Avrupa`da dogup büyüyüp sonra Türkiye`ye yerlesmek

Merhaba,

Bu forumda bu konuyu gordugume o kadar mutlu oldumki, tam benimde kendi kendime sordugum sorularin cevaplarini buldum.
Mesajlarinizi tek tek okudum, ve huli81 e bu konuyu actigi icin tesekkur ediyorum.
Huli81, bu mesajlari yazali cok oldugunu biliyorum, son mesajindan sonra durumunda bir gelisme oldumu? Eger olduysa anlatirmisin tecrubelerini?

Bende avrupada dogup buyudum ve Turkiye'ye donmek için okulun bitmesini ve alanimda iyice tecrube edinmeyi bekliyorum. Mesajlarini okurken ayni kendimi gordum sanki cunku bende burda yestismeme ragmen avrupalilarin kulturune alisamadim, entegre oldum hiç sorun yasamiyorum ama burda huzur olmadigini hissediyorum, yani ben rahat etmiyorum aralarinda is ortaminda olsun, normal hayatda olsun iyi insanlar olsa bile cogunun dusuncesi ve yabancilara bakis açilari demeseler bile olumsuz. Yani onyargililar. Sonra, is ortaminda, birseyleri kutlamak icin bir araya geldiklerinde ve sen mesela onlarla ayni seyleri yemeyince veya icmeyince ilgi cekiyorsun ve hemen herkezin bakisini uzerine topluyorsun. Her hareketinle davranisinla turk musluman oldugunu belli ediyorsun. Ben bundan utanmiyorum, asla. Ama onlar gibi olmadigim icin huzursuz olmaktan biktim. Cunku onlar oyle hissettiriyorlar insani. Neyse uzattim... Bu bir parantezdi aslinda, donmeyi istememin nedenlerinden biriside bu :)

Sanki Turkiye ye donsem daha mutlu olacakmisim gibime geliyor ama dediginiz gibi artilari ve eksileri cok iyi degerlendirmek lazim. Benim durumumda çok sukur iyi sayilir burda, okudugum alanda hem okuyup hemde calisarak tecrube edindim az cok ve okudugum alan tipki hemsirelik gibi universel ve olumsuz bir sektor.

Tek korkum oraya donunce pismanlik duymak. Turkiye son donemde hizli gelismis olsa bile, cogu insanlarin mantiklari/dusunceleri halen geride (elestiriler, dedikodular, kiyafetlere karsimalar falan filan iste).

Benim senden tek farkim evli olmam. Esim Turkiye de dogdu buyudu ve orda universite okudu ama buralari sevmedi tabiki cunku ordaki guzel isini birakti. Bu yuzden bizde Allah izin verirse ve kismetimizde varsa, bir kaç sene içinde donmeyi dusunuyoruz. Ama donmeden tabiki maddi açidan orda sorun cekmemek için gerekeni yapmayi dusunuyoruz.

Bazi arkadaslarim var Turkiye ye gittiler ve cok mutlular. Bazilari var yapamadilar, ama tabi turlu turlu sebepleri var. Sonucu kimse bilemez.

Neyse, ayni durumda olup turkiyeye donus yapanlar tecrubelerinizi paylasabilirmisiniz?
Huli81, seninle daha detayli konusmak istiyorum aslinda.

Kendinize iyi bakin! Hakkimizda hayirlisi olsun!

Onun için is bulmak sorun olmaz, benim içinde pek olmazmis.

Kizlar ben yaptim çok da güzel oldu valla lanet almanyadan kurtuldum!!!
2-3 ayda bir geliyorum almanyaya ailemi görmeye okadar ondada en fazla 2-3 hafta kaliyorum,
Ben pek zorlanmadim, hatta çok çabuk aliştim türkiyede ki yaşama- ve en önemlisi cok mutluyum!

Merhaba,

Senin adina sevindim umarim basladigi gibi guzel gecer ve pisman olmazsin :)
Yalniz merak ediyorum, nereye gittin? Hangi sartlar altindan gittin? Yani evlenerekmi yoksa bekar olarakmi? Zor oldumu? Biraz anlatabimirmisin? Fikir edinmem acisindan tecrubelerinden yararlanabilirim saniyorum. :)
Ev, is, cevre falan bunlari anlatirmisin?

