Bakıcı maaşı

Eger gelir 12 bin lira ve cocuk bakimi haric temizlikte yapikiyorsa 1200 az bir para . Nerde yasadiklari ve sigorta yapip yqpmadiklarina gore de degisir tqbi . Ama asgari ucret makul olsa gerek.

Evet Türkiye'de yaşıyorum ve yaşadığım ülkenin iş kanuna atıf yaptım.

Vasıfsız bir işçiye verilebilecek kanun tarafından belirlenen en alt sınırdır bu.

İşaret ettiğiniz konuda haklı olabilirsiniz. Ancak bunun çözümü, bir başkasına asgari ücretin altında ödeme yapmak değildir.

"Asgari ücretin bir tık üstünde ve sigortasız" çalışmayı kabul etmek düzenin çarkına su taşımaktır. "Benim bulup bulabileceğim en iyi iş bu, aman elimden kaçırmayayım"demektir.
Onun yerine daha donanımlı olmak, iyi derecede dil bilmek, lisansüstü eğitim yapmak gibi pek çok seçenekle maaş görüşmelerinde elinizi kuvvetlendirebilirsiniz. Böylelikle ne işverenler bizi ne de biz yanımızda çalışanları sömürmüş oluruz.

Ben olaya kanun ve vicdan penceresinden bakıyorum.
Biri beni tam zamanlı, sigortasız ve asgari ücretin altında çalıştırırsa ne hissederim, ne yaparım?
İnanın benim çıkış noktam bu.

küçük bir ilde çalışma durumum var. Bakıcı görüşmeleri yapıyorum. Sadece çocuk bakımı ve çocuk uyuduğunda temizlik değil evi toparlama için 1500 diyorlar. Arkadaşınız az maaş alıyor. Zaten bakıcı olarak işe girmiş. Temizlik ekstraya girer ki ütüyü hiç söylemiyorum. Çoğu kadın ütüye saatlik para alıyor ekstra olarak. Temizlik için de haftada 1 yapıyorsa ayrı olarak ekstra ücret talep ediliyor. Gayet de mantıklı bence. Kimse köle değil. Çalışana hakkını vermek gerekiyor.

Vasıflı insanların her zaman yüksek maaş aldığına dair düşünce, bir yanılgıdan ibaret malesef. Ayrıca tüm çalışanların yüksek vasıfta olmasını beklemek gerçeklerle pek bağdasmıyor. Ama konu bu değil
Konu bu ülkede yaşayanların maaş ortalamalarının asgari ücret ve sigortayı karsilayabilecek düzeyde olmaması.

Tespitinize sonuna kadar katılıyorum. Ancak çözüm noktasında mutabık değiliz.
Deseniz ki, sosyal devlet anlayışına uygun bir şekilde yeteri kadar çocuk yardımı yapılmalı, çocuk bakımının maddi yükü hafifletilmeli, devlet yarınının teminatı olan çocukları öncelemeli. Buna yerden göğe kadar haklısınız derim.

Devlet sosyal haklar konusunda üzerine düşeni yapmıyor diye biz de bir başkasının emeğini sömürmeyi hak olarak görmemeliyiz. Benim itiraz ettiğim nokta bu.

Evet sigortası da yok malesef

Gaza getirmeyim ama cok az.
Arkadasimin bakicisi 1200+ sigorta aliyordu, ve ne temizlik ne ev isi.
Cocuk bakmanin disinda kadin bildigin kilini kipirdatmadi.
Bazen cocuk icin iki tas corba yapiyormus o kadar.
Bi kere arkadasim dertlenmisti, ya ev vahsi batiya donmus, yerlerde toz yumaklari geziyor, isten donunce pert oluyorum insan butun gun bi supurge tutmaz mi diye..
Arkadasiniz cok az aliyor hele ki ev dubleks.
en az 2000/2200+ sigorta alinir hersey onda.

Sağolun arkadaşlar. Demekki az görmekte haklıymışız çoğu kişi maaşı az bulduğuna göre. Sizce ne kadar olmalı?

Şöyle söyleyeyim oğlumun bakıcısı sabah 7.30 -3 buçuk arası bakıyor. Kendi evinde bakıyor ve ben çocuğuma yedireceği çorbadan meyveden içeceğine kadar çantasına koyup götürüyorum. 900 lira veriyorum. 1200 lira çok az bence o kadar işe göre

