Avrupa`da dogup büyüyüp sonra Türkiye`ye yerlesmek

katiliyorum,
senin icinde hersey hayirlisi olsun canim

Selam Huli...

konuyu geç gördüğüm için geç yazıyorum kusura bakma :)) yolculuğuna az kalmış bir nebze de olsun için rahatlar belki :))

Ben 10 aylık iken gitmişiz almanyaya ve 21 sene orda yaşadım.. Ama hep ben türkiyede yaşıcam eşimi türkiyeden beğenecem derdim. Hatta Türkiyede okumak için de direttim ama izin vermediler... Neyse... Bundan 3 sene önce Evlendim ve türkiyeye yerşetim.. Benim de arkadaş çevrem ve akrabalarım sen orda yapamazsın kesin geri gelirsin sıkılırsın orda dediler... Onlara inat yaşıcam dedim içimden... 3 senedir türkiyedeyim ve hiç pişman değilim... İlk başlarda zorlandım arkadaş çevrem yoktu ama şimdi birsürü var burası Almanyadan 1000 kat güzel... Ben alman vatandaşı olduğum için istediğim zaman gidip geliyorum almanyaya... Önceden derlerdi ya 6 ayda giriş çıkış yapman lazım diye... Öyle bişey de yok bende.. Konsolosluğa gidip mavi kart çıkattırdım. Bununla istediğim zaman gidiyorum.
çalışsam daha güzel olacak benim için ama bi kızım var onu kimseye güvenip bırakamıyorum...
Almanca konuşan eleman arayanlar da çok burda...
hemen alırlar seni.. Ben gittim konuştum çünkü... Nerdeyse yarın gel dicekleri.. Ama kızım işte..
Neyse...

Sana iyi yolculuklar, hakkında hayırlısı....

bende döneli 30 seneyi geçti ülkemi çok seviyorum ve burda yaşamaktan mutluyum,ama hala oranında düzenini,disiplininide aramıyor değilim.eşimde öyle onunda çocukluğu orda geçtiği için oda burdaki düzensizlikten hoşlanmıyor.bizler yurtdışında yetiştiğimiz için bazı şeyler daha fazla batıyor.ama ordada memleket hasretiyle tutuşuyorduk.gelelim almancaya eşim işi dolayısıyla yurtdışıyla bağlantılı olduğu için hala şakır,şakır almanca konuşuyor,bense görümcemler ordan geldiğinde ilk bir kaç gün anlıyorum ama konuşamıyorum sonra yavaş,yavaş açılıyorum.

Selam Huli, ne yaptin merak ettim, bizi bilgilendirirsen sevinirim. Ben de cok istiyorum ilerde Türkiyede yasamayi

selam canim cok iyi anliyorum sizleri.. bende almanyada yasiyorum burda dogdum ve bende türkiyeye temelli gitmeyi düsünüyorum. Banada hep ayni seyler dediler ayak uyduramazsin,orada hayat zor, tatildeki gibi güzel degil falan. Benim annem beni destekliyor ama diyor önce meslegimi yapim öyle gideyim. Bence türkiyede güzel isin varsa gelirin iyise güzel hayatin olur. tabi hersey maddiyat degil ama önemli birsey bu ve hayatin bir kisimi. 6 dil biliyorsun cok güzell izmir ve didim bildigim kadari ile turistlik bölgesi olduklari icin is bulabilirsin bence. Bende düsünüyorum ya üniversteye gidecegim trde yada buralarda is yerleri var seni trye yolluyorlar calismak icinn yani 6 ay ordasin 6 ay burda..öyle bir yerede basvurabilirim .
Basarilar cnm

Son okuduğum gazete haberine bakarsak almanyadan 18-31 yaş grubundan ülkemize 200 bin beyin göçü gerçekleşmiş çoğuda akademisyen ama almanyada ırkçılıktan dolayi iş bulamamış gençler akın akın Türkiye".,ye geliyor oh !oluyor almanlara !, onlar emek versin ama bilgi bizim olsun

Selam Huli seni çok iyi anlıyorum ben yaklaşık 2 yil önce döndüm Türkiyeye, baya zorluklar çekim cünkü yanlız döndüm Babam vefat etmiştim Annem ve Abilerim Almanyada kalmişlardı.

Alışana kadar kendimi çok yanliz hissetdım, terk edilmiş gibi.

