Ah bana da çok yaparlardı

Marketteyken Slingte uyuyan bebeğe “çocuğu iki büklüm etmişsin benim kucağıma ver” diyen mi istersin, bahar günü bebeğimle dışarı çıkarken beni gözleyip balkona fırlayıp “çocuğun ağzını kapa hava kaçar” diyen mi? Hepsine cevabımı veriyordum usülünce

ben karışmamaya gayret ederim ama nadir de olsa iç parçalayıcı bir müdahale olursa güzellikle, arkadaşça konuştuğum olmuştur. Mesela markette çocuğunu azarlayan, seni bırakıp giderim diyen, ürünleri elleme abi sana kızar diyen kadına çok yumuşak bir yaklaşımla çocuk için bu lafların zararlı olduğunu ama onu anladığımı, kendisinden yaşça büyük olduğum için abla tavsiyesi kabul edebileceğini söyledim güzel bir sohbet oldu teşekkür etti. Amacımız çocuğun iyiliği ise kadın dayanışmasına her zaman varım ama sizin durum başka. Sizin komşu mükemmel annecilik oynayıp haddini aşmış bence. Kendi egosunu bir yana koyuyorum. Kızlarınız masum tertemiz yavrucaklar onlara kızmayın onlar elbette ki komşu teyzeye güvenip onu dinleyecekler ama kadının bu baskısına düzgün bir sınır çizmek gerek. Çocukların kafası karışırsa her türlü yabancının onlara karışma ve yönlendirme hakkı olduğunu düşünecekler. Öyle hassas bir çizgi ki çocuğu çevreden korumakla çevreye yabancılaştırmak arasında bu devirde resmen ip üstünde yürür gibi olduk. Kızlarınızla sakince konuşmanızı, onların tercihinin önemli olacağını birinci dereceden aile üyeleri dışında kimsenin onlara böyle bir müdahale hakkı olmadığını söyleyin derim. Ben olsam çenemi tutamaz yanlış olduğunu bile bile komşu hakkında olumsuz yorum yapardım ama siz eminim benden daha sakin ve aklı başında bir kadın olarak bunu yapmayın çocukların aklı karışmasın

komşunuzla da konuşmayı düşündünüz mü? Ben sizin yerinizde olsam çocukların yakın- yabancı ayırt etmeden başkası ne isterse onu yapmalarına yol açacağı için kadının davranışının çocuklar üzerindeki olumsuz etkisinden girerdim. Hem artık çevre çok kötü hem de kaç yaşında olursa olsun bir çocuğun haklarına ve tercihlerine saygı duymak zorundayız. Bizler anne olarak kendi çocuğumuza saygı göstererek özgüven geliştirmeye çalışırken herhangi bir insanın başkasının çocuğuna dan dun davranmaya hakkı yok. Saç modeli değiştirmek bir istismar davranışı değil elbet ama çocukla ilgili bir dayatma sonuçta ve bir yabancı bunun önünü açarsa yarın öbür gün çocuklarımız sırf büyük diye sırf amca teyze diye her önüne gelenin isteğine boyun eğer. İstekler de her zaman bu kadar masum olmayablir.