- 5 Ağustos 2016
- 11.151
- 32.036
- 598
- Konu Sahibi tombilibaykus
-
Buyuk sehirde normal bi insan gezip,istedigini yiyop icip tek basina ne kadara yasar kastim bu.mercimek de yerim severim :)) ama hep yiyemem.elbette.normal.insan standartini soriyorum iste
1500 e dışarıda yeme içmeyide dahil ettim gayet güzel geçinirsiniz1500 mutfaga gitmez ki benim..sabah kahvaltim bi yumurta bi peynir..ogle.bi et yemegi yerim.disarida aksam da bi kase yogurt tamam benim isim.
Temizlik malzemesi vs 200 olsa
Totalde 1000 ev gideeleri desek
1000 kozmetik kiyafet alsam ueyer mi sankim
Öğretmen çiftler tanıyorum benden gençler. İki ev bir araba bir de çocuk var. Yazlık kışlık köyden getiriyorlar. Giyim çok markalı sayılmaz. Dediğin gibi her yaz gezerler. Memleketleeine konaklamalı gezmeli yolculuklar yaparlar. Zaten herkesin çok çok üst düzey ve yetkili olması ve aza kanaat edememesi bir kk klasiğiKk'da okurken en sinir olduğum konu bu tarz konular. "Ehonomi iyi,Çıkar göster telefonu" diyen dayılar gibi olmak istemiyorum ama 8 bin lira maaşla aç kalırsın diyenlerle aynı ülkede mi yaşıyorum?
İstanbul'da çok daha düşük parayla tek yaşayan, gayet de güzel geçinen tonla insan var. Misal, benim iş yerimdeki avukatlarin aldığı maaş 5 bin lira (yuvarlarsak) . 23-30 yaş aralığında yeni mezun falan genelde calisanlar. İşten biri çıksın, yerine hemen koşa koşa geliyorlar çünkü piyasaya göre iyi bir rakam olduğunu düşünüyorlar.
Neredeyse hepsi tek başına yasiyor, hepsi metroya metrobüse yakın oturuyorlar, yılda 2 tatile çıkıyorlar. Gayet de yaşıyorlar yani güzel güzel.
Aynı şekilde öğretmen yakın arkadaşlarım var, onun da aldığı para 5-5,5
Tek yaşıyor. Ama ne tiyatrosundan geri kalır ne konserinden. Yazın da yarısında memleketindeyse diğer yarısında güneyde geziyor.
Yeni başlayan memur maaşları da aynı sekidle, ve insanlar bir memur maaşıyla aile geçindiyor. "Aman da aylık 5500 alayım" diye senelerce kpss'ye hazırlanıp mülakata falan giriyorlar, kazanınca baklava dağıtıyorlar.
Yani böyle bir ülkede 8bin lira ile tek başına yasayacak olacak birine "aç kalırsın" demek çok komik geliyor bana. Neden aç kalsın ki?
Bir yabancı arkadaşım var, doktora yapıyor , bursu yok. Sabit geliri yok, makaleler yazarak, online dil dersi vererek , çeviriler yaparak bir şekilde para kazanıyor.Üstelik TL kazanıp yazları Euro harcadigi memleketine gidiyor (aile desteği kesinlikle yok,zaten yaşı 30) . Çocuk harika bir şekilde yaşıyor istanbulu, yeşil bir sokakta paylaşımlı apartmanda kalıyor,tüm kütüphanelerde üyeliği var, aynı zamanda kütüphanesinde odadan taşacak kadar kitap var, biraz masraflı bir hobisi var - her fırsatta ona zaman yaratıyor/malzeme alıyor. Bir arkadaş cevresi var, kahveye gider gibi çoğu akşam onlarla kafesinde buluşuyor.
Tatillere çıkıyor,kamplar yapıyor,konserlere gidiyor...
Tabii ki on numara/rahat bir hayat yaşamiyor ama yapabildiği kadar kaliteli yaşıyor. Bence kaliteli yaşamak/gerçekten şehri yaşamak (ilk mesajimda da dediğim gibi) paradan bağımsız bir konu. Ben de çok para harcamayı seven biri değilim, ama hiç gitmezsem her ay 3 tiyatro oyununa giderim, opera-bale-konser takip ederim, bol bol seyehat ederim, şehiriçi aktivitelere - dans kurslarına/ havuzlara katılırım, bulabildiğim resim galerini gezer , küratörleri takip ederim. Neredeyse her hafta gönüllü olarak turist gezdirir şehrin güzel manzaralı yerlerine giderim. Eve vakitlice dönmem, her iş çıkışı bir yerlerde takılırım...
