Gebeliğe Hazırlık Ateş Ölçme Yöntemi

Gebe kalmayı planladığımızda yapmamız gereken hazırlıklar.

gecmis olsun canim, bu ilk zamanlar lekelenme yasayan cok fazla var sen icini ferah tut guzel guzel gidecek hersey insallah hayirli olsun bebegin

kızlar benim ateş tablomada bakarmısınız lütfennn

34b965 Ovulation charts on FertilityFriend.com
canım acaba senin yumoş daha yenimi çatladı güzel yükseliş olmuş.
günaydın kıslaaarrrrr....
test yaptım sabah ve negatifi gördüm herşeyin hayırlısı

hayırlısı canım ne desek boş.
üzüldüm gerçekten böyle güzel tablodan negatif çıkınca.
inşallah yakında olacak canım üüzülme

allah hepinizden razı olsun kızlar rabbim zamanını biliyor hayırlısı ne zamansa o zaman olacak inşallah zaten nedense hiç umutlanamıyorum sanki hiç hamile kalamayacakmışım gibi geliyor. ama hala adet olmadım bakalım herşeyin hayırlısı rabbim en yakın zamanda hepimizin yüzünü güldürsün inşallah

cok umit vericiydi tablon o yuzden hep test yapmani istedim ben de
hayirlisi olsun hakkinda canim

sanki dun catlamis gibi ama net konusmak icin 3 gun daha yuksek gitmesi lazim canim

teşekkürler kızlar ama ben söktürücü kullanmaya başladım bide dün 50 dk yürüdüm mekık çektim spor yaptım yanı acaba ondan mı çatladı yumoş

günaydın kıslaaarrrrr....
test yaptım sabah ve negatifi gördüm herşeyin hayırlısı

canım hakkında hayırlısı olsun, adet gelmedikçe üzülme yinede belki test hatalıdır.

canım bebişine maşallah keseyi görmüşsün gözün aydın
lekelenme ilk zamanlarda illaki oluyor canım sıkma canını
benden hatta pembe kahve değil bariz kıpkırmızı kan gelmişti bikaç damla.
allaha emanet. iğnenide vurunmuşsun. bi sorun olmaz allahın izniyle.

kızlar benim ateş tablomada bakarmısınız lütfennn

34b965 Ovulation charts on FertilityFriend.com

tablon yine uzamış canım, ama bence yeni çatlamışsın sen
hadi hayırlısı çalışmayı bırakma elden sen

çok sevindim canım gözün aydın

o kadar kanam normal

allah bebeğini korusun

kese konusunda darısı başıma

selam kızlar
ay yoruldum ben yaaa
Yağmur canım hayırlısı olsun ,üzülmemeye çalış
EFESUDE tebrik ederim keseyi görmüşsün maşallah

kızlar ben de artık bugün kayınvalideme gidiyorum orda kalacağız
hastaneye ve doktora yakın olmam lazım artık
oradan girerim ama olur ha bir süre giremezsem merak etmeyin
yarın kontrolüm var sezaryen gününü mutlaka yazarım size
öpüyorum

deryoşum demek gidiyorrsunnn
bizi habersiz bırakma bekliyoruzzz haberini hadi hayırlısı canım
sağlıkla kurtulun inş

bu arada sen epidural mi olucaksın yoksa genel mi ?

deryoşum demek gidiyorrsunnn
bizi habersiz bırakma bekliyoruzzz haberini hadi hayırlısı canım
sağlıkla kurtulun inş

bu arada sen epidural mi olucaksın yoksa genel mi ?

gidiyorum canım ama girerim ordan merak etmeyın
sadece bukadar sık olmayabilir
epidural olacak canım kısmetse

gidiyorum canım ama girerim ordan merak etmeyın
sadece bukadar sık olmayabilir
epidural olacak canım kısmetse

tamam canım en güzel haberlerini bekliyoruz inşallaaah
hım epidural ne güzel göreceksin ilk saniyeleri de.
inş saglıkla olsun
.

deryoşummmm güzel haberlerle gelll.
dualarımız seninle metuşu al gel hadiiii

kendi haline bıraktılar. kendiliğinden çatlayabilir ya da kalabilirmiş. zaten adetle küçülmeye başlar o

tebrik ederim. Allah tamamına erdirsin

Cok iyimis tatlim gelmis gecmis olsun... Bende arastirmistim eger olursa cozumu nedir diye d.k hapi birebirmis aklinda olsun...

canım üzülme sakın, seinin de dediğin gibi rabbim biliyor zamanını, kan testi yaptırmadın anladıüım kadarıyla, daha idrarda gözükmez belki çok da güven olmuyor idrar testlerine, geç döllenme durumu falan vardır belki de, sen yine de çok umutlanma, ama çok da karamsar olma tatlım

