- 2 Temmuz 2014
- 746
- 408
- 78
- Konu Sahibi Zengin Ama Mutlu
-
Canım yaşadıklarını gerçekten çok uzuldumSenin yukarida bahsettigin olayi ben bizzat yasadim..kucukken birgun nobetci(eskiden herkes sirayla okulda nobetci olurdu okulun zilini calmak icin ohh sita bana geldiginde benden mutlusu olmazdi ) Sinifa geldi ve okul muduru seni cagiriyor dedi..ilkndefa cagiriyordu korka korka gittim ben ne yapmis olabilirim ki acaba diye..durumumuz iyiken o siralar iceri girmistik..odaya artik nasil girdiysem anladi korktugumu herhalde korkum da aileme sikayet hic goturmemistim simdiye kadar ve onlari uzmemek icindi..adam megerse devlet yardimi varmis onun icin cagirmis beni..oyle bir zamanda gelmisti ki inan coook iyi gelmisti..ancak su varki hala anlayamadigim babamin islerinin yeni ters gittigi zamandi ve ozellikle okulda kimse bilmiyordu..ama onlar bunu nasil bilmisti, kim demisti(ailem hayatta boyle birsey yapmaz ki eve gelince onlarda sok olmustu...), kim beni neyden suphelenip de arastirmisti, kim benim icin bu fedakarligi yapmisti utanmayayim diye kimligini bile saklamisti halen bilmem ama ondan da okul mudurunden de ALLAH RAZI OLSUN diyorum..okul mudurude sag olsun beni incitmemek icin sozlerine cok dikkat etmisti ve sayesinde utanma oranim en aza inmisti...yani o zamanda boylesine guzel insanlar vardi..da nadir...
Birkac nokta haric yazdiklariniza birebir katiliyorum. Katilmadigim nokta Su ki, tam zamanli kaynastirma ogrencisi icin sinifta bir ozel egitimi ogretmeninin bulunmasi gerkliligi. Boyle bir gereklilik yoktur. Ozel egitim ogretmenleri yari zamanli kaynastirma egitimi icin kendi ozel egitim siniflarinda yari Zamanli kaynastirma egitimini verir. Bunun disinda Ben zaten sadece zeka seviyesi daha dusuklere uygulanir bunun disinda uygulanmaz demedin modal olarak verdim. Bunun disinda yazdiklariniza harfiyen katiliyorum ve sahsen elimden gelen ne ise onu yapiyorim okulumda. Konuyu dagitmis olduk istemeden se olsa.. duyarliliginiz ve yorumunuz icin Tesekkurler..Kaynastirma apayrı bir konu.Bep birebir sınıf öğretmeninin hazırlayacağı bir şey değil. Sınıf öğretmeni, rehber ögretmen, okul idaresi, veli, varsa branş öğretmeni ve en önemlisi gezici özel eğitim öğretmeni veya uzmanı hazırlar. Ayrıca zeka seviyesi daha düşük öğrenciler için diye genelleyemeyiz, Nitekim otistik çocuklara da Bep hazırlanır ve otistik çocuklarımızın zeka seviyesi akranları ile ayni seviyededir. Kaynastirma eğitiminde olması gereken, genel eğitim sınıfında tam zamanlı kaynastirma eğitimi alan bir öğrenci için söylüyorum bunu.Sinifta kaynastirma öğrencisi ile ilgilenecek bir özel eğitim öğretmeni bulunmalı ve sinif öğretmeni ile birlikte çalışma yürütmelidir. 40 kişilik sınıfta bir başına kaynastirma öğrencisi ve tüm sınıfla birden ilgilenmek hele ki hazırlananan BEPi uygulamak inanin hiç kolay değildir. Madem hazirlanmiyor siz onayak olun bu işe. Bu sizin de sorumluluğunu z veya okul idaresi ile görüşün kaynak oda uygulamasına bari geçilsin. Hem o çocuklara yazık hem öğretmene. Kaynastirma öğrencisi ile ilgilenildiginde diğer öğrenci velilerinin tutumuyla baş etmek de ayrıca çok zor oluyor. Kaynastirma tam anlamı ile uygulandığında çok başarılı olur.Ancak bir ögretmen den aynı anda iki öğretmenin görevini beklemek Ütopya olur. Okul idareni ze bildirirseniz faydali olur BEP hazırlanmamis haliyle kısa süreli ve uzun süreli hedeflere ulaşamamis kaynastirma öğrencisinin ailesi okul idaresi sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmeninin hepsine birden dava bile açabilir. Bu durum eğitim çıktılarını saymıyorum bile herkesin başını yakabilir. Bep is birliği gerektiren ciddi bir programdır.
