Ben neden okudum ? Bana akıl verin lütfen

Abim sanayici benim, sıfırdan başladı. Malı mülkü ne var tam bilmiyorum ama çok var çok... Haram yemez, yanlış iş yapmaz, kara para aklamaz. Çalıştı yaptı 25-30 senede.
Helal olsun o zaman ne diyeyim. Tabi o zaman mal.mulk edinmek zor değildi şimdiki gibi. Babam da işçi, tek maaş, durumları iyi şükür. Şimdi çift maaşla bile zor o işler

Tmm isyanınızda haklısınız da sanki doktoralar masterlar yapıp issiz kalmıssınız gibi ,markette gitsin calıssın demeniz yersiz.
İse cok ihtiyacınız varsa iyi bir is bulana kadar markette de calısırsınız .
Katılıyorum buna da. Torpil çok fazla evet, ama çok ihtiyacı olan insanın da mesleğim de mesleğim diye tutturup market işini aşağılamasi bir acayip. Keşke öyle olmak zorunda olmasa ama yapacak birşey yok.

33 yaşındayım iki cocugum var . 5 yıllık bir bölümden mezun oldum. Ki derece ile bitirdim. Özel de tecrübe istediler vs vs . Hala ders çalışıyorum,bir yere girmeye çalışıyorum.

Lisans mezunu ,ön lisans benden kolay yerleşiyor der ,ön lisans mezunu ben dururken lise mezunu aldılar der. Bu iş böyle uzayıp gider ...

Var bence, arıcılık zor iştir, okulunu okuyup adabini ogrenenle okumayan bir olur mu? Benim dedelerim arıcılık yapmış, okulunu okusalardi eminim herşeyi daha güzel yaparlardı. Keşke, tarım, hayvancılık içinde bu bölümler olsa, eskiden köy enstitüleri varmış mesela, o tarz bir eğitim de olabilir, zira tarım ve hayvancılığın durumu ortada.
arıcılığın bölüm olarak olması akademik anlamda, arı popülasyonun takip edilmesi, ülkeye göre tür ıslahları, endemik türler, vs vs anlamında zaten gerekli.

ama bizde bu bölümlerin sorunu şu ki "iş öğretmiyorlar"

su ürünleri bölümü var mezununa istavritle levreği sorsan ayırt edemiyor.
ziraat okuyup arpayla çavdarı ayıramayan gördü bu gözler (çiftçi çocuğuyum) bizde 3 yaşından sonra kime sorsan sana gösterir hangisi hangisiymiş.

emin olun dedeniz okullu arıcılardan 58037645 kat iyi arıcıdır çünkü bu bölümlerde işi öğretebilen yok bizde- olan istisnadır.

gelişmiş ülkelerde bu tür bölümlerde zibilyon tane adam yetiştiriyorlar (çoğu lise seviyesinde) bazıları yüksekokul düzeyinde

ama oğul almayı bilmeyen arıcı, arpayla çavdarı ayırt edemeyen ziraatçi yetiştirmiyorlar.
bizde okul var ama eğitimyok. okul = eğitim, değil ki.

gel gör ki oraya gidip hasbelkader mezun olan bu sefer "ben okudum" diyor onu da başka işe koyamıyorsan koysan da huzurla çalışmıyor...

Helal olsun o zaman ne diyeyim. Tabi o zaman mal.mulk edinmek zor değildi şimdiki gibi. Babam da işçi, tek maaş, durumları iyi şükür. Şimdi çift maaşla bile zor o işler
İyi bir iş adamıdır, riskli işe girmez. Az olsun benim olsun diye diye ilerledi verdikçe verdi yürü ya kulum dedi Allah 😂 emsalleri kırk kez batarken en moktan kriz dönemlerine dayandı adam. Çünkü riske girmedi hiç. Memur çocuğuyuz biz, risk sevmiyoruz, azla yetinebiliyoruz.

