Bende mi sorun var cevrede mi. Kendimi israfcı hissediyorum.

Paranın adı var bugün sadece sebze meyve aldık 120 tuttu hersey pahalı yani kendinizi suçlamayın yee yarasın bebişe:)

Ben her hafta pazara gidiyorum 100 TL harcıyorum bazen yetmiyor bile market ayrı ona da haftalık gidiyoruz ama aylık mutfak bin liraya yaklaşıyor biz de iki kişiyiz ve ben de hamileyim :)

İsraf dediğin şey yemekle olmaz. Aldıkların bozulup çöpe gidiyormu? Yoksa aldığın 1 kilo zeytini 1 ayda yiyebiliyorsan bu israf değil. Ama kıyafet ve temizlik malzemesi gibi şeylerde tutumlu olabilirsin. Çeşit çeşit temizlik malzemesi yerine amacına uygun olanı alırsın yok yer için ayrı cam için ayrı gibi ayrımlar yaparsan o israf.

Normal ya bakma oyle dediklerine hersey pahali bizim haftada 500 gidiyor
Bi markete gideyim bi poset dolmuyor bile 100 den asagi cikamiyorum nerdeyse gunluk giderim markete
Sizlik bi durum oldugunu dusunmuyorum

2 kişiyiz 1 de bebek 3 kişi. Her şey çok pahalı. Bir kilo zeytin 1 kilo peynir alsan zaten 60 lira ediyor. Sıvıyağ olmuş 35-40 lira. Toplu alışverişi geçtim bir iki parça eksiği almak için girsem 150-200 buluyor. Ayrıca israf olmuyorsa yeniyorsa çöpe atılmıyorsa alınanlar, irdelemenin anlamı yok sonuçta gıdadan kısmamalı. Ne aldığınıza da bağlı mesela şarküteri pahalı pratik olsun diye kahvaltıya vs salam sosis sucuk alıyorsanız bunlar pahalı ve cabuk tüketiliyor. Tencereye girecek şeyler kuru bakliyat vs alınınca iki ay bile gidiyor

Suna degineyim dedim disardan alsan keki daha ucuz tabi evde kendin yap daha saglikli ve lezzetli olur orasi ayri ama atiyorum bi cheescake yapiyorum malzemesi pahali haziri o kadar degil pastanin da ayni sekilde kremasi,labnesi,ganaji vs haziri daha ucuz
Pasta islerinde bayagi iyi oldugumdan hazir almam ama disardan alsam daha ucuza geliyor fiyata bakinca
Suan saglikli beslenmek daha da pahali

bende 3 cocul var aylik 600 falan gidiyor ama ikisi bezli. mamalar boskuviler zaten 300 onlara gidiyor biz de 300 harciyorz ev. malzemeleriyle ben. zeytini. 1kilo konserve aliyorum 2 ay yetiyor yemwkle alakali. hafta 1 pazara gidiliyor gene icinde biskuvi mama abur. cubur balik deken 150 tl tutuyor yani yetmiyor. pahali hersey birdr idare etmeyw. calisiyorm olmuyor istw

Ben kiyafete takildim , neden her hastaneye gidisinizde kiyafet aliyorsunuz?
Yiyecek harcamaniz vana gore normal ama surekli kkiyafet almaniz normal degil
Ayrica her evde bulasik makinasi var ve bulasiklik da olur , sonucta kirk yilda bir bile olsa elde de yikaniyor bazi seyler onlari nereye koyacaksaniz

Arkadaşlar hayat pahalı, bizlik bir durum yok bence. Herşeye zam geldi , herşey uçmuş durumda . Market pazar hepsi aynı, bir kıvırcık pazarda dahi 8 lira , hamsinin kilosu 20 lira, 2 kilo patates 10 lira , hangisini sayayım. Benim de alışverişlerim sizinki gibi hatta belki daha fazla çocuklarım küçük mama bez vs . Ortalama her alışveriş böyle tutuyor .

Bi arkadaşta şöyle bişey gözlemlemiştim. Kahvaltıdan sonra kahvaltı kaselerinde kalan peyniri zeytini reçeli dometesi salatalıgı vs çöpe atmıştı. Sırf kapları temiz kalsın diye.

Yani bu israftır, ama alıp çöpe atmadan tüketimi sağlıyorsanız sorun yok bence.

Sabah kalan domatesi salatalıgı bile cam saklama kaplarına koyup kaldırıyorum. Salataya doğruyorum mesela akşam. Veya diğer güne tazecik kalıyo. Atmıyorum ben.

Markete gitmeden liste yapmaya çalışıyorum. Ve iki üç ayda bir biten temizlik ve gıda ürünlerinde indirim takip ediyorum. Bulaşık makine tableti, çay, şeker vs.

Meyveden sebzeden kısarsak hasta olur doktora para veririz sonuçta. Sağlığımızdan da olamayız ya tasarruf edelim derken.

Limonsuz portakalsız kış geçmez.:)

Maddi açıdan düşünmek şöyle dursun, bir de günah boyutu var. Evin bereketi kalmaz.
Bayat ekmekleri galeta unu yaparım, bi kaç gün dolapta kalmış pilavı çorbaya dönüştürrüm, çorbayı köfteye:) yani eski yemekleri bile dökmemek için çabalıyorum ki evin bereketi kaçmasın. O nimetleri bulamayan bi sürü insan var

Aynı şeyi söyledim bende anneme :)) bide alaycı bi sekilde söyledi. Cünkü sekline baya kapilip aldım oda sırf o yüzden alıyorum gibi bakti.ama ihtiyacda vardı ona
Kıyafette aslında genelde bebeğe ve kızıma alıyorum tabi arada kendimede alıyorum ya ne görsem almak istiyorum evime kendime sürekli biseyleri degistirmek istiyorum mesela evdeki halı ortüsü, paspaslar ufak seyler olsada birlesince pahalı oluyor ki tane fiyatlari bile cok pahalı . ama aklım sürekli yenisinde. Hic ihtiyaclarım bitmiyor sanki

Canim almanin sonu yok..ne kadar almaya devam edersen o kadar ihtiyacın olur.. Kendini dizginlemeye calisirsan bi sure sonra oturur.. Bak mesela benim bipolar bozukluk hastaligim var.. Bu hastalikta asiri para harcanir.. 1 milyari 1 gunde harcarm o derece.. Buna ragmen eskisi gibi davranmiyorum.. Dikkatli davranmaya calisiyorum.. Yazik esine de nasil yoruluyordur işinde.. Onun bir gunluk calistgi parayi sen 1 saatte harciyorsan o zaman haksizlik olur.. Biraz dizginlemekle herseyi yoluna koyarsn bence:)

Bence harcamaniz yüksek. Evet suan piyasa çok kötü her şey çok pahalı 2 parça şey 50-100 lira ama dikkat etmek de biraz bizim elimizde. Örnek verecek olursam markette portakal min. 3.45 den başlıyor pazarda 2 tl ve aynı portakal. Markette bir bağ roka 1.5 tl pazarda 0.50 krs bizim burada be aynı roka hatta pazardaki markettekinin iki katı daha çok. Yani bu liste böyle uzayip gider. 1 parça ürün de 1 lira fark olsa ki çoğu ürün de 2 -3 tl fark var 50-100 lira cebinizde kalır en az her seferinde.
Yani yiyecek şeylerden böyle tasarruf edilebilir. Temizlik malzemesi filan indirim takip edilebilir.
Ha gelelim diğer masraflara benim bir arkadaşım var mesela taşlı süslü bir tabak alır ben onun tasi düşünce bu anlamı kalmaz bak şundan al derim o gider onu alır 2 kullanimdan sonra e bunun taşı düştü diye çöpe atar. Tuvalletteki su masrafasi hafif kireclensin hemen çöp e atar oysa kireç sökücu ile temizlenebilir. Cocuklari gezmeye götürür geldiğinde ustlerini degistirmez cocuklarda birseyler dokerler ustelerine daha 2 defa giyilmis kıyafeti atarlar bu kötü oldu diye. Bi ürünün yenisi cikti mi diğer ürün eskimemis olsa bile hemen yeni modeliyle degistirir. Yani bunun gibi birçok şey. Aylık onların harcadığı para bizim evde harcanan paranın 4-5 katı.
Bana göre bu israf. Sebze almak için gittiği marketin 200 mt ilerisinde semt pazarı var oysa ki ama oraya gitmez.
Ben ona da söylüyorum senin eline geçen para benim elime geçse ben şimdiye kadar kendime bir daire almıştım diye. Tamam insan yemesine icmesine dikkat etmeli ama neyi nerden aldigina da dikkat etmeli. Sonuçta bugünün yarını da var.
Haftalık 500 tl mutfağa verirsek asgari ücretin 2000 tl olduğu şu zamanda nasıl ev gecindirecegiz.

Haftalık 300 tl makul bi fiyat olur sizin için. Çöpe attığınız yiyecek yoksa çok takmayin başkalarını, biraz daha indirimli marketleri tercih ederseniz doğacak bebeğiniz içinde ufak bir birikim yaparsınız.

Sende de bir sorun yok çevrede de. Sorun ülkede Geçen ay 10 demet taze soğan alsan 100 lira tutuyordu zaten. E bunun eti, salçası, sütü, peyniri ne olacak? Temizlik malzemelerine girmiyorum bile. Allah korusun evde aynı anda hem gıda, hem temizlik malzemesi biterse ailecek konkordato ilan edilebilir.

Diyeceğim o ki böyle bir dönemde iki haftalık market alışverişine 600 lira veren siz ve bu parayı vermekten nasıl kaçınırız diye düşünen çevreniz, hepiniz haklısınız. Eskiden etli yemekte tasarruf olsun diye sebzeye abanırdık, şimdi hangisi daha pahalıya geliyor anlamak zor

ne alaka.yeniliyorsa yeniliyordur.
var ki harcıyorsun.
yoklukta alama,varken alama..ne zaman alınacak peki.
bizde bittikçe alırız.her defasında 100-200 gider.
hayat pahalı senlik,benlik durum yok.
gıdaya da harcayamayacaksak niye çalışıyoruz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…