Avrupa`da dogup büyüyüp sonra Türkiye`ye yerlesmek

evet ozellikle belli bir yastan ve refaha erdikten sonra gurbetcileri iyice sila hasreti sariyor. trde akrabalariyla yaslanmak istiyorlar.onlara da hak veriyorum. ben de burda olmek istedigimden emin degilim...ama bu yaslar hayatin turkiyede en zor oldugu zamanlar. o yuzden hayatimin bu donemini bir atlatayim sonrasi kismet. ama almanyada yasal dayanaginizin olmasi, vatandaslik haklarinizin durmasi cok onemli. ne olur nolmaz. ama siz bunlari biliorsunuz zaten..hadi bakalim hayirlisi :)

evet dogru, tabiki fark havaalaninda basliyor, farkindayim bununda şutarafagitti
Esiniz sizin ABD hayatini benimsemis, alismis, güzel bir sey tabiki, benim ablam bile (kendisi Fransada yasiyor) benimsedi oranin hayatini yasam tarzini, ve kendisini TR mutsuz hissediyor... iste herkes farkli, ben ise Almanya`daki yasam sekline alisamadim, burda dogduguma ragmen, birde Alman`ya da bile köy sehir farki cok büyük... hayirlisi, yorumun icin tsk ederim

canimmmm benimmm bitanem hosbuldum canim, yorumun fikrin icin tesekkür ederim...
Istanbulun yyasamini bilmiyorum ama kalabaliktan bende kacmaya calisiyorum bazen :)))

zaten bu istegimin en büyük sebeblerinden birisi turizm bölümünü okumus olmam, su anda ise teknik alanda müdür yardimciligi yapiyorum, ama almanya`da turizim sektöründe malesef is yok, benim en büyük hayalim kücük bir pansiyon veya otel isletmek....Evet Alman vatandasligim var.... artik hayirlisi diyorum kismet diyorum, zaten alnimda yazili ise olur, ama yazili degilse karsima engeller cikar, ve hayirlisi ise zaten hersey güzel olur opuyorumnanaktanŞeniz

Dogru, ne olur ne olmaz, gercekten belli olmaz belki bir kac yil sonra yapamadigimi anlar geri dönerim, belli olmaz ki, hayirlisi

Canım ülkemizin her zaman eğitimli, kültürlü, bilinçli gençlere ihtiyacı var...kaydirigubbakcemile5

Turizm okumuş olman da süper bir avantaj olur...:lepi:

İşletmecilik fikri daha çok emeklilik sonrası planlarıdır Türkiyede hayatım. Ama sermaye problemi yoksa, neden olmasın...
Bir 4-5 sene istediğin bölgede büyük bir tesiste çalışır, ortamı çözersin, bağlantılar sağlarsın...:hulya:
O şekilde daha kolay olur tatlım...

Umarım hayallerin gerçek olur canım, çok öpüyorum!
opuyorumnanaktan

dogru haklisin, ilk önce bir yerde calisip sonra isletmek :lepi:
süpersin :lepi:kaydirigubbakcemile
Aminn bitanem insallah hepimizin hayalleri gercek olur, hepimiz huzurlu mutlu oluruz

Bulunduğun ortama göre değişir ama genelde insanlar çıkarcı ve yurtdışından gelenleri acaip kıskanıyorlar dostluklarına güvenılmez eski bir almancı olarak yaşadığım tecrübe budur

Bulunduğun ortama göre değişir ama genelde insanlar çıkarcı ve yurtdışından gelenleri acaip kıskanıyorlar dostluklarına güvenılmez eski bir almancı olarak yaşadığım tecrübe budur

Canim sanirim sende sonradan yerlestin? Peki biraz daha acarmisin konuyu, biraz daha paylasirmisin yasadiklarini? rica etsem?!

Bu arada aklima geldi, benim bir arkadasim, kendisi burda dogma büyüme yani ayni hersey benim gibi, esi de öyle, gecen sene esinin TR is bulma sebebinden dolayi TR IStanbula yerlestiler, ve cok mutlular, hersey cok güzel diyorlar, hatta buraya dönmek bile istemiyorlar, yani tam tersi olan insanlarda var, paylasmak istedimopuyorumnanaktan

