- 28 Kasım 2008
- 7.706
- 22.773
- 548
- Konu Sahibi rrrapunzelll
-
Turkiyeden gitmek ve avrupayi ovmek konularinda mangalda kul birakmayanlar avrupanin bu ozelliklerinden hic bahsetmezler. :)Merhaba
Avrupadan bir örnek vermek istiyorum.
Hiç kimse bebek arabası katlanıp toplu tasima aracina öyle sokulacak diye bi yasa getirmedi. Getirilse halimizi düsünemiyorum.
Otobüs ve tren(tramvay) icinde orta kisimlarda engelli bebek arabali ve bisikletliler icin yerler var. Nimet gibi birşey geç kösede dur. Oturakta var zaten cocukla ilgileniyorsun..
Benim ülkemde neden yasaklaniyor neden insanlar tahamülsuz anlamiyorum. Ayrica arabada oturan cocuk kimin neyini kirip edecek?
Ha, anneler kaba ise ona göre anneye davranilir.
Bilginiz olmadan fikriniz olmasın lütfen hiçbir bebek arabasında kapatıldıktan sonra sabit durmasını sağlayacak bir aparat yoktur. Kaldı ki siz o tramwaya binmek için ne ücret verdiyseniz o annede verdi. Belki yetişmesi gereken acele bir işi var ve o kalabalık tramwaya binmek zorunda yada eskişehirde her iki tramway yönünde hastane var belki bebeği hasta yetiştirmeye çalışıyordu. O alan engelli ve bebek arabalı şahıslara ayrılmıştır ve biri geldiğinde kullanma önceliği onların çekilmek yer vermek zorundasınız. İzmir de yaşıyorum ve bebeğim var eskişehirin 3 misli kalabalık bir şehir ama asla böyle bir muamele olmaz aksine insanlar anlayış gösterirler ve yardımcı olurlar.Hayır, internette bir site var yasal olarak vatandaşın girip imza kampanyası açtığı, oradan toplanan imzalarla yasaklandı. Benim de kuzenlerim yengelerim var saygısızlık yapıp ezmiyorlar insanları, sözüm arabanın önüne atlayanlara değil. Arabayı da kapatıyor çocuğu yürüyorsa elinden tutuyor yürümüyorsa kucağında tutuyor. İnsanlar da yardım ediyor zaten arabayı kapatmasına da çocuğa hakim olmasına da, hem bebekli hem elinde araba görünce insanlar yer de veriyor zaten. Kalabalıksa binmiyorlar, bir sonrakini bekliyorlar vs. Boşken elbette o ayrılmış alanda duran insanlardan rica etmekte sakınca yok ancak ben bu şehirde daha tramvaya biner binmez ‘çekilin ordan orası bebek arabası yeri’ diye bağıran insan gördüm adım atacak yer yokken. İnsanlar ayakta duracak yer bulamazken nefes alamazken aman orası bebek arabası yeri, boş dursun biz binmeyelim ya da gidelim öbür insanların üstüne çıkalım demeyecekler herhalde. Daha geçen hafta tramvaydaydım bebek arabalı birisi zar zor tıklım tıkış tramvaya arabayla girmeye çalıştı insanları ezdi. Seslendim inicek var diye, rica ettim duymadı sesimi yükselttim bön bön bakıp biraz daha içeri girmeye çalışıyordu. Onun yüzünden inmem gereken durakta inemedim, astım hastasıyım zaten, zor duruma düştüm ve dersime yetişemedim. 1 saat ara vermelerini beklemek zorunda kaldım.
Bir de kapalıyken desteksiz duramayan arabayı nasıl tutsun demişsiniz, benim bebekliğimde bile arabamda vardı kapalıyken desteksiz ayakta duracağı kilit, kuzenlerimde yengelerimde falan da hep var. Teknoloji geliştiği için daha da yaygınlaşmıştır diye düşünüyorum.
Bebekli kadınlardan rahatsız değilim. Kocaman bebek arabasıyla binip insanları ezen yolu tıkayan insanlardan rahatsızım.
