Bayramlar erkeklere bayram

Benim eşimin tarafı, bayramlarda köyde toplanırlar. Kvler bayram sonrası gider genelde.2 odaya, bir sürü aile toplanırlar.Ben bayramda hiç oraya gitmedim.Ancak gitsem, herşeyi bana kilitlerlerdi🤣Çünkü benim canım yok🤣🤣🤣

O kadar çok canımı sıkıyor ki bu konu. Bayram vakti gelir aileler/akrabalar belki farklı şehirlerden gelir aynı eve toplaşır erkekler sohbet muhabbet keyif, kadınlar çamaşır bulaşık temizlik. Benim ailemde erkekler de ev işi,temizlik, mutfak işi yapar ama yine de bayramlarda kalkıp başka yerlere gidince bir şekilde kadınlara kalıyor o işler her ne hikmetse. Dünyadaki en ünlü aşçılar bile çoğunluk erkek iken erkeklerin beceriksiz olmadığını dünya alem biliyor zaten. Keyifcilikten yapmıyorlar, kendilerine yakıştırmıyorlar ve kadın işi olarak görüyorlar. En güzel oturma yeri erkeklerin geri kalan yerler kadınların, önce erkeklere yemek servisi sonra kadınlara. E tabi ordan çıkan bulaşıklar da yine kadında. Yani eli ayağı tutan, sakatlığı olmayan herkesim yapabilecegi işler. Ayrıca hem kadının hem erkeğin çalıştığı evde de yine bir şekilde yemek temizlik kadında ne alakaysa. O da ayrı bir konu
Bizde ozellikle bayram.gibi.gunlerde erkekler cok yardimcilar. Kurbanda et yemeklerini toplasir onlar yaparlar biz yayilir dedikodu yapariz😁 et isine eger minik minik dograyip koymak istemiyosak hic girmeyiz zaten. ustelik bi de ovune ovune yaparlar baban da mi asciydi bee diye. Sizin anlattiginiz sistemde bi sorun var bence

Yani böyle cinsiyetçi yaklaşımlar bana çok saçma geliyor. E o zaman bayram geldi. Çocuklara harçlık verme, bayramlık alma, kurban kesme parası hepsi erkeklerde.. 20-25 kg ete babam güncel asgari ücret kadar para verdi. Bu kolay bir şey mi mesela mevcut şartlarda ?
Hayat herkes için zor maalesef . Herkesin yükü başka. Sizin ailenizde yokmuş madem neden başka birinin yükünü yükleniyorsunuz ki ?
Yooo bizim evde kurban parasını babamla annem ortak ödedi. Ödemese bile böyle düşünemem ben.
Sizin kıyasınızda bir sorun var. Kurban kesiyor, para veriyor, o zaman tüm hizmeti kadın yapmalı gibi bir bakış açısı olmamalı.
Geniş bir aileden geliyorum. Ramazan'da, bayram sofralarında hep aynı şey olurdu. Erkekler büyük masalara oturur. Kadınlar o masanın minyatürü olan yer sofralarına otururdu, beyefendilerin ihtiyaçları bittikten sonra tabi. Niye? Çocuk aklımla hep masada oturmayı isterdim, izin çıkmazdı tabi. Basbayağı bir ayrım ve değersizleştirme bana göre.
Yıllar sonra nihayet çekirdek aile olduk da kurtulduk. Şimdi asla diyorum. Ne kendi evimde yaptırırım ne de yapılan düzene uyarım.

Yooo bizim evde kurban parasını babamla annem ortak ödedi. Ödemese bile böyle düşünemem ben.
Sizin kıyasınızda bir sorun var. Kurban kesiyor, para veriyor, o zaman tüm hizmeti kadın yapmalı gibi bir bakış açısı olmamalı.
Geniş bir aileden geliyorum. Ramazan'da, bayram sofralarında hep aynı şey olurdu. Erkekler büyük masalara oturur. Kadınlar o masanın minyatürü olan yer sofralarına otururdu, beyefendilerin ihtiyaçları bittikten sonra tabi. Niye? Çocuk aklımla hep masada oturmayı isterdim, izin çıkmazdı tabi. Basbayağı bir ayrım ve değersizleştirme bana göre.
Yıllar sonra nihayet çekirdek aile olduk da kurtulduk. Şimdi asla diyorum. Ne kendi evimde yaptırırım ne de yapılan düzene uyarım.
Demek ki sizin kültürünüzde bir problem var. Ama bunu bütün bir cinse mal etmek çok saçma ve abes olur değil mi?
Benim annem çalışmıyor o nedenle paraya yardımcı değil. Bayramda bütün ağır işleri erkekler kovalıyor bizde. Bu bayram babam annemden çok daha fazla yoruldu mesela.
Çevrenize bakarsanız aman önce erkekler yesin diyen onlarca kadın bulabilirsiniz. Burda asıl problem nedir sizce ?
Ben kendimi ezdirmeyen, güçlü bir kadınım. Bana bu muamelenin yapılmasına müsade etmiyorum. Hayatımdaki insan ve ailesinin yapmasına da müsade etmiyorum. Zaten yakın çevremde de bu tarz olaylar yok.