ben okuduğum alanda çalışmıyorum. çünkü okuduğum alanda inanılmaz işsizlik vardı, mezuniyetten sonra 2 sene iş aradım bulamadım ve zaten bu süre zarfı içinde eğitimini aldığım her şeyden soğudum. sonra başka bir sektöre ilgi duymaya başlayınca iş hayatına o sektörde atıldım, devam ediyorum. belki biraz şans biraz da benim göz açıklığım ve gayretimdir sebebi. yoksa ben eğitim meselesine kalsam ohooo nerde ne yapıyor olurdum allah bilir. sınıf arkadaşlarımın çoğu evlenip ev hanımı oldu, tek tük toplasan 5 kişi falan bir yerlere girdi çalışıyor. hatta bi tanesi o kadar geç girdi ki bak mezun olalı 5 sene falan oldu, doğru düzgün işe birkaç ay önce girdi kızcağız. öncesinde çok alakasız bir yerde çalıştı 1 seneye yakın, sonra çıkardılar falan bu esnada sayısız eğitim aldı falan sertifika anlamında ama hiçbir işe yaramıyor. anca gün yüzü gördü o da nasıl, doğuya taşındı (özel sektör) zira orada personel açığı varmış, oraya gitti. avukatlık, mühendislik eskiden popüler ve vaov dedirtirken şimdi bir sürü işsiz mezunu var. bence sektör değiştir, kendi yeteneklerini gözden geçir belki sana başka sektörde uygun bir iş vardır oraya bakarsın.

Doğru, ben içerikleri bilmediğim için öyle bir yorum yaptım

arıcılığın bölüm olarak olması akademik anlamda, arı popülasyonun takip edilmesi, ülkeye göre tür ıslahları, endemik türler, vs vs anlamında zaten gerekli.

ama bizde bu bölümlerin sorunu şu ki "iş öğretmiyorlar"

su ürünleri bölümü var mezununa istavritle levreği sorsan ayırt edemiyor.
ziraat okuyup arpayla çavdarı ayıramayan gördü bu gözler (çiftçi çocuğuyum) bizde 3 yaşından sonra kime sorsan sana gösterir hangisi hangisiymiş.

emin olun dedeniz okullu arıcılardan 58037645 kat iyi arıcıdır çünkü bu bölümlerde işi öğretebilen yok bizde- olan istisnadır.

gelişmiş ülkelerde bu tür bölümlerde zibilyon tane adam yetiştiriyorlar (çoğu lise seviyesinde) bazıları yüksekokul düzeyinde

ama oğul almayı bilmeyen arıcı, arpayla çavdarı ayırt edemeyen ziraatçi yetiştirmiyorlar.
bizde okul var ama eğitimyok. okul = eğitim, değil ki.

gel gör ki oraya gidip hasbelkader mezun olan bu sefer "ben okudum" diyor onu da başka işe koyamıyorsan koysan da huzurla çalışmıyor...

Ya arkadaşlar ben anlamıyorum ben neden 8 sene ilkokul 4 sene lise 2 sene üniversitede harcadım zamanımı neden ya ben onca sene okurken kadınının veya adamın biri çıksın yalandan bir sertifika alsın kırk yaşında araya güçlü bir tanıdık sokarak benim iş imkanımı eliminden alsın benim yerime o insan girsin ise benim emek verip cabaladigim alın teri döktüğüm hakettiğim mesleği o insan gelsin yalandan bilgisayar sertifikası aldım diye tıbbi sekreter olarak başlasın ise bu bu kadar kolay mı ya insanların emeklerini çalmak bu kadar kolay mı 1 senedir çabalıyorum gittiğim görüşmeler tecrübe istiyor veya torpil ben artık yoruldum madem tecrübe isteniyor eğitim sistemi değişsin veya bir kapı açılsın ki bize tecrübe edinelim ben artık çok sıkıldım gerçekten çalışmam lazım o kadar ihtiyacım var ki ama böyle insanlar yüzünden hep kalıyoruz eminim benim gibi bir çok insan var torpili olan girdi bı yerlere ya olmayan? Sürüncez mi arkadaş anlamıyorum nasıl bir şey bu ya ben neden okudum ? Bu bir emek hırsızlığı ben napcam bilmiyorum bana akıl verin benim bu işe gerçekten ihtiyacım var iş arayana iş çok demeyim emek hırsızlığı yapanlar gidip çalışsınlar markette orda burda evet iki sene çok değil ama ben onca okulu market vs gibi yerlerde çalışmak için okumadım ve bu benim zoruma gitmeye başladı artık nereye elimi atsam kuruyor
Merhaba; ne yazık ki ortada bir Türkiye gerçeği var. Maalesef torpil çok fazla dönüyor ülkemizde. Tanıdıklarla iş buluyor çoğu insan. Sizin yapmanız gereken geçici bir iş bulup hayatınızı idame ettirip mesleğinizle alakalı kendinize fazladan artı olacak nitelikler eklemek... Kurs, eğitim vs. Ve size tavsiyem linkedIn gibi platformlardan çevre edinmeye bakın ve oradan alternatif iş kovalayın..