Ama isteyince herşey mümkün, şuan heryere gidebiliyorum kaybolmadan icimi korku kaplamadan

Daha farklı sorularin varsa sorabilirsin bana henüz 2 yildir burdayım zorlukları hala çok net hatırlıyorum

Bende Americadayim,bizde ayni dusunceler icerisindeyiz,ama donucem Allahin izni ile oyle,yada boyle elbet alisiriz....nezamana kadar baskalarin ulkesinde yasayacagizki.....

Son düzenleme:
ben istanbulda dogdum ama 3 yaşımda ingiltereye gittim
yani 3 yaşımdan öncesini zaten hatırlamadığım için kendimi bildim bileli ordaydım
15yaşımda geri döndüm
sizinkinin yanında kısa bi süre
ama hala dogru düzgün arkadasım yok, çünkü orda özellikle bizim yaşadığımız kesimde türkler yoktu
ben bu yüzden türk kültürünü falan pek bilmiyorum, uyamıyoruz onlarla. annem babam bana ne kadar ne söylediyse... ama uygulanışını görmeyince oturmuyo. biz orda manchester'a gitmiştik gezmek için (normalde londradaydık) o şehri bilmiyoruz
tramway gbi bişeye bndk tarifesini aldık, mesela x semtine gidicez ya, saate bakıyoduk 14.23de orda olucak, 14.22de ayağa kalktık kapıya yanaştık 14.23de evet geldik galiba diye indik baktık evet dogruydu, istanbulda otobüsün 1 saat gecikmesi falan cok mümkün ama =)
almanyanın neresindesin? türklerin çok oldugu yerindeysen en azından insanlara uyum sorunun olmaz
benim burda kıyafetlerim çok dikkat çekiyo mesela, alıştıgım rahat ettiğim şeyleri giyemiyorum
arkadaslarımla buluşunca bi aktivite olsun istyrm mesela burdaki insanlar öyle değil onlar için aktivite zaten buluşmak, hani ben bi sinemadır bi tiyatrodur müzikaldir bowlingdir bişey istyrm ama otururuz biyerde daha iyi diyolar
össye grdm tıp kazandım, ama yetenek sınavyla resime girdim. burda insanlar sanata öcü gbi bakıyolar aldıgım tek tepki ''naaptın sen?'' oldu
uyum süreci zor, sen benimkine göre cok daha uzun süredir ordasın sana bence daha zor
ama zaten türklerin arasındaysan bişey olmaz alışırsın

Yurtdışında büyümedim ama eşimin işi gereği dönem dönem hayatım yurtdışında geçti.Bir arkadaşın yazdığı gibi fark daha havaalanında başlıyor. Bir keresinde pasaport kuyruğuna ters yönden giren birisini uyardım,cevabı "ne kuyruğu be" şeklinde oldu ve arkamda bekleyenler hiç tepki göstermediler mesela:) Neyse,ülkeni özlemişsindir havaalanından çıkar çıkmaz trafikteki saygısızlıklarla karşılaşınca özlem yavaş yavaş acabalara bırakır yerini.Bir yandan sana gözünü dikip bön bön bakan insanları yadırgarsın ama hemen hatırlarsın burası Türkiye'dir ve herkes birbiri ile ilgilidir,bakarlar.Bu ilgi hayatının her safhasını kaplar,insanlar çok sorarlar,çok eleştirirler,müdahale ederler,iyiliğin için (!) arkandan konuşurlar.
Orada herkes mutlu ve huzurlu demişsin ama nedense benim rastladığım kişiler öyle değiller.Çoğu mutsuz,gelecek kaygısı taşıyorlar,aile ilişkileri bozuk ve sonuç olarak agresifler,hırslarını çevreden çıkarıyorlar.Güleryüzlü kaç kişi var diye düşünüyorum,çoğu selam bile vermez,iyi günler dersin karşılık alamazsın.Sen güleryüzlü olursan,genç bir kız olarak gülümsemen yanlış değerlendirilir,bir süre sonra sen de asık suratını kalkan olarak kullanmaya başlarsın.6 dil bildiğin için burada iş hazır sanıyorsun,inşallah beklediğin gibi olur.Lakin yurtdışında master yapıp neredeyse asgari ücrete talim olan kişiler bu ülkede yaşıyorlar.Orada çalıştığının karşılığını alabilirsin ama burada genellikle çok çalışan değil,torpili olan terfi eder.
Seni anlıyorum,ait olma duygusunun eksikliğini çekiyorsun.Ama inan orada Türk olarak değerin olmasa bile insan olarak değer görürsün.Buraya döndüğünde fark olacağını sanmıyorum,ilk fırsatta "ha o mu o zaten Almanya'dan geldi" diyecekler.

