Bebeklerimiz ve Biz

cemre deniz daha bebeğin çok küçük kendi kendine oynaması için, seninle vakit geçirmeyi istemesi çok normal öğrenmek istiyor, senden bişey isterken direk vermek yerine adını söylerek tanıtarak vermeni tavsiye ederim, konuşmayı öğrenmesi açısından büyük katkısı var, benim kızım 26 aylık ve yeni yeni tek başına oynamaya başladı.

Bir arkadaş yollamış sizinlede paylaşayım dedim, benim uyguladıklarımın aynısı.

Sonuç almak için, tutarlı davranın

Tuvalet eğitimi, diğer eğitimlerden farklı bir şartlanma sistemidir. Bu eğitimle çocuk bedeninin kontrolünü beyni vasıtasıyla gerçekleştirir. Bu nedenle, zihinsel olgunluk da bedensel olgunluk kadar önemlidir. Tuvalet eğitimine başlamaya karar vermek eğitimin kendisi kadar önemlidir. Bir kez başlanmalı ve yapboz tahtası gibi bırakılıp tekrar başa dönülmemelidir. Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırmanın temel kuralı, kararlı olmaktır. Psk. Serap Duygulu: “Eğitim sırasında karşılaşılan sorunların asıl kaynağı ebeveynlerin yanlış tutumlarıdır. Aileler, gün içinde çocuklarına bez bağlamazken geceleri bez bağlayarak uyutmaktadırlar. Gerekçe olarak da bu alışma döneminde çocuğun uyku düzeninin bozulmasını gösterirler. Oysa bu şekilde başlanmış tuvalet eğitiminin çocuğa verdiği mesaj şudur: ‘Gündüz altına yapmamalısın ama gece yapabilirsin.’ Bu mesajı alan ve böyle şartlanan çocuğa kalıcı ve doğru tuvalet alışkanlığını kazandırmak neredeyse imkânsız hale gelir. Gündüz temiz kalmaya alışmış çocuğa ikinci bir eğitimle gece de temiz kalması gerektiğini öğretmek çocuk için kafa karıştırıcı ve zorlayıcıdır. Hâlbuki eğitime gece ve gündüz temiz kalmak amacıyla tek bir aşamada geçilmelidir. Ebeveynler için gece çocuğu tuvalete kaldırmak, uykusunu açmak zordur ama sistem bir kez oturduktan sonra hiç sorun yaratmadan düzene girer.” diyor.

Dikkat edilmesi gereken kurallar

Tuvalet eğitimine geçerken işleri kolaylaştırması açısından dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Örneğin yatmaya hazırlanan çocuğa çok sulu gıdalar vermemek, aşırı hareketliliği engellemek ve uykudan önce tuvalet ihtiyacını gidermek önemlidir; ayrıca, gece belli bir saatte çocuğu tuvalete kaldırmak gerekir. Örneğin; saat 21.00’de uyumuş olan çocuğu gece 12.00 – 01.00 sıralarında tuvalete kaldırmak ve mutlaka uyanık olmasını sağlamak şarttır. Ebeveynler, çocuğun uykusunun kaçacağını ve uyumakta zorlanacağını düşünebilirler. Ancak bu tamamen yanlış bir inanıştır. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan çocuklar çok çabuk derin uykuya geçebilirler. Dikkatli aileler, çocuk uyumakta iken tuvalet ihtiyacının olup olmadığını iyi bir gözlemle fark edebilirler. Böyle bir durum söz konusu olduğunda uyuyan çocuk huzursuzlaşır, çok sık kıpırdar, yatakta döner. Bu tarz bedensel ifadeler önemli ipuçlarıdır ve tuvalete kaldırmak için uygun anlardır.

Altını ıslattığında çocuğunuza kızmayın
Tuvalet eğitimi sabır ve emek isteyen bir iştir. Bu eğitimin gereklerini hemen yerine getirmesini beklemek çocuk açısından ciddi bir baskı olacağından aileler teşvik için, küçük ödülleri pekiştirme aracı olarak kullanabilirler; ancak çocuğa asla kızmamak, işi aceleye getirmemek, çocuğu kınamamak konusunda olabildiğince dikkatli davranmak gerekir. Unutmayın; çocuk ilk ciddi eğitimini tuvalet eğitimi olarak alır ve hemen hemen bedeninin bütün işlevleri işin içindedir. Dikkatini toplamak, vücudundan gelen sinyalleri önce anlamlandırmak sonra da değerlendirmek, bu sinyallere göre tepki vermek ve ebeveynlerden yardım istemek gibi çok karmaşık bir işlemler zincirini öğrenecektir. Hem zihinsel hem de bedensel olarak bir kontrol sağlama mekanizmasını oturtmaya çalışmak göründüğü kadar kolay değildir. O nedenle altını ıslattı diye çocuğunuza kızıp bağırmadan önce bu karmaşık sistemi bir kez daha düşünmelisiniz; bu alışkanlığı kazanırken kuru kaldığı her an aslında ödüllendirilmesi gereken bir zaferdir.

14 kuşu geldi...
merhaba herkese

elif we kadis gecmis olsun minnoslara

cemredeniz du bakalim daha,cok sey istiyosun su an :)!!!
yaninda oyalanmasi icin birseyler wer eline ya da mutfakta cekmecelere plastik birseyler koy onlari karıstırmaya bayılacaktir,kolaylıklar diliyorum

paylasim icin sagol yelizcim
uyguladim derken gece bagliyordun bir donem sende dimi?su an durum nedir?hala ıslatıyor mu yatagi?
uyandirip tuwalete götürdün mü? hadi bu işe yeni baslayan biri olarak aydinlat beni de lutfen....

bu arada masallah denoya 30 a kadar guzel bi asama,biz henuz 10 dayiz..

