• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Boşanmış ailelerin çocukları problemli oluyormus!

biraz ön yargılı bir yaklaşım olmuş.

Çevremde çok fazla boşanmış anne baba çocuğu var.

Anne babalar sorunlarını kendi içinde halledip çocuklarına yansıtmadığı sürece ve boşanınca anne babalıktan da istifa etmediği müddetçe normal evli anne baba çocuğundan farksız oluyor.

Yani tüm boşanmış anne babaların çocuğu sorunludur yaklaşımı kesinlikle yanlış.

Mutsuz sürekli kavga yaşanan bir evde de çocugun psikolojisi normal olmaz evet ama boşanmış hiç bir çocuğun da çevremdeki arkdaşlarımın da sorunsuz olduğunu görmedim.belirgin bir karamsarlık psikolojik sorun oluyor bence.
Boşandığınız için alınmanızı anlıyorum ama gerçeklikten çok uzak bir yorum da değil.iyice anlaşabildiğini gözlemleyip öyle çocuk tapmak baştan en doğrusu belki de

Bunlar bilerek pompalanan şeyler kadınlar boşanmasın, yaşadığı şiddete kötü muameyele boyun eğsin diye kadınları korkutmaya çalışıyorlar. istanbul sözleşmesinden de boşanmalar artıyor diye çıkmak istemediler mi?
kadının boşanması batıyor bu tiplere..

sorunlu ailede büyüyen çocuk sorunlu olur.
yani her gün kavga dövüşe şahit olan bir çocuk ailesi boşanmadı diye sorunsuz oluyor da anne baba boşanınca mı sorunlu hale geliyor?

boşanma da pedagojik destek alınırsa, çocukla sağlıklı iletişim kurulursa bir şey olmaz. benim de bildiğim gayet iyi durumda insanlar var.

insanlar eğitimci de olsa bazı kalıpları aşamayınca bir işe yaramıyor işte..

Sorun bosanmis olup olmamakla ilgili degil. Sorun nasil cocuk yetistirdiginle ve cocugunun arkadas cevresinin nasil oldugu ile ilgili.
Bir de ortaokula kadar anne ve babanin cocuk uzerinde etkisi %70 iken, cocuk buyudukce bu etki azaliyor. Oglum su an lisede. Benim onun uzerinde etkim yaklasik %30, cevresinin %70. Bu olayi sadece anne ve babanin medeni durumuna baglamak yanlis bir tez. Olayin bir suru boyutu var.
Sevgi, sefkat gormemis cocuklarda da problemler yasaniyor.
Dedigim gibi olayi sadece medeni boyuta indirgemek cok yanlis.

Son düzenleme:
Boşanma aşamasının ve boşanma sonrasının nasıl yönetildiği ile ilgili bir durum. Çocuk anne-baba arasında kalıyorsa, boşanmalarına rağmen birbirlerini yemeye devam ediyorlarsa, anne babasına baba annesine karşı çocuğu kullanamya çalışıyorsa vs. tabi ki etkilenir çocuk.
Bu tablo boşanma olmadan da yaşanıyor ve yine çocuk etkileniyor.
meselenin anne-baba arasındaki ilişkinin kalitesi olduğunu düşünüyorum.

Gecenlerde eski komsumla bir taziyeye gittik. Cenaze sahibinin oglunun evlenmek isteyip istemedigi ile ilgili konu acildi. Insanlarin kendilerine gelince farkli, baskalarina gelince apayri dusunduklerini anlatmak icin ornek veriyorum. Iki kizini da okutup is guc sahibi yapan, hatta kizlarindan biri evli olan bu komsum akrabasinin ogluna "calisan kizla evlenme, bosanmalar artti" dedi. Ne alaka... Icimden de senin kizlar neden calisiyor o zaman diye gecirmedim degil. "Kadinlar her zaman okuyup calisip ayaklari uzerinde durmali. Eskiden kadinlar calismadigi icin dovulse de kovulsa da gidecek yerleri, tutunacak dallari olmadigi icin siddet gordugu halde bosanamiyordu. Kendi ayaklarinin uzerinde durabilen kadin neden o siddete razi olsun ki?" dedim.
Sanirim amac kadinlarimizin evde sindirilmesi, dayak da yese bosanmamasi. Aman bosanmis cocuklar problemli oluyor, aman calisan kadin alma bosanmalar artiyor gibi gibi dusunceler yuzunden kadinlarimiz hep itildi, geri plana atildi, erkegin eline bakmaya razı edildi. Olay bu. Ve isin en kotu tarafi en basta kadinlarimiz boyle dusunuyor.
Hayir efendim bosanmis ailenin cocugu problemli olur, evliligi devam eden ailenin cocugu saglikli olur gibi bir denklem kuramayiz. Olayi medeni boyuta indirgemek yanlis bir cozum getirir.

