoğu, tüp bebek tedavisi görüp de hamile kalan sonra da sebepsiz düşük yaşamış kişilermiş.embriyonun genetiği bozuk olduğundan hamilelik kendi kendine düşükle sonlanıyormuş. tabi biraz iş işten geçtikten sonra yapılmış oluyor. hani onca umuda kapıl, hamile kaldım diye sevin, onca para dök, ardından düşükle psikolojik yıkıma uğra, sonra da "böyle bir test var gelin yapalım ki bir dahaki sefere sorun çıkmasın" desinler. kaan hoca bu ihtimalin elenmesi için uğraşıyor sanırım. ilk denemede başarı şansını artırmaya çabalıyor.
Merhaba Arkadaşlar, benim eşimde de sperm hareketliliği düşük çıktı. Doktor 4 tane ilaç verdi. Arginmax, Pycnogenol, Evicap, Çinko. Bu ay 3. ay olacak. Eğer Mayıs ta da hamile kalmazsam eşim tekrar kontrole gidecek, çünkü doktor 3 ay sonra gel tekrar bakalım. Aynı zamanda keçiboynuzu kürüne de başlamadığıma pişman oldum. Ona da bugün başladım.
Canım yukarda hepsini yazdım, hareketliliği arttıracak başka bildiğiniz ilaçlar var mı? Forumda Q10 u duydum, kullanan var mı peki?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?