ne güzel canım.benim hiç böyle olmadı.sen şanslısın.bana hep sınıfın içinde soruldu yardıma ihtiyacın var mı diye.hangi cocuk evet var derki.yok diyordum bende.zaten hiç bi yardımda almadım okul hayatım boyunca.yardım yapılacaksa senin anlattığın gibi olmadı.evet yardıma bi dönem gerçekten çoook ihtiyacımız vardı.söylemekten asla utanmıyorum sadece 1 ekmeği ablam ben annem bölüşerek yediğimiz dönemler oldu ama mutluydum..çünkü beni sınıfta rezil eden öğretmenler sayesinde yardım almaktansa oturur evimde gururumla aç kalırım daha iyi.Allahıma çok şükür annem sayesinde kısa sürede feraha kavuşmuştuk.babam 38 yaşında vefat etmişti emekliliği yoktu ama malulen emekli yaptılar vefat edince.Allahım kimseyi annesiz babasız bırakmasın.kimseye yaşadıklarımızı yaşatmasın.Canım yaşadıklarını gerçekten çok uzuldumSenin yukarida bahsettigin olayi ben bizzat yasadim..kucukken birgun nobetci(eskiden herkes sirayla okulda nobetci olurdu okulun zilini calmak icin ohh sita bana geldiginde benden mutlusu olmazdi ) Sinifa geldi ve okul muduru seni cagiriyor dedi..ilkndefa cagiriyordu korka korka gittim ben ne yapmis olabilirim ki acaba diye..durumumuz iyiken o siralar iceri girmistik..odaya artik nasil girdiysem anladi korktugumu herhalde korkum da aileme sikayet hic goturmemistim simdiye kadar ve onlari uzmemek icindi..adam megerse devlet yardimi varmis onun icin cagirmis beni..oyle bir zamanda gelmisti ki inan coook iyi gelmisti..ancak su varki hala anlayamadigim babamin islerinin yeni ters gittigi zamandi ve ozellikle okulda kimse bilmiyordu..ama onlar bunu nasil bilmisti, kim demisti(ailem hayatta boyle birsey yapmaz ki eve gelince onlarda sok olmustu...), kim beni neyden suphelenip de arastirmisti, kim benim icin bu fedakarligi yapmisti utanmayayim diye kimligini bile saklamisti halen bilmem ama ondan da okul mudurunden de ALLAH RAZI OLSUN diyorum..okul mudurude sag olsun beni incitmemek icin sozlerine cok dikkat etmisti ve sayesinde utanma oranim en aza inmisti...yani o zamanda boylesine guzel insanlar vardi..da nadir...
aslinda yarim saatlik bir gorusme yapilabilecek bir airy sormussunuz ama yardimci olabilmek adina sunlari soyleyeyim. Meslekte uzun seneler yasamis biri degilim zira yasim henuz 25. Fakat goreve basladigimdan beri hic bir ogretmen ogrenci hakkinda bilgi almak amacli odamin kapisini tiklatmadi. ( 148 ogretmen ve 3500 ogrencinin ve 84 subenin bulundugu Okulda tek rehber ogretmenim.) Tek basina tabii ki de yetersiz kaliyorum bu kadar mevcuda.. basarili bir ogrencinin sorunu oldugunu, ders notlarinin yuksek, ama arkadaslik iliskilerinin ya hic Yok, ya da problemli olmasindan anliyorum. Arkadaslik iliskilerini ise tespit symsystems yonelik test ve envanterler var. "Sosyometri", "kimdir bu "gibi envanterler.. bunlarla zaten persuade cikiyor
Ogrenci sinif icinde Nasil biri olarak algilaniyor diger arkadaslari tarafindan, yoksa yalniz mi kalmis falan filan hepsini ogrenebiliyorsunuz. Bu testlerde sorunlu olan ogrenciler eger derste basarili ogrencilerse de zaten ona fire calisiyorsunuz j bireyle.. diger sorunuza gelince, size tavsiyem cocugunuzun rehberlik servisi ile irtibata gecin..yalan soyleyip soylemedigini anlamak amacli cocugunuzu ard arda sorularla sikistirmayin..ama ogretmen bana soyle yapti gibi bir durumda gercekligini tespit icin farkli zamanlarda ayni soruyir farkli sekillerde sorarsaniz 5 yasindaki cocuk kendini yalan soyluyorsa ele verecektir diye dusunuyorum. Fakat agzindan lafi almak icin israrla uzerine gitmeyin nacizane tavsiyem.