Selamlar KK hata verip duruyor yaa zor girdim yawww

sağol tenzilecim thanks

elifcim çok çok geçmiş olsun canım ishale çevirdi sonunda acil şifalar canımm yaaaa kıyamam kuzuyaa
benim kuzum 1 hafta-10 güne yakın çektii .

yelizcim paylaşım için teşekkürler canım

Teşekkür ederim tenzile,

Gece bağlıyordum eve mayıs ayına kadar çünkü deniz çok küçüktü gündüzü bıraktığında ikisi bir zor olur diye düşündük. mayısdan beri gece bezleri tamamen yine kendi isteğiyle kalktı ortadan, 21,30-22 gibi yatıyor (yaz saati) 00,00 da yaptırıyorum birde 03,00 da. Bu şuanda deniz için yetiyor, ama çok sulu şeyler yemişse bazen 12 yi beklemeden ıslattığı oluyor, kesinlikle aldığı sıvıyla alakalı ama standartı 12 ve 3 . bence sen derin için geceyide kaldır derim, iki saatte bir tutarsın sonra düzene girer.
Hem anne için hemde çocuk için gece olayı yorucu, deniz ilk zamanlar yapmıcam ben diye ağlıyordu ama yılmadan oturttum onu klozete ve yapmadanda yatırmadım. şimdi gıkını bile çıkarmıyor alıyorum yatakdan oturtuyorum bazen uyuyor oluyor, annecim hadi çiiş saati diyorum şııııııııır yapıyor,
Maşallah süphannallah . Gece dediğim gibi biraz sıkıntılı olabilir ama 1 haftada düzene giriyor,
Sende süpriz koyabilirsin ucuna kışkırtıcı oluyor. Bu akşam denize süpriz yok mesela,

anladim yeliz
bilemiyorum walla gece cok fazla yapiyor cisini drn(hatta genelde sabahlari da kakasini yapiyor),gece yatagindan alinca da uykusu acilir we ardindan oyun ister,cok hafif bir uykusu war cunku.denemekte de fayda war ama bilemiyorum doktorunu aramalıyım sanirim,ahh annem ah sardi olayi gitti:)))))....

Selam güzel annişler...
Sabahdan beri yazacam bir türlü olmadı. Birden mause bozuldu. Allahdan kociş sabahdan evdeydi de işe gitmeden yenisi alıp getirdi.
Geçmiş olsun Elifcim Ruzişime... Büyük ihtimale mikrop vardır. 1 haftalık bir antibiyodik tedavisiyle eski haşarı günlerine döner Allahın izniyle... En büyük hastalıklarımız bunlar olsun...

çok fazla sıvı vermeyeceksin, gündüzden çok yapamaz ya. kaka saatini biliyorsan o saat tut. zaten belli zaman sonra kaka saatinide değişir. Yazıdad dediği gibi eğer bir sağlık sorunu yoksa hemen uykuya dalar,
zaten öyle iyice açılcak kadar değil kucağına alınca gözlerini hafif açıyor ya o sırada çiş saati geldi diyeceksin bilinci açık olucak sadece, burdaki şey çişini wc ye yaptığının farkında olması. Zamanla bu durumdan hoşlanmıyacak ve sabaha kadar tutmayı öğrenecek.Bir hafta felan de bence,

Gündüz nasıl gidiyor peki, gündüz uykusunda bağlıyormusun, çişinin geldiğini söylüyormu yoksa senmi ayarlayıp oturtuyorsun.?

yok yok yeliz garanti uyanir o bi kucagima aliyim olay biter direkt uyanir

gunduz uykusunda bagliyorum cunku yatmadan 1 dolu biberon sut iciyor icmeden yatmiyor.Dolayisi ile 2 saatlik uykusunda da arada uyandirsam dedigiim gibi uykuya dewam etmesi olanaksiz hemde gunduz.

o soyluyor genelde ''annecim cisim geldiiiii''....nasil hoşuma gidiyor:)

du bakalim ya gece olayini denemek lasim denemeden bişe anlayamam , cunku hep korktugum seylerde minik kuzum hep beni sasirtmis hic sorun cikarmamistir annesine , bunda da umitliyim

semihacm cnm nere kayboldun 2 dakkada
benim ki de 14-16 arasi uyuyor biliyorsun,aksam ustu bulusurus olmassa ne dersin
esin kacta geliyor?

iyi vallahi fıstıklar kuzuyla odasını temizedik. Kendi odasını kendisine toplatmaya çalışıyorum. ıyi kötü birşeyler yapıyor. Alışsın diymi ama....
Şimdi yemeğini yediriyorum. Birazdan da uykuya geçer bende mutfağa... Akşama hiç yemeğim yok

Gündüz sorunu tamamen çözülse bile, gece kontrolü aylar, bazen yıllar sonraya kalabilir. Hemen alt bezini atmaya kalkmayın. Bez bağlamanıza itiraz ediyorsa, çarşafın altına naylon bir örtü sermeniz temizliği kolaylaştıracaktır. Bu yaşta vücudu tuvalete gitmak için uyanmak için gereken olgunluğa henüz ulaşmamıştır.

Bu aşamada, akşamları sıvı alımını azaltmanız, kuru gecelerin sayısını artıracaktır. Gece çişi gelir ve uyanırsa, size seslenebileceğini ona hatırlatın. Lazımlığını yatağının hemen yanına koymanız da yararlı olabilir.

diyooor

Walla istedikden sonra olur tenzile, gündüz sütünü bir saat önceden vericeksin, yatmadanda tutucaksın çişe, 2 saatte yapacağını sanmam ( eğer çok sıvı almamışsa)

dedidği gibi kızın şaşırtacak seni korktuğun gibi olmayacak,

ne diyim şimdiden gecedede başarılar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…