Bir yol görememek

Merhaba arkadaslar benim bir derdim var, sizden fikir almak istiyorum.

Ben yurtdisinda dogmus buyumus ve okuyup calisan biriyim. Su anki meslegimden de cok memnunum.
Eşim Turkiyede dogup buyuyup orda ögretmen oldu.
Evlenirken Turkiyede yasamayi kabul ettim, ama meslegime denklik saglayamadigimiz icin calismadim.
Bu sene eşimle oturup konustuk, yurtdisinda yasamayi deneyelim dedik. Ben gelir gelmez tekrar meslegime döndum ve cok mutluyum, ama gel gelelim ki esim istedigi işi bir turlu bulamadi. Akli orda biraktigi okulunda, ben cok rahat meslegimi biraktim diyor, kendini buraya ait hissedemiyor.
Dönelim diyor, ben ise dönup yeniden işimi, ailemi arkadaslarimi birakmak istemiyorum.
Orda da denedim ama mutlu degildim diyorum. Yeniden sil bastan ayni seyleri yasamak istemiyorum diyorum.
Ailesi de baski yapiyor dönmesi icin, o taraftan da destek alacagim kimse yok.

Dönersen tek basina donersin, ben burda kalmak istiyorum diyorum. Cocuk yok bu arada. Esim benim sonradan pesinden gidecegime emin gibi konusup beni manipule etmeye calisiyor.

Size sorum su: Siz olsaniz dönermiydiniz, gene herseyi birakip orda esinizle yasarmiydiniz bir gelecek görmeyip. Yoksa esiniz yalniz gitsin, ben burda kendi hayatimi yasarim ve ayrilirim mi derdiniz?
Ikilemdeyim, ve cok stressli bir dönemdeyim.
Yazi hatalarim olduysa kusura bakmayin.

Yorumlarinizi bekliyorum🥰☺️
Bunu düşünmek için geç kalmışsınız ikiniz de kendi hayatından vazgeçmek istemiyorsa zaten evlilik bitmiş uzatmaları oynuyorsunuz. Siz Türkiye'de ne kadar kaldınız, şuan yurtdışında ne kadar kaldınız. Türkiye içinde bile bir yere taşınınca alışması 1 yılı buluyor. Yurtdışını o yüzden ikiniz için en az iki yıl o da emin değilim ama 2 yıldan az değil. Siz Türkiye'de ne kadar kaldınız en azından yurtdışında da o kadar kalıp deneyin. Yoksa da mutsuz bir şekilde devam etmenizin anlamı yok

Ben yurtdisinda dogmus buyumus ve okuyup calisan biriyim. Su anki meslegimden de cok memnunum.
Evlenirken Turkiyede yasamayi kabul ettim, ama meslegime denklik saglayamadigimiz icin calismadim.
Bu sene eşimle oturup konustuk, yurtdisinda yasamayi deneyelim dedik. Ben gelir gelmez tekrar meslegime döndum ve cok mutluyum, ama gel gelelim ki esim istedigi işi bir turlu bulamadi. Akli orda biraktigi okulunda, ben cok rahat meslegimi biraktim diyor, kendini buraya ait hissedemiyor.
Dönelim diyor, ben ise dönup yeniden işimi, ailemi arkadaslarimi birakmak istemiyorum.
Orda da denedim ama mutlu degildim diyorum. Yeniden sil bastan ayni seyleri yasamak istemiyorum diyorum.

Dönersen tek basina donersin, ben burda kalmak istiyorum diyorum. Cocuk yok bu arada. Esim benim sonradan pesinden gidecegime emin gibi konusup beni manipule etmeye calisiyor.

Size sorum su: Siz olsaniz dönermiydiniz, gene herseyi birakip orda esinizle yasarmiydiniz bir gelecek görmeyip. Yoksa esiniz yalniz gitsin, ben burda kendi hayatimi yasarim ve ayrilirim mi derdiniz?

