Bir Kıyamama Öyküsü (kreş/oyun grubuna alışma)

bendeuyeolcam

Guru
Kayıtlı Üye
2 Aralık 2011
2.953
8.934
408
Kızım 3 ay sonra 4 yaşına girecek.
Pedagog önerisiyle onu iki saatlik bir oyun grubuna başlattık bu hafta.

Dün 10 dk gidip bir işimi halledip geleceğim demiştim, sıkıntısızdı.
Yani ilk etapta anne diye kapıya koşmuş ama sonra bireysel olarak oyuncaklarla oynamış.
10 dk sonra geldim, söz verdiğim gibi.
4. günüydü.
Henüz tabii ki arkadaşlarıyla ya da oyun ablasıyla bir bağ kurabilmiş değil ama sürekli benim orda kalmama alışmasın, benim gölgemden bir kurtulsun diye düşündük.

5. gün yani bugün biraz işlerim var, ben de okula gideceğim diyerek bıraktım (öğretmenim, ikinci dönem okula döneceğim)
vedalaşırken ağlamaya başladı, çok uzatıp dramatikleştirmek istemedim.
Bana güven, döneceğim, hoşça kal dedim.
Buraya bir parantez açmam gerek annenin gitmesinden ve bir daha dönmemesinden ya da annenin başına bir şey gelmesinden korkan, çekingen, içe dönük, oldukça utangaç bir çocuk.
Sosyal kaygıları var.
Anneden ayrılma kaygısı var.

Benden sonra da 1 saate yakın ağladı.
Bunları hep duydum bahçeden, bir anne için ne kadar yaralayıcı olduğunu tahmin edersiniz.
Beni görünce de, zaten ağlıyormuş hala, bana sarılıp içini çekti.
O kadar ağlamış ki gözleri kıpkırmızıydı, kesinlikle oyunlara da katılmamış, bir köşede ağlamış ve oyun ablasına cevap vermemiş.
Açıkcası içim gitti, içim titredi.

Böyle böyle mi alışıyorlar, çok endişeliyim, oturdum ben de ağladım.
Lütfen tecrübeli arkadaşlar, desteğinize ihtiyacım var.
Lütfen Mune abla taşıma.
Bu benim derdim.

Son düzenleme:
Henüz bırakılmak için hazri değil sanırım benim oğlum dört yaş üç aylik. Geçen hafta basladi anaokuluna . İlk hafta beraber gittik hergun bir iki saat zaman geçirdik önce oyun alanına aldılar sevsin diye bikac gün sonra oyundan sonra bı saat kadar sınıfa aldılar. Ben sınıfa çıkmadım okulun giriş katında bekledim . Ve söyledim ona ben seni burda beklicem diye. Yarm saatte bir beni kontrol etti. İkinci hafta ben girmedim okula sabah servis götürdü üçten sonra ben almaya gittim normalde beş otuzda bitio okul saati biz ikinci haftayı üç bucuga kadar olarak devam ettik. Şimdi üçüncü hafta olcak tamamen okul saatini orda geçirip servisle gidip gelcek ben almicam artık. Bu tarz işler kademeli olmalı ki sizin çocuğunuz daha küçükmüş. Zaman tanıyın. En büyük pişmanlığım geçen sene oyun grupları na gitmemek oldu. Oyun gruplarına gidin ama çocuk hazır değilse yalniz bırakmayın daha bebek sayılır.

Her çocuğun alışma süresi ve türü farklı oluyor. Genel olarak birkaç gün içinde annenin uzaklaşması ve alışma sürecinin başlaması gerekir fakat;

annenin gitmesinden ve bir daha dönmemesinden ya da annenin başına bir şey gelmesinden korkan, çekingen, içe dönük, oldukça utangaç bir çocuk.
Sosyal kaygıları var.

Bu kısım özel bir durum. Bu durumda standardın dışında bir alışma sürecinin uygulanması taraftarı olurdum ben. Anneli oyun grubunu sürece dahil ettiniz mi?

Nihayetinde kreşteki çocuklar çoğunluk olarak Eylül ayından beri oradalar. Birbirlerini tanıyorlar ve oyun arkadaşı olarak kabullenmiş durumdalar. Bu durumda kızınız hem sizden ayrı kalmakla mücadele edecek hem gruba kendini kabullendirmekle.

Evet eninde sonunda alışacaktır fakat önemli olan en mutlu şekilde alışması.

Evet, hani en azından oyun ablasına alışmış olsa yani ona cevap verir durumda olsa bu kadar üzülmezdi sanırım.
Açıkcası danıştığımız pedagog bir hafta bekle, sonra ayrıl dediği için böyle yaptık.
Ama bugün çok içim yanıyor bu kadar ağlamasına.
Aklımda sürekli yanlış mı yapıyorum kaygısı var.
Bu süreci nasıl yönetmeliyiz Allahım yemin ederim sanki üç yaşıma geri döndüm, hiçbir şey bilmiyormuş ya da her şey birbirine karışmış gibi hissediyorum.

