Bazı öğretmenlerin düşüncesizliği

Bunlari okuyup da haala uygun buluyorsam sorarim uygundur falan diye dusunen ogretmenlerimiz var ..oglen arasi rehberlik servisine mi gideyim kostur kostur diye dusunuyor sevgili ogretmenlerimiz.. Ben daha hic gormedim odama ( rehberlik servisine ) gelipte yaa Su ogrenci hakkinda bazi bilgilere ihtiyacim var maddi durumunun yetersiz oldugunu dusunuyorum yardimci da olmak istiyorum, ne gibi bir yol izlesek de incitmeden yardimci olsam , kendisi hakkinda bilgilere Nasil ulasabilirim sizde var mi bilgileri diye soran bir ogretmen.. ,tabiii onlar uygun bulduklari an
soruyorlarsa uygun demektir !!!

Ciddi olamazsınız... Sizden bilgi almayacaklarsa, kimden alacaklar? Ha pardon sınıfın ortasında öğrenciden alınıyordu bilgi...

sana ne kaloriferden sobadan tövbe yarabbim ya.seni öyle iyi anlıyorumki.tüylerim diken diken suan bilemezsin canım.aklıma geliyor yaşadıklarım.o beden eğitimi öğretmeni öyle deyince sınıftaki herkesin gözünde yalancı durumuna düşmüştüm.ama arkadaşlarım öğretmenlerimden daha olgundu kimse sormadı bile baban yok mu diye anladılar yüzüme vurmadılar yalanımı.zaten ilkokul öğretmenim psikolojimi bozmuştu.insan içine çıkmayı sevmeyen bi çocuk olmuştum.lanet olsun bu eğitimcilik anlayışını...çok hassas olduğum ve çok sinir olduğum bi konu.benim çocukluğumu burnumdan getiren,yalan söylemeyi öğreten,beni arkadaşlarıma o yaşta rezil eden o öğretmenlerin yakasında öteki dünyada ellerim..daha anlatmadığım o kadar anlar yaşadımki böyle.bana bi yardımın dokunsun istiyorsan çek kenara gizlice sor.sınıfın ortasında neden ya neden yaptınız bunu bilemiyorum

Sınıf Öğretmenleri için ben de bir sınıf öğretmeni olarak yorum yapayım. Velileri sınıfa almak kesinlikle doğru bir davranış değil. Bazı istisna durumlar hariç tabii.(Çocuğun fiziksel bir problem yaşaması disinda) Öğrencinin ailesini tanımaya yönelik sorular veli toplantılarında birebir görüşmelerde elde edilebilir. Burada okul idaresinin de tutumu çok önemli. Okula alışma dediğimiz konsultasyon çalışmasında ilkokullar için tüm sorumluluk sınıf öğretmeni ne atildigindan da kaynaklaniyor bu problem.Halbuki her okulda her öğretmene belirli sayıda öğrenci, belirli sayıda öğrenciye de yeter sayıda rehber ögretmen düşse bu problemin büyük ölçüde onu alınır diye düşünüyorum. Okul rehber öğretmenleri, okul idaresi ve sinif öğretmeninin ortaklaşa çalışması ile çocuk hakkında bilgi edinilmeli ve çocuğun okula en iyi şekilde uyumu planlanmali. Ancak ülkemizde tüm sorumluluk sınıf öğretmeni ne verildiğinden, okul idaresinin de sınıf öğretmeninin planladigi bir zamanda veli gorusmesini uygun görmemesi de yol açabiliyor bu soruna. Branş öğretmenleri için fazla yorum yapamayacagim. Sınıf rehberlik dersinde çoğu okulda veliler dahil okul idaresi birlikte, ek ders yapılmasını istiyor.yani sınıf öğretmeninin branşı matematik ise sınıf rehberlik dersi oluyor ek matematik dersi. Rehberlik çalışması yapmak için uygun vakit sıkıntısı yaşayabildiklerini biliyorum sadece. Öğrenciyle ilgili tüm konularda okul rehberlik servisinin de aktif çalışması gerek. Bizler genel kültür, alan bilgisi, pedagojik eğitimi bir arada aldık. Bu nedenle psikoloji bilgimiz özellikle ileri yaştaki öğretmenlerimiz için söylüyorum yeterli olmayabilir. Okullarda şimdi gencecik okul rehber öğretmenleri bulunuyor, okul idaresinin bu öğretmenlerimizi aktif kilip odalarından dışarı çıkarması gerekiyor.Soruna yan alanlardan da bakmak istedim.Buradan birçok öğrenci velisi faydalanır diye düşündüm. Lütfen sevgili veliler, bakın bizler test uygulamiyoruz. Ancak cocugumuzla ilgili bir durumda rehber ögretmen ve ailelere müşavirlik hizmeti verebiliyoruz. Ancak rehber öğretmenlerin kişilik Envanteri, tutum ölçeği vs gibi pek çok test uygulama yetkisi var. Okul idaresi ile görüşüp bunların uygulanmasını sağlayın. Bu testlerin sonucunda rehber ögretmen gerekli görürse sizleri bilgilendirecektir.son günlerde özellikle madde bağımlılığı yaygınlaştı çocuklarımız arasında, çocuklarımızı iyi tanımak ve sağlıklı bir iletişim ve is birliği bunun önünü kesebilir. Uyarıda bulunmak istedim bu sayede.