Eşiniz de haklı siz de haklısınız. Türkiye'de öğretmenlik yaptıktan sonra orada fiziksel anlamda daha zor ve manevi tatmini daha az işler yapmak onu zorlamış olabilir. Bailangıçta da ben gelicem demişsiniz. Ona göre kabul etmiş. Sizin için denemiş ama alışamamışsınız. Siz de onun için Türkiyede yaşamayı denediniz ama alışamadınız. Onunla empati kurabilirsiniz bence onu suçlamayıb. Sizin de suçunuz değil. Başlangıçta alışırım diye düşündüğü şeye alışamayabiliyor insan.
Ölçün biçin buradaki hayatınız mı daha değerli eşiniz mi ona göre karar verin.

İkinizde kendinize göre haklısınız. Aşk malesef her sorunu çözmüyor. İkinizde mutsuz olduğunuz yerde kalmak istemiyorsunuz . O zaman yapılacak çok da bir şey yok gibi…

Bunu düşünmek için geç kalmışsınız ikiniz de kendi hayatından vazgeçmek istemiyorsa zaten evlilik bitmiş uzatmaları oynuyorsunuz. Siz Türkiye'de ne kadar kaldınız, şuan yurtdışında ne kadar kaldınız. Türkiye içinde bile bir yere taşınınca alışması 1 yılı buluyor. Yurtdışını o yüzden ikiniz için en az iki yıl o da emin değilim ama 2 yıldan az değil. Siz Türkiye'de ne kadar kaldınız en azından yurtdışında da o kadar kalıp deneyin. Yoksa da mutsuz bir şekilde devam etmenizin anlamı yok
Ben 5 sene yasadim Turkiyede o buraya geleli 1 ay oldu

Esim geleli sadece bir ay oldu inanirmisiniz? Okuldan istifa etmek istemedi gelirken, ne olur ne olmaz diye. Ucretsiz izin almisti, simdi dönmek istiyor. dediginiz gibi aylar yillar denemedi bile maalesef.
Çok erken bayrakları indirmiş. Öğretmen olarak denklik alması çok zor olur diye tahmin ediyorum. Bu yollardan geçmiş biri olarak eşinize verebileceğim en iyi tavsiye, eğer bilmiyorsa en kısa zamanda dil öğrenip bir meslek eğitimi alması. Bu süreçte sizin eve para getiren tek kişi olmanızı sorun ederse part-time giriş seviye bir işte çalışabilir. Hem maddi hem de psikolojik olarak kendini daha iyi hisseder.

Size tavsiyemse, “bu evliliği hiç yapmamış olmayı dilerim” diyorsanız dönmeyin ve her şey netleşene kadar çocuk yapmayın. Çünkü sonrasında evliliğiniz biterse ve eşiniz yine dönmek isterse ayıkla pirincin taşını…

Esim geleli sadece bir ay oldu inanirmisiniz? Okuldan istifa etmek istemedi gelirken, ne olur ne olmaz diye. Ucretsiz izin almisti, simdi dönmek istiyor. dediginiz gibi aylar yillar denemedi bile maalesef.
Çok erken sıkılmış 1 ay nedir gittiğin şehri haftada 1 gün gez dolaş günler geçer gider

Sizi gayet iyi anlıyorum. İki taraflı düşünmek lazım. Ben de atanmak isteyen bir öğretmenim. Tayinim malesef ki yaşadığım yerin çok uzağına çıkıyor. Nişanlıyım ben de. Nişanlım ben seninle öyle uzak yerlere gelemem, benim bütün çevrem bu yaşadığım şehirde dedi. Ben de sırf bu yüzden nişan attım. Özellerde çalışmak istemediğim için. Diyeceğim şu ki çok iyi düşünmeniz lazım. Eşinizle ayrıldıktan sonraki o boşluk dolmuyor, ben dolduramadim şahsen.

