Başkasının çocuğuna müdahale etmek

burcubahar0635

what u get is what u give
Kayıtlı Üye
20 Ağustos 2015
6.546
15.772
248
Merhaba, dünden beri aklımı kurcalayan bir soru var.Dün çocuğumla bir oyun alanındaydık.Başka çocuklar da vardı tabi.Bu arada oğlum 2 yaşında.Dün oyun alanında 1,5-2 yaş arası küçük bir kız çocuğuyla oynuyolardı.Ben uzaktan izliyodum ama kızın annesi başındaydı.Baya güzelce oynadılar 10-15 dk.Sonra annesi kızına hadi gidiyoruz diyince oğlum bi an üzüldü gitmesin diye kız arkadaşını elinden tuttu, kız da zaten yeni yeni yürüyo anladığım kadarıyla bu yüzden de poposunun üstüne düştü.Annesi de ordan oğluma aaa bebeğe öyle yapılmaz ama diye biraz sesini yükseltti onun üstüne de ben çocuğumu uyardım.
Kadınla muhattap olmadım ama sinirlendim açıkçası.Çünkü benim oğlum da yapma etmeden anlayacak yaşta değil daha yeni 2 oldu.Okuduğum her yerde çocuklarınızı yetişkinlerin tepkileriyle başbaşa bırakmayın asla sizden başka parkta/sokakta vs birilerinin uyarmasına izin vermeyin travma yaratabilir diyor özetle.Ben bir sorunumuz olduğunda karşı tarafın annesine veya babasına iletmeyi tercih ediyorum el kadar çocuğa sert çıkmaktansa.Belki dünkü önemli bi olay değildi ama açıkçası dünden beri ne zaman karşı tarafa müdahale etmem gerektiğini düşünüyorum.Bu işin doğrusu nedir sizce?

Oğlunuzun bir hatası yok kesinlikle. Daha minicik. Eğer başında siz de dursaydınız oğlunuz kızın eline sarılınca hemen müdahale ederdiniz. Bence doğrusu bu. Çünkü karşı taraf da anne ve ne yapacağını kestiremezsiniz. Kadın panik olabilir, korkar. Belki çocuğunun bir rahatsızlığı vardır nükseder diye korkar yani her şey olabilir. Bence oğlunuz biriyle oynarken artık sizde başında durun. Epey küçük oğlunuz ve ne yapacağını kestiremezsiniz. Başka zaman başka tepkiler de alabilirsiniz

Benim çocuğum yeni yeni yürürken ben de başında durup onu diğer çocuklardan koruyodum zaten.Başkasının yürüyen konuşan çocuğunun zarar verip vermeme konusunda hislerine güvenerek iş yapmıyodum yani.

Haklısın. Ama herkes kendi çocuğu söz konusu olunca biraz telaşlı olabiliyor. Çocuğun için bu olayın travma oluşturacağını sanmıyorum:)

Ne güzel yazmış işte kadın tavsiye vermiş gayette doğru söylemiş niye atarlandiniz ki? Siz de başlarında dursaydiniz çok mantıklı bir cevap yani.

Benimde oglum sarilmak isterken dusuruyor bazen cocuklari boyle bir durumda o daha bebek duser vs tarzinda yumusak tonda birsey dense birsey demem ama siz sesini yukseltti demissiniz ozaman bende tepkisiz kalmam kadina neticede cocuk bunlar ogluma arabasini almasin diye vuran cocukda oluyor ayni yas araligindalar gulup geciyorum veya oglum o bizim degil diyorum asla karsidaki cocuga sesimi yukseltmedim

Bir de uzaktan ilgilenerek kadının yanlarında durmasıyla yetinerek o müdahale hakkını kadına siz vermişsiniz. Bir olay olursa sorumluluk o kadında gibi olmuş. Benim kızım 19 aylık ama 2 yaşında da olsa tanımadığım bir kadının yanında olmasına müsade etmem. O kadınla birlikte ben de yanlarında olurum.
Bir de psikolog vs kim söylemişse söylesin kendi akıl süzgecimden geçirmediğim her doğruyu kabul etmem. Kadın bebeğe öyle yapılmaz demiş. Bunda hiçbirşey yok.

Ne güzel yazmış işte kadın tavsiye vermiş gayette doğru söylemiş niye atarlandiniz ki? Siz de başlarında dursaydiniz çok mantıklı bir cevap yani.

Yoo neden atarlanma olsun ben olanı söylüyorum.Çocuk kendi başının çaresine bakıyosa kimse de diğer çocuklara zarar verir mi acaba çocuğum diye başında beklemez yani beklemiyo da ben de görüyorum işte çocuk büyütüyorum.Büyük çocukların olduğu yerde ben bekliyorum çocuğumun başında büyük çocukların anne babaları değil.