Demek ki sizin kültürünüzde bir problem var. Ama bunu bütün bir cinse mal etmek çok saçma ve abes olur değil mi?
Benim annem çalışmıyor o nedenle paraya yardımcı değil. Bayramda bütün ağır işleri erkekler kovalıyor bizde. Bu bayram babam annemden çok daha fazla yoruldu mesela.
Çevrenize bakarsanız aman önce erkekler yesin diyen onlarca kadın bulabilirsiniz. Burda asıl problem nedir sizce ?
Ben kendimi ezdirmeyen, güçlü bir kadınım. Bana bu muamelenin yapılmasına müsade etmiyorum. Hayatımdaki insan ve ailesinin yapmasına da müsade etmiyorum. Zaten yakın çevremde de bu tarz olaylar yok.
Zaten sizin çevreniz için açılmış bir konu değil bu konu o zaman.
Bir de bir kere öncelik verilirse, o görev haline gelir çoğu zaman. Kimse açlıktan ölmez yarım saatte, beklesinler. Hep beraber oturulur, "aile" gibi yenir ne yenecekse. Bir de savaştan gelmiyor bu adamlar, kızgın bir boğayı tek başına yıkmış gibi davranmak saçma. Zaten usta kasaplar oluyor kesim yerlerinde, diğer sehim sahipleri de oluyor bir de.
Avcı toplayıcı devrine dönüşe çevirmemek lazım olayı.

Çocuk yaptıktan sonra ilk defa gerçekten hissederek "keşke erkek olsaymışım" dedim 😂
Yoksa iş-güç diğer şeyler faso fiso. Kadına yüklenen en büyük sorumluluk annelikmiş

Dun aksam amcalara bayram yemeğine gittik , amcam yemekleri yaptı ( 70 yaşında bu arada onu da belirtiyim) , ben sofrayı kurdum , yedik içtik, eşim sofrayı topladı, halam bulaşıkları makineye dizdi
Yorumlarda okuduğum çay koyamayan adamlar , önce erkekler yesin diyen kadınlar bana dizi film hikayesi gibi geliyor
Kadınlar ne yaparsa kendine yapiyor gerçekten, bu adamları yetiştiren de kadınlar değil mi?

Siz sizi hizmetçi gibi gören zihniyetlerle neden birliktesiniz ? Ben gayet kendimdeyim. Güçlü ,ayakları yere sağlam basan biriyim. Tercihimi de beni hizmetçi gibi görüp yükü bölüşmeyen biriyle olmamaktan yana kullanıyorum.
Bütün kahrı kadınlar çekiyor tüh tüh demekle olmuyor maalesef. Cinsiyetçi yorumlardan nefret ediyorum. Eğer kadın manevi olarak bayramda yükü çekiyorsa bunun maddi yükü de çok ağır bundan bahsediyorum.
Ha bu arada ben hem maddi hem manevi yükü paylaşan biriyim ki hayatımdaki insanı da buna göre tercih ettim.
Konu sahibi kendisi böyle bir durumda değilken niye bunu buraya konu açacak kadar dertlendi onu da anlamadım :)
Duyarlidir mesela

Bu saçma düzenin birçok ailede değişmiş olmasına çok sevindim. Bu düzene küçücük bir çocukkenden beri, kendimi bildim bileli karşıyım ama kendi ailemde de, eşimin ailesinde de aşağı yukarı durum bu. Eşim tepkili olduğumu bilir ama pekde alıştığı düzenden vazgeçmez. Yaptıkları da ucundan göstermelik. Ben kendi adıma birçok şeyi düzeltemedim. İki oğlum var. Onlara doğruyu göstermeye çalışsamda babalarını örnek alıyorlar.
Ama en azından bu düzenden rahatsız olanlar olduğunu ve bu düzeni çoktan bırakan aileler olduğunu bilmek iyi geldi.

