Bende mi sorun var cevrede mi. Kendimi israfcı hissediyorum.

1mirac

Popüler Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
17 Temmuz 2016
5.098
4.178
173
Kızlar mrb. Ya cidden cevremdeki herkes bunu hissettiriyor. Aldığım herşey bana bile gereksiz yere alıp israf yapıyomusum gibi gelmeye başladı .

Örnek vereyim, market uzak olduğu için eşimle 2 haftada bi anca gidiyoruz . Bazen geçiyor belli olmuyor.
Onun haricinde eşimde işte yemekliktir tavuktur domatestir alıyor bişeyler de genede kendi aldığım gibi olmuyor .

Bende aşırı bi iştah açılması var hamilelikle beraber yemekte seçmeye başladım. Markete gidip geldikten 1 hafta sonra pişirecek yemek bulamıyorum . her markete gidişimiz 400-500 milyon tutuyor. Sebze meyve abur cubur kızıma bez ıslak mendil vs vs. Bazen çay şeker yağ(bunlar tabi 1 aydan fazla gidiyor)Onun haricinde eşimin aldıklarıda 200 felan tutuyodur 1 ay içinde. Dışardan da yiyoruz felan. Her hastaneye gidişimizde çocuklara giysi felan alıyorum derken baya harcama yapıyorum. Evde yemeklik yok dediğimde eşimin gözleri pörtlüyor bakakalıyor ama yok napiyim hemen bitiyor herşey.

İsrafcı gibi hissetmeme sebep olan şeye örnek verecek olursam çevremdekiler genelde böyle davranıyor. Annem bile dahil.

Eşimin arkadaşı var hemde akrabası. Ailece tanışıyoruz.
Onuda gördük Markette. Zeytini ben bu ay başı gibi 1 kilo aldım yeni bitti. Baktım eşim yeşil zeytinide siyahıda azar azar aldı çok olup kalmasın atılmasın diye. bende ben seviyorum 1 kilo felan al yiyoruz dedim çünkü kolay kolay gitmiyoruz markete zaten gitmişken alalım dedim. Ve yeniyor yani evde. Arkadaşı dedi "x napcan okadar zeytini 2 kişisiniz bizde öyle ayda 1 markete gidiyoruz az alıyorzzz yazık çöpe gider felan dedi. her aldığıma da bunu dedi resmen. Bi an kendimi tuhaf hissettim. Herkesin eşi tutumlu, bir gittiği marketle 1 ay idare edebiliyor ben gidip 500 milyon harcıyorum 1 hafta sonra ortada bişey yokmuş gibi eşime dertleniyormuşum gibi hissettim utandım nedense .

Buarada kendileri merkezde oturuyor evine 2 adım ötede manav dükkanı var. Eşi istediği zaman kendi dükkanından bile alabiliyor ayda bir gitmesi ve yetmesi normal değil mi? Günlükte gidebilir. Kayınvalidem de haftalık pazara gider mesela ne kadar harcıyor bilmiyorum gerçi ama. Minumum 50 tl dir.

Annemle mesela bi bulaşıklık aldım güldü e senin zaten bulaşık makinen yokmu napcan şimdi bunu dedi. Sonra şakasına eşime sen x i yanlız bırakma böyle yerlerde dedi. Yani çok harcama yaparım felan diye gibi.

Neyse çokta uzatmayayım kızlar konuyu.

Bir ben mi yetiremiyorum hiç bişeyi kızlar anlamadım ya bu his içime oturdu gitmiyor cidden

Yasanan sehirle alakali bir durum brada alacaginiz yorumlar. Bursada yasiyorum,ekonomik diye bilinen bir bolgenin pazarina gidiyor esim,150 lira harcar haftada ortalama. 50 lira ne mumkun yetsin?