Hamile arkadaslari cani gonulden kutlarimmm... Saglikli mutlu gebelik dilerim
Darisi basimiza :)

Kızlar bugün kanımı verdim sonucumu aldım ve doktora gösterdim, kısa keseyim de Aydın Havası olsun :)
Adetin 2. günü yapılan
TSH 5,12 (doktor yüksek dedi bu değerle gebe kalman çok çok zor dedi endokrinden bir doktora yönlendirdi)
FSH 5,73 (normal)
LH 14,11 (adetin ikinci günündeyim ama vulasyonda gibi yüksek çıktı LH Doktorum LH, FSH'tan fazla olunca yumurtlama zayıf diyoruz dedi, seninkiler bırak fazla olmayı 3 katı çıkmış dedi)
Prolaktin 16,74 (normal)
E2 43,38 (normal)

Sonuç olarak 50 mg klomenle başlayacağız dedi, 21 ocakta yumurta takibi var
benden bu kadar kızlar, ben genel olarak üzüldüm, moralim yerlerde, her şeyim sorunlu çıktı

tatlım öncelikle üzülme.çünkü her şeyin bi çözümü var.bunlar kolay hallolacak şeyler sakın kafana takma.
ama bi sorun olduğu belliydi tatlım bu kadar uzun adet döngüsü olmaz.ben de anladığım kadarıyla yorum yapıcam.
evet tsh yüksek en fazla 2lerde olması gerekiyor 3ü geçtiği zaman sorun oluyor ve gebe kalmayı engelliyor.
fsh yani yumurta rezervin güzel maşallah
lh baya yüksek çıkmış canım ama düşürülür buda.lh fshden yüksek olursa pko diyorlar.
bununla ilgili yazı vardı tekrar paylaşayım senin için.

Son düzenleme:

paylaş canım okuyayım şu pko'yu. Doktorum ısrarla pko değilsin dedi, 1 aylık şeker ölçüm tablomu da götürdüm, değilsin diyor ne alakaysa bilmiyorum :)
ama 50 mg klomenden çok umutlu değildi sanki, yani bakalım ne kadar gelişecek yumurtaların dedi, yani gelişmez de bakalım ne kadar gelişir gibi algıladım
olmazsa bir sonraki ay dozunu arttıracakmış klomenin.
Kayınvalidemle gittik doktora, eşime anlatmayalım dedim o çok etkileniyor, onun üzüldüğünü görmek ölüm gibi geliyor ben de dedim ki eşime,
"TSH azıcık sınırdan yüksek çıktı o yüzden endokrine yönlendirdi doktor " dedim, diğerlerini de anlatsam iyice beyni ambole olacak, konuyu da bilmediği için korkup üzülecek, beni de etkileyecek, biz de saklıyoruz ondan :)

Follicle Stimulating Hormon (FSH) Adetin 3. günü 3-20 mIU/ml FSH değeri sık sık yumurtalık rezervinin bir ölçüsü olarak değerlendirilir.Genel olarak FSH değeri 6’ nın altında ise mükemmel , 6-9 arası ise çok iyi , 9-10 ise oldukça iyi, 10-13 ise rezervde azalma var,13 üzeri ise uyarılma çok zor demektir.LH:FSH oranı ,PCOS (Polikistik over sendromu) için bir tanı değeri olarak kullanılabilir. Ve bu oran genellikle 1:1 oranındadır , ama eğer LH büyük ise olası bir PCOS göstergesinden söz edilebilir.

Estradiol (E2) Adetin 3. günü 25-75 pg/ml Küçük değerler uyarılmaya daha meyilli olunduğunu gösterir. Adetin 3. gün E2 değerinin çok yüksek çıkması , fonksiyonel bir kist veya yine yumurta rezervinin azalması göstergesiolabilir.

Estradiol (E2) HCG Günü 200+ pg/ml Olgunlaşmış (18 mm) folikül başına E2 seviyesi 200-600 arasında bir değer olmalıdır. Bu değerler kimi aşırı şişman hanımlarda bazen daha düşük olabilir.

Luteinizing Hormone (LH) Adetin 3. günü < 7 mIU/ml Normal bir LD değeri aynı FSH değerine benzer. LH değeri FSH değerinden büyükse PCOS den söz edilebilir.

Prolactin Adetin 3. günü < 24 pg/ml Prolaktin seviyesindeki artış yumurtlamadaki düzensizliğe yol açabilir. MRI gibi testlerinde yapılması gerekebilir. Bazı PCOS hastası kadınlar yüksek prolaktin değerine sahiptirler

PKO'nun belirtileri nelerdir?

