Borçlar...teselli?

samurayinkizi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
7 Temmuz 2025
11
32
3
39
Bir yıl önce boşandım orta okula başlayacak bir cocugum var.Nafaka almıyorum çünkü zaten verilecek olan 5 7 bin icin agiz egmek istemedim.Evim kira ki bu ay 27 bin oldu.Pahalı bir sehirde yasiyorum arkadaslarim dışında kimse yok yasadigim şehirde.Ogretmenim gelirim idare eder ama evlilik doneminden kalan krediler cocuguma tek başıma bakıyor olmak benzin kira aidat faturalar gezme derken ben yetişemiyorum.
Cok mu para harciyorum diye dusunuyorum kendime pek birşey almam ama cocugum isteyince her disari cikisimiz 2 3 bin ki bu haftada bir iki mutlaka oluyor.
Okullar kapali kimsemiz yok mecburen sinema oyun alanlari yemek vd buna cok para harciyorum ama evde de tıkılıp kalsın istemiyorum cocugum.
Biraz rahat yasamicaksa neden okudum neden yillardir calisiyorum olsun borç odenir diyorum ama sonra da bi ev bile birakamicaksin biraz tutumlu ol diye kendime kızıyorum.
Bu devirde yaşamak cok pahalı zaten hele ki bunu tek başıma yapmak daha da zor biliyorum ama bu kadar borcum da olsun istemiyorum ben mi harcamayi bilmiyorum musrif miyim diyorum.
Sorum su hanimlar gelirim ve giderim az cok belli yukarida ben para yonetimi mi yapamiyorum yoksa hayat zaten cok pahalı borclu olmam normal mi?

Çocuğunuzu illa 2-3 bin harcayacağınız yerlere götürecekseniz biraz daha seyrek gidebilirsiniz. Sahilde piknik park daha uygun maliyetli mesela. Çocuğunuzla pazara gidip sebze meyve seçebilirsiniz ya da arkadaş çevreniz müsaitse haftada bir iki çocukları bir araya getirip kahvenizi içebilirsiniz. Hayat zaten pahalıyken kendinizi aşırı borca sokarak çocuk büyütmeniz zamanla bu imkanlardan kopmanıza neden olabilir

Çocuğunuzu illa 2-3 bin harcayacağınız yerlere götürecekseniz biraz daha seyrek gidebilirsiniz. Sahilde piknik park daha uygun maliyetli mesela. Çocuğunuzla pazara gidip sebze meyve seçebilirsiniz ya da arkadaş çevreniz müsaitse haftada bir iki çocukları bir araya getirip kahvenizi içebilirsiniz. Hayat zaten pahalıyken kendinizi aşırı borca sokarak çocuk büyütmeniz zamanla bu imkanlardan kopmanıza neden olabilir

Aynısinı yazacaktım, havalar güzel konu sahibesi avm yerine deniz kenarı veya parka gidebilir. Hem açık hava olur, hem de para cok harcamazsın.

Bir yıl önce boşandım orta okula başlayacak bir cocugum var.Nafaka almıyorum çünkü zaten verilecek olan 5 7 bin icin agiz egmek istemedim.Evim kira ki bu ay 27 bin oldu.Pahalı bir sehirde yasiyorum arkadaslarim dışında kimse yok yasadigim şehirde.Ogretmenim gelirim idare eder ama evlilik doneminden kalan krediler cocuguma tek başıma bakıyor olmak benzin kira aidat faturalar gezme derken ben yetişemiyorum.
Cok mu para harciyorum diye dusunuyorum kendime pek birşey almam ama cocugum isteyince her disari cikisimiz 2 3 bin ki bu haftada bir iki mutlaka oluyor.
Okullar kapali kimsemiz yok mecburen sinema oyun alanlari yemek vd buna cok para harciyorum ama evde de tıkılıp kalsın istemiyorum cocugum.
Biraz rahat yasamicaksa neden okudum neden yillardir calisiyorum olsun borç odenir diyorum ama sonra da bi ev bile birakamicaksin biraz tutumlu ol diye kendime kızıyorum.
Bu devirde yaşamak cok pahalı zaten hele ki bunu tek başıma yapmak daha da zor biliyorum ama bu kadar borcum da olsun istemiyorum ben mi harcamayi bilmiyorum musrif miyim diyorum.
Sorum su hanimlar gelirim ve giderim az cok belli yukarida ben para yonetimi mi yapamiyorum yoksa hayat zaten cok pahalı borclu olmam normal mi?
nafaka için ağız eğin

kusura bakmayın ama çocuğn hakkı bu, kavga dövüş de olsa icrayla da olsa alacaksınız

borçlu olmak normal mi derken bu göreceli bir durum

hem araba- benzin hem çocuğu çıkarayım sinemaya yemeğe vs. götüreyim deyince maalesef ki olmuyor tek maaşla, yine öğretmenmişsiniz de çocuk evde tüm gün tek başına değil. öğretmen olmasanız mesela yaz okuluna filan gönderecektiniz.