İyi yazmışsin güzel yazmışsin da su katlama konusunda haksizsin canim. Kadinin kucaginda bebek elinde araba ve muhtemelen bebek cantasi o dar alanda o arabayi katlamak insanlarin arkanda cik cik cik ufff pufff lerini dinlemek bin kalorilik ter attirir. Yargilamak yerine aslinda insanlar birbirine yardimci olmayi denese hem bekleme olmaz hem annelerin yuku azalir. Bebek arabasi almayayim dedim turkiyeye geldigimde toplu tasimanin hali malum. Kac kez ayakta kucagimda cocukla savrula savrula gittim. İnsanlarimiz asiri tahammulsuz olmus, cocuk yaptiysa bana mi yapti kafasindalar. Modernlikmis, refahmis bunlar gozumde yoktu turkiyede yasamayi hayal ederdim. Ne zamanki turkiye'ye cocuklu olarak gelmeye basladim bakis acim degisti. Yollar rampalar uygun toplu tasimalar hepsi hallolur da o rampalara park etmeyecek zihniyet, o toplu tasimada bebek arabasina yer verecek zihniyet insanimiza zor yerlesir malesef.Herkes nefret ettiği şeyleri saymış madem başlıyorum;
- Özellikle metroda yürüyen merdivenin sol tarafına koala gibi yapışan iki ayaklılardan nefret ediyorum.
Nefret etmekle kalmıyorum adeta bir Amerikan futbolu oyuncusu edasıyla savunmayı yarıp geçiyorumzira ben işe geç kalmamak icin sabahın 5inde kalkıcam sen benim yoluma çıkacaksın, güler yüzle "geçebilir miyim" diye rica ettigimde de ters ters "yürüyeceksen merdiven orada" diyip cahilligin dibine vuracaksın. Geçti o Ladylik günlerim o yüzden. Baktım lafla ricayla olmuyo eyleme geçiyorum, devire devire yürüyorum şişeleri.
Ayrıca evet canlarım, 5 metrede bir "Sağ Tarafta Bekleyiniz/Stand on the Right yazan uyarı levhaları varken, ikide bir hoparlörlerden bangır bangır anons yapılırken hala sol tarafta yalı kazıgı gibi dikiliyorsanız siz bir iki ayaklısınız.
-Kaldırımlara park edip hayatı yayalara, engellilere ve bebek arabalılara zindan eden, donanımında şehir hayatına uyumluluk olmayan davarlardan nefret ediyorum.Orası sizin değil hatta sizden başka herkesin annem, o dört tekerlek fazla size. Hoş at arabası versen onu bile yanlış yere park eder bu arkadaşlar, o denli ümitsizim bu gruptan.
-Geldik konuyla bağlantılı olan kısma. Bebek arabalarının kullanımını ehliyete baglamayan her türlü yetkiliden nefret ediyorum.Yılda iki kez sınavları yapılmalı, sınava girmeden en az 12 saat direksiyon dersi almak esas olmalı, kişi hangi bebek arabasının ehliyetini aldıysa onu kullanabilmeli; tek, ikiz, içe katlanan, dışa katlanan...
-Yarım saatte bir gelen ve durakta 50 kişinin binmek için sıra beklediği otobus için açılın ben anayım diyerek sıranın en önüne geçip sonra elindeki bebek arabasını ilk kez görüyormuşçasına o arabayı bir türlü katlayamayan, sanki bebeği 5 dakika önce kucağına zorla vermişlercesine o çocukla otobüse bi türlü binemeyen; otobüsün bi türlü gidememesine, diger aracların gelip duraga sıgmayıp yola taşmasına, böylece trafigin de felc olmasına sebep olan, ve bunu yaparken suratında/dilinde ben pirems/piremses anasıyım tabi ki katlanacaksınız ifadesi bulunan kadınlardan da nefret ediyorum.
Arabasını katlamaya dahi luzum görmeyen benmerkezcilerden ise tiksiniyo bile olabilirim.
- Asansörlerde, toplu taşıma araçlarındaki işaretli koltuklarda öncelik hasta, yaşlı, engelli ve hamilelere ve çocuklu kadınlara aittir.Bu sayılan gruplardan birine dahil olmamanız asansöre binemeyeceğiniz ya da o koltuklara oturamayacağınız anlamına gelmez elbette.
Ama bu gruplardan birine giren bir kişi sizden koltugunuzu ya da asansördeki yerinizi istiyorsa kural bellidir, az kafanızı cevirseniz yandaki levhada öküz gibi yazıyodur, yerinizi vermeniz gerekir.Vermiyorsanız, özel durumu olan insanlara benim keyfimi bekleyin diyorsanız nezaketsiz falan değil salt bencilsiniz, üstünüzden bebek arabası değil futbol takımından hallica pazar arabalı teyzeler takımı bile geçse az, sizden de nefret ediyorum.
