Bazı öğretmenlerin düşüncesizliği

Ben ögretmen ögrencileri ile özel iletisim kurmasin demiyorum. Ögrencilerin durumuna dikkat etmesin demiyorum, fakat bunu illahi okulun açilisi ile binbir soru ile dolu olan form ile olmaz diyorum. Ben tüm özel hayatimi açiklamak zorunda degilim bir ögretmene.

Ancak ögretmen bir sikinti seziyorsa, ögrencisinde tuhaf bir davranis felan seziyorsa, o ögrenci yi ayri alip onun ile konusabilir. Sikinti neymis diye sorabilir. O zaman gerekirse dosya açabilir, sonrada veliler ile konusabilir,...

Benim anlatmak istedigim, o formlarda anne, babanin isi bir nevi sorulabilir ama "ev kiralik mi degilmi" "ev sobali degilmi" yada baska bir üyenin dedigi gibi "ailede psikolojik hastaliklar var mi?" "ailede hapise girmis olan insanlar varmi?" gibi bilgiler gerçekten gereksiz. Zaten iyi bir ögretmenin iyi bir insan bilgisi olur. Yani terslikleri, aile baglantilarini çabuk sezmis olmasi lazim.

Bildiğim kadarı ile bunlar öğretmenlerin toplaması zorunlu bilgiler. Burda devlet neden bu bilgilere ihtiyaç duyuyor diyebiliriz ama öğretmenleri suçlamak çok mantıklı değil. Onları sadece bu bilgileri sınıfın ortasında topladıkları için suçlayabiliriz diye düşünüyorum.
Gene de ben tüm hayatımı açıklamak zorunda değilim derken yetişkin bir birey gibi düşünüyorsun. Ama burda bir çocuktan bahsediyoruz. Bir çocuğun gelişimini ve ruh sağlığını bulunduğu ortamdan bağımsız düşünmek bence mantıksız. Bir de spesifik bir kişi olarak öğretmen beni çağırsa ve bir takım sorular sorsa ben rahatsız olurum. Ama bu soruların herkese sorulduğunu bilmek beni rahatlatırdı. Bu anlamda özel muamele beni incitebilirdi.
Ha soruların içeriğini tartışabiliriz. Bir çocuğa ailede hapishaneye girmiş biri var mı diye sormak ne kadar mantıklı bu bilgi başka şekillerde elde edilemez mi bunu tartışabiliriz. Ama bütün konsepte karşı çıkmak bence yersiz.

ben lisede çalışıorum ve okulumz 850 kişi... daha kalabalık okullar da var malumunuz...bize bazen arkadaşlardan,çevreden para geliyor...insanlar hayır yapmak istiyor,siz ihtiyacı olan bi öğrenciye verin diolar.... öğrencinin evi kiralık mı? hatta kendine ait odası var mı? kaç kardeşler? bilmezsen kime yapacaksın yardımı???
bize birgün bi veli geldi... kadının kılığı permeperişan... ağlaya ağlaya anlattı..eşi ölmüş..4 çocuk var bakması gereken.. kadın çalışamıyor kanser hastası...doktorlar tedavi etmeyelim demiş siz düşünün durumunu....konu komşunun yardımıyla geçiniyor... terkedilmiş bir okul lojmanında kalıyorlar..dinlerken sarılıp ağlamak istedim... olay ise şu: kadın okula sadece oğlunun durumunu sormaya gelmişti... ben baktım çocuğun kılık kıyafet düzgün..ama dersleri iyi değil.... "hanımefendi,oğlunuzun evde rahat çalışabileceği ayrı bir odası var mı" dedim... tüm hikaye burdan döküldü.... yani size saçma gelen o sorular cidden işe yarayabiliyor

umarim ogretmen degilsinizdir de baska ogrenciler mahcup dusmez sinif ortasinda !

umarim ogretmen degilsinizdir de baska ogrenciler mahcup dusmez sinif ortasinda !

keşke siz olsaymışsınız da nasıl gerçek öğretmen olunur görseymişiz....

o çocuk asıl ,sizin gibilerin zihniyetiyle etliye sütlüye karışmayan hocalar,ayın 15,nde tıkır tıkır maaşını alıp okula öğle arasında pizza sipariş ederken ,kendisi kantinden 1 simit alamadığında mahçup olur arkadaşlarına... tek tek çağırıp sorun demiş biri de... ne işle meşgul insanlarsınız ve nasıl bir hayal dünyasında yaşıyorsunuz merak ediyorum?

