malesef böyle bir adet var ve ilk bebeğimde bende bu sorunu yaşadım.kaynana annen alacakherşeyini dedi.oğluda hep annesi ne derse o olur yolunda gittiği için aynı şeyleri düşünüyordu.ben hamileyken çalışıyordum gizli saklı üstüne başına ne alabildiysem aldım.anneme kesinlikle yansıtmadım bizde yok böyle adetler bilmeyiz ilk kez duymuştum.annem nevresim yorgan yastık ne elinden geldiyse onu yaptı hemde annemden bu talepte bulunmaları çok acımasızcaydı benim babam yoktu annem kimsesiz bir kadındı.inat ettim dedim annem alabildiğinin dışında bişey almıycak onlarda inat etti bebek doğana kadar beşik bebek eşyaları akıllarında ne varsa onu beklentisi içinde yaşadılar ve bebeğime çorap dahi almadılar.doğduğu gün beşik alındı bebeğime.benim bebeğim daha doğmadan babanın evindenmi getirdin demesini biliyorlardı neden annem alıcakmış.eşşek gibi aldılar sonunda eksiklerini...hemde almasalar ne olacak dünyaya gelen büyüyor.minnet bile etme
Ne yersiz bir adet. Insanlarin incir cekirdegini doldurmayacak sebepsiz kimseye hayri dokunmayan birseyi adet diye benimsemeleri ne sacma. Kesin bu adetide kurnaz fesat bir erkek evi ortaya atmistir. Yoksa yeni dogan bir bebegin tum ihtiyaclarini ay kiz anasi yapsin yok erkek anasi yapsin yok bilmem kimin kardesi abisi ustlenir gibi sacmalilarla kenara cekilmek ne kadar ayip! Oysaki hekes sevinmeli heyecanla elinden ne geliyorsa yapmali. Adetleri oyle isede sizin adetiniz boyle degil... kendi adetlerini kendi yorelerinden aldiklari gelinlere yapsinlar o zaman kimse onlarin adetine uymak zorunda degilki. Insanlarda anlayis olmali ben yabanci biriyle evliydim adetler geregi gelip evimize onun ailesi ile istemeleri gerekir... Turkce bilmeyen yabanci biri bunu yapabilir mi....Once babam keske seni isteseydi kizim dedi ama mantikli dusununce ne bu adeti benim eski esim anlayabilirdi nede ailesi . Ayrica herseyimizi kendimiz yaptik, aileler birsey almadi ufak tefek haric. Benim Turkiye deki nikahimda benim tarafimdan olanlar hep para, altin, bilezik takti. Kimse yoktu onun ailesinden fakat.... Amerika ya gidince onun ailesi supriz yapti.Benim adetime uymamis olabilirler fakat bize surpriz kokteyl hazirladilar ve tum tanidiklarin geldi.Hepsi Allah razi olsun pek cok kutlama karti aldim ve hepsini actigimda icinden para cikti... En az nerdeyse Tr da takilan taki ve bilezik kadar olmasada hatiri sayilir bir para vardi.... Insana yardim edecekleri bir adetleri yoksa bari anlayis gostersinler,,,, zaten kimsye bir faydasi olmayan bir adet neden vardir ki.... Illa adet ise kendilerine yaksitiriyorlarsa yapmsinlar o zaman... Hersey yurekte biter.
cnm düğündeki adetide biz yerine getrdik yine buradaki adet kız evi herşeyi alır erkek evi sadece yatak odası ve tv alır biz dört dörtlük aldık herşeyimizi mobilyalar kilimmiş istikbal bellona daha iyiymiş büssürü bahane buldular bana düğünde 5 tane bilezik takcaz dediler evlerine gittiğimde 4 tane taktıklar neymiş birini düğün yerinde takıcaklarmış yani hakkım olanı hediye ettiler bunlar o kadar saçmaki konuştukça kendime kızıyorum ama hep enayi yerine konduk ailem ve ben üstüne üstlük düğüne kadar 1 2 taksidi ödemişler yatak odasının düğünden sonra ödeyemiycem dedi akyınpederim onları ödedik 1 kere ağzını açıp birşey demedim amca kızları 1 nişanda 1 düğünde altın taktı onları bize ödettiler kayınvalidem kendiside kızı için taktı 1 kaç ay sonrada kıznın düğünü vardı ona getrdiler yani böyle uzar gider bnm ailemden böyle bişey istemeye hakları yok ki bende asla yaptırmam bebek evi muhabbetini sevmiyordum doğumdan 1 kaç gün sonra birsürü insan toplanıp geliyolar eşya bakmaya onu bile kabul edicem herkes annemin de kayınvalideminde ne yaptığını görsün ama gelin görün bebek evi saçmaymış gereksizmiş herkes bişey yapmadığını görcek ya
bu ne adettir böyle
çocuğu siz yapmışsınız
aileleriniz almak zorunda değil ki bişey
gönüllerinden ne geçerse
şimdiye kadar ne annemlere nede kaynanamlara şunu bunu alın dedim ki çocuğumun herşeyini kendimiz alırım
elimde 5 kuruş para olmasa dakimseye bişey alın demem denmemelidir
çocuk ikinizin...............