Ben de bıçak gibi kesmedim.
4 gündür birlikteydik.
Dün sınıfta bensiz boyama yaptı.
Biraz bunlara güvendim.
Ara sıra sussa da sürekli ağlamış.
Çok içim acıyor, bir yerden yaparken bir yerden bozuyor muyum yoksa, vallahi bu annelik işi ahbu annelik taşı çatlatır, ayı ortadan ikiye böler, dağları deler bu annelik.

Kızınızı ilk hafta hiç bırakıp gitmemeniz gerekirdi.
Oryantasyon süresi çocuğun mizacına ve tepkilerine göre belirlenmeli.
Ayrıca yaş olarak da oyun grubu hele anneli oyun grubu yaşını çoktan geçmiş çocuğunuz.
Ayrılma kaygısının da güvenli bağlanmayla yakından ilgisi vardır.

Babası bizi almaya gelmişti.
Bi 10 dk dışardayım dedim sadece, babasıyla konuşmak için
Oyun grubundan kastım, 10-15 çocuğun bir arada etkinlik yapması (etkinlik serilerinden biriyle) yemek saati ve oyun ablasıyla toplu oyunlar.
Öneriniz nedir?
Bugün bırakıp gitmemeliydim mi?
Haftaya ne yapmalıyız?

bizde bu durum 9 hafta boyunca yasandi. artik mahvolmustum her gece agliyordum. benim yüzümden diye. sonra babasi denedi 1 haftada alisti. toplam 10 hafta sürdü... simdi sabahlari biraktigim yantrik yantrik giriyo arkasina bakmadan

Bensiz bir yere gitmiyor, babasıyla bile.
Babasının bırakmasını kabul edeceğini sanmıyorum
Allahım ben de geçti, bitti diyebileyim ya lütfen

p.tesi gittiğinizde yine 10 dk deyin yarım saatte dönün.
o yaşta zaman kavramları pek yoktur 10 dk mı 30 dk mı geçti anlamaz. ama 30 dk deseniz çok gelir.
böyle böyle 2 saate tamamlamayı deneyin.

Benim oğlum doğdu doğalı annesiyle birlikte hiç ayrılmadık ve doğal olarak bana aşırı düşkün bu yüzden kreş süreci çok endişeliydim ilk beş gün bende yanındaydım arkadaşlarına karışmıyodu ama onları izliyor gözlemliyordu, boyama veriyordu öğretmeni karalayıp bırakıyordu, sürekli bahçede oynamak istiyordu ben bu hallerini görünce kesinlikle alışmayacak diye düşünüyordum ve çok üzülüyordum. İlk bensiz bıraktığım gün tabii ayrılmak istemedi çok ağladı koluma yapıştı bırakmıyor sakince konuştum öğretmeni de konuştu girdi içeri, diğer gün gitmek istemedi ondan sonraki gün de ama ikna ederek götürdüm ve mucize gibi öyle bir uyum sağladı ki bu sene ikinci yılımız aynı kreşte ve koşarak şarkılar söyleyerek gidiyor okula gitmediğinde üzülüyor, arkadaşlarını çok seviyor okuldan ayıramıyorum:) yani merak etmeyin alışacak ve çok mutlu olucak biraz zamana ihtiyacınız var sadece.

Çocuğun güven duygusunu zedelemeden okul öncesi kuruma alışabilmesi için önce öğretmenine alışması ve onunla bağ kurması lazım.
Akran ilişkisi daha sonraki aşamada kurulur.
İlk hafta gruba dahil olma süresi 1 saatle başlayıp 2 saati geçmemeli.
2.hafta süre yavaş yavaş arttırılmalı.
Siz, babası veya güvendiği üçüncü bir şahıs çocuk rahatça, tek başına gruba uyum sağlayana kadar kurumda beklemeli.
Her istediğinde çocuk ebeveynini görebilmeli.
36-48 ay arasında 3. Haftanın sonuna kadar oryantasyonda zorlanmayı normal kabul ederiz.
Çocuğunuzun doğum tarihini ay ve yıl olarak yazarsanız daha iyi açıklayabilirim.

Konu sahibi konunuzu baltalamak istemiyorum fakat sevgili derin sularda 'ya bir sorum olacak izninizle.

Özellikle sosyal kaygı yaşayan, anne babadan ayrılmakta zorluk çeken (hiç kreş/ anaokulu deneyimi olmamış) çocuklarımızda oryantasyon öncesi birkaç anne-çocuk, baba-çocuk etkinliğine katılmalarını istiyoruz. En azından aile yanındayken bu tarz bir ortamı tanıması adına. Birkaç öğrencide faydasını gördük. Sizden de fikir almak isterim. Sizce yanlış bir tutum mudur?

