Aynen öyle hukukta damada takıldı geline takıldı diye bir şey yok; takı gelinin tazminatıdir. Tek dezavantaji davanın uzun sürmesi.T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 1995/10121
K. 1995/11061
T. 26.10.1995
• KOCAYA TAKILAN ZİYNETLERİN MÜLKİYETİ
• MÜLKİYET KARİNESİ
• ÖRF VE ADET GEREĞİNCE HÜKÜM ( Kocaya takılan ziynetler )
• HUKUKİ HAMİL
• HUKUKİ ZİLYET
743/m.1,898
ÖZET: Tarafların oturdukları bölgede,düğünde kim tarafından takılmış olursa olun, takılan ziynet eşyalarının geline ait olduğunu kabule elverişli, istisnasız herkes tarafından uyulan, istikrar kazanmış, örf ve adet varsa, kadını hukuki hamil kabul etmek gerekir.
Eksik tahkikatla, kocanın üzerine takılan eşyanın kocaya ait kabulü ile kadından istirdadına karar vermek isabetsizdir.
DAVA VE KARAR : Yukarıda tarihi, numarası, konusu ve tarafları gösterilen hükmün: Dairenin 25.5.1995 gün ve 5220/6296 sayılı ilamiyle onanmasına karar verilmişti. Adı geçen Dairemiz kararının düzeltilmesi istenilmekle, evrak okundu, gereği görüşülüp düşünüldü.
YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ KARARI:
Taraflar karı kocadır. Davacı bir kısım eşyasının davalıda kaldığını iddia etmiştir. Davalı da karşı dava dilekçesinde düğünde takılan bazı ziyneteşyasının kendisine takıldığını, karısında kaldığını ileri sürüp istirdadını istemişlerdir.
İhtilaf düğünde takılan bazı ziynet eşyasının taraflardan hangisine ait olduğu noktasında düğümlenmektedir.
"Menkul bir şeyin zilyeti onun maliki addolunur" ( M.K. 898 ). Taraflar bu karinenin aksini her türlü delil ile ispatlayabilirler.
Mahkeme söz konusu ziynet eşyasının kocaya takıldığını belirleyip isteği kabul etmiş, ancak yargılama sırasında kadın örf ve adet gereği tüm ziynet eşyasının kim tarafından hediye edilirse edilsin geline ait olacağını savunmuştur.
Medeni Kanunun 1. maddesi gereği Hakim Kanunda hüküm bulunmayan hallerde örf ve adet gereğince karar verme yetkisıne sahiptir. Taraflar zilyetlik karinesinin aksint her türlü delil ile ıspatlıyabileceklerine göre.burada örf ve adetin tesbiti önem taşımaktadır. Tarafların oturdukları bölgede, düğünde kim tarafından hediye edilmiş olursa olsun, takılan ziynet eşyasının geline ait olduğunu kabule elverişli istisnasız herkes tarafından uyulan, istikrar kazanmış örf ve adet varsa, kadını hukuki hamil kabul etmek gerekir. Bu yön gözetilmeden örf ve adet araştırılmadan, eksik tahkikatle düğün sırasında kocanın üzerine takılan eşyanın kocaya ait kabulü ile kadından istirdada karar verilmesi doğru değildir.
Bu ıtibarla hükmün bozulması gerekirken temyiz incelenıesi sırasında bu yön gözden kaçmış ve hüküm onanmış olmakla onama kararına kaldırılması ve hükmün bozulması uygun düşmüştür.
Halkımız takıyı oğlan tarafına yedirir ancak,kanunen takılar gelinin hakkıdır
Basimin gözumun sadakasi olsun deSelam kızlar,
son konumda eşyalarımı aldığımı yazmıştım. Eşimin annesinin aldığı (zaten bir iki tabak bardak dışında bir şey almadı) bir bardağı bile almadım orda bıraktım . hiç bir şeylerine tenezzül etmedim. fakat eşimin çeyizime aldığı çay makinesini de yanlışlıkla almışım hiç aklıma gelmedi o kargaşa da yoksa almazdım zaten.
utanmadan bana mesaj atıp üç kuruşluk çay makinesini geri istedi şok oldum. kolilediğimiz poşetlediğimiz herşeyi açıp bakmışlar karıştırmışlar. bir de benim aldığım avizelerin içindeki lambaları bile söküp almışlar . biz eşyaları almaya gelmeden önce eve koşup kendi aldıkları halıları perdeleri avizeleri filan toplayıp götürmüşler...
bu yuva dağılıyor adamın ve annesinin derdi ev ve evdeki eşyalar. bu nasıl bir çiğlik nasıl bir rezillik inanamadım. bu mu yani ? bir çay makinesi kadar bir lamba kadar değerim yok muymuş ?
onlardan daha fazla eve eşya aldım. evi geçindirdim .borca yardım ettim. üstüne bir de altınlarımı alıp bozdurdular . yine olmadı yine değer bilinmedi .yetmedi ayrılmadan önce parmağımdaki yüzüğe kadar aldı götürdü.
çok kızgınım çok öfkeliyim. onu ve o.. annesini rezil etmek istiyorum mutlu olmasınlar istiyorum. nasıl geçecek bu günler bir şey diyin bana
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?