şimdi bence borçlanma finans yönetimi vs konusunda şunlar önemli:

size aileden bişey kalacak mı?
çocuğa babasından bişey kalacak mı?
sizin hayatınızda varlıklı 2. bir eş vs. durumu var mı?

böyle güvenceler varsa iyi kötü maaşla biraz eksi biraz taksit yuvarlanıp gidersiniz, bişey olmaz.

ha yok kimseden bişey gelmiyorsa kalmıyorsa maalesef bu şekilde devam edemezsiniz, bir şeylerden kısmak zorundasınız o zaman.

bu çocuk daha lise üniversite okuyacak, o zaman 2-3 bin asla yetmeyecek -ha bana kalırsa herkes üniversiteyi kendi başına okumalı Avrupa ABD düzeni olmalı ama böyle yetiştirilen çocuklar maalesef öyle kendi okuyamıyor.

+ şu anda 65 filan alıyor olun mesela ucu ucuna durumdasınız (yazları biraz azalıyordur tabi)

20 sene daha böyle çalıştınız diyelim (yaş 39 görünüyor) hep günü geçirdiniz. daha bu çocuk 4 orta 4 lise 4 üni en az 12 sene okuyacak çünkü. hep sizde yükü.

bugünün parasına göre bakalım:
emekli olsanız 30 bin alacaksınız (30 yıl çalışmış olursunuz) kiranız 27 zaten (hadi o zaman çocuk sizin evden ayrılsın, işi gücü de olsun, evini filan kendi tutsun, dizsin, evlenecekse kendi evlensin)

siz 1+1 tutun kirası aidatı 17 olsun diyelim), kaldı 13 bin lira! buyrun siz yapın hesabı. çocuğa ev bırakmayı geçiyorum ben 60 yaşından sonra siz kendiniz ne yiyip ne içeceksiniz onu düşünün.

Hayat pahalı, yaptığınız şeyler normal.
Ev almak zaten imkansız oldu bari günü güzel değerlendirin bana kalırsa.
Ona ev bırakmak değil güzel anılar bırakmak olsun gayeniz.
Kira, büyük şehir, çocuk... yetişebilmek gerçekten zor. Stres yapmayın, akışına bırakın.
AVM tarzı değil en basit pizzaciya gitseniz 1 TL ile başlıyor. Dürüm, döner hepsi pahalı. E bunları da yedirip gösteremeyeceksek çocuğumuza ne diye dirsek çürütüyoruz.
Ekonomi yönetmek şöyle dursun, artık mental sağlığımız gitti.
Borçsuz bir hayat artık çok zor. Diyanet işleri tatile değil köye aile ziyaretine gidin demiş. Şaşırıyorum bu zihniyete. Köye gidecek otobüs parası kalmadı millette bunlar Paris'ten gelmiyor ülkeye.
Çocuğunuzla minimal hayatı deneyin, çözüm önerim bu olabilir size
Evde deneyin, mesela hamburger mesela tatlı. Ekonomik olanı tercih edin.
Arada nehir kıyısında olur Park da olur piknik adı altında basit şeyler yapın. Hiç olmazsa para harcamadan vakit geçmiş olur.
Hayat gerçekten çocuklu aileler için zorlayıcı.

Hayat çok pahalı evet ama çocuğunuzda yok nedir bilmeli bende memurum iki çocuğum var her hafta 2-3 bin harcayamam her akşam parka çıkıyoruz bisiklet scooter sürüyorlar hafta sonları genelde pikniğe gideriz arada sinema oyun olur ha yapabilir miyim eksiye girerek yaparım onu da ben istemiyorum ayağımı yorganima göre uzatirim. Bunun hastalığı var ekstra durumlar çıkabilir çok borca girme taraftari değilim

Sürekli pahalı yerlere gitmek zorunda değilsiniz .Çocuğunuz da seviyorsa onunda sevdiği yemekleri yapıp hadi bugün dışarda piknik yaoalım diyebilirsiniz.Hem açık alanda olursunuz hem paraniz gitmez. Bisikletiniz varsa beraber sürebilirsiniz .Belediyelerim aqua parkları var yüzmeye gidebilirsiniz.çocuğunuz tabi ki rahat yaşamalı diye düşüenebilirsiniz.Ama bu devirde yaşam sürdürmek kolay değil. Haftada 2 etkinliğiniz olsun birinde daha tutumlu olabilirseniz ( piknik gibi)yarı yarıya düşer harcamalarınız

Nafaka için ağız eğmek ne demek o cocuğun hakkı 7 8 bin devede kulak bir para zaten cocuğun ihtiyaçları için o kadar babalıj yapsın bir zahmet.
Haftada bir iki çıkıyorsunuz ve her çıkış 2 3 bini buluyorsa bence fazla o kadar para da harcanmaz her çıkışta,bunun yerine seveceği bir kursa yazdırın hem enerjisini atar hem eğlenir hem hobi edinir.