18.03.2016
Allah razı olsun ya, açıklarsanız valla çok sevinirim.
Esasen şöyle anlatayım bundan bir ay öncesine kadar gayet babasıyla 6-7 saat dışarda kalan, beni aramayan bir çocuktu.
Bir teyzesiyle bensiz 3-4 saat kalabilirdi ve hatta istekliydi.

Bir defasında bir ay öncesinde kendi isteğiyle teyzesinin arabasına bindi, eve bizden sonra geldiler (5 dk sonra)
O arada aşırı ağlamış.
Bana çok öfkeliydi, bana vurdu, bağırdı, ağladı, sitem etti.
Bu annesiz bir şey yapmama süreci böyle başladı.
Ama pedagog "siz de kaygılı bir annesiniz, bence zaten en başından beri kaygılı bir çocuktu ve böyle gün yüzüne çıktı.
Sosyal bir çocuk da değil, benimle hiçbir şekilde iletişime girmedi, her zaman böyle değil mi, sosyal kaygısı da var" dedi.

Bugün yanlış mı yaptım, haftaya ne yapmalıyım, ağlamasına göz yummak çok mu aptalcaydı bugün.
Oyun ablasına ben varken alışamaz diye düşündüm çünkü hiç diyalog kurmuyor, beni öne atıyordu.

Kafam çok karışık, sorun cevaplayayım, lütfen kusura bakmayın

Kizim 18 aylik iken krese basladi. Ama alisma surecimiz asla boyle olmadi. Zaten kurumda buna izin vermedi. Aglayarak alisma kavrami bizim kresimizin onayladogi bir durum degildi. Bence baska bir oyun grubu secin. Bir kosede cocugu aglatmayan..

Ya çok üzgünüm.
Bu doğru bir yol değildi sanırım, keşke yapmasaydım.
Keşke o kadar ağlamasına izin vermeseydim.

Ya lütfen Allahım ben de böyle diyebileyim.
Kızımı da çok mutlu bir şekilde bırakabileyim.

p.tesi gittiğinizde yine 10 dk deyin yarım saatte dönün.
o yaşta zaman kavramları pek yoktur 10 dk mı 30 dk mı geçti anlamaz. ama 30 dk deseniz çok gelir.
böyle böyle 2 saate tamamlamayı deneyin.

Ben biraz sosyalleşsin, açılsın istedim.
Pedagog da önerince tamam dedim, alışmalı.
Ama çok ağlamış.
Gün bitti gözleri hala kıpkırmızı.
Onu gördükçe haykırarak ağlamak istiyorum

Missisim bahsettiğiniz uygulamada sorun yok.

Konu sahibi arkadaşım öncelikle çocuğunuz sosyal ortama adapte olabileceği bir yaş aralığında yani bebek değil, oyun grubu çocuğu da değil.
45 aylık bir çocuk uygun şekilde oryante edildiğinde tüm gün okulda kalabilir.
Oyun grubu 18-36 ay aralığıdır.

Kaygılı annelerin çocuklarının da kaygılı olması sıradan ve doğal bir durum.
Olumsuz duygular çabuk bulaşır ve kaygı bunların başında gelir.
Annenin duygusu da çocuğa çok çabuk geçer.
Çocuğunuz siz orda olduğunuz için değil sizinle güvenli ayrılığı aslında en başa dönersek güvenli bağlanmayı tam anlamıyla kuramadığı için öğretmeni ile iletişimi kurmuyor.
Bağ kurmadan etkileşim-ilişki-iletişim kurulamaz.
Öğretmeni ile bağ kurabilmesi için de onu tanıması ve güvenmesi lazım.
Bunu yapabilmesi için de kendini güvende yani annesinin güvenli çemberine yakın hissetmesi lazım.
İki hafta boyunca kısa süreli bile olsa çocuğunuzu yalnız bırakma girişiminde bulunmayın.
Çünkü bugün güveni sarsııldı ve tamir etmesi için ek süre gerekli.
Ayrıca kendi kaygılarınızı hissetme ve giderme üzerinde de çalışmanızı tavsiye ederim.
Kurumda psikolojik danışman veya psikolog yok mu?

Ben de oglumu 4 yasindayken verdim krese ve ortalama 3 aydir gidiyor. İlk once farkli bir krese vermistim ama ordaki oryantasyonu hic sevmedim, cocuk agliyor bunlar hadi sinifina gidelim gel arkadaslarin neler yapiyormus bak vs diye cocugu zorluyorlardi, oglum da daha da cok agliyordu. Sonra baska bir kres buldum, onda da yer yoktu sinifta. Yalvar yakar israr kiyamet derken 1 ogrenci ayrildi ve oglumu yazdirdim. O zaman anladim ki gercekten okuldan okula fark var. Bu 2. Okul aksamuzeri 4 gibi getirin cocugunuzu, arkadaslari oyunlari biraz gorsun hevesi kursaginda kalsin dediler, 1 hafta oyle gecti. Yavas yavas sureyi arttirdik ve su anda sabahlari kardesine sesleniyor hadi kalk okula gec kalacagim diye darisi basiniza

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…