Türkiyede yasarken hic etrafiniza baktiniz mi? Koca koca sirketler bile asgari ücretin altinda ücretle ve sigortasiz isci calistirirken ücretli calisan asgari ücret+sigortayi nasil ödeyecek? Avrupada yasayan bir arkadasim kresler ucretsiz ama daha iyi bir yer olsun diye ben ozel bir krese ayda 200 eur veriyorum dedi. Ulkesinde asgari ucret 1300 eur. Bu da turkiyede 300 tlye krese vermek gibi, peki mumkun mu? Ne yapsin bu insanlar? Cocuk mu yapmasin? Kadinlar mi calismasin?
Duzenin carkina su tasima mevzusuna gelince evde cocuklariniz ekmek beklerken ben duzenin carkina su tasimam hakettigimi alana kadar calismiyorum dersiniz siz pembis dunyanizda.
Donanimli olmak, iyi derecede dil bilmek, lisansustu egitim yapmak demissiniz. Ülkemizde issiz, egitiminin coookk disinda ya da vasifsiz isci kadrosunda calisan azimsanamayacak cok lisans ustu egitimli insanlar oldugunu biliyor musunuz? Yillarca ingilizce dersi görüp ingilizce ögrenilemedigini?
Bir yorumda da zaman da satin aliniyor emek de zaman kadar kiymetli denilmis. İnsanlar bir fabrikaya girip sigortali calismaktansa neden sigortasiz ve dusuk maasla boyle islerde calisiyor dersiniz? Cunku guzel ulkemizde o asgari ucreti vermek icin adamin totosundan kan aliyorlar. Surekli kamerayla izlenip tuvalete bile sureli gidip yanindakiyle 2 kelime ettin diye itin g.tüne sokulup calismak herkesin yapabilecegi bir sey degil. Velhasil kelam burasi turkiye, burada sartlar boyle.

Aboo çok bi zam da istenmez bir anda. Bildiğin kullanıyorlar kadını. Böyleleri varya aman aman herkese kullanıyor bence başka bir iş bulup ayrılsin. Hiiç boşuna milletin çamaşırını atıp serip bide ütülemesin. Ayıp diye birşey var yahu bu kararı da yaptırılmaz. Bildiğin hizmetçi tutmuş olanlar kendilerine hemde bedavaya !

Canim sozum meclisten disari fakat cok tanidigim var ogretmen arkadssim bir kurusun hesabini yapiyo cok yakin arkadasim ev aldilar karikoca ogretmen arkligimiz uni.yillarina dayanir gunlerce en konsept yerlerden hediye bakip aldim yuksek fiyata kendi benim eve ne aldi dersin caybardagi sok oldk esimle evine gidersin bir cesit +cay bana gelir en az 10 cesit yaparim kisiligim bu kendimi degistiremiyorum asil konuya geleyim bence cok az o calismaya benim ark sadece cocuk baktirmaya 1800oduyo nobete falan gittiginde geliyo iste ben de haftalik aliyorum 2defa geliyo genel temizlik yemekte yaparsa yapiyo gonlunden koparsa haftalik 500tl oduyorum ve evine kdrda birakiyorum bazen alisveris bile yapip verdigim oluyo insanlar nekdr acgozlu kadincagizn hakkini verin yani hak gecmesin zaten ihtiyaci olmasa giderde calisirmi benmi bole dusunuyorum hak sonucta bnce konussun ev sahibleriyle ..

Calisanlarda az haklarini bilsinler. Tabiki de az. Asgari ucret ve sigorta almali en azindan. Ustelik yemeginden cocuguna temizligine kadar bakiyor..

Sigortasini yatirip nasil 1000 lira veriyorsunuz onu anlamadim. Sigorta yatirilinca asgari ucret vermeniz gerekiyor ?

Sigortasini yatirip nasil 1000 lira veriyorsunuz onu anlamadim. Sigorta yatirilinca asgari ucret vermeniz gerekiyor ?
Sigortasını yatırıyorum. Maaşını da elden veriyorum. Neyi anlamadınız bende onu anlamadım.
Benim bakıcım çok sevdiğim bir yakınım. Benim evimde çok uzun saatler kalmıyor. Ondan temizlik asla beklemiyorum. Yapıyorsa kendi tercihi ile iş yapıyor. Ki benim evime gelen temizlikçim ayrı. Ben ve eşim onun coluguna çocuğuna elimizden geldiğince maddi manevi her türlü desteği sağlıyoruz. Bu anlamda emeğinin karşılığını verdiğini düşünüyorum.
Peki ben size bir soru soracağım. Ortalama üçbin-dörtbin maaş alan bir kadın 2500 ü bulan asgari ücret parasını nasıl karşılayabilir?

Bu saydiginiz seylerin kanunda bir gecerliligi yok yalniz. Yasal zorunluluktur asgari ucret + sigorta. Fabrikada calisan isci ile evde bakicilik yapan calisanin bir farki yok dolayisiyla bakicinin daha az almasinin da bir gerekcesi yok. Hak haktir.

Zaten hakkini verseniz ekstra coluguna cocuguna yardim yapmaniz gerekmez ki. Ben dediginiz kadar aliyorum ama asgari ucretten bakici ariyorum suan tabiki sigortali. Ama kendi luksumden kisiyorum. Siz bunun nesini anlamadiniz ki. Bakiciniz sizi sikayet etse ceza alirsiniz haberiniz var mi? Burda neyini anlamiyorsunuz diye kizmak sizin yaptığınız isi yasal hale getirmiyor bunu anlamiyorum iste

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…