Madem Cok merak ediyorsunuz ne isle mesgulum hemen bildireyim.Ben bir Okulda psikolojik danisman ( rehber ogretmen) im.. ayrica ogrencilerin yim sorunlari ile birebir alakadarim. Bir ogretmen ogrencilerine yardimci olmak amacli onun ailesel, kisisel, maddi bilgilerini merak ediyorsa Eger, bunu asla digest arkadaslarinin icinde baban ne is yapar, annnenle baban ayri mi vs. Gibi sirular soruyor ise bu ogretmene sasarim.. cunku bunu ogrenmek icin ogrenci tanima formu gibi bir formun sene basinda sinif rehber ogretmenleri tarafindan tum sinifa uygulandigini, bu formda ogrenciye ait gerekli tum bilgilerin bulundugunu, ve bu formun bir kopyasinin da Okul rehberlik servisinde mevcut oldugunu, ve her ogretmenin, Okul rehberlik servisine giderek ogrenciye ait bilgilerin bulundugu bu forma ulasabilecegini bilmiyor ise bu ogretmen, asil odurigrencisine ilgisiz pizza bilmem ne yemekle sucladiginiz ogretmen.. umarim aciklayici olmustur Cevap..

İlkokulda öğretmenim sorunca "Babam diş doktoru" demiştim, sonra ben mezun olana kadar kadın tüm dişlerini tek tek babama yaptırmış, beş kuruş para da ödememişti. Ben ortaokula başladığımda babam beni kenara çekip "Soran öğretmenlerine babamın mesleği serbest de" demişti. Adam 5 yıl nasıl yaka silktiyse ! Maalesef böyle durumlarda yaşanırdı.

Allah razi olsun guldum su saatte sayenizde :)

sizin tüm mesainiz zaten "öğrenciyi tanımak" üzerine dayalı değil mi? sizin işiniz bu... peki 40 dakika ders anlatması gereken bir öğretmen bir öğrencisini tanımak için ille de tenefüste size mi koşmalı?ağzını mı mühürlemeli? aman ne desem alınır acaba? iyisi mi ben gidip rehber öğretmenine sormalıyım mı demeli?bir robot gibi dersini anlatıp hiç pedagojik eğitim almamış,hiç insana muameleden haberi yokmuş gibi, bu işi bilen sadece sizin gibilermiş gibi sınıftan çıkıp gitmeli mi? öğrenciye sorular sormak sadece sizin tekelinizde mi? ayrıca saptırmayalım lütfen konuyu... biz de tek tek herkese sınıf içinde özel sorular sorulsun demiyoruz... ama öğretmen uygun gördüğü bir an bunda sakınca görmüyorsa,sakınca yok demektir...

laf cımbızlama falan yok. benim yaptığım yorumlarda acımasızlık yok. bu davranışlarda bulunmayan öğretmen üstüne alınıp yorum yapmasın zaten böyle davranan öğretmen de çocuk psikolojisinden anlamıyordur net. hepimiz geçmişin çocuklarıyız sonuçta. çocukken ne düşündüğümüzü hatırlıyoruz. illa öğretmen olmak gerekmiyor çocuk psikolojisini bilmek için. ben mesela ortaokuldaki öğretmenlerimden nefret ediyordum. onlar çocuk psikolojisinden anlıyorlarsa ben de bir şey bilmiyorum. nasıl ayrım yapıyorlardı öğrenciler arasında.

yani siz öyle değilseniz burada gelip öğretmenleri savunmayın. öyle davranan meslektaşlarım varsa onların hatası diyin mesela savunmak yerine. bunun doğru bir şey olduğunu iddia etmeyin. bu arada fuzulinin lafını bana ithafen yazdıysanız ben her şeyi gayet iyi anlıyorum merak etmeyin siz. ama hepimiz öğretmen gördük hem de sayısız ilköğretimde lisede dershanelerde. çoğunu da sevmezdim. çok başarılı bir eğitim hayatım var. ama bir gün bile şu öğretmenin sayesinde bir şeyler başardım diyeceğim bir öğretmenim olmadı mesela.

