Bazı öğretmenlerin düşüncesizliği

sınıf içerisinde böyle birşey sormak meslek etiğine aykırı... benim çocukluğumda da öğretmenler sırayla derste sorardı, çok rahatsız olurdum...

O soruların incittiği çocukardan biriyim ben ;
Ortaokula başlarken yaşadım o iğrenç günü, ilkokul öğretmenim annemle görüştüğü için tembihliydi hiç sormadı. Ama ortaokula geçerken kabus gibiydi, Türkçe dersi okulun ilk günü ;

Öğretmen - Baban ne iş yapıyor
Ben - çalışmıyor
Öğretmen - Annen çalışıyor mu
Ben - Annem yok öğretmenin
Öğretmen - Aaaa neden yok
Ben - boşandılar öğretmenim
Öğretmen - Görmüyor musun anneni
Ben - Hayır öğretmenim
Öğretmen- Ama çok ayıp neden gitmiyorsun
Ben - Nerde olduğunu bilmiyorum öğretmenim

Soluğum kesildi resmen, dizlerimin bağı çözüldü, hiç tanımadığım bir sürü çocuk ve bana bu soruları onların içinde ısrarla soran Türkçe öğretmenim. Kaçtım sınıftan, tuvalete gittim, arkamdan geldi ağlama çocuğum ne var bunda herkes boşanabilir diye saçımı okşamaya kalkmaz mı ? Dokunma dedim bağırarak, okulun ilk günü beni idareye şikayet etti. Allahtan müdür insaflı bir öğretmendi, gelmedi üzerime.

Ben buna katilmiyorum. Ögretmen olmaniz baska insanlarin özel hayatlarini bilme hakkini vermez. Ögrenci küçük olsada, halen bir birey ve bir ailenin bir parçasi. O ailenin özeli vardir ve hiç kimse bunu bilmek zorunda degildir.

Ha problemler çiktiginda baze gerekli bilgileri velilerden alinabilir, ama her ögrenci için o ögrencinin ve ailesinin tüm özel hayatini kapsayan dosya hazirlamak etik kurallara çok aykiri diye düsünüyorum.

Ne demek yavru diger çoçuklar tarafindan ezilmesin? Cocuklar sonuçta acimasiz oluyorlar. O yasta kendini kanitlamak ve üstün görmek için baska çoçuklar asaglaniliyor. Ögretmen olarak bu hasas sorulari sormamakla, o kirici ögrencilere firsat vermemis olursun.

Öğretmenlerin hepsi böyle değil, burada bazı öğretmen arkadaşlar alındılar ve üzüldüler. Buna bir örnek vereyim, nasıl kaloriferli mi eviniz? kendinizin mi diye soran bir öğretmene denk geldiysem, ayrıca bir başka öğretmene denk geldim ki bu kadar zıt karakterde olabilir insanlar. Bu öğretmenim ortaokul birinci sınıfta fen öğretmeniydi. Sözlü yapacaktı ama annem küçük kardeşime yeni doğum yapmıştı ve loğusa döneminde ciddi biçimde rahatsızlanmış, hastanelerde yatmıştı. Maddi açıdan da fakirliğin diplerindeydik, imkanlarımız yoktu. Bir gün sözlü yaptı ama ben bir gece önce bebek olan kardeşime bakmak zorundaydım annem hastanedeydi. Gecenin bir yarısı halam gelip bebeğe bakmıştı fakat ben çalışamamıştım. Sözlüye kalktım ve hiçbir şey bilemedim. Öğretmen bana senin gibi bir çocuk bu sözlüye nasıl çalışmaz demişti ağlamıştım, yanına usulca gidip annem hasta demiştim sessizce. Öğretmen diğer çocuklar duymasın diye öyle çırpınmıştı ki, olur böyle şeyler bizde de elektrik kesintisi oluyor demişti. Ben o fen öğretmenimi unutmuyorum. İnsan ya...

Çok iyi hatirliyorum lisedeyiz.
10. Sinif fln. Hoca sordu herkese baban ne is yapiyor ? Annen calisiyor mu ? Bir arkadaşa geldi sira yine sordu hoca .
Serbest meslek dedi. Ne yani dedi ?
İnsaatci dedi oğlan. Hm iyi dedi hoca sadece.
Ama nasil asagilar bir tonla.
O oğlan orda basini önüne eğdi kaldı.
İçim buruldu resmen.
Birde ilkokulda katki parasi mi ne vardi.
Herkes verdi Bekir diye bir çocukkkaldı o vermemiş bi tek.
Hoca cagirdi bagira bagira Gel buraya Bekir. Nerede bu para ? Bu kadar mi fakirsiniz oğlum siz diye.
Çocuk ağlamayabbaşladı orada ama bende de durumlar ayni. Bu kadar olur ya.
Yaziklar olsun boyle öğretmenlere.

haklısınız.. küçük çocuklarda derin bir etki bırakabiliyor.. 2. sınıftayken bir çocuk vardı, kavgaya karışınca velisini çağırdı öğretmen. tenefüste görüştüler, hoca sınıfa geldi.. baban inşaat işçisi ve işini bırakıp geldi, senin için çalışıyor inşaatlarda, ama sen haylazlık yapıyorsun, kara ver okuyacak mısın haylazlık mı yapacaksın diye bağırmıştı... hiiç unutamıyorum o anı, 13 sene geçti üzerinden...