Siz nerede mutluysaniz orada olun cevap sizde… esinizle mutluysaniz onun yaninda olun, isinizle mutluysaniz isinizle olun. Ikisi bir arada olamamis malesef

Zora gelememis....hangi ulkedesiniz? Ben Almanya icin ornek verebilirim, tabi ki hic Almanca bilmeyen birinin dil ogrenip ogretmenlik seviyesinde egitime devam ettirmesi uzun yillar alir. Imkansiz mi? Hicbirsey imkansiz degil ama kimbilir kac yil alacak meslegine tekrar donebilmesi. Bu donemde de dil istemeyen islere girip calisabilir, ama bunu gururuna yedirebilir mi? Hic sanmam. Ya da komple meslek degistirmek istese de devlet destekli egitimler sayesinde yapabilir, ama ister mi hic sanmam.

Siz konfor alaninizdan cikmayi denemissiniz ve Uzun sure denemissiniz ve mutsuz olmussunuz. O ise konfor alaninda kalmak istedigini acikca belli ediyor.

Meslegini birakip, herseye sifirdan baslamali mi? Sevginiz onde gitseydi, bunlarin hicbiri bahane olmazdi.

Ayrica genclikte verilen sozler pekala da sonradan degisir.

Gerek Turkiyede olmak gerekse yurt disinda mutsuzluk getirecek ise, secilecek yol coktan belli olmus bile.

Siz burada 5 sene kalıp yabancı dil bildiginiz halde is ve aliskanliklar konusunda sıkıntı cekmissiniz , esinizini dil bilmediğini düşünerek yazıyorum onun nasil alismasini bekliyorsunuz. Sonucta evlenirken Türkiye de yaşamayı kabul etmissiniz muhemelen is konusunda sıkıntı yaşayacağınizi da düşünüp ona göre aksiyon almaliydiniz. A seçeneği olmadı ama B seçeneği de var gibi. Türkiye de doğup büyüyen birinin dili ve yurtdisi sartlarinda bir işi yoksa alismasi cok zor oluyor. Benim kardesimde evlendi ve yurtdisina yerlesti yaklasik 10 yildir orada , burada lüks restorantlarda garsondu. Orada suan insaat ustasi olarak çalışiyor. Yurtdisinda calismak sanilanin aksine hemen olan bir konu degil. Evet paranin degeri olarak burasi ile kıyaslandığında cok iyi gibi ama is ve dil konusu problem ise esiniz alisamaz.

bence baştan öğretmenle evlenirken bunu öngörmek lazım

avrupada doğup büyümedim ama çalışma hayatımın büyük kısmı orada geçti- hala avrupa şirketlerine iş yapıyorum uzaktan. çalışma sistemim oraya göre.

türkiyede doktor, mühendis, özel sektörde çalışan bir bankacı, lojistikçi filan çok zor koşullarda çalışıyor, avrupaya çok rahat adapte oluyorlar.
turizm, eğlence vs gibi işlerde çalışanlar zaten yorularak çalıştıkları için gerekirse sektör değiştirmekten gocunmuyor
şimdi linç edileceğim ama Türkiye'de en az saat, en az şey yaparak en güzel maaş alanlar öğretmenler, (onlar çok iyi maaş aldığı için değil) diğerlerinin koşulları çok zor olduğu için
çoğu dil de bilmiyor

neyse kısacası 20 seneyi akşın süredir türkiye-avrupa iş hayatının içindeyim (dediğim gibi ben paralel çalışıyorum her 2 tarafı da gözlüyorum bizzat kendim de çalışıyorum zaten)
en en en zor adapte olanlar öğretmenler....
denklik almaları imkansıza yakın

ha bırakıp taksi şöförü olabilirdi mesela
bunu yapan da çok biliyorum ama mesela konuşuyorum "orada öğretmen beydim" diye içlerinde hep ukde oluyor...(oysa orada şartları daha iyi) bir nevi gururuna yediremiyor.