Bu tepki verenler durumu o kadar yanlış anlamışlar ki yazık ...... Diyecek bir sözüm yok Allah düşürmesin herkes yerinde mutlu olsun ben en basiti önlisans diye o örneği vererek anlattım okumadigimi nerden biliyorsunuz ? Ama sadece boşa onlarda boş sistem güzel bir sistem değil ben bunu anlatmak istedim iki normal önlisans bir açıktan önlisans suandada ikinci öğretim makine mühendisliği okuyorum aynı zamanda çalışmak istedim bu durumlar ile karşılaştım ve kiminle karşılaşsam ya bir torpilci yüzünden işinden olmuş yada benzeri şeyler benim tepkim bunaydi ne yazikki herkes sadece yıkıcı biraz destek istedim hepsi buydu yapıcı olan kimse yok sistemin bozukluğu kadar insanlarda kötü vicdanen rahat edebilirsiniz yorumlarınız o kadar kotu etkiledi ki beni hakkım hepinize helal pes dedirttiniz sözlerinizle gözümden akittiginiz yaş ta bir haktir unutmayın yine yıkıcı yorumlarınız olcak biliyorum sadece dertleşmek için yazdım kadinin halinden kadın anlar diye hepsi buydu çok biliyorsanız bildiklerinizi anlatabilirdiniz kötü yorumlariniz sizin olsun isyan nisyan dediniz çok şükür imanlı biriyim isyan ne bilirim asla dilime getirip Rabbime karşı gelmem herkes yerinde sağolsun amacim bu değildi ama olsun Allah a emanet olun

1- nokta bir şey var bence kullanın, gramernazi değilim ama yazımınız üniversite mezunu yazımı-anlatımı değil kusura bakmayın. Üstelik okuduğunuz okul sekreterlik yani süper klavye kullanıyor olmanız lazım.
2- sistem güzel değil. evet değil. elinizde sistem değiştirecek bir güç yoksa tek yapabileceğiniz şey o sistemde ayakta kalmanın bir yolunu bulmak. üstelik sistem 5 sene önce de kötüydü 2 sene önce siz okula girerken de kötüydü. 2 sene önce süperdi de birden alt üst mü olduk?
3- burada 2 yoruma gözünüzden yaş akıyorsa çalışma hayatında -hele özelde- size başarılar dilerim
4- Allah inanç iman ne alaka ya... bi bırakın ne olur artık şu söylemleri ne geldiyse başımıza bunları her konuya sokanlardan geldi zaten.

Malesef gelinen nokta bu ama ön lisans okuyup ki şu an ön lisans mezunu olmayan yok bu kadar isyan etmesi doğru gelmiyor bana. İyi bir okul okumuştur başvurular yapmıştır ve hüsrana uğramıştır amenna. ama daha yolun başında şu yaptığı doğru değil. Ben de şu anki işime girmek için 8 ay iş aradım. Ha bulamadım mı buldum ama şartları en uygun olanını seçtim.
Kesinlikle çok haklisiniz bu konuda. Marketlerde bazen kızlarla konusuyoruz öğretmenlik mezunu çoğu üzülüyorum. Yada başka bicok alanı olmayan işlerde çalışıyor 4 yıllık mezunlar maalesef. Yazık kaç sene dirsek çürütup okunuyor sonuç asgari ücret o da bulunabilinirse 💆🤷

sanayide çalışan arkadaşım var eşinin ve kendini arabası var. rezidansta oturuyor ve aynı rezidansta 10 tane dairesi var kirada. Söyleyeceklerim bu kadar

Birgün hastanede sıra bekliyorum . Yanımızda bir bayan da bekliyor. Neyse önümüzden doktor hanım geçti. Kadın döndü benim liseden sınıf arkadaşımdı dedi.