Bir çok işde tercüman olarak çalıştım tabi diğer arkadaşlardan daha el üstünde ve parasal olarak fark olunca kıskançlıklar kaçınılmaz oluyordu

merhaba canim, Senin yazdiklarini ve diger arkadaslarin yorumlarini bir bir okudum....
Canim bende senin gibi almanyada dogdum ve almanlarla ic ice büyüyen biri olarak seni cok iyi anliyorum....
Her sözlerinde her bakislarinda ister tessetürlü ol ister tessetürsüz ister tahsilli okumus ol ister bi egitimsiz bir fabrika iscisi ayni muameleyi görüyorsun...Her bakisda her sözde bi nefret,bi kin var....Farkli bi kültür,farkli bi din,farkli bi dil,farkli gelenkler görenekler....bu her iki taraf icinde gecerli...insan bocaliyo,sasiriyo...ne tam alman gelengine ayak uyudrabiliyo nede türkiyedeki türklere ayak uyudrabiliyo.....Iki arada bi derede kaliyo insan....En azindan bende böyle.....Ben cok bocaliyorum....

Allah izin verirse bende ya üniv. orda baslamayi düsünüyorum yada üniv. burda baslayip kayitimi trye aldirmayi düsünüyorum....yani kisacasi ben dönmeyi düsünüyorum...senin gibi bende artik buralarda kalmayi istemiyorum....Arkadasim benden sana bi tavsiye sende kalma buralarda sende git....
Isini garantiye al,ne bilim sigorta falan filan hepsini ayarla almanya ile iliskini kesmemek sarti ile bence git...
Arkadasim Türkiyede tamam ilk baslarda cok zorlanirsin,yapamassin,hersey cok farkli gelir ama sonradan emin ol alisirsin....Hem ailen falanda trdeymis,yani hani teyze hala amca dayi gibi....canim giyim sekilin nasil yani tessetürlümüsün yoksa fazla acik giyinen birimi bilmiyorum ama...mutlaka orta yolu bulacaksindir...giyim konusunu dert ediyorsan....Türkiyede hem aciklar hemde kapalilar var biliyorsun....
Maddiyati dert ediyorsanda 6 dilin varmis canim,burda okudun veya meslek yapmissin canim eminimki basini sokacak bi yer bulursun....haa tabiki isini garantilemedende gitmemeni öneririm...
Yada bilmiyorum hani giyim olarak mi dert ediyorsun,maddiyatimi ama emin ol canim sende 70 milyonun arasinda,kendi topraklarimizda,kendi vatanmizda,almanlar tarafindan türksün diye,müslümansin diye hor görülmeden asaglanmadan kendine bir hayat kurabileceksin diye düsünüyorum ben....Yinede tabiki karar senin diger arkadaslarinda önerdigi gibi Türkiyede yasamanin olumlu ve olumsuz yönelerini tekrar gözden gecir düsün tasin tart gende...
Tabiki türkiye almanya gibi olmaz,iste burda devlet kol kanat geriyor zorda olanlara falan,orda farkli yokusuluk icinde yasamakta var,yani yoksuluk derken burdaki imkanlarin orda olmaya bilir...Tabiki Türkiye Cumhuriyeti Afirka degil acligindan insanlar hayata gözlerine kapatsin...ama yoksuluk icinde yasayanlarda bayagi bi cok...

Ahh be arkadasim biz burda neler cekiyoruz,nelerle mücadele ediyoruz kimse bilmiyo yaa....
gurbetcinin halindede anca gurbetci anliyo be güzelim.....

Valla canim kusura bakma bayagi bi uzun oldu.....Konuyla alakalida yazdim alakasizda..Basini agrittigim icinde kusura bakma...napim ya dolmusum icimi derdimi döktüm....Affina signarak hoscakal.....

bu yazdığıız bana şebnem kısaparmağın şiirini hatırlattı
benimde akrabalarım var almanyada hepside nuraya gelmek için can atıyor okullarını bitirnce yerleşicekler tahminim
konu sahibie gelince tr işin olduktan sora alışırsın ilk başlarda çok bocalıycaksın ama sonradan mutlu oldunuğunu anlcaksın insan bırak devleti şehir değiştirse bile 2 senede ancak alışıyor
nerde mutluysan orda yaşa hayattaki herşeyede iyi bir iş ve para değildir
akşam akrabalarınla oturup gülüp eğlenmek bunların hepsine bedel

canim, ben 2 yil önce almanyadan izmire kesin dönüs yaptim esimle beraber....
senin orada hayal ettiklerini cok iyi anliyorum ama malesef buraya geldikten sonra isler
degisiyor... Hic aklina gelmeyecek seyler sorun olmaya basliyor.
"bize" normal gelen olaylar "türkiyelilere" anormal gelebiliyor...
Alismak zaman aliyor, benim hala sasip kaldigim durumlar oluyor..