İyi de benim çocuğum kendi kendine oynuyodu kadınla kız gitti oğlumun yanına.

Kızmanıza gerek yok.Oğlunuz sadece büyük çocuklardan mı zarar görüyor? Safece yaşça büyükler mi zarar veriyor? Kendinden küçük olan o çocuk gözüne kum atabilir, elindeki bir şeyle zarar verebilir. Garantisi var mı? Bu başında bekleyin tavsiyesini değiştirmez. Uzaktan izlemeniz de çözüm olmaz -ki olmamış zaten.

Karşı taraftaki kadının sesi refleks ile yükselmiş, sesinin tonunu ayarlayamamış gibi geldi bana. Sonuçta çocuğu düşünce panikleyip bu tepkiyi verdiğini düşünüyorum. Travma olacağını sanmam. Böyle bir durumla karşılaştığınızda karşı taraf laftan anlar mı bilemem ama siz bir şey söyleseniz daha çok sinirleriniz bozulur sanki.

Çocuğuna sahip çıksaydın oynamasaydı o zaman onunla. Kadın güzellikle bir şey demiş herşeyden olay yapmayın anaokul öğretmeniyim bir laf edemiyoruz çocuklarınıza direk kapıda bitiyorsunuz. Gücüne neden gitti anlamadım çocuğuna zarar mı verdiler? Uyarmak hakkı çocuğu düşmüş seninki kıymetliyse onunkide kıymetli ha bu kadar değerliyse eve hapset çocuğu kimseyle yüz göz etme

Amannnn böyle buluttan nem kapan ebeveynler yüzünden olay çıkıyor.Bir de artık aynı travma yaratır ,bu travma yaratır davranışları da baydı.Öğretmenler bile sizin gibi ebeveynler yüzünden sınıfta rahat edemez oldu çünkü herseye müdahil oluyorsunuz .

Cocuk herseyden travma olmaz. Birseyin bir travma olmasi agir bir olay ve derin bir etki yapmasi lazim.
Ha kadinin yaptigi harika degil, daha yumusak bir ton ile çoçugunu uyarabilirdi fakat oda sanirim yeni bir anne ise, kizinin düsmesi ile öyle bir tepki verdi.

Buralarda okuyorum, etraftada görüyorum. Annelerin bilinçlenmesi iyi, kitap okumasi iyi fakat bunu pratikte uygulamasi sikintili. Hersey kitaptaki gibi olmaz. Olamaz. Cocuklar herseyden travma kapmazlar. Ayni zamanda özelikle Türkiyede baze pedagoglar (yada kendine pedagog diyenler) çok yanlis bilgi veriyorlar. Ünvanini kendi çikarilari için kullaniyor yada gerici propaganda yaymak için kullaniyorlar. Birçok annede buna kaniyor.

Bu durumda uyaran da diğer ebeveynler oluyor işte. Kadının yaptığında sıkıntı yok. Yakında olsaydınız siz uyarırdınız kadına kalmadan. Ama değilseniz oradaki ebeveyn uyarır.

Yeni nesil anneleri gordukce bileğimi dikine dikine kesesim geliyor. Bizim evde de annem 1 yaşındaki torununa "kuserim ama" dedigi icin uyarilmisti,travma sebebi. Cocuga istemediği seyi kuserim gibi tehditlerle yaptirilmamali diye
Ben herkesin anneligine saygi duyarim,asla emri dışına cikmam. Ama gercek firkimi sorarsan boyle camdan fanuslarda cicek bile yetistirilmez.
Vucudun bile asi gibi kotu viruslere ihtiyaci vardir ki onunla savasabilsin.
Hem anaokulunda hem ilkokulda gönüllü olarak egitimler verdim,hem de 3 sene her yastan çocukla calistim.
Sizin o el ustunde tuttugunuz,prenses paşa diye diye hicbir kimseden en ufak olumsuz tepki gormeyen cocuklariniz ilkokula baslayinca 30 kisilik sinifta prenses pasa olmadiklarini anliyorlar. Diger 29 pasayla bas etmeye calisiyorlar. Kotu bir tepkiyle aslaaa ve kata karsilasmamis, dokunmasini istemedigi seye "cis o" bile denmemis bir cocuk olumsuz olaylarla nasil basedecegini bilmez. Nasil basedecegini bilmediği icin bir anda bu duruma maruz kaldiginda yaninda annesi de yoksa neye uğradığını sasirir-asil travmayi da o zamn yasar.
Bu da benim yorumum.
Az salin cocugunuzu. Olumsuz insanlarla kendince basetme yollarını bulsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…