Özetle kurallara uymayan, 3 adımda bir bilgilendirme levhası bulunan toplumsal alanlarda o levhalarda yazanları bile okumaktan aciz, yasadıgı cevreye uyum sağlayamamıs, metropolde mağara kanunları işletmeye çalışan, tahammülsüz, sürekli ayrıcalık bekleyen, kendinden başka kimsenin zor durumda olabilecegini düsünmeyen, gücünün yettiğinin hakkını gasp etmeye çalışan insanların tamamından nefret ediyorum
Ogrencilere neden salladin ki simdi? Eskisehir'i Eskisehir yapan, sehrin merkezinin o kadar canli ve "medeni" olmasini saglayan, esnafinin ve ev sahiplerinin gelir kaynagi, o kuru kalabalik dediginiz ogrenciler. Ogrenciler olmasaydi gorurdum o medeni sehri:)Bilginiz olmadan fikriniz olmasın lütfen hiçbir bebek arabasında kapatıldıktan sonra sabit durmasını sağlayacak bir aparat yoktur. Kaldı ki siz o tramwaya binmek için ne ücret verdiyseniz o annede verdi. Belki yetişmesi gereken acele bir işi var ve o kalabalık tramwaya binmek zorunda yada eskişehirde her iki tramway yönünde hastane var belki bebeği hasta yetiştirmeye çalışıyordu. O alan engelli ve bebek arabalı şahıslara ayrılmıştır ve biri geldiğinde kullanma önceliği onların çekilmek yer vermek zorundasınız. İzmir de yaşıyorum ve bebeğim var eskişehirin 3 misli kalabalık bir şehir ama asla böyle bir muamele olmaz aksine insanlar anlayış gösterirler ve yardımcı olurlar.
Ama söylemeden edemeyeceğim doğma büyüme eskişehirliyim sanırım sizde öğrenci olarak geldiniz akın akın memleketime gelen. Güzel şehrimi mahşer yeri kalabalığına çeviren ama yanında anlayışsızlık ve empati yoksunluğunu getiren kuru kalabalıktan çok rahatsızım bende. Çünkü eskişehir insanı medeni anlayışlı ve yardımsever insanlardır
Bence bizim sehir planlamasi berbat. Arabalarin park edebilcegi park yerleri yokYeni yapilan binlarda bile binanin altina park yapma zorunlulugu yok, siginak olarak tasarlanan yerler bile, ters dubleks diye satiliyor cerez gibi, cunku denetim sifir. Millet yarim saat bir saat otobus bekliyor binmek icin dogal olarak tahammul sifir. Kaldirim varla yok arasi, olana ya araba park ediyor, ya da ortasinda bir cop, masa, sandalye, oturan kadinlar cocuklar vs vs var. Parklar, yesil alan yetersiz ve milletin parasi yok, gidebeilcekleri hic bir yer yok.
Sacma sapan ust gecit var, lakin o ust gecitten ayaklarinda sorun olan, eneglli olan, ya da yasli olan nasil gececek dusunen yok. Ne merdivenin yaninda dolambacli duz bir rampa var ne de asansor var. Goge merdiven dikmisler sadece saglikli insanlar yurusun diye.
Yetmez varolan kaldirimlarda standard yok. Dussen bacagin kirili. Yerden yer yer yukseklikleri yarim metreye kadar cikan, bes metre sonra asfaltla sifirlanan yamuk yumuk kaldirim dolu her yer.
Sehir bolge planlama diye bir sey yok bize, hep de gidip birdirinden kotu yerel yonetimler secince, sehirler daha da berbat hale geliyor. O yuzden normal bir dogada yasamadigimiz icin baska yerler pek karsilastirmak istemiyorum, ciddi ciddi olum kalim savasi vermek demek buyuksehirlerde disari cikmak, hele Istanbul!
Gülermisin ağlarmisin, biz bunun aynısını İstanbulda yaşadık. Nişanlım ilk defa turkiyedeydi ve köprüden karşıya gecebilmek icin tabelalari takip ederek yaya alt gecidine doğru yol aldik... köprünün kenarindaki yol zaten 50 cm... baya yürüdükten sonra kaldirim bir anda bitiverdi ve biz işlek bir caddenin ( köprünün başlangıcı) ortasinda kaldik. Nişanlım şok. Baktik herkes 4 şeritli yolu yara yara karşıya geciyor... bizde atladik vallah.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?