Bir çok işde tercüman olarak çalıştım tabi diğer arkadaşlardan daha el üstünde ve parasal olarak fark olunca kıskançlıklar kaçınılmaz oluyordu

Merhaba canim,
ilk önce bütün yorumari okudugun icin cok ama cok tsk ederim!! Gercekten seninle ayni dili konusuyoruz, ve benim gibi ayni düsünen biri daha olduguna cok sevindim inan.... Sana her konuda hak veriyorum, resmen biraz da benim anlatamadiklarimi anlatmissin.... Ben giyim konusunu dert etmiyorum, tesettürlü degilim, ama öyle cok acik giyinmem de yani miniler askili dekolte takilmam yani o konuyu dert etmiyorum, benim dert ettigim konu aslinda sirf düzen ve saglik hastane kurumu, yoksa pek dert ettigim durum yok....ikimizin de hakkinda hayirlisi olsun, ben bu konuyu kafama iyice yerlestirmeye basladim gibi bile.

Evet canim sonsuz katiliyorum, ülke birak sehir degisincede zor oluyor, ben köyden sehire geldim yine insan bocaliyor.... ayrica ben Üniversiteye giderken, bir cok ögrenci Türkiyeden buraya okumaya gelmisti, vede o ögrencilerin hepsi buraya alisti, ama yinede okullari bitince hepsi geri döndüler vatanlarina, yani orda da belki yinede biraz zorladnilar ama sonuca hepsi mutlu

Üzüldüm, ama mesela nedir o Türkiye`deki yasayanlara anormal gelenler, biraz daha anlatabilirmisin rica etsem... peki sen neden döndün?

bende 6 senedir yurt disinda yasiyorum.. bence illa dogmak gerekmiyor sunun icin diyorum insan belli bir sürede yasadigi yere alisiyor daha önce yasadigi yerin aksine..mesela sonradan gelenler icin Türkiye daha baska oluyor evet insan hep gitmek istiyor ama tatillerde gittgimde gercekten cok degisik geliyor..hersey daha düzensiz geliyor,en basitinden trafikte bile bunu hissediyorsun ister yaya ister tasitla daha önce bunlar yokmuydu vardi elbette ama insan düzeni bir yerde olunca degisik geliyor,bende ilerde dönecem ama yinede zor geliyor...
ona göre herseyini ayarla düsün tasin öyle git

Son düzenleme:
mrb huli!

Bende viyanada büyüdüm abitur biter bitmez istanbula yerleştim!
bu istek hep vardı cünkü kendimi viyanada yabancı gibi hissediyordm... ayrıca bana cok sıkıcı monoton geldi..

önceliklle sunu solemek istiyrm :
dönmek istiyorsan gercekten hic düsünmeden dön..
simdi aklını dinlemeye çalışsan da nereye kadar? kalbin gitmek istedikten sonra orda bence pek mutlu olamazsın..
benim annemin cogu arkadasları 'emekli olim da gidim bir an önce' diye aglıolar :)
annem bile taşındı gecen sene...30 sene viyanada yaşadı.
demek istedigim ilerde daha zor olcak dönmek.. emeklilgnden vazgecmek istemezsin, ve orda evlenirsen zaten hersey daha da zorlaşıcak..
simdi dönme ihtimalin varsa dön derim cünkü anlaşılan sen burda daha mutlusun...

simdi gelelim kötü taraflarına :
ben burda kıskançlık, kurnazlık, cıkarıcılgı vs bir cok seyi ögrendim...uyanık olmak gerekiyor burda!

zaten bize , yani yurtdısından gelenlere, hep saf derler :/
çünkü biz bole seyleri orda cok görmüyorz.. ve herkesin iyi niyetine inanıyrz..

insanlar burda cok cana yakın ve tatlı dillilerdr... ama güvenmemk lazm ne düşündükleri hic belli olmuo ve cok kırılabilirsin..

avrupada insanların cogu oldugu gibidir.. askım cicim bitanem diyip arkandan konusmazlar :)

oyzdn burda arkadas secimini cok iyi yapman gerekiyor.

ben evlendim ve cok agladıgım günler oldu
kendim gibi davranırken insanlar hep yanlış anladı... şimdi ise kendim gbi davranamaz hale geldim

bizim mahallede sokakta sigara icmiyrm.. etek metek giymiyrm.. eve erkek arkadas getirmiyrm .
yani bekar olsanda normal bir erkek arkadasını getir eve sonra oooh dinle sen dedikoduları

baktığn yerlere dikkat et.. istemiyerek 1 saniyeligine bir erkege bakarsın.. hemen aa benden hoşlanıo der

birde zaten bekar olup ta yanlız evde yaşayan bayanlara da ön yargılı davranıolar... kolay elde edilebilcegni zannediolar..
benim tavsiyem oyzdn insanlara ozellikle yeni tanıstıgn erkeklere karsı ilk başta mesafeli olmak..
iyi niyetligin güler yüüzün yanlıs anlasılabilir..ve birseyi iyi niyetle yapıp insanların bunu kötüye cevirmesi insanı cok kırıyor..