Nolur üzülme canım, bu akşam hepimiz kendimizi kahrettik zaten... Tüm konu bu aslında, sorunu olduğunu düşündüğün öğrenciyi al kenara konuş, nedir sınıfın ortasında sorguya çekmek, aşağılamak?

Ciddi olamazsınız... Sizden bilgi almayacaklarsa, kimden alacaklar? Ha pardon sınıfın ortasında öğrenciden alınıyordu bilgi...
Tek sorun bu olsa keske.. kaynastirma ogrencileri oluyor bireysellestirilmis egitim programi uygulanmasi gereken zeka seviyesi digerlerinden biraz daha dusuk ogrenciler icin.. 84 sinifli Okulda sadece 1 tanecik sinifin ogretmeni zahmet edip hazirladi bu programi... Bu ogretmenlerimiz nedense pek iyi niyyetliler yardimseverler de ondan soruyorlar Ev sobali mi kaloriferli mi diye

Çok düşüncelisiniz keşke herkes sizin gibi ince düşünebilse:)
benim öğrencilerim lise öğrencileri. ergenlik döneminde olduklarından çok hassas davranmak lazım.elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum .sonuçta o yaşta yaşadıklarımı ben de anımsıyorum.ayrıca o yaşlarda akran grubu birbirlerine karşı acımasızdır.teşekkür ederim.

......a

Size öğrencisi ile ilgili yardım almaya kaç senedir gelmiyorlar. .bir de izninizle birşeyi merak ettim soracagim; ogrencilerinizin bir sorunu olduğunda başka etkenlerden var tabii ama başarılı bir öğrencinin sorunu olduğunu nasıl anlıyorsunuz?

bir de anaokulu öğrencisi oğlum var geçen sene 5 yasa gitti.bu sene 6 da devam edecek inşaallah. .Bu yaştaki çocukların okul ve öğretmenle ilgili yalan konuştuğunu nasıl anlayabiliriz. .hanı okula gitmemek icin öğretmen bana söyle yaptı gibi? Konuyu dağıtmak istemem ama geçen sene oğlumun oyunla(öğretmen ...ogrenci) söyledikleri dikkatimi çekip öğretmeniyle konuştuğumuz da inan mamamiz gerektiğini çünkü bu yaşta hayal dünyalarının çok geniş olduğunu soyledi kabul etmedi..ancak oglumun soylediklerinden bazilari gercek cikti..kafami karistiran bazilari mechul..bunu ona belli etmeden okul ogretmenle ilgili nasil gercekleri anlatilmasi saglanabilir.bu arada oglum tam 5 yasinda..beni bilgilendirebilirseniz cok sevinirim..saygilarimla..