Şimdi okuyunca aydınlanma geldi.. Eskiden birine mesleği sorulduğunda ve ‘öğretmenim’ cevabı verildiğinde ‘voooaaav’ falan olunurdu. Şu an öğretmenlerin haline üzülür olduk.

Benim kız kardeşim de öğretmenlik yapıyor, bekar olduğu halde ay sonunu zor görüyor.
Sizin ekstra sorumluluklarınız var, belli bir yaşam standartınız var. Ve düşününce gerçekten çok çok zor olduğunu anlayabiliyorum.
Umarım en yakın zamanda güzel günler görürsünüz. Kimseye gebe kalmadan oğluşunuza güzel bir gelecek bırakırsınız 🌸

Eviniz çok pahalı , daha ucuz bir eve geçin15-20bandında
Nafakayı alın. Niye almıyorsunuz , o çocuğun hakkı. Bir çeyrek altın eder ayda. Senede 3 tam altın.
Daha ucuz aktiviteler deneyin evde yemek yapın dışarda çok yedirmeyin , hamburgeri pizzayı evde yapın. Bence biraz harcamalarınızı yönetmelisiniz ve birikim yapmalısınız.

Çocuğunuz yaş itibariyle harcanan para miktarından çok sizinle geçirdiği güzel anlara odaklanacaktır. Aktivitelerinizi daha uygun fiyatlı seçenekler arasından seçebilirsiniz. Onun dışında ev kiranız çok yüksekmiş ve öğretmen maaşıyla çocuk büyütmek zaten çok zordur

Hadi siz almıyorsunuz, babası sormuyor mu bu çocuk ne yiyor ne içiyor diye? Bence bu karar size bağlı değil, çocuğun hakkı olan bir para bu. Büyüdükçe ihtiyaçları da pahalı olacak. Boşanırken nafaka belirlenmedi mi? Siz o çocuğu tek başınıza yapmadınız, aklı ermeye başlayınca sorgulayacaktır. Başka babalar çocuklarına nafaka veriyor benimki niye vermiyor diyecektir. Para mevzusu değil, düşünülmek ilgilenilmek değer görmek mevzusu. Öldü mü biliyor babasını, hiç görüşmüyorlar mı?

Yukarıda 'zaten ev almak zor, bari çocuğuna güzel anılar birak' diyen arkadaşlara bir yandan katılıyorum. Fakat öte yandan sadece bugünü değil geleceği de düşünürsek sen emekli olduğunda kendini gecindiremeyecek durumda olursan yine çocuğuna yük olacaksın. Onun için bisey yapayım derken yine onun zararına olacak ileride. O yüzden dengeyi iyi tutmak lazım.

Ben de sırf evim olsun diye aşırı kısanlardan değilim. Anılar bence de önemli. Ama bu anılarin illa en pahalısından olması gerekmiyor. Benim çocukluğuma dair hatırladığım en güzel anılar ailecek gidilen piknikler. Daha küçükken de annemle evcilik oynadığımız zamanlar 😅

Çocuk için neden nafaka almıyorsunuz onu anlamadım. En azından onu birikim yapar üniversitesi zamanı kullanırsınız. Bence nafaka almalısınız. O çocuğun hakkı.

Çocukla gezmek demek illa AVM ,sinema demek değil bence. Mesela çocuklar pizza istediğinde biz almak yerine yapmayı tercih ediyoruz. Hem daha sağlıklı oluyor, hemde birlikte eglenmiş oluyoruz.

Nerede olduğumuzdan ziyade bulunduğumuz yerde mutlu anılar biriktirmeye odaklanıyoruz.

Hayat pahalı evet ama bu kadar borç da normal değil. İleriyi de düşünmek zorundayız bu devirde. Sürekli pahalı etkinlikler yapmak zorunda değilsiniz. Evde bir şeyler hazırlayın parka bahçeye çıkın arada. Ya da avmye gidecekseniz her gidişte illa bir şeyler yiyelim diye tutturmayın, parası ayrı sağlıksız oluşu ayrı dert onların. Habire sinema da olmaz, sürekli güzel bir film de olmuyor zaten. Evde mısır patlatıp dijitalden de izleyebilirsiniz bazen. Bir gün çok harcadıysanız diğer gün parasız yapılacak şeyler bulup dengelemeniz gerekiyor yani. Bir de kiranız yüksek, taşınmanız gerekiyor. Benim de kiram 27 oldu, 20lik evlere bakıyoruz. Keşke bu kadar ince hesaplar yapmak zorunda kalmayıp hayatı rahat yaşayabilseydik ama babadan zengin değilsek bu mümkün değil artık. Bir de nafaka almamanız aşırı saçma, o sizden çok çoçuğunuzun hakkı zaten. Düşük de verse en azından ayda bir gram yapılırdı. Üniye gittiğinde ya da evlenmek istediğinde vs. elinde toplu altını olurdu çocuğun.

Back
X