PKO'nun en önemli özelliği anovulasyon (ovulasyon olmaması) olduğundan sendromun da en önemli belirtisi adet düzensizliğidir. Ovulasyon olmadığından endometrium (rahim iç tabakası) progesteronun etkilerinden yoksun kalır ve bu yüzden yanlızca östrojen etkisiyle kalınlaşır, kalınlaşma belli bir aşamaya geldiğinde dolaşım azaldığından kalınlaşan tabaka kanamayla birlikte dökülmeye başlar. Dolaşımın ne zaman azalacağı kişiden kişiye ve birçok özelliğe bağlı olarak değiştiğinden kanamanın da ne zaman olacağı belli olmaz. Çok ender durumlarda PKO'lu biri düzenli olarak adet görebilmesine karşın, genellikle 35 günün üzerinde ve düzensiz aralıklarla adet görülür.

Polikistik over, doğurganlık çağında olan kadınların yaklaşık %3'ünde görülür. Anovulasyon, adet düzensizliğinin yanısıra gebe kalamama, ya da "zor gebe kalma" sorununa da neden olur. "Yarım kalan foliküllerde" testosteron fazla miktarlarda üretildiğinden tüylenme ortaya çıkabilir. Tüylenme hiç ortaya çıkmayabileceği gibi, yüzde çenede, boyunda, göğüs uçlarında, göğüs arasında, bacakların iç kısımlarında estetik problemlere yolaçacak kadar aşırı miktarlarda olabilir. Androjen (erkeklik) hormonların etkisiyle hassas ciltte akne (sivilceler) ortaya çıkabilir.

Şişmanlık PKO'lu kadınların yarısında vardır. Şişmanlığın hastalığın nedeni mi sonucu mu olduğu halen tartışmalıdır.

Nasıl tanı konur?

Bir kadında yılda bir ya da iki kez gecikmeli adet görme normal kabul edilirken adetlerin özellikle uzun süreli olarak gecikmesi yumurtlama olmadığının göstergesidir ve PKO mutlaka araştırılması gerekir.

Muayenede overler irileşmiş bulunabilir. Bu da overlerdeki folikül sayısının çok fazla olduğunu ve olayın uzun zamandır devam ettiğini gösterir.

Ultrasonda tipik bulgularla PKO tanısı konabilir.

Tiroid fonksiyonları ve prolaktin seviyesinin olaya katkısı olup olmadığını anlamak için TSH ve prolaktin düzeyi bakılır. %25 olguda prolaktin hormonu yüksek bulunur.

Tüylenmenin aşırı olduğu durumlarda ek olarak testosteron ölçümü, şişmanlamanın aşırı olduğu durumlarda da ek olarak şeker yükleme testi (OGTT) yapılmasında fayda vardır.

Böbreküstü bezlerinden kaynaklanan hastalıklar (Konjenital adreanl hiperplazi ve Cushing sendromu) ile ayırıcı tanı mutlaka yapılmalıdır.

Tedavi

Polikistik over mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Endometriumun progesteron etkisinden mahrum kalması ve sürekli kalınlaşması belli bir süre sonra endometrium dokusunda kanser öncesi değişiklikler oluşmasına (endometrial hiperplazi), hastalık uzun süre devam ettiğinde ise endometrium kanseri gelişmesine neden olabilir.

Tedavi, çocuk arzusu olup olmamasına göre değişir. Çocuk arzusu olmayan bir kadında doğum kontrol hapları verilerek ovulasyon en temel aşamasından, yani folikül gelişim aşamasından durdurularak daha fazla sayıda kist gelişimi önlenir. Doğum kontrol hapının içinde bulunan progesteron etkili maddeler de endometriumu kanser öncüsü lezyon gelişimine karşı korurlar.

Doğum kontrol hapı kullanamayan ya da kullanmak istemeyen kadınlarda adet düzeninin belirli aralıklarla progesteron verilmesi yoluyla sağlanması gerekir.

Çocuk isteyen bir kadında ise ovulasyonu sağlamak amacıyla ağızdan klomifen sitrat, ya da injeksiyon yoluyla HMG gibi ilaçlar verilerek ovulasyon induksiyonu yapılır ("yumurtlamayı sağlamak için ilaç verilmesi") . PKO'lu hastalar bu ilaçlara çok hassas olduklarından tedaviye çok fazla sayıda folikülün aynı anda gelişmesiyle cevap verebilirler. Bu yüzden PKO'lularda ovulasyon induksiyonunun dikkatlice yapılması ve sıkı takip edilmesi gerekir.

Amaç kısır döngüyü kırmak olduğıundan hastanın kilo vermesi tedaviye çok önemli katkılarda bulunur. Şeker hastalığı saptandığında bu durumun kontrol edilmesi de kısır döngüyü kırmada önemlidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…