Ama yine de Cok para harcamıyorum.
"Bir dışarıda yesen en az 150" falan yazmışlar. Yani gerçekten aynı ülkede mi yaşıyoruz? Ben de sıkça dışarıda yiyorum ama bir öğüne 150 ödeyeceğim yerlerde değil. Hatta en son Bodrum Gümüşlük'te, çok tatlı müzikli bir mekanda iki kişi; 2 levrek+meze+salata+ rakı+meyva tabagi+kahve yiyip 225 lira hesap ödemiştim. Onda da yine kendi payim 150 etmiyor. Ki bodrum gümüşlük yani... İstanbul'da o rakamı anca dansözlü rakili eğlencelerde öderim herhalde, ama onlarda da Fix Menü oluyor genelde, üç haneli rakamlara geçmiyor hesabım
Konu sahibi sen gel, işine 10 dk olmayan - daha uygun evler bul. Bir şekilde yaşa. Baktın büyük şehir çok büyük,seni yutuyor, senen dolunca evi kapatır, depozitonu alır geri dönersin köyüne
Orada başka şeyler dönüyordur yaÖğretmen çiftler tanıyorum benden gençler. İki ev bir araba bir de çocuk var. Yazlık kışlık köyden getiriyorlar. Giyim çok markalı sayılmaz. Dediğin gibi her yaz gezerler. Memleketleeine konaklamalı gezmeli yolculuklar yaparlar. Zaten herkesin çok çok üst düzey ve yetkili olması ve aza kanaat edememesi bir kk klasiği
İstanbulda sebze, meyve, et pahalıdır. Sadece saç kesimi, manikür, pedikür'e 500₺ veriyoruz. Ulaşım nispeten pahalıdır çünkü birden çok vesayet kullanman gerekir.Yo soyleyin bileyim hesabimin nesi hatali.1000 yeme icme ev gideri,1000 kiuafet kozmwtik kuafor vs,1000 de ekstra giderler ve yol
Aynen katiliyorum 1000 lira fatura bir kisi aksamdan aksama eve gelen birinic8n cok fazlaMaaşınız 8 binmiş, gecinirsiniz bence.
Hangi semtte yaşamayı planlıyorsunuz bilmiyorum ama aklınızda olan kira ücretinde daha uyguna da oturabilirsiniz yerine göre. Baştan maaşınızı belirtmiş olsaydınız daha sağlıklı dönüşler alabilirdiniz.
Faturaların 1000 lira tutacağını düşünmüyorum açıkçası,4 kişilik bir ailede hiç o kadar fatura ödemedik bu zamana kadar Burada bahsedilen bazı faturaları ağzım açık okuyorum. Gün boyu evde olmayıp o kadar fatura ödemek için ciddi çaba göstermek gerekir.
Butiklerden alisveris yapmam.bir suru outlet avm var istanbuldaİstanbulda sebze, meyve, et pahalıdır. Sadece saç kesimi, manikür, pedikür'e 500₺ veriyoruz. Ulaşım nispeten pahalıdır çünkü birden çok vesayet kullanman gerekir.
Online alışveriş yapmayacaksan butikler diğer şehirlere göre pahalıdır.
Dışarda yemek yerim demişsin; ev yemekçisinde bile çorba + ana yemek + yan ürün 40₺
Dolayısıyla muhtemelen elinizdeki paranın tamamı çalışırken öğlen yemeğine gider, kalanla da evinize yumurta, peynir alırsınız.