Oncelikle hem ozur dilerim derinlere girmeye calismisim hem de teşekkür ederim..sizi bulmuşken aklımda olan şeyi sormak istedim..oğluma ilgili rehber öğretmenle görüşmek istedim randevulari dolu imiş. ..çocuğumla görüşmesinin istedim onlar gerek görürse görüştürur ler mis. 1. donem okula hasta olmasi sebebi ile pek gidemedi..o yüzden alışamadı diye düşündüm. .Ancak 2.donemde gittiği halde mutsuz olduğunu görünce oyunla ağzından laf almaya çalıştım. .ordan şüphelenerek sorular sordum sizin tavsiye ettiğiniz gibi ve çoğunda aynı şeyleri anlattı azından da susmayı tercih etti ya da dinlemiyor muş gibi yaptı. .içerikleri konu buyur diye yazmadım. .Ancak dediğim gibi söylediklerinin bir kısmını öğretmeni kabul etmek zorunda kaldıcçünkü bir şekil ortaya çıktı. .zaten bu sebeblerden oturu okul ile ilgili ikna olmadığım için okul değişikliği yaptım. .geçen sene tereddüt lerde kaldığım için size sormak istedim..yukarida yazdiklarima ilgili kısa da olsa bir düşünceniz var mı oğluma ilgili..Bu sefer hata yapmak istemiyorum mutlu olmasi benim için çok önemli çünkü mutlu olan bir çocuğun başarılı olacağına inanıyorum. .yanlis anlamayın kuralları çiğneyen ama yine de mutlu olsun mantığında değilim kesinlikle...
gerçekten çok üzüldüm. .halbu ki öğretmenler cocukta herhangi bir konuda olumsuzluk gördüğünde ya da başarısı düştüğünde rehberlik öğretmenine danışıp onla birlikte yol izleseler en azından gelip anlatsalar daha sağlıklı olabilir..ama üzülerek görüyorum ki dersi bitiren kendi yoluna gidiyor..ya da bize yaptıkları gibi gerek görmemiş ler dir.
yazdiklarinizi beynime kaziyorum
ne güzel canım.benim hiç böyle olmadı.sen şanslısın.bana hep sınıfın içinde soruldu yardıma ihtiyacın var mı diye.hangi cocuk evet var derki.yok diyordum bende.zaten hiç bi yardımda almadım okul hayatım boyunca.yardım yapılacaksa senin anlattığın gibi olmadı.evet yardıma bi dönem gerçekten çoook ihtiyacımız vardı.söylemekten asla utanmıyorum sadece 1 ekmeği ablam ben annem bölüşerek yediğimiz dönemler oldu ama mutluydum..çünkü beni sınıfta rezil eden öğretmenler sayesinde yardım almaktansa oturur evimde gururumla aç kalırım daha iyi.Allahıma çok şükür annem sayesinde kısa sürede feraha kavuşmuştuk.babam 38 yaşında vefat etmişti emekliliği yoktu ama malulen emekli yaptılar vefat edince.Allahım kimseyi annesiz babasız bırakmasın.kimseye yaşadıklarımızı yaşatmasın.