Kaynastirma apayrı bir konu.Bep birebir sınıf öğretmeninin hazırlayacağı bir şey değil. Sınıf öğretmeni, rehber ögretmen, okul idaresi, veli, varsa branş öğretmeni ve en önemlisi gezici özel eğitim öğretmeni veya uzmanı hazırlar. Ayrıca zeka seviyesi daha düşük öğrenciler için diye genelleyemeyiz, Nitekim otistik çocuklara da Bep hazırlanır ve otistik çocuklarımızın zeka seviyesi akranları ile ayni seviyededir. Kaynastirma eğitiminde olması gereken, genel eğitim sınıfında tam zamanlı kaynastirma eğitimi alan bir öğrenci için söylüyorum bunu.Sinifta kaynastirma öğrencisi ile ilgilenecek bir özel eğitim öğretmeni bulunmalı ve sinif öğretmeni ile birlikte çalışma yürütmelidir. 40 kişilik sınıfta bir başına kaynastirma öğrencisi ve tüm sınıfla birden ilgilenmek hele ki hazırlananan BEPi uygulamak inanin hiç kolay değildir. Madem hazirlanmiyor siz onayak olun bu işe. Bu sizin de sorumluluğunu z veya okul idaresi ile görüşün kaynak oda uygulamasına bari geçilsin. Hem o çocuklara yazık hem öğretmene. Kaynastirma öğrencisi ile ilgilenildiginde diğer öğrenci velilerinin tutumuyla baş etmek de ayrıca çok zor oluyor. Kaynastirma tam anlamı ile uygulandığında çok başarılı olur.Ancak bir ögretmen den aynı anda iki öğretmenin görevini beklemek Ütopya olur. Okul idareni ze bildirirseniz faydali olur BEP hazırlanmamis haliyle kısa süreli ve uzun süreli hedeflere ulaşamamis kaynastirma öğrencisinin ailesi okul idaresi sınıf öğretmeni ve okul rehber öğretmeninin hepsine birden dava bile açabilir. Bu durum eğitim çıktılarını saymıyorum bile herkesin başını yakabilir. Bep is birliği gerektiren ciddi bir programdır.

sağ elin verdiğini sol el görmezmiş canım işte bu niyetle yapılırsa yardım yardımdır..bunlar göze soka soka yapmaya çalışan sözde yardım sever,melek öğretmenler.olmaz olsun yardımları.27 yaşındayım ama hala kinim nefretim kocaman içimde o öğretmenlere.yolda görünce yüzümü çeviriyorum karşılaşmak istemiyorum.

Sanırım mantık şu: Çocuktur gururu yoktur! Bilmez o öyle şeyi. Onlar üzerinde herşeye hakkımız var gibi düşünüyorlar. Önceki sayfalarda bir fen öğretmenimi örnek vermiştim, onun gibi iyi kalpli insanlar da var. Ama hepimiz yaşamışız veya şahit olmuşuz bu tür değersizleştirme çalışmalarına.

o dönemlerde çocuğun psikolojisini bozulması kolay.canım ben öyle bi hal almıştımki insan içine çıkmaya korktum.okula gitmek istemedim bi dönem.annem rapor almıştı.1 ay gitmedim.1 ay sonra gittiğimde "biraz kendine geldin mi,ihtiyacın olursa müdüre yada bana gel" dedi sınıfın içinde.haydaaa döndük gene başa..sınıfın içinde söylemesede şunu be kadın.gidip tuvalette saatlerce ağladığımı bilirim canım ya.o kadar sorun içinde derslerime nasıl konsantre oluyordum hiç bilmiyorum.derslerim iyiydide Allahtan sınıfta kalmadım.

Meslek sorma nefret ettigim anlar.. bize lisede bile sorarlardi hemde her öğretmen yani nerdeyse bütün hafta boyunca tekrar ederdik. serbest meslek derdim ne kadar serbest derlerdi (Ona neyse işin ayrıntısı)
herkeste kıs kıs gülerdi

Sınıfın ortasında sormakta konuşmakta bir sorun görmüyormuş kadın. Onun için çok normalmiş. Empatiden uzak insanlar. Bırak bunu çocuğa bir işyerinde patron/müdür yapsa yine koyar adama. Kaldı ki çocukları ömür boyu etkiliyor. İyi niyetli olmasını dilerdim öğretmeninin ama seni kenara çekip sarılıp başını okşayıp, üzülme ben yanındayım demesi gerekirdi.