ben ilk geldgmde aa herkes nekadar iyi diyordm.. meger kızlar kıskanıyormus erkeklerde benden hoslanıomus ... oyzdn ortamı iyi secmek lazım

seni korkutmak istemiyrm ama burda yurtdısında gibi kendin istedigin gibi degil insanların istedigi gibi yasamak zorundasın.. aksi takdirde seni kötü niyetli insanlar ve boool bol dedikodu bekler.. bunları görmezden gelebilirsen gel istedigin gibi yaşa :)

gece hayatını da yaşayabilirsin ama gec saatlerde eve gelirsin mahallede adın cıkabilir... :)

ayrıca 28 yaşındasın bir kac yıl sonra evde kalmıs bile diyebilir senin icin arkandan...

dedigim gibi cok kırıcı olabiliyor bazı insanlar...

ben çok çok çok zorlandım... kendimden vazgectim diyebilirim.. ama ben evlendigim icin uymak zorunda kaldım buranın kurallarına...
bekar olsam pek umursamam heralde.. ne derlerse desin bn bildigim gibi yaşardım. ve senden başka bir cok modern görüşlü insanlar var tcde :)

insanın kendi ülkesi gibi yok! :)

Ilk önce uzun uzun detayli bir sekilde yasadiklarini anlattigin icin sana cok ama cok tesekkür ederim.... Evet senin bu söylediklrinin hepsi gercekten dogru, düsününce veya sizlerden gelen yorumlarla tekrar insanin aklina geliyor bazi seyler....
Öncelikle sunu söyleyim, bekar hayati yasamayi düsünmüyorum, teyzemin yanina üst katta falan yerlesmeyi düsünüyorum.... öyle cok fazla gece hayatim zaten burda da yok, eve normal erkek arkadas gelmesi de yok, yani bazi konularda cok rahatim, ama tabiki senin anlattiklarin dogru, bunlari artik bir sekilde atlatirim diye düsünüyorum, sende basarmissin, tebrikler..... ÜStelik bana TÜrkiye`de olsun yada burda olsun herkes hep, sen hic Almanya`da dogup büyümüse benzemiyorsun, ne giyim ne konusma ne karekter ne düsünce, bu lafi cok duyuyorum...

Cok haklisin emekli olayim da dönerim düsüncesine girince gec kaliniyorl cünki coluk cocuk torun derken insan ayrilamiyor....
allahim herseyin hayirlisini versi,,,,

Evet tabiki belli bir süre geciyor alisana kadar, ayrica sirf ülke degil sehir bile degistirince öyle oluyor....trafik oalyi beni de rahatsiz ediyor Türkiye`de ama ben özellikle Didim`e yerlesmeyi istiyorum, belki Izmir, ve Didim`in trafigi normal yani

balim nasilsin?
demek böyle bir niyetin var hainsaallah icindeki istek gercek olur
ve gitdigin yerde mutlu olursun canim
bu konuda sana fazla yardimci olamicam
hos her nekadar burda dogup büyüyüp 2yil trde köyde yasamis olsamda
yasim daha cok kücüktü
ve köyde dedemlerle yasadim 2yil orda okudum
ama tecrübe olarak bisey diyemicem cocuk akliyla
ama icinde böyle bir istek bir heves varsa bence sansini denemelisin
sonradan pisman olup ah keske zamaninda vatanima yerlesseydim diyecegine
sen akli basinda
ne istedigini bilen
ve saglam adimlar atan bir kizsin bana göre
mutlaka bircok fark olucak
ama özünde türksün ve müslümansin cok zorluk cekicegini sanmam
dili zaten biliyosun
eee gidip gördügün yer
tanidiklar akrabalarin cevren de mutlaka vardir sana destek olabilecek tr de
benim kendi sahsi fikrim daha dogrusu esimle olan biz tr ye yerlesmeyi düsünmüyoruz
burda dogduk büyüdük ve düzennimizi kurduk
ama ilerisini hic bilemeyiz elbet
ha buarada bi arkadasim vardi
burda dogan büyüyen meslegini dahi yapan
simdi istanbulda calisiyo
yuvasini bile kurdu masaallah
ailesi isvicrede ama hayalini gerceklestirdi ve cokta memnun
dilerim hersey gönlünce olur canima.s.