Hic gormedigim ve hic gorusme yapmadigim 5 yasinda bi cocuk icin Cok fazla yorum yazamam inanin.. haddimi asmak olur bu.. yalan mi dogru mu bunlar cocugun ic dunyasiyla alakali hassas konular. Okulda degisikligi yapmissnz zaten.. bundan sonrasinda da Yine ayni sekikde oglunuzun davranislarini gozlemleyin, sozlerini onemseyin ve ogretmenleriyle iletisim halinde olun .Oncelikle hem ozur dilerim derinlere girmeye calismisim hem de teşekkür ederim..sizi bulmuşken aklımda olan şeyi sormak istedim..oğluma ilgili rehber öğretmenle görüşmek istedim randevulari dolu imiş. ..çocuğumla görüşmesinin istedim onlar gerek görürse görüştürur ler mis. 1. donem okula hasta olmasi sebebi ile pek gidemedi..o yüzden alışamadı diye düşündüm. .Ancak 2.donemde gittiği halde mutsuz olduğunu görünce oyunla ağzından laf almaya çalıştım. .ordan şüphelenerek sorular sordum sizin tavsiye ettiğiniz gibi ve çoğunda aynı şeyleri anlattı azından da susmayı tercih etti ya da dinlemiyor muş gibi yaptı. .içerikleri konu buyur diye yazmadım. .Ancak dediğim gibi söylediklerinin bir kısmını öğretmeni kabul etmek zorunda kaldıcçünkü bir şekil ortaya çıktı. .zaten bu sebeblerden oturu okul ile ilgili ikna olmadığım için okul değişikliği yaptım. .geçen sene tereddüt lerde kaldığım için size sormak istedim..yukarida yazdiklarima ilgili kısa da olsa bir düşünceniz var mı oğluma ilgili..Bu sefer hata yapmak istemiyorum mutlu olmasi benim için çok önemli çünkü mutlu olan bir çocuğun başarılı olacağına inanıyorum. .yanlis anlamayın kuralları çiğneyen ama yine de mutlu olsun mantığında değilim kesinlikle...
gerçekten çok üzüldüm. .halbu ki öğretmenler cocukta herhangi bir konuda olumsuzluk gördüğünde ya da başarısı düştüğünde rehberlik öğretmenine danışıp onla birlikte yol izleseler en azından gelip anlatsalar daha sağlıklı olabilir..ama üzülerek görüyorum ki dersi bitiren kendi yoluna gidiyor..ya da bize yaptıkları gibi gerek görmemiş ler dir.
yazdiklarinizi beynime kaziyorum
Uygulama Aynen de boyle sevgili nilinur hanim :) okulun ilk 1 ay ı icerisinde siniflara gider rehb.servisini ve islevlerini tanitiriz ... Programim boyledir benim sahsen.Araya giriyorum müsaadenizle, son cümlenize istinaden: Belki de rehber öğretmenlerin değerleri ve görevlerinin fonksiyonları henüz tam olarak anlaşılamıyor. Okula ilk başlandığı hafta bence rehber öğretmen hemen sınıfa girmeli ve sınıf öğretmeniyle koordinasyon içinde olduklarını göstermeliler. Belki de uygulama böyledir, ben bilmiyorum, fedem söz sende :)
Araya giriyorum müsaadenizle, son cümlenize istinaden: Belki de rehber öğretmenlerin değerleri ve görevlerinin fonksiyonları henüz tam olarak anlaşılamıyor. Okula ilk başlandığı hafta bence rehber öğretmen hemen sınıfa girmeli ve sınıf öğretmeniyle koordinasyon içinde olduklarını göstermeliler. Belki de uygulama böyledir, ben bilmiyorum, fedem söz sende :)
Hic gormedigim ve hic gorusme yapmadigim 5 yasinda bi cocuk icin Cok fazla yorum yazamam inanin.. haddimi asmak olur bu.. yalan mi dogru mu bunlar cocugun ic dunyasiyla alakali hassas konular. Okulda degisikligi yapmissnz zaten.. bundan sonrasinda da Yine ayni sekikde oglunuzun davranislarini gozlemleyin, sozlerini onemseyin ve ogretmenleriyle iletisim halinde olun .
Uygulama Aynen de boyle sevgili nilinur hanim :) okulun ilk 1 ay ı icerisinde siniflara gider rehb.servisini ve islevlerini tanitiriz ... Programim boyledir benim sahsen.
Uygulç de boyle sevgili nilinur hanim :) okulun ilk 1 ay ı icerisinde siniflara gider rehb.servisini ve islevlerini tanitiriz ... Programim boyledir benim sahsen.
Rica ederim.. bu arada soylemeden gecemicem bu sitede hangi konuya bakarsam bakayim gozum hep sizin yorumunuzu ariyo acabA nilinur hanim ne yazmis , bakiniyorum yoru..munuz var mi diye.. ozellikle aile ve bosanmalarla alakali yorumlarinizi hep Hak vererek okuyorumÜye adınızı yanlış yazdım kusura bakmayın lütfen :)
Bu akşam burada bizlerle çok faydalı paylaşımlarda bulundunuz, ilginize çok teşekkürler. Başarılarınız daim olsun.