Balikesirin bir ilcesindeyim ben. evlenmek icin gitmedim bekarim ama hayalimde hep vardi türkiyeye yerlesmek.
Ben almanyada ausbildung yaptim bitincede türkiyeye gittim. Tabi gitmeden önce pek arastirmadim :)
mesela bizim burda aldigimiz diploma türkiyede Lise diplomasi ile ayni degil. Tabi senin aldigin diplomayi bilemicem ama benim realschul abschluss.
Onun icin acik ögretime felan kaydimi yaptirmam gerekiyordu. aol'de ilk baslarda zorlandim tabi ama gecti bitti :)
bu arada ben ikinci bi meslek daha istedigim icin acik ögretime kaydimi yaptirdim, üni baslamak icin,
Benim durumum farkli oldugu icin zorlandim cünkü ailem almanyada kaldi, ben yanliz gittim tr'ye
Ama acikcasi pek sorun yasamadim, arkadas cevrem vardi zaten bana cok yardimci oldular o konuda, kendimi yanliz hissetmemem icin.
Hersey iyi güzel ama bi tek su lanet olasi alman devleti her defasinda sorun cikariyor, türk vatandasi oldugum icin baya bi sorunlar yasadim ki süresiz oturumum oldugu halde.
Yani almanyaya giris-cikislarda, ya da tr'de sigortam olmasi icin ve böyle bi ton sacma sapan seyler.
Sen tam olarak ne bilmek istiyorsun onlari yaz yardimci olurum ben sana.
Yada sen hangi sartlar altinda nereye gitmek istiyorsun? Bi meslegin var mi? Yasin kac? Diploman ne vs?

Cevabin icin tesekkur ederim. Bahsettigin diploman tam olarak ne ben alman diplomalarindan anlamiyorum :).
Ben banka finans uzerine master yapiyorum yani almancasi ne bilmiyorum ama yuksek lisans diyorlar turkiyede. Bu sene Allah izin verirse bitecek ve yakin zamanda donmeyi dusunuyorum. Tam olarak kayseri ye gitmeyi dusunuyorum. Ama uyum saglayabilirmiyim, oranin calisma seklie alisabilirmiyim bankacilikta is bulabilirmiyim ve hangi iso bulurum o olmazsz ne is yapabilirim bunlari merak ediyorum. Ayrica esim de tr den geldigi icin onun maasi iyi olur ama aldigimiz maas yetermi, trdeki alim gucu avripadaki gibi degil. Insanlarin dusunme sekli, ortam ve ekonomik sartlar beni ne kadar etkiler bilmiyorum onu merak ediyorum.
Gittitime burdaki meslegimi buraktigima degsin istiyorum aslinda ondan korkuyorum. Diplomam gecerliligini kaybederse tr de? Denkligi ne olur? Tekrar okumam gerekirmi? Gerekirse nasil yaparim ben hic turkiye de okumadim...
Detaylari ozelden anlatabilirim istersen.

Tam olarak kararli degilim ama avrupa da irkcilik gercekten artiyor ve ben kendimi rahat ve huzurlu hissetmiyorum burda.
Is cok stresli ve iki yuzluluk cok fazla. Tr de calissaydim ne dusunurdum bilmiyorum. Burada eve bile isin stresini getiriyorum yani eve gelince unitamiyorum is isde kalmiyor ve col huzursuz oluyorum. Dedigim gibi bankaciyim.
Tr de nasil calisma sartlari? Master yapan bir insan ne yapabilir? Alan degistirebilirim bu beni rahatsiz etmez.
Bakmayin yazarken hata yaptigima (iphone dan yaziyorum hizlica) turkcem gayet guzel ve gayet iyi entegre oluyorum turkiye deki ortamlara, yalniz guncel hayat tatillerden farkli ve ben sadece tatildeyken tr deki hayati gordugum icin guncel sorunlari ce stresi gormemis olabilirim. Insanlar gercekten cok daha guzel yasiyorlar tr de en azindan bana oyle geliyor...
Dusuncenizi alabilirmiyim?

Neye gore risk?

Uyum konusunu bu kadar takmayin sonucta aileniz Turk ve sizide bu kulturle yetistirmislerdir buyuk ihtimalle. Eger bir koyde filan yasamayi dusunmuyorsaniz hic bi sekilde zorluk cekmezsiniz benim esimde ayni sekilde geldi ve hic zorluk cekmedi ki Turk degil ve farkli bi kulturden geliyor. Sizin alismaniz cok daha kolay olucaktir ayrica ornek olarak Almanyada bir Turk mahallesinde yasayanlarin Turkiyedekilerden hic bir farki yok yasam olarak hatta Turkiyede hayat cok daha hareketli bu kadar korkmayin bence

evet haklisiniz aslinda bu kadar takmamak lazim ama zor bir karar :))
tecrubeleri olan yokmu aranizda? lutfen paylasalim :)

Merhaba arkadaslar,

bende Türkiye´ye dönmek icin yanip tutusanlardanim
Almanya´da dogdum büyüdüm ve suan üniversite´de son yilim. Üniversite bitince staj yapmam gerekiyor 1,5 yil ve ondan sonra fazla vakit kaybetmeden Türkiye´ye dönmek istiyoruz esimle.

