• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

asla ev alamayacak olmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Siz özellikle memur arkadaşlara sormussunuz ama biz karı koca asgari ücretin bi tık üstüne çalışıyoruz. 1.5 senelik evliyiz. Ailelerden 1 kuruş bile yardım almadan, destek beklemeden bu yaz evimizi kredi ile aldık. Arabamız da var. Ailelerimiz düğün yaparken de hiç destek olmadı bu arada. Extra altinlar falan takılmadı hiç. Disimizle tirnagimizla yapıyoruz elhamdülillah. Herkesin yaşam standartları elbette farklı, ancak alışkanlıklarınızı değiştirirseniz siz de rahatça ev sahibi olabilirsiniz. Alım gücü ve ülkede yaşamanın çok pahalı olduğu konusunda sonuna kadar destekliyorum sizi. Ücretler yetersiz, fiyatlar her alanda çok pahalı maalesef. Ama siz de kiraya vereceğiniz para+eşinizin gereksiz harcamalarının üstüne biraz daha nakit ekleyerek taksitlerinizi rahat rahat ödersiniz

Istanbulda bile 1000 liraya hala ev var. Eminim soranlar olacak, örnek mahallesi, atasehirde arkadasim ekim ayinda tuttu. 120 metrekare dumduz bir ev. Artisi yok eksisi de yok. Kombili. Hadi belki orda kiralik ev azsa veya iyi yerinden sectiyseniz olabilir ama kirasi daha uygun yerler de bulabilirsiniz diye dusundum.

Ben bagdat caddesinde calisiyorum. Istanbulun en luks 3 5 semtinden birinde... hic bir ay yemek masrafim 1000 lira tutmamistir. Somon 45 lira, somon balik ekmek 18 lira, tavuk sis porsiyon 26 lira, 4 cesit sulu yemek 18 lira, adana dürüm 30 lira. En sık yediklerim bunlar.

Kirsalin bu kadar pahali olmasi normal mi?

Biz de kırsal bir yerde yaşıyoruz hatta kırsalın dibi diyebiliriz bazı şeyler gereksiz pahalı mesela bir tane manav var beğenmiyorsan alma mantığı var gibi ama bu kadar masraf biraz çok geldi bana.
Onun haricinde ev almak hayatın olmazsa olmazı gibi gelmiyor bana. Rahmetli babam memurdu yıllarca bir şeyleri ucu ucuna denk getirerek yaşamışlar annemle. Üç beş kuruş artırarak da artık bi ev aldılar ama içinde bir sene bile yaşamak nasip olmadı babama.

Siz özellikle memur arkadaşlara sormussunuz ama biz karı koca asgari ücretin bi tık üstüne çalışıyoruz. 1.5 senelik evliyiz. Ailelerden 1 kuruş bile yardım almadan, destek beklemeden bu yaz evimizi kredi ile aldık. Arabamız da var. Ailelerimiz düğün yaparken de hiç destek olmadı bu arada. Extra altinlar falan takılmadı hiç. Disimizle tirnagimizla yapıyoruz elhamdülillah. Herkesin yaşam standartları elbette farklı, ancak alışkanlıklarınızı değiştirirseniz siz de rahatça ev sahibi olabilirsiniz. Alım gücü ve ülkede yaşamanın çok pahalı olduğu konusunda sonuna kadar destekliyorum sizi. Ücretler yetersiz, fiyatlar her alanda çok pahalı maalesef. Ama siz de kiraya vereceğiniz para+eşinizin gereksiz harcamalarının üstüne biraz daha nakit ekleyerek taksitlerinizi rahat rahat ödersiniz
Ne kadar kredi ödüyorsunuz özel değilse?