Her hafta market alisverisine cikilir, 300 lira harcanir ortalama. Kaldi ki ben saglikli beslenme yanlisi bir insanim,hazir zeytin,makarna,salca,tursu,recel,yogurt,konserve gibi urunleri asla agzima surmem,bedava da dagitsalar almam. Aburcubur asla yemem,cocuguma da yedirmem,gazli icecek kendimi frenleyip icmemeye calisiyorum. Tek luksum alkol kullanirim. Marketten kasaptan tavuk,kirmizi et asla almam. Koyden kestirir dondurucuya koyarim. Sadece balik alirim. Mevsimi disinda sebze meyve tuketmem. Bu mevsimde domates,salatalik alinmaz.

Siz de cocuk sahibiymissiniz,dogal ve dengeli beslenirseniz ekonomik degil de saglikli olursunuz. Hem sagliginiz sizinle kalir hem de paraniz. Ben para olarak bakamam bu tarz seylere cunku yemekten kisilmaz.

Biraz fazla geldi bana da. Kalan yemekleri ısıtip yemiyor musunuz? Bir de özellikle kışın bakliyat, kurutulmus sebzeler vs. çok yaparım ben. Domates salatalık almam kışın. Yazdan derin dondurucuya koyduğum yemeklikleri kullanırım. Bir de indirimleri hep takip ederim. Mesela on lira üzerine şu ürün yüzde elli indirimli gibi durumlari ihtiyacim olan ürünler için kacirmam. Ayrıca evde liste yapıp giderseniz gereksiz şeyler almazsiniz. Bir de karnınız açken markete gitmeyin

Aldıklarınızı yiyorsanız sıkıntı yok bence. Her insanın yediği bir olmaz ki bazısı çok yer bazısı az. Ha çoğu insan geçinmek için zeytini az alır bulguru çok alır o şekilde beslenir. Zeytin dediğimiz ucuz değil sonuçta. Eğer maddi durumunuz iyiyse bu konulara kafa yormamanız garip gelmedi bana. Eşinizin arkadaşının öyle tepki vermesi pahalı bir şeyi fazla almak istemenizden kaynaklı büyük ihtimalle.

Bende aynı sekildeydim canim.. Gecen bi markete gittim 600tl gitti.. İçime oturdu.. O alışverişten sonra elimi tutmaya basladm.. Su an mesela iki haftadir cuzdanimda 50tl var ama harcamamaya cabaliorm.. Anca yemeklik sebze veya meyve aliyorum ama abartmiyorum günlük aldgm için.. Bir de yazin stokladgm bezelye barbunya gibi yemeklikleri araya sıkıştırıyorm bu yuzden bazi haftalar para harcamadgm bile oluyor.. Sadece ekmek vsvs aliyorum.. Mesela eşim aksam cayina tatli bisey ister.. Eskiden buskuvi alirdim bi suru para sacardim.. Simdi kektir tatlidir kendim yapiyorum.. Eskiden bulasik makinesi tabletini pahali olanlardan aliodum hemen bitiodu.. Simdi en uygununu aliyorum onu da ikiye bölüp kullaniorm gayette temiz yıkıyor.. Bende 1 yillik evliyim.. Yeni yeni idareyi öğreniyorum.. Zamanla daha iyi oturur bence bende de sende de:)

Canım mesela sebze yemeği, etli yemek, hamur işi börek tarzı ,kizartma kofte, balık, kuru bakliyat gunu gibi yaparsan daha fazla gider sanki ne biliyim
(Birde alışveriş yaparken patlıcan karniyarik için, ıspanak börek için, patates oturtma için gibi gibi belirleyerek al)

Kahvaltıda da ekstradan tost patates salatası/ kizartmasi vs çeşitleri olursa daha uzun süre gider
Benden bu kadar :)

