Bayramlar erkeklere bayram

Bende aynı siz gibi davrandım.
Ama görgüsüz aile laftan anlamaz.
O yüzden az gidiyorum.
Bu da bir tepki koymadır. Zaten değişmelerini beklemeyin. O yaşta ve o kültürle büyümüş insanlar değişmez. Biz ancak sınır çizebiliriz.

Bu sizin ailenizle alakali ve sizinle alakali. Bu duzeni sevmiyorsaniz devam ettirmeyebilirsiniz.
Once erkeklere yemek sonra kadinlara diye bir ortam hiç yaşanmadi bizde mesela herkes masaya toplanir birlikte yemek yenilir herkes bir şey yapar.

Ama eşimin ailesi sizin anlattiginiz tarzda mesela, onlarda kadinlar yapar her şeyi erkekler oturur asla bir tabak kaldirmazlar. Ben bu duzeni sevmedigim için yerimden kalkmiyorum kendi tabagimi çanagimi toparlayip gecip oturuyorum tutup eniştelerin kirlileriyle ilgilenip, millete hizmet etmiyorum. Buna da kimse karişamiyor.
Bunu nasıl başarıyorsunuz ?Bu seviyeye nasıl geldiniz merak ettim.Ben böyle bir şey yapsam kayınvalide,kayınpeder,gorumceler beni gözleri ile yer bitirir.Gerci artık gözlerle anlaşmayı da geçtik .Direkt laf sokarlar ya da direktif verirler .Çok mu anlayislilar ?

Bizim ailede bu yok pek ya
Hep bir arada idik
Kalabalıktık dün mesela
Eti ortak kestiler
Salatayı biz yaptık
Sofrayı 3–4 kişi birlikte topladık
Gençler
Öyle yani erkekler otursun kadınlar hizmet etsin olayı olmadı.

Eşimin ailesinde erkekler bir de afedersiniz öküz gibi yiyip gerinip,şişinip,geğirip sofradan kalktıktan sonra daha kadınlar masayı toplarken hadi çayı koyun ,daha çayı koymadiniz mi derler .Benim boğasim geliyor öyle olunca .

Bunu nasıl başarıyorsunuz ?Bu seviyeye nasıl geldiniz merak ettim.Ben böyle bir şey yapsam kayınvalide,kayınpeder,gorumceler beni gözleri ile yer bitirir.Gerci artık gözlerle anlaşmayı da geçtik .Direkt laf sokarlar ya da direktif verirler .Çok mu anlayislilar ?
Aslında cevabı kendiniz vermişsiniz. Fazla önemsiyorsunuz erkek ailelerini. Laf soktular diyelim. En kötü ne olabilir? Verirsin cevabını. Devam ederlerse yine cevap verirsin. Eşinle kavga edersen, ona da cevap verirsin.

Çok şükür ne ailemin ne el ailesinin yanında böyle bir ortam yaşamadım. Valla bu biraz da kişiye bağlı. Şimdi beni taşlayacaklar çıkabilir ama hiç yapmayın. Mesela kayınvalide kayınpeder ben ve eşim kahvaltı sofrasındayız, kayınpeder veya eşimin çayı biterse koşa koşa çaylarını doldurmaya gitmem. (Babam ve erkek kardeşime de aynı şekilde) onların kahvaltısını sıcak çayla yapmaya hakkı olduğu kadar benim de var. Annem tersini yaparsa ona kızarım. Sofrada herkesin çayı bitsin gider çaydanlık getirilir. Sofrada herkesin çorbası bitince diğer yemek servis edilir. Birisi erken bitirdiyse 5 dakika bekleyecektir. Kimse paşa torunu değil. Benim çayım hemen bardak boşalır boşalmaz gelecek diyen varsa kayınpederim de olsa babam da olsa kalksın bi zahmet kendi bardağını doldursun.

Aslında cevabı kendiniz vermişsiniz. Fazla önemsiyorsunuz erkek ailelerini. Laf soktular diyelim. En kötü ne olabilir? Verirsin cevabını. Devam ederlerse yine cevap verirsin. Eşinle kavga edersen, ona da cevap verirsin.
Ama benim eşimin ailesi gibi ailelerde gelin laf dinlemez,uyum sağlamaz ise erkeğe şikayet edilir .O kadın dizginlenir ,dizginlenmezse bosatilir .Gerçi artık umrumda mı?Hiç değil.

Ben ailemin evinde herkese hizmet ettirilmeye alişmadim zaten. Ben her zaman boyleydim, evlenince de hep boyle oldum baştan beri.
Tabi ki eltim ve gorumcelerimden yadirgayanlar, surat asanlar, ufak tefek söylenenler oldu ama takmadim. Direkt sert şekilde üstüme gelemiyorlar eşimden çekinirler.

Ben ailemin evinde herkese hizmet ettirilmeye alişmadim zaten. Ben her zaman boyleydim, evlenince de hep boyle oldum baştan beri.
Tabi ki eltim ve gorumcelerimden yadirgayanlar, surat asanlar, ufak tefek söylenenler oldu ama takmadim. Direkt üstüme gelemiyorlar eşimden çekinirler.
Cevap en sonda ."Eşimden cekinirler " .Teşekkürler 🙂

Ama benim eşimin ailesi gibi ailelerde gelin laf dinlemez,uyum sağlamaz ise erkeğe şikayet edilir .O kadın dizginlenir ,dizginlenmezse bosatilir .Gerçi artık umrumda mı?Hiç değil.
Eğer eşiniz ailesinin lafı ile hareket ediyorsa o zaman sorun eşinizde. Eğer umrumda değil diyorsanız, o zaman taviz vermeyin bence.