aslinda yarim saatlik bir gorusme yapilabilecek bir airy sormussunuz ama yardimci olabilmek adina sunlari soyleyeyim. Meslekte uzun seneler yasamis biri degilim zira yasim henuz 25. Fakat goreve basladigimdan beri hic bir ogretmen ogrenci hakkinda bilgi almak amacli odamin kapisini tiklatmadi. ( 148 ogretmen ve 3500 ogrencinin ve 84 subenin bulundugu Okulda tek rehber ogretmenim.) Tek basina tabii ki de yetersiz kaliyorum bu kadar mevcuda.. basarili bir ogrencinin sorunu oldugunu, ders notlarinin yuksek, ama arkadaslik iliskilerinin ya hic Yok, ya da problemli olmasindan anliyorum. Arkadaslik iliskilerini ise tespit symsystems yonelik test ve envanterler var. "Sosyometri", "kimdir bu "gibi envanterler.. bunlarla zaten persuade cikiyor
Ogrenci sinif icinde Nasil biri olarak algilaniyor diger arkadaslari tarafindan, yoksa yalniz mi kalmis falan filan hepsini ogrenebiliyorsunuz. Bu testlerde sorunlu olan ogrenciler eger derste basarili ogrencilerse de zaten ona fire calisiyorsunuz j bireyle.. diger sorunuza gelince, size tavsiyem cocugunuzun rehberlik servisi ile irtibata gecin..yalan soyleyip soylemedigini anlamak amacli cocugunuzu ard arda sorularla sikistirmayin..ama ogretmen bana soyle yapti gibi bir durumda gercekligini tespit icin farkli zamanlarda ayni soruyir farkli sekillerde sorarsaniz 5 yasindaki cocuk kendini yalan soyluyorsa ele verecektir diye dusunuyorum. Fakat agzindan lafi almak icin israrla uzerine gitmeyin nacizane tavsiyem.

dediğin gibi enpatiden uzak,duygusallıktan mahrum insanlar canım işte bazıları.sınıfta benim gibi babasız bi arkadaşım daha vardı.oda benim gibi ağlardı bana yaptıklarını gibi yaparlardı öğretmenler onada.ikimiz sarılır ağlardık gizli gizli.onlar yüzünden 11-18 yaş arası cehennem gibi geçti benim.ne berbat yıllardı yarabbim.ergenlik döneminde bunalımlı içine kapanık bi kız olmuştum.sonra düzeldi okul bitince.benim tek derdim okulmuş demekki.bugün yeğenimi okuldan almaya gittimde okulun içine girerken aklıma o yıllar geldi girmek istemedim içeriye.bilinç altıma yerleşmiş demekki

Canım yaşadıklarını gerçekten çok uzuldumSenin yukarida bahsettigin olayi ben bizzat yasadim..kucukken birgun nobetci(eskiden herkes sirayla okulda nobetci olurdu okulun zilini calmak icin ohh sita bana geldiginde benden mutlusu olmazdi) Sinifa geldi ve okul muduru seni cagiriyor dedi..ilkndefa cagiriyordu korka korka gittim ben ne yapmis olabilirim ki acaba diye..durumumuz iyiken o siralar iceri girmistik..odaya artik nasil girdiysem anladi korktugumu herhalde korkum da aileme sikayet hic goturmemistim simdiye kadar ve onlari uzmemek icindi..adam megerse devlet yardimi varmis onun icin cagirmis beni..oyle bir zamanda gelmisti ki inan coook iyi gelmisti..ancak su varki hala anlayamadigim babamin islerinin yeni ters gittigi zamandi ve ozellikle okulda kimse bilmiyordu..ama onlar bunu nasil bilmisti, kim demisti(ailem hayatta boyle birsey yapmaz ki eve gelince onlarda sok olmustu...), kim beni neyden suphelenip de arastirmisti, kim benim icin bu fedakarligi yapmisti utanmayayim diye kimligini bile saklamisti halen bilmem ama ondan da okul mudurunden de ALLAH RAZI OLSUN diyorum..okul mudurude sag olsun beni incitmemek icin sozlerine cok dikkat etmisti ve sayesinde utanma oranim en aza inmisti...yani o zamanda boylesine guzel insanlar vardi..da nadir...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…