öngörmek lazım dedim ama onu genel anlamda dedim.
çünkü siz ilişkiniz başladığında daha 18 yaşındaymışsınız...hani o yaşta kavak yelleri.... ama yaş 30 olunca 40 olunca birbirine uyabilmek çok büyük bir sorun. uymamak da son derece mümkün. çoğu erken başlayan ilişkide insanlar 30 olunca geldikleri yerde anlaşmadıklarını görüyor. aynı şehirde aynı işi bile yapsalar...

ikiniz de denemişsiniz olmamış. olmamışı oldurmaya çalışmak bence anlamsız, benim hayat tecrübem bunu söylüyor çünkü bugün fedakarlık diye yapılan ileride "yapmasaydın" oluyor.

bir de ayrı kalmayı deneyin.son yol bu kalmış. öyle daha iyiyseniz boşanırsınız dünyanın sonu değil.
Buyrun gelin bir gün öğretmenlik yapıp sonra konuşun

Tabiki kolay degil. Esimi cok seviyorum ama sevginin herseyin ustesinden gelmedigini ogrendim artik 6 yildir evliyiz cunku. Gidersem de cok pisman olacagimi biliyorum, dediginiz gibi bu evliligi hic yapmamis olmayi dilerdim su anki durumda
Şu yorumfan yola çıkarak söylüyorum eşinizi ikna etmeye çalışın bunu basaramadiysaniz yol verin ama netliginizi belli edin ne siz onu kalmak için manipüle edin ne onu sizi manipüle etmesine izin verin kartlarınızı açık oynayın ki yarın bir gün kimse kimseye sen sebep oldun diyemesin sen onun için denedigin süre kadar o da denedi mi orada yaşayabilmeyi bunu sorgulamasını isteyin ...

Eşiniz gitsin kendi mesleğini yapsın. Siz de bulunduğunuz ülkede kendi mesleğinize devam edin. İkiniz de ödün vermek istemiyorsunuz. Bunun orta yolu yok bu durumda. Boşanacaksınız.

Plansız bir evlilik ve devam eden süreç ilk evlenip Türkiye ye geldiğinizde bunca eğitimi bir kenara atmis ben burda ne yaparım iş bulur muyum ? diye araştırma yapmamış 5 sene heba etmiş olmayınca öğretmen adamı alıp yurt dışında yaşamaya başlamış bu adam burda ne yapacak diye yine plan yok.İç güdüsel gidip geliyorsunuz bunun sonu pişmanlık, ayrılık olur ya da bir oraya bir buraya 2-3 senede bir gider gelirsiniz düzen olmaz, göçebe gibi yaşarsınız.

Şuan yaşadığı ülkede mesleğini yapamıyor diye bahsetmiş konu sahibi.
Ben olsam başka işlerde çalışırr hayatıma devam ederdim.
Ama zaten eşi bunu da yapamamış
Her kişinin uzmanlık alanı farklı kadın yapamadığı gibi erkek de yapamaması gayet olağan. Fedakarlık ilişki için olur meslek için olmaz. Bence meslek de değil sorunları ülke. Çünkü öğretmen meb'de ise yurt dışında da mesleğini yapabiliyor.

Bende Almanyadayim. Burdaki kizlara hep Türkiyeden evlenmenin iyi fikir olmadigini söylüyorum. Cünkü erkekler icin adapte olmak kadinlara oldugundan hep daha zor oluyor. Kompleks yapiyorlar birden kadina bagimli olsalar. Kolay bir durum degil. Doktora giderken bile yaninizda birisi olmasi lazim. Esinizin durumunu anlayabiliyorum, ama adapte olmak icin bir ay cok kisa bir süre. Siz 5 sene onun icin denemissiniz zaten. Yani ya bir süre daha deneyecek, yada tek basina dönecek öyle görünüyor. Sizde bir yerde onu gözden cikarmaya hazirsiniz cünkü. Benim bir akrabagim esi adapte olamayinca onunla Türkiyeye döndü. Onun hatrina idare ediyor herseyi. Kolay mi? Degil. Burda kazandigi paranin 10da birini kazaniyor sadece. Ama esi mutlu olsun diye orda yasamayi kabul etti 🤷🏻‍♀️ kolay isler degil. O yüzden yurtdisinda dogup büyüyenler 10 kere düsünmeli. Iki tarafa da zor oluyor sonra. Sunu ama eklemek isterim: Türkiyeden gelen ögretmenler de bazi okullarda mesela türkce ögretmen olarak calisabiliyorlar. Onu bir arastirabilir esiniz. Hem kendi meslegi olmus olur

Back
X