Bebek alışverişi ebeveylerin ömründe ya 1 yada 2 kere yaşayabileceği büyük bir keyiftir. Anne babanın alışveriş keyifi nasıl engellenir anlamış değilim. Çok istiyorlarsa nakit yada altın olarak destekte bulunabilirler.
cnm ztaen bizim kimseden beklentimiz yoktu planlama yapmıştık eşimle 1 ay yatağını alırız 1 ay arabasını diye annemde dediki gardropuyla yatağını biz alalım hediye torunumuza dediler bende tamam dedim eşimde söylemiş yatakla dolabı alıvercekmiş annemler diye kayınvalidemde herşeyi kız annesi alır demiş arabayla anakucağınıda almaları lazım demiş yani aaa ne güzel üstünüzden yükü almışlar bizde arabayla anakucağını alalım demek yerine diğerlerinide böyle saçma bir yorumda bulunmuş benim eşimde cok anacıdır başlarda cok sorun yaşadık bu yüzden ama aştık sayılır kayınvalidemde cok acık sözlüdür pat diye anneme söyler onlarıda almanız lazım diye annemde o anda bişey diyemez bilirim huyunu eşimde dediki annene söyler annem söylesin umrumda değil yüzü varsa söyler annemide uyarıcam bişi derse hemen ağzının payını versin diye
haklısın herşeyi işlerine geldiği gibi yönetiyorlar.benim oğlumun babannesi babası vs bağnaz düşüncesiz çıkarcı kişilerdi anlatsam onları bi hikayeye konu olurlar insanlarda hayretler içinde okur.bana loğusa yatağı yaptılar göya benden çok görümcelerim yattı yatakta en basiti oğlum doğdu doğumhaneden cıkarken annem amanda benim oğlum gelmiş demiş babanne nerden senin oğlun diyor bizim o ozaman neden annemden beklentilerin vardı.geberesiceler nefret ten başka bi kazançları yok dünya üzerinde..
neden bu kadar tepki verdiniz hani düğünü erkek tarafı yapmak zorundaydı adetti
kız ailesi de doğacak çocuğa birşeyler almak adet olunca mı saçma oldu
benim bildiğimde kız tarafı yapar ama ben yine her zaman ki gibi karıştırmam
sevmiyorum çünkü bi tarafa yüklenilip ama adettir hayatım denmesini
nasıl ki bebeğe biz karar verdiysek maddi manevi hazırsak bebeğimizin de ihtiyaçlarını biz karşılarız
ha almak isteyen olursa alır gelir ama kalkıpta sen şunu alacaksın sende şunu diyemem
neden bu kadar tepki verdiniz hani düğünü erkek tarafı yapmak zorundaydı adetti
kız ailesi de doğacak çocuğa birşeyler almak adet olunca mı saçma oldu
benim bildiğimde kız tarafı yapar ama ben yine her zaman ki gibi karıştırmam
sevmiyorum çünkü bi tarafa yüklenilip ama adettir hayatım denmesini
nasıl ki bebeğe biz karar verdiysek maddi manevi hazırsak bebeğimizin de ihtiyaçlarını biz karşılarız
ha almak isteyen olursa alır gelir ama kalkıpta sen şunu alacaksın sende şunu diyemem
çok büyük tepki vermedim bana soruyosan düğünü sorarsan her eşyamızı biz aldık yani annemler yani adette olduğu gibiydi, herşey babam üstüne düşeni fazlasıyla yaptı neden eşyaya gelince kız evi neden bebeğe gelince kız evi bnm anlamadığım nokta bu düğündeki eşyaları aldık adettir dedik ama bu iki tarfında ortak noktası her iki tarafında torunu
çok büyük tepki vermedim bana soruyosan düğünü sorarsan her eşyamızı biz aldık yani annemler yani adette olduğu gibiydi, herşey babam üstüne düşeni fazlasıyla yaptı neden eşyaya gelince kız evi neden bebeğe gelince kız evi bnm anlamadığım nokta bu düğündeki eşyaları aldık adettir dedik ama bu iki tarfında ortak noktası her iki tarafında torunu