Canim benim zaman ayirip okudugun ve cevap verdigin icin cok ama cok tesekkür ederim. Birazda olsa manevi destek oluyor bana tsk ederim.... Evet senin gibileri anliyorum, burda aileniz var düzeniniz var ayrilmak birakmak karar vermek zor oluyor, ama beni burda tutan birsey yok....
Herseyin hayirlisi diyorum, bakalim az kaldi gidecegim zaten ozaman daha iyi bir karar verebilirim sanirim

bence cok zorlanirsin ..iki ulke arasinda binlerce fark far gozle gorulur farklar..en basiti almanyadaki yardimlar turkiyede yok..orasi her sene 2 ayligina tatile gittiginiz gibi degil canim para bitince sartlarda degisiyor..ayrica maaslar cok dusuk gecim zor sendekide ne cesaret..

tabiki binlerce fark var bunun bilincindeyim zaten.... tatile gittigim gibide oldugunu biliyorum, ayrica daha öncede yazmistim, ben tatile lüks yerlere gidip istedigimi yapip yemiyorum istedigim gibi gezmiyorum, bunu bir kere daha belirtmis olayim....
her ülkenin zorlugu ve kolayligi var, bu kadar korkmamak gerek diye düsünüyorum sonucta.... bakalim artik hayirlisi, ayrica dedigim gibi didime yerlesmeyi düsünüyorum, belki Istanbul, Izmir veya herhangi yerden farkli olabilir biraz olsun

selam!
bende viyanada kaliyorum.. ve su anda en büyük hayalim türkiyeye yerlesmek..
sende basarmissin masallah.. yani imkansiz degil.. bende cok duydum. özellikle trdeki akrabalarimdan.. türkiyede edemezsin falan filan...
ama burda hayat yok.. viyanayi biliyorsun.. almanyanin köln'ü, berlin'i gibide degil.. biraz köy gibi.. cok kücük.. turistler viyanaya geziye geldiklerinde bir günde hepsini görüp seyahat bitiyo..
avusturyayi kücük görmüyorum.. allah'a sükür ekmeyimiz asimiz burdan yillardir.. ne demis atalarimiz ekmek veren el isirilmaz..
ama bülbülü altin kafese koysanda yinede vatanim vatanim der..
bizimkiside aynen öyle.. 5 ay önce 10uncu viyanaya tasindim.. tamda yabanci düsmanlarin oldugu yere.. burdaki insanlardan tiksinmeye basladim artik.. bazen oluyor laf atiyorlar baskalarina, karismadan edemiyorum, bazen bana satasiyorlar.. olmuyor.. her ne kadar entegre olsanda kabul edilmiyorsun.. almancam cok iyi, avusturyalilarla cok iyi anlasiyorum.. saclarim siyah olmasa anlamicaklar zaten türk oldugumu.. ama yinede kabul edilmiyorsun.. yok neden.. cünkü kabul etmek istemiyorlar..
tamam türkiyede kurnazlar cok, cekemezlik var.. ama yine.. yolda düssen, kardes deyipde ayaga kalkmana yardim edenler var.. insanlik var türkiyede.. en cok onu özlüyorum..
alisveriste oluyorum.. kasacilarin surati on karis.. sanki bedave istiyorsun.. türkiye.. abla diye halini hatrini sorarlar...

üniversiteye yazildim.. bir an evvel (allahin izni ve yardimiyla) bitirip türkiyede güzel bir is bulmak istiyorum.. buraya olacagina faydam, vatanima gitsin emegim.. en azindan emek diye sayilir orda.. burda hor görülüyorsun sadece, iste bizim vergilerimiz size gidiyor diyerek..

cevremde dönenlerde oldu, mutlular..

basta tabii zorluk ceker insan.. herseyin zorlugu vardir.. kolay denen bisey yok.. ama senin dedigin gibi.. güzel demissin.. kalbini dinle..

para cok önemli, ama hersey degil.. ömrümü burda gecirsem, emekligimde kenarda 10 kurusum olsa neye yarar, insanlik kardeslik görmedikce.. huzursuz gectiyse kac yazar..

AB bölümüne yazildim.. en büyük hayalim, türkiyenin ab kollarinda calismak.. vatanima emek vermek...

Yudumaki, kac yasindasin.. ve türkiyede ne kadar mutlu olabildin.. hayallerin gerceklestimi, istedigin tatminligi bulabildinmi ?
almancayi unutuyormu insan, yoksa ayni mi kaliyor?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…