11500 lira giren evden kenara üç kuruş atamadiysaniz tabii ki ne ev sahibi olursunuz, ne araba.
Saçın, savurun paranızı. Neden yakınıyorsunuz ki??
Elime bundan çoook daha az para gecmesine rağmen her ay iki üç gram altın almazsam rahat etmez benim içim. Siz de maaşı alır almaz bir altın hesabına 3-5 gram altın atabilirsiniz...
Ya da benim onerim
Sadece 3 ay kemer sıkın ve kendinizi gerçekten bir harcama detoksuna alın. Kisabileceginiz her şeyden kısın, zaten pandemi de var, çok masraf yapacak şey yok... Bu 3 ayın sonunda da biriken parayla şehrin çok merkezi olmayan, gelişmeye yakın bir yerinden bir arsa alın. Arsa pahalli bir şey değil, ben zevkine bazen arsa siteleri geziyorum boş vaktimde😅😅 Trendyol gezmekten iyidir. Bak, burada 20 bine Fethiye'den müstakil Tapu satmislar mesela . gerçekten tahmin edilemeyecek kadar güzel parçalar çıkabiliyor 'ihtiyactan satilik' , özellikle miras zamanı, satıp kurtulmak istiyor insanlar.
Böyle bir yerden arsa alsan ve her ay seni hiç zorlamayacak kadar altın alsan, ya da kripto paralar var, ben çok anlamadığım için o ise hiç girmedim ama altinin yanında, bazı aylar için de sizi hiç zorlamayacak miktarda, birkaç bin liralık bir kripto para alsaniz , birkaç sene sonra hepsini satıp peşinat yapıp güzel bir ev için kredi cekebilirsiniz.
Yani, alanlar böyle mal mülk sahibi oluyor. Atadan dededen bir şey kalmamış size, belli ki 'varken ye,yokken kıs' genlerine sahipsiniz. Bu genleri sonraki nesillere aktarmayın da, en azından siz ileriki nesile bir şeyler bırakın , derim ben.

Son düzenleme:
Evlendikten 5 sene sonra önce araba sonra ev sahibi olduk. Maaşımız tek,ailelerden,sağdan soldan extra hiçbir gelir yoktu. Çocuk sayısıda 2 idi. Evet evler,faizler şimdiki kadar pahalı değildi hayat ama sizde fazla harcıyorsunuz gibi geldi bana. 1100 yemek,her ay 1000 kıyafet alın size bir evin aylık taksiti. Kısıtlamadan birşey sahibi olunmuyor,hele birikimle hiç. Siz biriktirene kadar o fiyat 2 katına çıkıyor. Kendinizi kısıtlamanız lazım 2 memur maaşına göre gayette mal mülk sahibi olunabilir.

Evet galiba öyle nankörlük ediyoruz bazen
Ya onlarida anlıyorum ne kadar gelir varsa o kadar da gider var bununda farkındayım ama bu ülkede bana göre şuanda en iyi konumda olanlar memurlar okuyup emek verenleri bi kenara koyuyorum tabi ki. Ama içerideki adamları sayesinde bi yerlere gelmiş insanlar 5000 den aşağı maaş alamayanlar açım diye ağlıyo bu ülkede asıl aç olan asgari ücretliler dogalgaz faturam 420 lira geldi bu ay 4 aylık bebeğim var o olmasa belkide hiç yakmıcam çocuktan dolayi çalışmıyorum eşim tek calisiyo bide esimin babaannesi var ki Allah'tan ki var onun faydası cok yoksa asla geçinemezdik.

kamu çalışanlarının maddi gücü eski yıllardaki gibi değil ve her sene düşüyor ama siz karı koca memurmuşsunuz yine iyi durumdasınız hiç kafanıza takmayın bunları. gereksiz harcamaları kısarak parayı da değerlendirerek düzgün yatırımlarla rahat ev alabilirsiniz .kimse 2 3 sene de ev alabilien insan sayısı çok azdır.