Bende universiteyi burda okuyup Sonra Izmir e donmek istiyorum. Daha 4 yil oldu yurt disina cikali alisamadim alisamicam.. Yasam tarzlari, birbirinden kopuk insanlar... Her ne kadar guler yuzlu olsalar da insan iliskileri bence Turkiye de ki gibi degil.. Tabi kii Tr de hayatina cok mudahale eden oluyor dedikodu fln onlara katiliyorum.. Ama ben turk insanin sicakligini cok ozluyorum.. Dogru insanlarla arkadaslik kuruldugunda Tr insani o kadar mutlu ediyor ki:) Pek arkadasim kalmadi tr de buraya da uyum saglayamayinca, ailem de uyum saglamami istemedi acikcasi.. butun hayatim dersler oldu.. Universite bitince Tr de hayatima yepyeni bi sayfa acicam:) ne olursa olsun ben donucem sanirim...
Cogu insanlar donmek istiyo artik herkeste bi bikkinlik var sanki.. Paraya, ya da kariyer konularina daha bi odaklanan insanlar donme diyorlar sanirim...

Donmek icin can atan insanlardan biri olarak umarim donersin ve cook mutluu olursun diyorum:13:

bende 5 yasinda geldim isvicreye suan 25 yasindayim.. ve hala buraya alisamadim. Isvicrelilerden nefret ediyorum.. direk söylemeselerde ima ederek yabancilardan nefret ettiklerini belli ettiriyorlar..asagaliyorlar bizleri.. hep yabanciyiz ve 2. plandayiz.
bende cok istiyorum türkiyeye dönmeyi cünkü ordaki o sicakligi, bagliligi gördükce burdan iyice soguyorum.. bir misal: arkadasliklar bile cok farkli Türkiyede..komsuluklarda öyle..
benim eski oturdugum binada ben bikere olsun komsularimi görmedim.. yani böyle bi yerde insan nasil slklmasin..
tamam isimiz var tatilimize gidebiliyoruz vs. ama piskolojikmen hepimiz cökmüsüz bu isvicrelilerin agir kurallarindan, soguklugundan ve memleket hasretinden..

ins. TR de bi ev bide Araba sahibi olursak (esimle ben) dönmeyi planliyoruz.. cünkü cocugumuzun Tr de yetismesini okula gitmesini büyümesini istiyoruz.. en azindan kültürümüzü, bizim insanimiza yakisan selyeri ögrenir.. buradakiler gibi yabani olmasini istemiyoruz..

Bende ciddi ciddi dusunuyordum 5 seneden beri, o yuzden hemsireligi sectim ya. :94:
Hep "okulum bitince vatanima yerlesicem" derdim taaa ki 2 ay oncesine kadar... TR ye gittim (tatil icin), bi gun annannemi hastaneye goturmustum ve resmen hayalim yikildi bi anda. Neden mi? Ordaki sistem ve buradaki sistemle cokkk buyuk bi fark var, ucurum desem yeri
Eger gercekten TR de yasamak ve calismak istiyorsaniz, is standartlari arastirin ve planinizi bi kere daha gozden gecirin. Herseyin hayirlisi olsun ne diyelim...

Merhaba canım,
bende Hollandada doğup büyüdüm. şu an 26 yaşındayım. 3,5 sene önce ailemle İzmire temelli dönüş yaptık.
Biz her yıl 7 haftalığına tatile gelirdik. Aynı senin gibi öyle çok lüks tatillere gitmezdik.
Ani bir kararla İzmire döndük.
Ilk başta elbette zorluk yaşadım. Hollandada her işimi tek başına halledebiliyorken,
burda çocuk gibi oluyorsun.
işe girerken bir sürü evrak istiyorlar mesela, Her yere babam götürdü beni.
Ben zaten çok çekingen biriyim. Eczaneden aspirin almaya bile çekiniyordum ilk başta.
Artık öyle değil. Zamanla alışıyorsun.
Ilk başta sürekli Hollandayla karşılaştırıyordum. Orda tabi herşey daha düzenli.
Burda zamanla her şeyin daha güzel olacagına inanıyorum.