Konuda hepsine olmasada katıldığım yerler var
Bayram gelmeden kadını telaş sarar
Bugüne kadar bir erkeğin camlar temizmi bayram yaklaşıyor dediğini hiç duymadım, görmedim.
Bayram temizliğini birlikte yapan eşler tabiki var o ayrı konu ama kadın demezse erkeğin çokda umrunda olmaz
Benim annem bayramdan önce cam silerken babam her seferinde amann ne siliyon ya millet senin camına bakıyor sanki, zaten yağmur yağacak bilmem ne bilmem ne söylenir.
Aynı şekilde bayram ikramlıkları
Kaç erkek oturup bayramdan önce koca tencere sarma sarıp baklava börek açıyor?
Hazır baklavayı sarmayı mutfaktan getirip herkes servis eder. Önemli olan yapmak. Eşiyle birlikte hazırlayanlar var ama kendi başına akıl edip yarın bayram sarma sarayım diyenine denk gelmedim.
Önce erkekler yesin biz sonra yeriz hiç görmedim ne kendi ailemde ne eşimin ailesinde ne çevremde
Birkikte yenmeyecek kadar kalabalık olunursa 2 masa açılır.
Veya önce çocukları doyurularım sonra büyükler yesin denir.
Masa kaldır topla yine hep beraber yapılır, erkekler yer kenara geçmez. Masadan kalkan bişeyler alır mufağa bırakır. Biri çayları koyarken diğerleri bulaşıkları halleder. Bu kısım genelde kadınlarda olur ama, çünkü hem ayak üstü mutfak sohbeti hem ortalık toplama olur.
Evde normalde her işi yapan eşiminde evimizde misafir varken ben biriyle sohbet ederken gelipde bulaşıkları makinaya dizmesinide ben istemem.
Kp demimde evde her iş yapar, mutfağı kv demden daha güzel temizler. Kendi çayını demler. Ama bize gelince yapmaz, bi çay koyda içelim der mesela, yadırgamam kal kendin yap demem.
Aynı şekilde babam yeri gelir makinayı doldurur, boşaltır ama evin içinde biz varken yapmaz, yapmasını istemem.
Ama kendi çayını kendi doldurur, bizimkini bitmiş görür demliği alır gelir çaylarımızı doldurur. Kaç kadınsınız çayımı doldurun demez.

Benim esimin ailesi de oyle. Kendi ailemden de hic boyle bi erkek despotlugu görmediğim için cok şaşırmıştım. Ben misafir agirlarkwn misafirin cayi bitmis vs gorup gozetip hemen ikrama kosabilen bir ev sahibi degilim mesela, biraz dikkatsizim. Nisanliyken annem uyarmisti, esimin ailesinin evine ziyarete gidiyorduk ailemle, annem de beni uyarma ihtiyaci hissetti giderken, o evin de kizi sayilirsin artik, bir is oldugunda gör oyle dikkatsiz olma dedi. Kayinpederin kendi sehpasinda caydanlik duruyordu. Bakin Kendi sehpasinda 10 cm ötesinde!! Çayı bitmis kral hazretlerinin, bana da diyemiyor, kayinvalide de mutfakta. Kayinvalidme seslenip mutfaktan cagirdi kendine cay koydurdu. Hobaaa dedim, kizim senin bu dag ayilariyla isin var, sakın boyun egme en bastan dedim kendime o gun. Esimin de destegiyle, kayinvalidenin evinde bir çöp bile kaldirmayan gıcık gelin modunda takiliyorum. Iyi de yapıyorum bence , canima değsin

Benim esim ailesinjn tam aksine tum yükümü paylasan biri. Cunku vicdanı olan bir insan paeasinverip kenara cekilmez esi zahmet cekiyorken
Siz yurtdışında mısınız?

Dasmeer Dasmeer gülmüşsünüz 😂😂 şimdi burada şöyle bir durum var. Bazı üyeler bayram kültürüne, bazıları aile akraba ortamına sahip değil… yurtdışında büyüyüp sende iki kere gelenler de kimseyi takmayabilir doğal olarak. bu tür grupların yaşantısı kendine göre olduğundan yurdum insanı için kriter oluşturmaz. Kendileri için normal olduğundan biz böyleyiz yeaa derler 😂

Dasmeer Dasmeer gülmüşsünüz 😂😂 şimdi burada şöyle bir durum var. Bazı üyeler bayram kültürüne, bazıları aile akraba ortamına sahip değil… yurtdışında büyüyüp sende iki kere gelenler de kimseyi takmayabilir doğal olarak. bu tür grupların yaşantısı kendine göre olduğundan yurdum insanı için kriter oluşturmaz. Kendileri için normal olduğundan biz böyleyiz yeaa derler 😂
Bir üye sürekli yapmıyorum etmiyorum diyor da herkese bunu öneriyor ama o öneri heryerde işlemez 😇

Neden işlemesin ki. Dövüyorlar mi yapmayinca? 😬 En fazla surat asan olur, konuşan olur. 🤷
İşlemez işte.
Senin eşin ve senin durumun çok farkli.
Burada eşler de o aile kültüründen farklı değil çünkü.
Çoğununki evde de böyle.
Yani buradaki toplamla reeldeki toplam aynı değil.
Benim eltimin biri surkeli itiraz halde ama sonuçta değişmiyor yine yapıyor yine yapıyor.
Mecbur kalıyor evet.

Back
X