• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Boşanmış ailelerin çocukları problemli oluyormus!

Gecenlerde eski komsumla bir taziyeye gittik. Cenaze sahibinin oglunun evlenmek isteyip istemedigi ile ilgili konu acildi. Insanlarin kendilerine gelince farkli, baskalarina gelince apayri dusunduklerini anlatmak icin ornek veriyorum. Iki kizini da okutup is guc sahibi yapan, hatta kizlarindan biri evli olan bu komsum akrabasinin ogluna "calisan kizla evlenme, bosanmalar artti" dedi. Ne alaka... Icimden de senin kizlar neden calisiyor o zaman diye gecirmedim degil. "Kadinlar her zaman okuyup calisip ayaklari uzerinde durmali. Eskiden kadinlar calismadigi icin dovulse de kovulsa da gidecek yerleri, tutunacak dallari olmadigi icin siddet gordugu halde bosanamiyordu. Kendi ayaklarinin uzerinde durabilen kadin neden o siddete razi olsun ki?" dedim.
Sanirim amac kadinlarimizin evde sindirilmesi, dayak da yese bosanmamasi. Aman bosanmis cocuklar problemli oluyor, aman calisan kadin alma bosanmalar artiyor gibi gibi dusunceler yuzunden kadinlarimiz hep itildi, geri plana atildi, erkegin eline bakmaya razı edildi. Olay bu. Ve isin en kotu tarafi en basta kadinlarimiz boyle dusunuyor.
Hayir efendim bosanmis ailenin cocugu problemli olur, evliligi devam eden ailenin cocugu saglikli olur gibi bir denklem kuramayiz. Olayi medeni boyuta indirgemek yanlis bir cozum getirir.

Zaten o eğitimcinin eline okul başında boşanmış ailelerin listesi geliyor. Hazır lokma. Yorum yapmak kolay tabi. 🙄

Ben bizim sınıfta çocuk aklımla daha ilkokuldayken anne babası kavgalı çocukları şak diye ayırıyordum, o günkü yüz ifadesinden bile belli oluyordu. Devamlı öfkeliler, devamlı mutsuzlar. 😔

Deney yapalım o listeyi vermeyelim, bakalım nasıl ayırt edecek? Eğitimciyse anlaması lazım, asıl marifet o.

Eğitimci değilim ama oğlumun ve kızımın sınıflarından gözlemlediğim kadarıyla sorun çıkaran çocuklar boşanmış aile çocukları değil annelerinden ilgi görmeyen çocuklar. İki örnek gördüm sınıfta tüm düzeni bozan, ikisinin de annesinin çocuk umurunda değildi.
Küçük yaş grubunda anne herşeydir.

Bizim okulda geçende 9 sınıftan çocuk edebiyat dersinde konu açılmış demiski gelecekten çok umutsuzum annem babam ayrı ben babannem ve babamla kalıyorum kendimi ait hissetmiyorum bosluktayim demiş annem ile de görüşmuyorum demis.
Kilit nokta burası öğretmen tenefüste konuşmuş annemden nefret ediyorum diyormuş çocuk.
Çocuğun anne ila bağ kuramamasi çocuğun tüm gelişimine etki ediyor.
Yoksa boşanmış olmak degilki sıkıntı.

Zaten o eğitimcinin eline okul başında boşanmış ailelerin listesi geliyor. Hazır lokma. Yorum yapmak kolay tabi. 🙄

Ben bizim sınıfta çocuk aklımla daha ilkokuldayken anne babası kavgalı çocukları şak diye ayırıyordum, o günkü yüz ifadesinden bile belli oluyordu. Devamlı öfkeliler, devamlı mutsuzlar. 😔

Deney yapalım o listeyi vermeyelim, bakalım nasıl ayırt edecek? Eğitimciyse anlaması lazım, asıl marifet o.
Neden bahsettiginizi anlamadim. Ne listesi ben anlamadim, oyle bir liste de duymadim. Ben soyleyene kadar oglumun ogretmeni de bilmiyordu. Liste isini ilk defa sizde duydum.
Ikincisi de baska bir cocugu bilemem ama oglumun yuz ifadesinden boyle birsey anlasilmiyor. Ilk ayrilik donemlerinde elbet oglum ve ben bir travma yasadik. Bundan bahsediyorsaniz evet o donemler oglumun, hatta benim yuz ifadem de herseyi anlatirdi.
Bosandiktan sonra ikinci kez tekrar gelmisti eski esim aradan uc yil gectikten sonra. Ikinci kez deneme 4 ay surdu, sonra yine bitti. Babasi ikinci kez geldiginde oglum bu durumdan rahatsiz oldu. "Eskiden ikinizin tek ilgisi bana idi, simdi bir araya gelince eskisi kadar cok ilgilenmiyorsunuz, ilginiz bölündü" demisti. Dolayisiyla genelleme dogru degil. Sevildigini hisseden bir cocuk mutludur.