Öbür bayan da ya insan böyle görünce keşke bende okusaydim diye üzülüyor demi dedi. Kadın da yooo benim eşimin sanayide tamirci dükkanı var ,ondan çok kazanıyor. Ben ondan çok daha rahatım dedi 😂

Önlisansı küçük gören yorumlar var ama kimse de dememiş ki o zaman neden önlisans bölümü var? Madem sertifika yeterli neden insanların hayatından iki sene alınıyor? Ülkenin durumu o kadar normalleştirilmiş ki öğretmenler mühendisler bulamıyor sen sus deniyor isyan edene. Kimse de demiyor ki herkes iş bulmalı, herkes kendini doyuracak parayı kazanabilmeli. Ama bizim ülkemizde maalesef bir durum var herkes “ben alamıyorsam o da alamasın der” kimse demez ki “o alsın ama ben neden alamıyorum”

Kendini geliştir vs deniyor iş arama sorularında. Herkes kendini geliştirmek zorunda değil ama herkes okuyup harcadığı emek karşılığından kendine yetecek parayı kazanabilmeli. Kendini geliştirirse daha fazla kazanır amenna ama kendini geliştirememiştir, ki yapacağı işe asgari düzeyde yeterli, birisi açlıktan nefesi koksun demek gibi oluyor. Bir de genç işsizlere kursa git kendini geliştir demek ülkeden haberdar olmamak gibi aslında. Gençler bir çay parası bulamıyor ki kaldı kursa gitmesi.

İş bulamayanı değil iş imkanı yaratmayını, liyakati ayaklar altına alanı eleştirdiğimiz zaman sanırım ülke daha güzel olacak. Herkes iş sahibi olmalı, lise mezunu da, öğretmeni de, mühendisi de… Birinin daha fazla okumuş olması diğerinin işsizliğini meşrulaştırmamalı.

Birgün hastanede sıra bekliyorum . Yanımızda bir bayan da bekliyor. Neyse önümüzden doktor hanım geçti. Kadın döndü benim liseden sınıf arkadaşımdı dedi.

Öbür bayan da ya insan böyle görünce keşke bende okusaydim diye üzülüyor demi dedi. Kadın da yooo benim eşimin sanayide tamirci dükkanı var ,ondan çok kazanıyor. Ben ondan çok daha rahatım dedi 😂
Ara eleman diyorlar buna işte. Artık kimse beğenip de girmek istemiyor ama gerçekten iyi para var bu sektörde.

Abim sanayici benim, sıfırdan başladı. Malı mülkü ne var tam bilmiyorum ama çok var çok... Haram yemez, yanlış iş yapmaz, kara para aklamaz. Çalıştı yaptı 25-30 senede.
Çok para kazananlar zaten hep hile hurda ile yapıyor. Yani daha bu düşünceyi değiştiremezken bir de torpile kızıyorlar. E siz helal kazanana bile laf ediyorsunuz

Ara eleman diyorlar buna işte. Artık kimse beğenip de girmek istemiyor ama gerçekten iyi para var bu sektörde.
Aynen öyle ,temelden girip işi öğrenen ,üniversitede önü olmayan bir bölümü bitirenden bir kaç sıfır önde başlıyor hayata .