Tabi ki eltim ve gorumcelerimden yadirgayanlar, surat asanlar, ufak tefek söylenenler oldu ama takmadim. Direkt sert şekilde üstüme gelemiyorlar eşimden çekinirler.
Peki eşin yanında olmasa nasıl bir yol izlerdin? O da önemli bence.

Peki eşin yanında olmasa nasıl bir yol izlerdin? O da önemli bence.

Problem çikardi devamli yani bile bile huzursuz evlilik yapmanin anlami yok. 🙄 Bir de eşime ben acik acik her şeyi anlattim evlenmeden önce konuşuldu bunlar. Tamamen yabanci değiliz ama tamamen Turk kulturuyle yetişmiş bir aile de değiliz.

Problem çikardi devamli yani bile bile huzursuz evlilik yapmanin anlami yok. 🙄 Bir de eşime ben acik acik her şeyi anlattim evlenmeden önce konuşuldu bunlar. Tamamen yabanci değiliz ama tamamen Turk kulturuyle yetişmiş bir aile de değiliz.
Biz de öyleyiz. Sanırım bu da etkili

Bence burda önemli olan kişinin nasıl bir aileden çıktığı. Cümbür cemaat gezip tozup yiyip içilen bir aileden aynı tarzda bir aileye gelin gidip bunu garipseyen geline kocası da laf söyler pekala.. ama mesela ben kendi annemin evinde ne yapıyorsam kayınvalidemlerde de öyleyimdir (bir kaç tık daha azını yaparım) zaten kişi olarak az oluruz oraya gittiğimizde vs yemek mi hazırlanacak sadece masaya yardım ederim. Sonrasında tabağımı kaldırırım esim de kendikini kaldırır, toplamda 4 kisi yeriz yemegi zaten köseme cekilmem yardım ederim makineye koyarken eline veririm o esnada da esim cay demler, kayınpederim doldurur bizlere ikram eder. E benim kendi ailemde de böyledir zaten asagı yukarı aynı tarzda biriyle evlendim.

Yani böyle cinsiyetçi yaklaşımlar bana çok saçma geliyor. E o zaman bayram geldi. Çocuklara harçlık verme, bayramlık alma, kurban kesme parası hepsi erkeklerde.. 20-25 kg ete babam güncel asgari ücret kadar para verdi. Bu kolay bir şey mi mesela mevcut şartlarda ?
Hayat herkes için zor maalesef . Herkesin yükü başka. Sizin ailenizde yokmuş madem neden başka birinin yükünü yükleniyorsunuz ki ?
Peki cinsiyetçi yorumu sizin yapmanız 😅

arkadaşlar bazı aileler çok modern olabilir buradan yazılanlara göre ama türk toplumunun her ailesi öyle değil benim de ailem öyle kadın sonra yer hizmet eder şimdi bu aileye gelin gelmiş annemin doğan benim ne suçum var değiştirmeye çalışsak ta değişmiyorlar çünkü eskiden beri buna alışmışlar annemde çok söyler bende söylerim pek değişen bir şey olmuyor genelde tüm kadınlar erkekler bu şekilde bayramlarda misal kuzenim yeni evlendi kayınbabası çayı boşaldı sehpada gelinimiz sen bize hiç bakmıyorsun ya dedi düşünün boşaldığı an takip edip doldurmasını bekliyorlar evde bile babam kahvaltıdayken kalk çayımı doldur der annem kızar ama değişmez bende kızarım bende burda yemek yiyorum derim annemde kalk sen doldur çayını çok uzak değil çaydanlık der ama dediğim gibi öyle alışan insan zor değişir

Büyük aile yemeğinde de ana yemekleri eşim yapar , anlatmaya çalıştığım şey herkes bu konuda bahsedilen gibi yaşamıyor, oturup burada saatlerce benim eşim ne yapıyor, ailenin erkekleri ne yapıyor anlatacak değilim, ilk yorumumda da söylediğim şey kadınlar erkekleri kendinden üstün görüp hizmet ettiği sürece bu durumları devam eder , kadınların elinde bunu değiştirmek
Bizim ailede nesillerdir kadınlar hep el üstünde tutulmuş, kız çocukları okutulmus , değer verilmiş ve ailede hiçbir kadın da çıkıp aman ben erkeğime hizmet edeyim mantığında değil ya da kendimize gidip erkek üstündür mantığında kocalar bulmuyoruz , büyük aile yemekleri genelde benim evimde olur , eşim ana yemeklerden sorumludur ve yemek sonrası bulaşıklardan , herkes elini atar bir işe, yaş ya da cinsiyet yapılan işi etkilemez , biz 70 yaşındaki amcama ya da 65 yaşındaki halama da iş yaptırırız daha doğrusu onlar yapar çünkü kimse kendini yaşlı ve bakıma muhtaç olarak görmez ailede , her birimiz eşitiz cinsiyet olarak da yaş olarak da , eğer tüm kadınlar kendi çekirdek ailelerini bu şekilde olustursa zaten toplum duzelir
Verdiğiniz örnekten dolayi böyle bir yanıt verdim. Sonuçta ailenizin yapısını ve diğer zamanlardaki davranışlarını bilemem. Bu mesajınızla açıklamış oldunuz. Genel davranıştan bahsediyorlar burada. Bu arada ben kendi adıma söyleyeyim. Yaşlı ve bakıma muhtaç olmasına gerek yok. Yaşı büyük aile büyüklerime hizmet etmekten rahatsızlık duymam ve bunu da kadınların ezilmesi olarak görmem. Yaşı epey büyük dayım, halam veya eşimin babasını mutfağa sokmam, sofra kaldırmalarıni beklemem. Bu benim düşüncem...

Back
X