cnm düğündeki adetide biz yerine getrdik yine buradaki adet kız evi herşeyi alır erkek evi sadece yatak odası ve tv alır biz dört dörtlük aldık herşeyimizi mobilyalar kilimmiş istikbal bellona daha iyiymiş büssürü bahane buldular bana düğünde 5 tane bilezik takcaz dediler evlerine gittiğimde 4 tane taktıklar neymiş birini düğün yerinde takıcaklarmış yani hakkım olanı hediye ettiler bunlar o kadar saçmaki konuştukça kendime kızıyorum ama hep enayi yerine konduk ailem ve ben üstüne üstlük düğüne kadar 1 2 taksidi ödemişler yatak odasının düğünden sonra ödeyemiycem dedi akyınpederim onları ödedik 1 kere ağzını açıp birşey demedim amca kızları 1 nişanda 1 düğünde altın taktı onları bize ödettiler kayınvalidem kendiside kızı için taktı 1 kaç ay sonrada kıznın düğünü vardı ona getrdiler yani böyle uzar gider bnm ailemden böyle bişey istemeye hakları yok ki bende asla yaptırmam bebek evi muhabbetini sevmiyordum doğumdan 1 kaç gün sonra birsürü insan toplanıp geliyolar eşya bakmaya onu bile kabul edicem herkes annemin de kayınvalideminde ne yaptığını görsün ama gelin görün bebek evi saçmaymış gereksizmiş herkes bişey yapmadığını görcek ya
Valla cani merhametsiz insanlar dememkki... Cok zor isin senin kavinvalide de biricik61 in kayinvalidesi Turunden. Allah ikinizde sabir versin sacma adeti olan insanlarla..
Allah Allah kayinvalideye ne oluyor kii.... Heleki sen lohusasin hic mi vicdanlari yok??? Istedigni der evet anneannesi tabiki oglum diyecek sevecek.... Onun oglu degilse kayinvalidenin hic oglu degil... kizim sen aklini basian topla .... laf sok olmadi... ben hic dayanmazdim... Hem igne cop yardim etme herseyi annene ve senin ustune yiksin , esin kayinvalidesinden medet umsun paralari ceplerine kalsin hemde nerden senin oglun oluyormus desinler??? Insan utanir hic birsey yapiyor olamamaktan... Valla bir benim ailem mi boyle bu dunyada bizimkiler yapamadik diye kendilerini yer... Oysaki kimsenin birsey bekledigi yok koskoca kadinim issizim su an 3 hafta oluyor ama annem hergun telefonda kizim para yoliyim bak olmadi kredi cekeyim kirani ode diyor. Oysaki ben onlemini almistim .... ama ana yuregi iste... hic bana yardim etmek zorunda degil fakat isim yok su anda napsin duramiyor ... Ben evlenirkende dort dondu hep bilezik yapicam, davetiyeleri bastiricam, salonu tutucam vs.. herseye yardimi oldu... Anneannem damatligi aldi bizim yuzukleri bile aldi...Anneannem bile kendini paraliyordu yazik damada altin kolye alicam, kiza bilezikler yapicam diyerek kadin ucuyordu sevincten... Oysaki ben birsye istemedim valla iclerinden gelerek hatta dahada iyisi olsun diye cok cirpindilar. Bu arada annemde anneannemde dul kadin... Ikisi bir olup ben ve kardesimi buyuttuler... Cok zengin insanlar hic degiller.Fakat hep yardimci oldular.Senin annecigini de boyle gordum ben ... Yazik cok uzuldum gozlerim doldu... Boyle kendini parcalayan aileler varken .... yeni dogmus bebege hicbirsey almamak icin adet cikaran kayinvalider... Ayol yapacaksa torununa , kendi oz ogluna yapacak.... Bu kadin anne ise bizimki neymis acaba.... Hem sinirlendim, hem annemi ozledim, hem annei takdir ettim... Ellerinden opuyorum anneciginin Allah uzun omur versin basinda olsun insallah.Senin isin cok zor bu insanlarla. Allah sabir versin ama ben esimden sogurdum bu olaylardan sonra.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?