Sağlıklı boşanmayı gerceklestirebilmis anne baba olmaya devam edebilen insanların çocukları daha mutlu olurlar ama bu sağlıklı boşanmayı basarabilme durumu çiftlerde çok rastlanan bir durum değil maalesef ki. Çünkü ayrılık geldi mi her iki tarafın da egoları devreye giriyo bu egolarını kontrol edebilen insanlar gerçekten azlar. Bu yüzden böyle bir genelleme yapmıştır. Ki bu bilimsel arastirmalara da konu olan bir durum. Boşanmış ailelerin çocukları da sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlanıyor. Karsisindakinden beklentileri ve kabulleri farklı oluyore. Bilinç altında kendilerinin bile farkında olmadıkları zaten gidecek türünde bilgiler kodlaniyor. Ancak yine belirtmek istiyorum ki bu sadece sağlıksız bosanmalarda yaşanıyor ve sağlıksız evlilikler devam ederse de çocuklara daha fazla zarar veriyor
İyi de boşanma olmadı diyelim o çocuk evde kavga dövüş siddet içinde büyüyünce sizce nasıl bir hale geliyordur bilinç altı ?
Ben ex esimden siddet yüzünden boşandım ve küçücük kızım o zaman bile babam anneme böyle yaptı diye eliyle gösterip ağlıyordu hangisi daha yararlı sizce bir koyalım teraziye ?

Hatırlar mısınız bilmem eskiden sınıfta çok kötü durumda bir çocuk olduğunda “anne babası devamlı kavga ediyormuş/annesini babası dövüyormuş/babası içip içip gelirmiş” denirdi ve ne kadar şanssız olduğu söylenirdi, hatta acınırdı.

Yani boşanmamak marifet değil.

Bu konuda bol bol araştırma yapıldı, anne baba kavga ediyorsa evde huzursuzluk varsa çocuk çok etkileniyor. Evdeki anlaşmazlıklar vaktinde çözülüp çocuğa yansımıyorsa sıkıntı olmuyor.

Her türlü kavga kıyamet süren bir ev ortamındansa kavgasız bir ortam daha iyi.

Tabi boşandık diye çocuktan da boşanılırsa, çocuk arada stres topu diye kullanılırsa (o babana şunu şunu söyle, yok düğününe baban gelirse ben gelmem vb.) çocuğa çok zarar gelir.

Daha ağır sebeplerden boşanılan (şiddet, tecavüz vb.) evliliklerde ise artık öyle bir noktaya geliniyor ki hayatta kalabilmek için boşanılıyor. Bu durumda kimse aman babasız kalmasın demenin anlamı yok zira bu tip babalar zaten çocukla ilgilenmiyor, sevgisini göstermiyor.
Yazdığınız herseye kelimesi kelimesine katılıyorum ☝️
Eskiden çok fazla boşanma olmadığı icin annesi babası boşanmış degil de iyi anlaşamayan kavga eden çocuklar vardı sınıf ortamlarımızda
Biz ne yazık ki siddet yüzünden sancılı bir şekilde boşandık ama suan icin kızıyla ilgilenip bana asla bulaşmayan bir baba profili var umarım böyle devam eder
Asla doldurmuyorum babasının da bunu yapacağını düşünmek istemiyorum eğer böyle giderse çocuğum da çok problemli bir durum çıkacağını düşünmüyorum
Annesi ya da babası ölen çocuklar var onlar icin de mi aynı şeyi söyleyelim o zaman
Bazen gerçekten çok acımasız oluyor insanlar

Ben bir anlamda katılıyorum. Nerede sorun çıkaran öğrencim varsa senelerdir annesini ya da babasını görmemiş, hatta ikisini de görmeyip nine dedeyle yaşayan çocuklar oluyorlar. Ebeveynlerini özledikleri için üzüntülerini doğru ifade edemedikleri için sorun çıkarıyorlar. Küçücük dünyalarında isyanlarını bu şekilde dile getiriyorlar. Bunun en büyük sebebi de bizim toplumumuzda erkeklerin boşandıktan sonra çocuklarından da boşanmış gibi hissetmesi, kadınların bir kusuru varsa çocuğu göstermemeleri.

Ayrı evde de aynı evde olduğu kadar ilgili, sevgi gösteren bir ebeveynleri olsa asla böyle olmaz. Ha tabi boşandıktan sonra böylesine çocuklarını boşlayan kişilerin aynı evdeyken de ne kadar ilgi ve sevgi gösterdiği tartışılır.

Bir de aile içinde mutsuz (annenin şiddet gördüğü ailelerde mesela) olduklarını pek anlayamıyoruz çocukların. Genellikle şahit oldukları şiddet sebebiyle sessiz, sakin çocuklar oluyorlar onlar. Belki de ders çalışıp o evden kurtulmak istedikleri için derslerine çok çalışıyorlar, başarılı oluyorlar. Derslerinde başarılı olan çocukları da sorunsuz görüyoruz. Onların yaraları daha çok ileride kişisel yaşamlarında ortaya çıkıyor.

Neden bahsettiginizi anlamadim. Ne listesi ben anlamadim, oyle bir liste de duymadim. Ben soyleyene kadar oglumun ogretmeni de bilmiyordu. Liste isini ilk defa sizde duydum.
Ikincisi de baska bir cocugu bilemem ama oglumun yuz ifadesinden boyle birsey anlasilmiyor. Ilk ayrilik donemlerinde elbet oglum ve ben bir travma yasadik. Bundan bahsediyorsaniz evet o donemler oglumun, hatta benim yuz ifadem de herseyi anlatirdi.
Bosandiktan sonra ikinci kez tekrar gelmisti eski esim aradan uc yil gectikten sonra. