Bilinçsiz ve Yoksul insanlar neden çok çocuk yapar?

tümm sayfaları okumadım ,ama yine bir siyasi polimikte oluşmuş ne yazık ki, herneyse soruya gelince kendi adıma tek çocuğum sevdiceğimde tek çocuk ve biz nasipse inşaallah 3 tane falan olsun istiyoruz hatta ben daha da fazla istiyorum,tamemen kişinin tercihidir bence cehaletle alakası yok babamlar 8 kardeşler çiftçi bir ailenin evlatları onlar, çok şükür hepsi ayaklarının üstüne basıyor mesleklerini ellerine almışlar RIZKI VEREN ALLAHDIR, bunun aması ya da sı yok,keşke benimde çok kardeşim olabilseydi..ben bu konunun açılmasını da anlamsız buluyorum kusura bakmayın,

Cehalet baska bisey değil,benim bitane var acaba ikinciye yetebilirmiyim diye düşünüyorum durumumuzda fena değil ama cocuk bu cocuk oyuncağı değil!

Canim zaten arkadaş durumu olupta cok cocuk yapanlardan bahsetmiyor,yapıp sefil edenlerden bahsediyor.

Benim babamlarda 8 kardeş ama dedem cok iyi bakmış kasa kasa meyve tasirmis eve....

Keşke herkes bakabileceği kadar yapsa doğurup doğurup sokağa salmasa ,hep eğitimsizlik yol açıyor.

İnşallah bu saatten sonra insanlar bilinçlenir de daha çok çocuk ziyan olmaz.

Bu soma faciasında bence an acıklı sahne ''a be kuzum edemedim seni doktor mühendis
olmazdın şimdi toprak altında'' bir annenin deyişi , bir çocuğun matematikte,fen dersinde çok iyi olması için ortaokulda özel ders alması gerek burda yine maddiyat önemli

Sefalet içindeki çocuklara ve aynı boyda oldukları diğer 5-10 kardeşlerine nasıl gözlerinizi kapayıp rızkı veren Allahtır diyebiliyorsunuz? Allah çocuk mu ayırt ediyor? Niye ülkedeki fakirlik zorluk çeken milyonlarca çocuğu görmezden geliyorsunuz. Ve neden bunların çoğunun çok kardeş olduklarını gözardı ediyorsunuz? Gerçekten mantıklı bir neden bekliyorum sizden. Çocuklara acıma duygunuz yok mu? Bu haldeki insanlara neden bir iki çocuk yetmiyor? Sokaktaki dilenciler bile niye beş çocuğuyla geziyor. Belediye yardımlarına muhtaç aileler neden 5-6 çocuklu? Bu sadece anne babanın bilebileceği bir şey mi? Her türlü kötü duruma gözümüzü mü kapatalım? Niye sokakta gece 12 demeden mendil çiçek satan çocuklar var? Allah onları gözden mi kaçırmış? Niye binlerce çocuk işçi var? Çalışaları mı gelmiş? Hadi iyimser olayım, 3 çocuğu aynı anda nasıl üniversiteye yollayabilirsiniz? Ne şartlarda? Neyse tutayım kendimi. Çok hissim var da neyse. Anlayan Anlıyor. Niye her lokantada tezgah arkasında sakalı bitmemiş çocuklar var. Neden? 12 yaşında hadi 17 yaşında çocuk çalışmak zorunda mı? ZORUNDA. sizin gibiler yüzünden. Tamam mükemmel ilgili aileler olabilir. Onlar meclisten dışarı. Ama çocuğum 15 yaşında meslek sahibi oldu diye sevinen aileler çocukların çocukluğumu alıyor. Ben de diyorum ki bu sayı 2 milyon olacağına 1 milyon olsun. Daha az çocuk sürünsün. Rızık mızık YOK. anlayın artık ya.

Keşke herkes bakabileceği kadar yapsa doğurup doğurup sokağa salmasa ,hep eğitimsizlik yol açıyor.

İnşallah bu saatten sonra insanlar bilinçlenir de daha çok çocuk ziyan olmaz.
Çok zor canım çok zor. Çocuk gidip oto yıkasa ailesi iyi mesleği oldu diyor. Ayakları üzerinde duruyor diyor. Ama maalesef bu mesleklere çocuk yaşta başlamayan YOK gibi.

Çok zor canım çok zor. Çocuk gidip oto yıkasa ailesi iyi mesleği oldu diyor. Ayakları üzerinde duruyor diyor. Ama maalesef bu mesleklere çocuk yaşta başlamayan YOK gibi.

Onlara para getirsin yeter tabi, olan çocuklara oluyor sonrada sorunlu yetişkinler olup çıkıyorlar ülkece zarar görüyoruz.

Aileleri sahip çıkmadığı için sokaklara düşenler, istemediği halde zorla evlendirilen kız çocukları böyle uzayıp gidiyor aileleri yüzünden sıkıntı çekenler aynı

hatayı kendileri de yapıyor 5 tanede onlar yapıyor.

Evet zincirleme bi olay. Ne görüyorlarsa onu yapıyorlar. Bir de hep erkek çocuklardan konuştum ama dediğin gibi kız çocuklarında da durum vahim. Ya okursun ya çalışırsın ya da evlenirsin. Lisenin bitmesine bile gerek yok. 18-19 yaşında anneler. Hatta 16-17.

Eğer ki maddi durumunuz 3 veya daha fazla çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaya yetecekse istediğiniz kadar çocuk yapabilirsiniz. Burada bahsedilen maddi durumu olmayan, geçim sıkıntısı çeken, evine bir ekmeği zor götürebilen ailelerin 5 - 6 çocuk yapıyor olması. Televizyonlar da görmüyor muyuz ? Derme çatma gecekondularda yaşayıp, yardım bekleyen insanları. Ama bakınca çocuklar boy boy. Bu insanlar bu çocuklara eğitimlerini sağlayamayacaklar, yiyecek ekmeği dahi zor buluyorlar o çocuklara bir çikolata almaya bile zorlanıyorlar. Bu insanların kazanımları belli iken sırf Allah rızkını verir diyerek çocuk doğurmaları doğru değil. Çalıştırılan çocuk işçilerin sayısı çok fazla. Adı üstünde çocuk onlar ama erken yaşta iş hayatına sokuluyorlar. Üstelik o yaşta bedenlerine ağır gelen işler yapıyorlar. Oyun oynayıp, okula gidecekleri yaşlar böyle ziyan oluyor. O çocukların suçu var mı? Yok. Yazık oluyor yani. İnsanların gelirleri belli iken buna göre hareket etmeleri gerekir.

Aynen çok doğru bir yorum bakabilecek maddi ve manevi gücü varsa istediği kadar yapsın, zaten insanlar ona karşı çıkmıyor ki

sadece zengin diye bir sürü çocuk yapmak ta yanlış eğer ki onlara yeterince sevgi ve ilgi vermiyorsa anne baba buda yanlış

onlar da çok tehlikeli oluyor sonra herşeyi paraylsa satın alabilen kalpsiz insanlar oluveriyorlar.

Evet haklısın. Hepsiyle aynı oranda vakit bulup ilgilenmekte zor. Sevgi zaten verilir. Ben evlatlar arasında sevgi olarak ayrım yapılabileceğine inanamıyorum. Belki vardır erkek çocuklarına daha fazla değer verenler ama anneler için hepsi aynıdır bence. Ama ilgi farklıdır. Hepsinin sorunları, sıkıntıları, yaşadıklarıyla aynı eşitlikte ilgilenmek zor olur. Yani kısacası bakabileceği kadar çocuk yapsın herkes.

Gerekli bakımı hem maddi hem manevi sağlayabilecekse, herkesin kendi kararırıdır kaç çocuk sahibi olacağı.
Geçen gün köprüde dilenen bir kadının kucağında vardı bir tane, yanında 3 tane daha vardı, ayağında ayakkabıları da yoktu,
orada yürüyen merdivenlerde, asansörde oynayıp duruyorlardı, üstleri başlarıda fenaydı.
Onları görünce üzülüyor insan.

Şimdi kırılmasın kimse ama yoksul olmakla aynı ana sebepten kapsamlı uzun vade planı yapmamaktan kaynaklanıyor geleceklerini düşünmeden çok çocuk yapmak.

Düşününce kim evde bebek olmasını sevmez. Evde herzaman gülen, şebeklik yapan evin kokusunu bile değiştiren birşey. Okul zamanı gelene kadar bir çocuk büyütmek maddi olarak kimseyi zorlamaz. Oyuncaklar/kıyafetler önceki çocuklardan kalmıştır zaten, olmadı çevreden konu komşudan gelir, çocuklar 3 ay giyemez bir kıyafeti, eskiyene kadar kaç çocuk giyer aynısını. Yiyecek desen bir lokmacık şey yedikleri. İlla vitaminini mineralini alsın, yedikleri ilaçsız olsun diye kasmazsan, kendi kahvaltılığını çaya doldurur onu yedirirsin yine büyür çocuk. Ne zaman ki kemikleri, zihni iyi gelişsin, dersleri iyi olsun, iyi bir işe girsin, spor yapsın, kültürü gelişsin diye uzun uzun düşünüyorsun ilerisini o zaman bir çocuk yetiştirmek zor ve masraflı hale geliyor.

Doğru diyorsun bir anne evlatlarının arasında ayrım yapmaz diye düşünüyor insan ama burada annesi tarafından üvey evlat muamelesi görüp acı

çekenleri

okuyunca beni fikrim değişti demek ki her anne baba aynı olmuyormuş.

Yolsul taniminiza ne giriyor mesela, kiriteri nedir, aylik ne kadar geliri olmasi lazim bir insanin yoksul kategorisinde degerlendirilmesi icin? Mesela kisirlastirma onerirmisiniz sonucta "cahil" olduklari icin dusunemiyorlardir ya birilerinin onlar icin dusunmesi lazim, ah ozellikle bizler az bucuk murekkep yalayan, Ingiliz Kraliyet ailesinin 10 kusaktir universite egitimi almis, buyuk buyuk babasi matematik profosoru olan insanlar olarak kesin daha iyi biliriz. Soylediginiz hersey derin bir sinif nefreti barindiriyor. Ustelik bunu kendinizi "yoksullar" dediginiz bu kesimden kesinkes bir cizgi ile ayirip, farkli oldugunuzu dusunerek yapiyorsunuz. Peki siz gercekten yoksul dediginiz bu topluluktan ne kadar farklisiniz, kac kusaktir kentli, kac kusaktir universite egitimli aileden geliyorsunuz? Sizin maddi gelirinizle bir cocuga bakamayacak kadar yoksul oldugunu dusunen sizden daha iyi geliri olan ve daha egitimli birilerin oldugunu ve ayni seyi size soyleyebileceklerini hic dusundunuz mu? Oyle sacma sapan, evet sacma sapan seyler yazilmis ki insan hayret etmekten kendini alamiyor.

Turkiye bir tarim toplumu ve yeni yeni sanayilesen, ve bu sanayilesme sonucu koylerden kentlere yogun goc alan bir ulke. Bunun sonucu olarak bati ve dogu farksiz olarak bir iki kusaktan otesi egitimsizdir, ve ne yazik ki Turkiye'nin dogusu bu konuda daha geriden geliyor. Daha dogrusu Osmanli Musluman tebaasi egitimsizdir ve Turkiye imparotorluk sonrasi olusan ve cogunlugu musluman olan bir ulke. Turkiye'nin batisinda da daha onceki donemlerde cocuk sayisi fazladir ve egitim orani artikca, insanlar sehirlestikce ve tarim toplumundan uzaklastikca ve ozellikle kadinlar daha egitimli hale geldikce dogurganlik orani buna paralel olarak dusmustur ve dusmeye devam eder, bu dunyanin her yerinde boyledir, Turkiye'de butunun bir parcasi ve bu gittigi dogrultu bu yonde. Ve Turkiye'nin dogusuda bu sekilde batiyi izleyecektir, bu bir trend.
Turk irkciligi yapanlara ise soyleyecek bir sey yok, Bulgar arkadasimda Bulgaristan'li Turkler icin bazilarinin bugun Kurtler icin soylediklerinin aynisini soylemisti " cok cocuk yapiyorlar, biz bir iki tane cocuk yaparken onlar 4, 5, 6 tane cocuk yapiyorlar, ustelik kizlarini okula gondermiyorlar" ya da Alman asilli Amerikan ninem gibi (90 yasinda) " Turkler cok kotu biliniyor, egitimsiz, kaba" bu soylem tanidik geldi mi size acaba sevgili kafatasci ? Kendiniz ile bu sahislar arasindaki benzerligi buldunuz mu? 1930'lar Turkiye'sinin politik soylemleri ve akli ile 2014 yilini tanimlamaya calismak ise baska bir dunyada yasadiginiz gosteriyor. Bizi degerli yapan etnik yapimiz ya da icine dogdugumuz ailemiz falan degildir, secimlerini yapamayacagiz seyler bizi degerli kilmaz, bizi degerli kilan kendi basardiklarimiz, bizi biz yapan ozelliklerimiz, urettiklerimiz, degerlerimiz, yasama bakisimiz, yani kendi secimlerimiz , etnik, dini, irksal ozelliklerimiz degil. Dusuncelerinize saygi duyulmasini beklemeyin ikinci dunya savasindan beri "copluk" fikirleri, fikir ozgurlugu adi altinda empoze etmeye calisanlarin basimiza neler actiklarini gorduk, ve uzun yillardir saygi duyulmuyorsunuz, yeni degil yani saygi gormememiniz. Ayrica Turkiye'nin genetik haritasini ogrenmeniz sizin icin pek iyi olmayabilir zira sizi uzecek haberler var (bu paragraf irkcilara adanmistir).

Entelektuel olmak ile "ders kitabi okuru olmak" yani sadece bir meslek sahibi olmak icin okumak arasinda daglar kadar fark vardir, siz ilkini olmaya calisin. Ayrica egitimli olmak, universite egitimi almak, bunlar sans, sanslisiniz, sansliyiz, bu donemde dogdugunuz icin. 23 yasina kadar gelip henuz topluma aldiginiz egitimin karsiligini vermeyip, uretmediginiz gibi, yoksul dediginiz ve tepeden baktiginiz o insanlar fabrikada, hizmet sektorunde yasaminizi kolaylastiran isler yapiyor, maaslarindan vergi oduyor, ve belki hic okuyamayacaklari okullara bu butceden para gidiyor. Bazilarida ust perdeden gazel okuyor sanki icinden ciktigi topluma bir katkisi olmus gibi. Kusura bakmayin ama buraya gelip sinif nefreti kusan kimseye saygi duymuyorum.

Bilgi ≠ Egitim

Ne kadar da güzel yazmışsınız. Size helal olsun diyorum, bence bunun üstüne aksi yorum yapılmaz. . Selametle...

24 sayfanın hepsini okuyamadım ama şöyle aksi bir yorum yapacağım cehaleti marifet olarak görmemiz de gerekmiyor nasıl ki insanları kısırlaştıramayacaksak alkışlamayacağız da aynı şekilde. cehaletle savaşmayalım mı isteniyor anlamıyorum. isteyen istediği kadar doğursun parası yetiyorsa hele deniyor bu konu neden tartışılıyor deniyor herkes üniversite okumak zorunda değil vs vs...
isteyen istediği kadar doğursun;
2 aile düşünelim ikisinin de aylık geliri 3000 tl olsun. biri 2 çocuklu diğeri 6 çocuklu şimdi bu 2 çocuğun yediği, içtiği, gezdiği, gördüğü, OKUDUĞU (eğitimi kastetmiyorum ruhsal gelişimi için okuduğu kitapları ailesinin para verip aldığı kitapları kastediyorum), gördükleri eğitimleri ve ailelerinden alacakları kişisel zamanları, ilgileri muhabbetleri ile diğer 6 çocuğun aynı şekilde olacağını bir Allah'ın kulu beni inandıramaz.
Hadi bunu geçtim o 2 çocuğun zeka kapasiteleri imkanları daha fazla olmasına rağmen belli bir düzeydeydi ve okuyamadılar diyelim yani imkansızlıktan değil de ne bileyim çocuk istemedi anlayamadı dersleri vs vs diğer altısından üçü yokluk içinde olmasına (dikkatinizi çekiyorum maalesef hepsi ultra zeki olsun isterlerse hepsi kendini bu ortamda kurtaramaz birkaçı kendini feda etmeli ki diğerleri geri kalan parayla yada imkanlarla okuyabilsin) rağmen çabaladı etti kendini bir iş koluna yönlendirdi atıyorum üniversiteye gitti vs. şimdi bir iş imkanı açıldı 2 kişi alınacak atıyorum bir tekstil fabrikasında işçi kontenjanı 2 okumayan ve diğer 3 okuyamayan evlat başvuruyor işe ikinci aile aile planlamasına riayet etseydi ilk ailenin 2 çocuğu işe girecekti 2. ailenin de beyaz yakalı 3 evladı olmuş olacaktı yani demem o ki çok çocuk yaparak birbirimizin evladının rızıklarını çalıyoruz ha Allah rızıklarını verir elbet de bilader sen önce bir eşeğini sağlam kazığa bağla bakalım ondan sonra medetlen.
İşte bu yüzden kendi çocuklarımızın geleceği ve rızkları için bu konu tartışılmalı

Herkes üniversite okumak zorunda değil ki, herkes memur olmak doktor avukat mühendis vs vs olmak zorunda değil ki;

Hele hele bunu savunan kadınlara tahammül dahi edemiyorum. kusura bakmayın bu konuda biraz ağır konuşacağım, tamam hepimizin kabulüdür okumak cehaleti alır eşeklik baki kalır. Ama konu bu değil bir anne nasıl olur da canından kanından içinde büyüttüğü taşıdığı yeşerttiği bir varlık için en iyisini düşünüp hayal etmez elinde imkanın olmayabilir kardeşim hayal etmek, umut etmek için de para ödemiyorsun ya. yeri geliyor dizini çarptığı sehpayı parçalayasınız geliyor geleceklerini nasıl hayal etmezsiniz yavrularınızın. İlla ağır konuş arkadaşım biz anlayamıyoruz derseniz de şöyle derim siz de haklısınız herkes üniversite okumak zorunda değil sonuçta birilerinin eve gelip temizliğimizi yapması, çöplerimizi toplaması gibi işleri de yapması lazım.
şimdi bu laflarımı onlarda on numara kutsal meslek aşağılayamazsın diye eleştirecekleriniz olabilir benim amacım aşağılamak değil zaten namusuyla yapılan her iş elbet kutsal. ama evlatlarınız için hayal ettiğiniz yaşamların bu olduğuna da beni kimse inandıramaz. Öyle ise de zaten değil 1 tane hiç doğurmayın yazıktır günahtır o çocuklara...Eğitim tabi ki kültürle eş değer değil ama en azından kültüre giden yolda bir ışık bir haritadır. ha senin içinde ilgi vardır kullanırsın o haritayı yoktur tuvalet kağıdı yaparsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…