2 aylığına staja gitmiştim Hollandaya. Orda gördüğüm Türk kızları Türkiyedekilere göre çok daha baskı altında yaşıyorlardı. Yani hiçbirinin akşam dışarı çıkabildiğini, erkek arkadaşlarıyla rahatça gezebildiğini görmedim ben. Tabi senin ordaki yaşantını bilemem ama, Türkiyede biz çok daha serbest yetiştik. Türkiyede yaşayacağın şehirede çok bağlı tabi bu. Küçük şehirler muhafazakar oluyor. Ancak büyük şehirler gayet rahat, aile baskısıda yoksa İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerde gayet rahat yaşarsın. Ben gözümle gördüm, ordaki yaşıtım Türk kızlarından çok çok daha rahat yaşıyordum Ankarada.

gecenlerde bir TV programinda Oyle bir gecer zamanki dizisinde su Alman kiz varya Caroline'di sanirim
cok guzel birsey soyledi Turkiyede ben fazla uyumam cunku enerjisi cok yuksek Almanyada daha cok uyuyorum cunku enerjisi cok dusuk dedi...

bizde UK de yasiyoruz.. artik avrupanin ekonomisi eskisi gibi degil bir cok sirketler batiyor calisanlar cikartiliyor...
15 -20 sene once gelmis insanlar cok daha iyi anliyor eskiden guzel paralar kazanilirmis avrupada artik yok benim gozlemledigim kadariyla....///
Huli seni merak ettim TR ye yerlestin mi/??
bence Turkiyede cok guzelll yerler var yasanacak ....avrupaya insan gezmeye seyehat etmeye gelmeli ama yasanacak yer TR diye dusunuyorum
bizimde hayalimiz kesin donus yapmak ama amalarrim okadar cok ki bende kuralci ve disiplinli insanim tatile gidince bende trafik basta olmak uzere sinirden deliriyorum...
burada kendimi cok guvenli hissediyorum bilmiyorum niye ya...halbuki bayila bayila yasadigim bir yer degil..mesela ben aksam yemekten sonra cay bahcesine yada deniz kenarinda yurumeyi cok seviyorum TR de kordonda gezmek cigdem yemek....bunlar insana huzur veriyor..
burada saat 5 de cafe ler toplanmaya basliyor kapaniyor..aksam herkes publara gidiyor ingilizler icmeden duramaz... sadece icerlerr...
neyse demem o ki yasamak icin TR guzel ama amalarrrr kafamdan cikmiyor
hos esim cok istiyor tasinmak benden daha cok...
HERSEYIN HAYIRLISI Hulicigim seni cok merak ettimm...??????

kizlar benim hala cok var en az 6 - 7 yil var yasimda genc gerci 1 ay sonra 20 olucam. Sizin icinizde turkiye'ye donmeye dair korku yok mu? her yaz tatilinde izmir'e gideriz ve kendi ulkemde sokakta yururken laf yemek o kadar koyuyor ki anlatamam donuyorum arkami kufurse kufur ana avrat sayiyorum kizlar. Ben elin gavur memleketinde korkmadan gece disari cikabilirken gunduz gunesinde Izmirliyim diye ovundugum sehirde yururken cekiniyorum. minibuse tek basima binmiyorum. arkadaslarim bilirler ne kadar korktugumu bi isim olsa bile binmem bir kere bindim kendimi nereye saklayacagimi sasirdim. Kadina saygi hic yok. bunun yaninda bide pembe metrobuslere tikilmaya basliyoruz.. tecavuz dayak almis basini gitmis.. Ben 5 yildir yurtdisindayim ulkeme hayranim cennet gibi bi ulke denizi gunesi kisin ayri guzel yazin ayri guzel hicbiseye degismem ama ben daha 2. senemde sinifta bir kiz arkadasimin turkiye tehlikeli ozellikle sarisinlar icin turkiye'de tecavuz ediyorlar turistlere demesiyle cevap veremedigimi hic unutmuyorum. Cevabimi verip oturtamadim kizi yerine hatirlarsiniz o sirada taksimde turistlere resmen iskence yapilmisti. Ve durum hic de iyiye gitmiyor hep mi geriye gideriz anlamam ki.. ben su an bunlari dusunurken umarim 6 yil sonra durum daha kotu olmaz da. korkusuz doneriz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…