Çok para kazananlar zaten hep hile hurda ile yapıyor. Yani daha bu düşünceyi değiştiremezken bir de torpile kızıyorlar. E siz helal kazanana bile laf ediyorsunuz
Çevremizde helal kazanıp bu kadar çok kazanan görmediğimiz için 😂 yoksa illaki vardır . Yıllardır karı koca çalışıyoruz ay sonu zor geliyor 😅

Çevremizde helal kazanıp bu kadar çok kazanan görmediğimiz için 😂 yoksa illaki vardır . Yıllardır karı koca çalışıyoruz ay sonu zor geliyor 😅
Eleman olarak çalışanla ticaret yapan bir mi? adam risk alıyor ve kazanıyor. Her ay belirli maaşa iş yapmıyor. Bakış açınızı değiştirmeniz lazım. O kadar çok sorguladınız ki illa adamın hile hurda yoluyla kazandığını düşünmek istediniz

Önlisansı küçük gören yorumlar var ama kimse de dememiş ki o zaman neden önlisans bölümü var? Madem sertifika yeterli neden insanların hayatından iki sene alınıyor? Ülkenin durumu o kadar normalleştirilmiş ki öğretmenler mühendisler bulamıyor sen sus deniyor isyan edene. Kimse de demiyor ki herkes iş bulmalı, herkes kendini doyuracak parayı kazanabilmeli. Ama bizim ülkemizde maalesef bir durum var herkes “ben alamıyorsam o da alamasın der” kimse demez ki “o alsın ama ben neden alamıyorum”

Kendini geliştir vs deniyor iş arama sorularında. Herkes kendini geliştirmek zorunda değil ama herkes okuyup harcadığı emek karşılığından kendine yetecek parayı kazanabilmeli. Kendini geliştirirse daha fazla kazanır amenna ama kendini geliştirememiştir, ki yapacağı işe asgari düzeyde yeterli, birisi açlıktan nefesi koksun demek gibi oluyor. Bir de genç işsizlere kursa git kendini geliştir demek ülkeden haberdar olmamak gibi aslında. Gençler bir çay parası bulamıyor ki kaldı kursa gitmesi.

İş bulamayanı değil iş imkanı yaratmayını, liyakati ayaklar altına alanı eleştirdiğimiz zaman sanırım ülke daha güzel olacak. Herkes iş sahibi olmalı, lise mezunu da, öğretmeni de, mühendisi de… Birinin daha fazla okumuş olması diğerinin işsizliğini meşrulaştırmamalı.

peki ne diyelim
git dağbaşı üniversitesi vıttrızıttık bölümünde ön lisans oku, E5 kenarı yükseokulu trilaylalylay bölümünde de lisans yapıştır nederen baksam 6 -7 sene geçir öyle gel mi diyelim?

sistemin kötü olduğunun biz de farkındayız
herkesin iş bulmasını neden istemeyelim?

ama yok işte, bu iş böyle olmuyor
gitse bir gelinlikçide işleme ypamayı öğrenseydi şimdiye kendine dükan açardı bu kadar bölüm okuyacağına...

sistemi ben herkesten fazla eleştiriyorum
ama eleştiriyorum diye kimse benim karnımı doyurmuyor. kimsenin karnının kuru kuruya eleştiriyle duyduğunu da görmedim
oturduğumuz yerden sabaha kadar eleştirsek de bir nane olmaz.

Eleman olarak çalışanla ticaret yapan bir mi? adam risk alıyor ve kazanıyor. Her ay belirli maaşa iş yapmıyor. Bakış açınızı değiştirmeniz lazım. O kadar çok sorguladınız ki illa adamın hile hurda yoluyla kazandığını düşünmek istediniz
Yo sonraki mesajımda kabul ettim zaten, cevremde ticaret yapan da çok, işim gereği müteahhiti, ticaret yapanı da çok. Bizim kurumdan iş alan müteahhitler bu dönemde artan maliyetler nedeniyle işlerini fes ediyorlar, yeni iş kuranlar kapatıyor. Demek ki benim çevremde yok.

Var diye hiç iş olmayan bir bölümde okuyup "ama ben okudum bu bölümü açanlar düşünsün" diye hareket etmek sadece o kişiye zarar verir. Bu arada ismek kursları ücretsiz ve bunun gibi binlerce ücretsiz kurslar var. Gençlerimiz araştırmacıdır nerde ne var iyi araştırır bulurlar 😏

Back
X