- Emoji Skoru
- 1.681
- Puanlar
- 33
Biz bir olayı yaşarken o andaki sesler, görüntüler, hisler, o andaki düşüncelerimiz vs vs pek çok farklı unsur vardır, beyine pek çok farklı yerden bilgi gelir, hepsini birleştirip hafızaya kaydeder. Hatırlarken de bu şekilde hatırlarız. Travmatik yaşantılar doğası gereği çok zorlu olduğu için bu süreç bozulabilir, travmatik anı sıradan otobiyografik anılar gibi düzgün biçimde birleştirilemeden bölük pörçük kaydedilebilir. Sanki saklayacağınız bir resmi bütün halde değil de parçalara ayırıp öyle çekmecenize kaldırmışsınız gibi. Terapiden fayda göreceğinizi düşünüyorum ancak doğrudan tssb çalışan ve protokolünü bilen bir psikologla. İlaç destek olur/olacaktır ama ben tedavinin asıl ayağını terapi olarak düşünürdüm. Ama bu da zorlu bir süreç çünkü travma çalışılırken travmatik anı tekrar tekrar zihinde canlandırılıp anlatılıyor. (Daha doğrusu benim bildiğim protokol bu, genel olarak travmatik anı, kullanılan yönteme göre farklı şekillerde olsa da yeniden ele alınır diyebilirim.) Amaç zihine o anıyı işlemesi için alan tanımak. Anının bugünde yaşanıyormuş gibi hissedilmesini azaltmak,
anıyı geçmişe ait bir otobiyografik anıya dönüştürmek vs. Bunu yaparken eksik parçalar yavaş yavaş gelebilir ya da kopuk hatırladığınız şeyler daha bütüncül hatırlanabilir. Unuttuğun ayrıntıları kesin hatırlayabilirsin veya asla hatırlayamazsın gibi bir şey demek doğru değil. Dediğim gibi bunu uygulaması gerçekten zor ama şöyle düşünün. Zamanında açılmış ama düzgün iyileşememiş bir yaranız var. arada kanıyor iltihaplanıyor vs. Bu yarayı açıp temizleyip düzgün iyileşmesi için pansuman yapmak gibi terapi. Veya yanlış kaynadığı için hareketinizi kısıtlayan ve hayat kalitenizi bozan bir kemiği doğru kaynayabilmesi için kontrollü olarak tekrar kırmak ve uygun şekilde alçıya almak gibi. Acı verici ama iyileştirici.
anıyı geçmişe ait bir otobiyografik anıya dönüştürmek vs. Bunu yaparken eksik parçalar yavaş yavaş gelebilir ya da kopuk hatırladığınız şeyler daha bütüncül hatırlanabilir. Unuttuğun ayrıntıları kesin hatırlayabilirsin veya asla hatırlayamazsın gibi bir şey demek doğru değil. Dediğim gibi bunu uygulaması gerçekten zor ama şöyle düşünün. Zamanında açılmış ama düzgün iyileşememiş bir yaranız var. arada kanıyor iltihaplanıyor vs. Bu yarayı açıp temizleyip düzgün iyileşmesi için pansuman yapmak gibi terapi. Veya yanlış kaynadığı için hareketinizi kısıtlayan ve hayat kalitenizi bozan bir kemiği doğru kaynayabilmesi için kontrollü olarak tekrar kırmak ve uygun şekilde alçıya almak gibi. Acı verici ama iyileştirici.