Hanfendi madem oglen arasini bir ogrenci icin kostur kostur rehberlik servisine giderek heba edemem dusuncesinde iseniz, o zaman prays yazmayacaksiniz ayin 15 inde tikir tikir mass alip oglen arasinda pizza yiyen ogretmen falan filan.. madem ogrencinizin kisisel bilgileri bu kadar lazim, pat küt sinif icinde ailesini , ozgecmisini bilmem nesini sormak yerine sizin tabirinizle maasinizin hakkini vermek icin bi zahmet rehberlik servisine ugramaya üşenmeyeceksiniz.

Ha bir de ogretmen sormakta sakinca gormuyorsa sakinca Yok demektir demissiniz.. sakinca gormeyip sorduklari icin zaten onlarca kisi buraya yazmis ogretmenim bana sinif icinde sormustu mahcup olmustum diye.. hatta biri taaa 25 sene once ilkokuldaydim ogretmenim sormustu ve mahcup olmustum yazmis.. bakiniz lutfen insanlarin kalbinde Nasil unutulmaz hatiralar birakiyor bu uygun buldugum an sorarim sakinca Yok demektir dediginiz sey..

benim için BÜYÜK DERT olan,okuldan soğuma sebep olan konuydu bu canım.ilk okul beşinci sınıftaydım babam vefat ettiğimde ve liseyi bitirinceye kadar bu sorunu yaşadım.ilkokulda öğretmen kurban bayramında ne kestiniz diye soruyordu öğrencilere (ona neyse) sıra bana geldi,seni geçiyorum dedi!o an yerin dibine girdim.geçti beni babam yok ya kesemedik diye.ilkokul bitti orta okulda herkesden gizledim babamın olmadığını.sırf bu tür şeyler duymamak için.3 yıl boyunca kimse bilmedi.en yakın arkadaşlarım bile.öğretmenler ayağa kaldırıp baban ne iş yapıyor diye sorduğunda babamın ölmeden önce yaptığı işi söyledim.lisedede gizledim ama ortaya çıktı.cünkü ablamın gittiği okula gittim ablamı tanıyan öğretmenler vardı.bi gün beden eğitimi öğretmeni sınıfta beni rezil etti.hava sıcaktı ceketimi giymemiştim."kızım ceketin yoksa okul aile birliğine başvur annesi babası olmayanlara yardım ediyoruz" dedi.yer yarılsa ölsem dedim ya o kadar kötüydüki o an.sınıfın içinde herkesin ortasında.ağladım..şuanda ağlıyorum aklıma geldi..canım babam benim eminim oda üzülmüştür halime

Ne kadar üzüldüm bu anlattıklarınıza, toplumsal bir yara bu içimizde kanamış bu konu çok güzel bir konu oldu aslında. Bu kadar kişi hemfikir ama biri çıkıp sınıfın ortasında sormanın bir sakıncası yok diyor ve bu bir eğitimci. Bizde mi sorun var acaba?

babası annesi olmayan o anın zorluğunu anlamaz canım.anlayanda duyarlı insan olduğu için anlar.benim ciddi ciddi psikolojimi bozdu bazı öğretmenler..bana küçük yaşta yalan söylemeyi,rezil olmayı öğrettiler.hakkım helal değil bu yüzden

Bana da yalan söylettiler, her halimden belliydi yalan söylediğim, kadın (öğretmen) gözümün içine içine bakarak eviniz kaloriferli mi diye kaç kere sordu, en sonunda kaloriferli dedim. Salaklık bendeymiş, size ne diyemedim, bana takmasın diye.

Ya babasının işini sorunca nasıl bir tanıma gerçekleşiyor anlamıyorum.Zor durumu olan öğrenciler okul yönetimiyle ya da rehberliğin yaptığı anketlerle belirlenebilir.Bunun dışında öğrencinin babasının mesleği öğretmeni ilgilendirmez.Siz yapmasanız bile bazı öğretmenler işe göre statü ayrımı yapıyorlar.Ayrıca öğretmen sınıfta yetkili kişi diye her uygun gördüğünü soramaz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…