Gecenlerde eski komsumla bir taziyeye gittik. Cenaze sahibinin oglunun evlenmek isteyip istemedigi ile ilgili konu acildi. Insanlarin kendilerine gelince farkli, baskalarina gelince apayri dusunduklerini anlatmak icin ornek veriyorum. Iki kizini da okutup is guc sahibi yapan, hatta kizlarindan biri evli olan bu komsum akrabasinin ogluna "calisan kizla evlenme, bosanmalar artti" dedi. Ne alaka... Icimden de senin kizlar neden calisiyor o zaman diye gecirmedim degil. "Kadinlar her zaman okuyup calisip ayaklari uzerinde durmali. Eskiden kadinlar calismadigi icin dovulse de kovulsa da gidecek yerleri, tutunacak dallari olmadigi icin siddet gordugu halde bosanamiyordu. Kendi ayaklarinin uzerinde durabilen kadin neden o siddete razi olsun ki?" dedim.
Sanirim amac kadinlarimizin evde sindirilmesi, dayak da yese bosanmamasi. Aman bosanmis cocuklar problemli oluyor, aman calisan kadin alma bosanmalar artiyor gibi gibi dusunceler yuzunden kadinlarimiz hep itildi, geri plana atildi, erkegin eline bakmaya razı edildi. Olay bu. Ve isin en kotu tarafi en basta kadinlarimiz boyle dusunuyor.
Hayir efendim bosanmis ailenin cocugu problemli olur, evliligi devam eden ailenin cocugu saglikli olur gibi bir denklem kuramayiz. Olayi medeni boyuta indirgemek yanlis bir cozum getirir.
Çok doğru soylediniz ,katılıyorum size...👏🏻

Başlığa bakarak konunuza yaziyorumm.
Çocukluk travması diye sorsak çok az insan annem babam boşandı onun için travma geçirdim der. Daha çok alkolik babalar, çalışmayanlar, kumarbazlar, annesi şiddet görenler falan filan.

Boşanmış ailenin çocuğuyum, daha perşembe günü 2 yüksek onur 1 onur 1 aileye tebrik belgesi aldım, söyleyeceklerim bu kadar. Genelleme yanlış. Boşanmayıp evinde kavga şiddet eksik olmayan aileler var,bunlar çok daha büyük sorunlar. Bizimkiler medenice boşandı mesela, evet babamın gidişi biraz etkiledi bizi ama inanın boşanmadan önce evde olan kavgalardan daha çok etkileniyorduk biz. Boşandıklarında kabus bitmiş gibiydi.

Anne baba mutsuzsa beraber de olsa çocuğun sorunları olur tabi. Ama türlü türlü problem var.Mesela anne babası ayrı olduğu için şımartılan çocuklar var, onlar da okulda, sınıfta uyumsuz arkadaşlarını rahatsız edecek davranışlar yapabiliyor.

Tabi ki her aile mükemmel değil sorunlar var. Çocuklarda da haliyle fark ediliyor. Ama boşanmış aile çocuklarında Ve anne ya da babasını kaybetmiş çocuklarda, özellikle ilkokul döneminde Daha fazla sorunlar yaşanıyor maalesef. Keşke hiç bir çocuk annesiz babasız kalmasa 😕

Tabi ki her aile mükemmel değil sorunlar var. Çocuklarda da haliyle fark ediliyor. Ama boşanmış aile çocuklarında Ve anne ya da babasını kaybetmiş çocuklarda, özellikle ilkokul döneminde Daha fazla sorunlar yaşanıyor maalesef. Keşke hiç bir çocuk annesiz babasız kalmasa 😕
Anne baba kavga gürültü içinde olan çocuklarda problem çok daha fazla buna inanın.