11500 lira giren evden kenara üç kuruş atamadiysaniz tabii ki ne ev sahibi olursunuz, ne araba.
Saçın, savurun paranızı. Neden yakınıyorsunuz ki??
Elime bundan çoook daha az para gecmesine rağmen her ay iki üç gram altın almazsam rahat etmez benim içim. Siz de maaşı alır almaz bir altın hesabına 3-5 gram altın atabilirsiniz...
Ya da benim onerim
Sadece 3 ay kemer sıkın ve kendinizi gerçekten bir harcama detoksuna alın. Kisabileceginiz her şeyden kısın, zaten pandemi de var, çok masraf yapacak şey yok... Bu 3 ayın sonunda da biriken parayla şehrin çok merkezi olmayan, gelişmeye yakın bir yerinden bir arsa alın. Arsa pahalli bir şey değil, ben zevkine bazen arsa siteleri geziyorum boş vaktimde😅😅 Trendyol gezmekten iyidir. Bak, burada 20 bine Fethiye'den müstakil Tapu satmislar mesela .
Böyle bir yerden arsa alsan ve her ay seni hiç zorlamayacak kadar altın alsan, ya da kripto paralar var, ben çok anlamadığım için o ise hiç girmedim ama altinin yanında, bazı aylar için de sizi hiç zorlamayacak miktarda, birkaç bin liralık bir kripto para alsaniz , birkaç sene sonra hepsini satıp peşinat yapıp güzel bir ev için kredi cekebilirsiniz.
Yani, alanlar böyle mal mülk sahibi oluyor. Atadan dededen bir şey kalmamış size, belli ki 'varken ye,yokken kıs' genlerine sahipsiniz. Bu genleri sonraki nesillere aktarmayın da, en azından siz ileriki nesile bir şeyler bırakın , derim ben.
ben yeni işe başladım ve şu an ücretsiz izindeyim o dediğiniz miktarı birkaç ay gördük şu an sadece eşimin maaşıyla geçiniyoruz

12 bin gelirle isteseniz yaparsaniz cesaretiniz yok borca girmeye. İş kaybetme olasılıgi da yok. Bu ülkede daha kotuler varken memurlar neden kendilerini kötülüyor bu kadar, kaldi ki kpss asilamayan bir şey biz evi arabayi biraktik memur olsak yeter diyoruz özel belasindan kurtulmak için

Tek maaşla ev almanız zor gözüküyor. Peşinat olmadan da aynı şekilde. Yani 600 bin liralık bir ev için 600 bin lira kredi çekmeniz çok yanlış olur. Yani ev almak için hem iyi gelir, hem de toplu para gerekiyor. Türkiye'de toplu para genelde ailelerden veya evlenirken altınlardan geliyor. Daha önceki kuşaklarda emeklilik tazminatıyla da ev alınıyormuş ama bizim kuşakta zor.

Biz beşinci yılımızda ev almıştık ama sadece yarısı için kredi kullandık. Diğer yarısı için arabamızı sattık ve ailelerden toplu para aldık.

aldığınız ev ne kadar ve kaç yıl kredi ödeyeceksiniz çok şaşırdım bu kadar çabuk almışsınız Allah güle güle oturmayı nasip etsin
300bin kadar kredi kullanarak aldık evimizi. 1000 lira kira veriyoduk zaten. 10 yıl vadeyle 0.74 orandan faydalandık. Allah ödeme kolaylığı verir inşallah:) bulunduğumuz sehirde 500-600bine de daha merkezi yerlerde evler vardı ama ödeme gücümüze uygun olan evi bulup aldık. Bide ev alma niyetine girdiğimizde 2+1 ufak bi ev alalım diye düşündük ama nasibimize kocaman bi evimiz oldu. Rabbim isteyen herkese nasip etsin inşallah

Biz 2 çocukla ( özelde okuyorlar) ev araba ödüyoruz. Birazda koseye koymaya çalışıyoruz. Ben korona da evden çalışıyorum. Esim evden yemek götürüyor. Oturduğumuz ev kira onu da ödüyoruz. Ikimizin de lüksü yok. Çocuklara ihtiyaclarini aliyorum kiyafetlerde onlara da lüks degil.
Bizim evde yemek ve kitap için harcanan paranin hesabi yapılmaz. Onun disidna çok dikkatli gideriz. Arada eksi de oluyoruz artida. Çok şükür. Ama 1000 liraya elektronik ve kiyafet bence cok buyuk bir ücret.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X