Bana normal geldi harcamanız. Kredi kartim 3000 lira geliyor aşağı yukarı . İçinde sadece market ve dışarıda yenilen yemek var . 5 kisiyiz evde . Haftalık market 500 lira zaten . Sağlıklı besleniriz bu arada. Evde ayçiçek yağı bile olmaz. Sadece sizma vs . Makarna bile yumurtalı olarak köyden alinir gibi. Tavuk yok. Et bilinen bir kasaptan ve mevsim balığı . Zaten doğru düzgün besleneyim dersen 3000 lira gider. Peynire zeyrine girmiyorum tüketim çok bizde Zararli aliskanlikta alkol

Aldıklarınızı yiyorsanız sorun yok bence çöpe gidiyorsa yazık olur herkezin yemesi içmesi başka başka komşum 1 bardak pirinçten pilav yapıyor bitiremeyip kalanı atıyormuş ben 2.5 bardaktan yapıyorum tanesi kalmıyor onlarda 4 kişi bizde 4 kişiyiz pirinci örnek verdim diğer gıdalar içinde geçerli bu

Çöpe dökülmedikten sonra israf olmaz ama herkesin yemek alışkanlığı farklı, kahvaltıyı hazırlayıp 3-4 çeşitle de yapabilirsin 10 çeşitlede. Siz zeytini çok tüketirsiniz ben peyniri , bütçenizi aşmadıktan sonra sorun yok.

Biz her hafta bu kadar yuklu alisveris yapmayiz 4 kisiyiz kucuk oglum 6 yasinda ama sadece ayda 1 toplu alisveris yaparim icinde deterjan temizlik malzemesi yoksa 300 civari tutuyo pazarda 50 maksimum ama 1 kilo zeytin bizede cok gelir yarim kiloyu iki ayda anca bitiriyoruz siz yiyosaniz israf sayilmaz ama dokuluyo bozulup atiyosaniz evet israf olur

Biz 2 kişiyiz. Bizim masrafımız bu kadar olmuyor

Bir şeyin israf olup olmaması şurdan anlaşılır: amacına uygun is görüyor mu? Eğer aldığınız zeytini yiyorsanız ona israf denmez.

Ona çok zeytin yemek denir.

Kahvaltıda sadece kahvaltılık olmasın. nişastalı bir ekstranız olursa (patates,krep) gibi kahvaltiliklariniz daha az giderm

Yeniliyosa neden israf olsun ki? Cope atiyosaniz israftir.bizde peynir zeytin cok yenilmez gelenimiz gidenimiz de olmaz o yuzden ayda bir kalip peynir yeter de artar bile.
ihtiyac oldukca markete gidiyoruz ki nerdeyse her gun yani o da.bir gun deterjan diger gun un gibi mesela evde ne bitmisse onu alirim ben.evde cok yiyecek tuketilmez ama disarda cok yiyoruz biz o yuzden mutfak masrafimiz fazla degildir ki oyleyken bile sizin mutfak masrafi bana gayet makul geldi.
Yani durumunuz musaitse aldiginiz da yeniyorsa kendinizi suclu hissedecek bir durum yok.

Durumunuz varsa birsey diyemem. Ama bizde 2 kisiyiz. Market alisverisi 2 3 ayda bir yapariz. Mesela gecen gun yaptim ve uzun suredir yapmiyoduk temel ihtiyaclarim bitmisti daha cok. Ve evde ne bittiyse ben telefonuma kayit ediyorum onlari aliyorum ekstra bisey almiyorum. 250 tl tutmustu. Ve buda bizi bayagi idare eder. Onun disinda kişin kurubakliyatlardan yemek yapiyorum genelde 2 kisilik 2 gun yiyoruz bi yemeyi. Ve size tavsiyem indirim gunlerini takip etmeniz. Hangi markette indirim var o markete gitmeniz. Bununda faydasi var gercekten. Ben telefondan takip ediyorum genelde baya faydasi oluyor

Çöpe gitmiyorsa israf diyemeyiz.Zaten herşey pahalı.Temel ihtiyaçları toplu alıp,geri kalan sebze meyve türü şeyleri haftalık almayı tercih ediyoruz biz.Temel ihtiyaçlarınızı da toptancıdan daha uygun fiyata alabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…