Şimdi bile burdaki hayatın çok daha güzel olduğunu düşünüyorum.
Hollandada arkadaşımla bir pastanede bile oturamazken, burda gayet rahatım.
Kimse dönüp bakmıyor bile.

Izmirde Almanyadan temelli dönüş yapmış bir çok genç var.
Çankayada onlarca Alman callcenterler var.
maaşları bildiğim kadrıyla ayda €500,- + prim + yol yemek + SSK
Primle beraber maaşları €1000,- buluyor.
Türkiye şartlarına göre iyi para.

Bence burdaki hayat öyle çok kötü değil. Döndüğüm için hiç pişman olmadım.
Hatta Hollandaya gittiğim zaman, ben yıllarca burda nasıl yaşadım diyorum :)
Hakkında hayırlısı.

Selam Huli, ne yaptin merak ettim, bizi bilgilendirirsen sevinirim. Ben de cok istiyorum ilerde Türkiyede yasamayi

Merhaba canim, daha henüz planimi gerceklestiremedim, ama bu aralar ev ve is bakma sürecindeyim,insallah olur

Nereye gittin sen, is buldunu önce yoksa direk mi gittin?

sagol canim insallah sende istegini gerceklestrebilrisin

sagol canim ben cok iyi düsündüm terledim tasarladim, e kararim kesin, sirf is ve ev gerek

izmirin neresindesin canim

slm bence cok dogru dusunuyosun gitmekle... bende yaklasik 1 yil oldu almanyaya geleli evliligim nedeni ile ama bizde esimle duzenimizi kurup donmeyi dusunuyoruz.. ben istanbul leventte yasadim kalabaligin hareketliligin en yogun oldugu yerde belki insanlar kalabaligi sevmez ama ben seviyordum.evet almanya duzenli sartlar daha iyi ama hep bir ozlem var ulkeme aileme hep bir yanim eksik ailemin sevdiklerimin yaninda olmak en buyuk mutluluk zaten ayrica ben universite mezunuyum ve tr de ozel bir bankada 4 yil yetkili olarak calistim ve sartlarim cok iyiydi ama kader geldik buralara umarim birgun hepimiz tekrar vatanimiza kavusuruz...

Kizlar ben de dönmeyi düsünüyorum, türkiye´de dogdum 2 bucuk yasinda almanya´ya geldim ve Allah kismet ederse pazar günü kesin dönüs yapiyorum..Gerci alman vatandasiyim bu yüzden kesin dönüs sayilmiyor ama .. Hep hayalimde vardi vatanimda calisip orda yasamak, insallah gittigime pisman olmam..Umarim gitmek isteyen herkesin hakkinda hayirlisi olur, Allah bizi utandirmasin
Bir kac ay sonra umarim buraya yazdigimda iyi anilarim ve gözlemlerim daha fazla olur insallah :)

Gittinmi? Nerdesin su an ne yapiyorsun?
Bu karari nasil nicin verdin?
Ilk günlerin nasil gecti,

ay cok soru sordum ama paylasirsan cok sevinirim

Gittinmi? Nerdesin su an ne yapiyorsun?
Bu karari nasil nicin verdin?
Ilk günlerin nasil gecti,

ay cok soru sordum ama paylasirsan cok sevinirim

Evet gittim suan Türkiye´deyim Ben kücüklügümden beri zaten hep burda kalmayi istiyordum, tüm akraba arkadas vs herkes burda..Zaten ailem de ilerde dönmeyi düsünüyordu..Eee tabi bir de sözlüm burda olunca..:) Okul biter bitmez geldim..Ilk günler iyi gecti ama ailemden ayrildigim son gün cok kötüydü, hatta o son hafta cok zordu Ama 2 ay sonra onlar gelecek ben de gidicem gene bi arkadasin dügünü icin o yüzden öyle teselli buluyorum
Okula eylül´de baslayacagim icin suan tatil yapiyorum Suan baska bise yazamiorum ise baslayinca umarim daha cok sey anlatirim

merhaba. bende almanyada dogdum büyüdüm burada egitmen olarak (anaokulu ögretmeni) calisiyorum. kesin dönüs yapmak istedigim icin istanbulda bir cok is baktim fakat denklik büyük bi sorun.özellikle üniversite okumayinca denklik alinamiyor. bu yüzden is bulamiyorum. napacagimida bilmiyorum. benim durumum farkli nisanlim istanbulda. ama bu is konusu cok kafama takiliyor. hersey nasip kismet tabi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…