Al on kilo hamsi at buzlugaOrada başka şeyler dönüyordur ya
Öğretmen genç benim işte
Eşim de memur
Bi ev aldık feleğimiz şaştı nerdeyse
O da arabamızı model düşürerek, tüm altınları vererek üstüne de 10 yıllık kredi çekerek aldık
Sıfır filan da değil ev
Üstüne çocuk oldu
Onun masrafı ayrıca eklendi
Şimdi mesela doktora aylık 500 veriyoruz
Doğuma da bilmem kaç bin vereceğiz
Mutfak masrafımız öyle çok yoktur büyük ihtimalle
Ve küçük bir ilçede yaşıyoruz
Arabayı model yükseltsek desek yapamıyoruz
İpekyol gibi iyi bi markadan kazak baktım 600 lira kazaklar
Waikiki alsam 3 ayı zor çıkarıyor
Cilt bakımına bayılırım
Kremler de en az 400'den başlıyor eczaneden iyi bi şey alacaksam
Eczaneden almasam almanın bi anlamı olduğunu düşünmüyorum
Kömür almamız gerek dolarla satılıyor en az 5 bin verilecek
Tüm bunların üstüne müthiş rahat geze geze tatil yapabileceğimiz şartlarımız yok
Tatil planlamak için iyice düşünmemiz gerekiyor
Kaldı ki normal şartlarda 2 memurun en azından lüks olmasa da rahat geçinebilmesi lazım
Konu sahibi büyük şehirde yaşayacak
Bşz küçük yerde 2 kişiyiz ama 2 kişinin masrafı öyle çok olmuyor
Mesela hamsi gerçekten 10 lira
Kredi hariç 3 binden fazla kalıyor elimizde
Ama her ay bin lira giyime kuşama harcayacak bütçemiz olmuyor
En fazla her ay bir parça alabilirim
Uzun uzun anlattım da bana şu ekonomil durumda rahat geçinirsin 3 binle kısmı gerçekçi gelmiyor
Tiksinene kadar hamsi yiyelim sonraAl on kilo hamsi at buzluga
Doktora 500 lira küçük ilçede? Bu çok mesela. İki çocuk büyütttüm böyle para vermedim. Arkadaş cilt bakımına 400 vermez daha uygun ürünler bulur. Kazaklar da lcw, defacto. Seneye alır yenisini. Bence yapılanayacak şeyler değil bunlarOrada başka şeyler dönüyordur ya
Öğretmen genç benim işte
Eşim de memur
Bi ev aldık feleğimiz şaştı nerdeyse
O da arabamızı model düşürerek, tüm altınları vererek üstüne de 10 yıllık kredi çekerek aldık
Sıfır filan da değil ev
Üstüne çocuk oldu
Onun masrafı ayrıca eklendi
Şimdi mesela doktora aylık 500 veriyoruz
Doğuma da bilmem kaç bin vereceğiz
Mutfak masrafımız öyle çok yoktur büyük ihtimalle
Ve küçük bir ilçede yaşıyoruz
Arabayı model yükseltsek desek yapamıyoruz
İpekyol gibi iyi bi markadan kazak baktım 600 lira kazaklar
Waikiki alsam 3 ayı zor çıkarıyor
Cilt bakımına bayılırım
Kremler de en az 400'den başlıyor eczaneden iyi bi şey alacaksam
Eczaneden almasam almanın bi anlamı olduğunu düşünmüyorum
Kömür almamız gerek dolarla satılıyor en az 5 bin verilecek
Tüm bunların üstüne müthiş rahat geze geze tatil yapabileceğimiz şartlarımız yok
Tatil planlamak için iyice düşünmemiz gerekiyor
Kaldı ki normal şartlarda 2 memurun en azından lüks olmasa da rahat geçinebilmesi lazım
Konu sahibi büyük şehirde yaşayacak
Bşz küçük yerde 2 kişiyiz ama 2 kişinin masrafı öyle çok olmuyor
Mesela hamsi gerçekten 10 lira
Kredi hariç 3 binden fazla kalıyor elimizde
Ama her ay bin lira giyime kuşama harcayacak bütçemiz olmuyor
En fazla her ay bir parça alabilirim
Uzun uzun anlattım da bana şu ekonomil durumda rahat geçinirsin 3 binle kısmı gerçekçi gelmiyor
Kira fatura yoksa tek mutfak masrafı kalıyor gecinilir tabiMerhabalar,aylik kira ve faturalar haric 3 bine istanbulda gecinebilir miyim?istanbula tasinacagim.elimde aylikn3 bin kaliyor ve korkuyorum.koyden salcami,menemenligimi ,findigimi getiririm.bilmiyorum iatambulda yasayanlar bi fikir verebilir misiniz?tekim,cocuk yok
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?