Çocuklar aynı bir ayna gibidir yaşadıkları ortamı yansıtıyorlar. bnce boşanmak değilde mutsuz ailede yaşayan çocuk taa öteden belli oluyor.

Kavgalara şahit olan çocuklar. Şiddete maruz kalan sevgisiz kalan ilgisiz kalan. Ahh kıyamam onlara ya.

Çocuklar aynı bir ayna gibidir yaşadıkları ortamı yansıtıyorlar. bnce boşanmak değilde mutsuz ailede yaşayan çocuk taa öteden belli oluyor.

Kavgalara şahit olan çocuklar. Şiddete maruz kalan sevgisiz kalan ilgisiz kalan. Ahh kıyamam onlara ya.
Çok doğru ama nedense Türk toplumunda anne baba bir arada olsun da gerisi hic önemli değil bir algı var bazı kesimlerde

Bunu bugün bir eğitimci yazdı bana başka. İr platformda arkadaşlar inanabiliyor musunuz ? Okulda hangi çocuk problemliyse hemen anlıyorlarmıs boşanmış aile çocuğu olduğunu ben de eğitimciyim evde kavga dövüş olan çocuklar asıl olay yaratan çocuklar oluyor boşanmış aile çocukları eğer anne babayla görüşüyorsa çok problem çıkarmıyorlar
Gerçekten çok sinirlendim siz neler düşünüyorsunuz bu konuda ?
Sağlıklı boşanmayı gerceklestirebilmis anne baba olmaya devam edebilen insanların çocukları daha mutlu olurlar ama bu sağlıklı boşanmayı basarabilme durumu çiftlerde çok rastlanan bir durum değil maalesef ki. Çünkü ayrılık geldi mi her iki tarafın da egoları devreye giriyo bu egolarını kontrol edebilen insanlar gerçekten azlar. Bu yüzden böyle bir genelleme yapmıştır. Ki bu bilimsel arastirmalara da konu olan bir durum. Boşanmış ailelerin çocukları da sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlanıyor. Karsisindakinden beklentileri ve kabulleri farklı oluyore. Bilinç altında kendilerinin bile farkında olmadıkları zaten gidecek türünde bilgiler kodlaniyor. Ancak yine belirtmek istiyorum ki bu sadece sağlıksız bosanmalarda yaşanıyor ve sağlıksız evlilikler devam ederse de çocuklara daha fazla zarar veriyor

Problem boşanmak değil de bu sürecin çocuklara nasıl aktarıldığı bence. Kavga dövüş boşan, çocuğu koz olarak kullan, göstermemekle tehdit et, anası babası ayrı diyip 4 koldan şımart. Bu çocuğun normal davranış sergilemesi zaten mümkün olamaz.

Hatırlar mısınız bilmem eskiden sınıfta çok kötü durumda bir çocuk olduğunda “anne babası devamlı kavga ediyormuş/annesini babası dövüyormuş/babası içip içip gelirmiş” denirdi ve ne kadar şanssız olduğu söylenirdi, hatta acınırdı.

Yani boşanmamak marifet değil.

Bu konuda bol bol araştırma yapıldı, anne baba kavga ediyorsa evde huzursuzluk varsa çocuk çok etkileniyor. Evdeki anlaşmazlıklar vaktinde çözülüp çocuğa yansımıyorsa sıkıntı olmuyor.

Her türlü kavga kıyamet süren bir ev ortamındansa kavgasız bir ortam daha iyi.

Tabi boşandık diye çocuktan da boşanılırsa, çocuk arada stres topu diye kullanılırsa (o babana şunu şunu söyle, yok düğününe baban gelirse ben gelmem vb.) çocuğa çok zarar gelir.

Daha ağır sebeplerden boşanılan (şiddet, tecavüz vb.) evliliklerde ise artık öyle bir noktaya geliniyor ki hayatta kalabilmek için boşanılıyor. Bu durumda kimse aman babasız kalmasın demenin anlamı yok zira bu tip babalar zaten çocukla ilgilenmiyor, sevgisini göstermiyor.

Back
X