Siniflara girip tanisiyorsun ama ailelerle tanismak da gerekli tabii Ben park durumlarimdan dolayia ilelerle tanismaya firsat yaratamamistim ama bu da tabii gerekli.Sabah olmaya başladı uykusuzluktan algim azaldı herhaldeKusura bakmayin yine rahatsiz edecegim de kendinizi cocuklara mi tanitiyorsunuz sadece yoksa aile ilese tanisiyormusunuz..ben gormedim de o yuzden sordum..
Ozel durumlarimdan dolayi dicektimSiniflara girip tanisiyorsun ama ailelerle tanismak da gerekli tabii Ben park durumlarimdan dolayia ilelerle tanismaya firsat yaratamamistim ama bu da tabii gerekli.
Çok teşekkür ederim, çok naziksiniz. Sizi izlemeye alıyorum, böylece ben de sizin yorum yaptığınız konuları daha kolay takip edebilirim.Rica ederim.. bu arada soylemeden gecemicem bu sitede hangi konuya bakarsam bakayim gozum hep sizin yorumunuzu ariyo acabA nilinur hanim ne yazmis , bakiniyorum yoru..munuz var mi diye.. ozellikle aile ve bosanmalarla alakali yorumlarinizi hep Hak vererek okuyorum
Bunu zaten paylaşmak zorundasınız e okula işlemek adına.Ne yani, veliler cocuklarini ögretmenlere emanet ediyor diye, onlara mecburen özelini paylasmakmi zorunda?
Onlarda "cocuklarimizi kime emanet ediyoruz,neyin nesi bu hoca" düsüncesi ile, senden özel bilgi alabilirlermi? Senin annenler ne meslek yaptigini,evin kiralikmi,sobalimi degilmi,... Bunlari tüm veliler ile sen paylasirmisin?
Konun özü su, bir ögretmen cocuklara genel bilgi ve birazda hayat bilgisi vermek icin okulda calisiyordur. Mesleginde basirli olmak icin ögrencilerin özel hayatini bilmek zorunda degildir.
Ha bir özel durum olur,ögrenci atiyorum derste uyuya kaliyor,kitaplarini alamiyor, o zaman uygun bir dille gidip veli ile konusursun. Onun disinda hic kimse (bu ögrenci olsa bile) sana özel hayatini anlatmakta mecbur degil.
Ya gerçekten herkes her şeyini facebookta paylaşırken ailwnin ne iş yaptığının özel bilgi olmasına da komik bakıyorum. Sınıfın ortasında sorulmasını herhalde kimse savunmuyordur ancak öğretmenlere karşı bu kin ve nefreti anlamıyorum.Yapma kararsız. Sen türkiye gerçeğinin %5inden birisin. Bu ülkede ne psikopatlar var, ne ilgisiz anneler-babalar var. Eğer öğretmeni bu konuda bir şeyler yapacaksa, bir çocuğu sokak çocuğu olmaktan ya da tinerden kurtaracaksa tabiki de bu bilgileri verebilir. Sonuçta öğretmen bunu şahsi keyfi için istemiyor. Çocukları fişlemiyorlar. Bir çok yere başvururken okuduğun okuldan mesleğine kadar form dolduruyorsun çocuğun vereceği bilgiler mi sıkıntı oldu şimdi. Yapmayın öğretmen yabancı değildir. Öğretmen çocuğun gelişiminde yeri geldi mi anne babadan daha etkin bir karakterdir. Evinde bir sıkıntısı varsa, kötü davranılıyorsa, tacize uğruyorsa çocuktan "şahsi" denilen bilgileri alarak bunlara engel olacak.
Bir arkadaş çocuklar da birey demiş. Tamam birey ama birinin yol göstermesi gereken bireyler. Belki 14 yaşındaki kız 30 yaşındaki bir adamla çıkıyor. Özel hayatı o bir birey diye hiç mi kurcalanmayacak hayatı. Bence bazı kavramları karıştırıyoruz.7
Ha tabi bunlar sınıfın ortasında sorulmamalı. O kısım ayrı.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?