Bence o kadar kötü niyetli olmayalım öğrenciyi tanımak amaçlı da olabilir, bizim öğretmenimiz vardı bir tane herkes kağıda yazsın derdi kimseyi kaldırıp sormazdı böyle olabilir. Diğer türlü hoş değil tabi ki bunu yapan da çok öğretmenim oldu.

Bundan 2 sene önce öğrencilere doldurtmak zorunda olduğumuz çeteleleri görseniz herhalde dudaklarınız uçuklardı...
ailede içen var mı, dayak atan var mı, sülalede hapse girmiş var mı vb... Ertesi sene de kağıtların imha edilmesi istendi.

Ben meslek sormam ama sene içinde mutlaka öğrenirim, aileyi tanımak durumundasın. Hatta veli ziyaretleri bile yapman gerekiyor. Gerektiğinde müdahale etmek durumundasın. Herkesin ailesi dört dörtlük değil, babasının dayak attığı çocuklar oluyor, annesinin de babasının da akıl sağlığı yerinde olmayıp senin koruman gereken çocuklar oluyor, tacize uğrayanlar oluyor, ailesi okuma yazma bilmeyenler oluyor. Oluyor da oluyor.

öğretmenim.. asla sormam böyle bir soru? hem beni ilgilendirmez hem de oldum olası sevmemişimdir zaten..

ben 25 sene önce ilkokuldaydım sorardı öğretmenler hala mı aynı yaaaa...

artık bitmiştir sanıyordum.

gidip o hocaya sormalı.. NEDEN? sormuş..

kayıt sırasında ana babaya 100 soruluk anket bile yapsalar sesim çıkmaz.. tanısınlar bilsinler öğrenciyi..

ama sınıfta öğrencilere tek tek sormak abes..

Bu nasil vicdansizlik?

Insan iliskilerden, çoçuk psikolojisisinden bir haber isen lütfen baska bir meslek seç

Ya gece gece çok kizdim ya. O zavalli Bekir kendini nasil hisetmistir herkesin önünde. Bedduayi sevmem fakat umarim o ögretmende bir gün fakirligin dibine vurmustur ve az da olsa Bekir'i anmistir

ben babam turizmci dedikten sonra sürekli "tatil planı" olan hocalar tarafından tenefüste kenara çekilmiş biri olarak.. maalesef bu bilgiyi kendi özelinde kullanmaya çalışanlar oluyor..
ayrıca öğretmenim sıkça hala oluyor..
müdür bile kredi çekeceği zaman "hocam bankacı velin var mı" demiştir bana..

sinifin sosyoekonomik duzeyini belirlemek ya da yardima ihtiyaci pls. Ogrencileri belirlemek amacli ogrenci tanima fisleri diye bi mahogany var ogrenciler bunu velileriyle doldurup sinif rehber ogretmenlerine teslim ediyorlar ve kimse ailesinin ekonomik duzeyini babasinin meslegini o kadar insan icinde paylasmak zorunda kalmadan ggerekli ogretmeniyle paylasmis oluyor.. Yani bunu sormalari tamamen gereksiz meraklari.. okul psikolojik danismani ( rehber ogretmeni ) olarak benim dusuncem bu... Sinif icinde sorulmamali bu tarz sorular..

Ben de öğretmenim.Asla boyle bir soru sormadim.sene basinda aile tanima formu veririm.onu alir dosyalarim.bilgiler bende sakli kalir.o formda meslek.yaş...adres...tel....gibi önemli bilgiler mevcut olup öğretmenin eğitim yili içinde önemli bir evragi olur.

gereksizlik abidesi bir sorudur bu annen baban ne iş yapıyo? sana ne hoca ? öğretmenler gününde ne hediye alacagını mı hesaplıyorsun yada çocugun notunu düzeltmek için kimden ne alabilirim hangi öğrenciyle ilgilenirsem velisinden çıkar sağlarım peşinde olan hocaların sorularıdır bunlar. örnekleriyle yaşadımda bunları bizim sınıftada çocugun birinin babası operatördü, hoca doktor mu dedi çocuk yok kepçe operatörü demişti ama bozulmuştu o anda kime ne annemin babamın mesleginden.

Daha sonraki yazdıklarımı da okumanızı tavsiye ederim. Bu ilk yorumum en iyi niyetli yorumumdu.

Hic sorma arkadasim.
Bu Bekirin kuzeni de bizim siniftaydi onların durum daha iyiydi herhalde cantasini annesi Bekire vermiş o kuzeni de bagira bagira istemişti cantayi . Çocuk o günde aglamisti.
Of yaş.
Allah kimseyi fakirlikle yoklukla imtihan etmesin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…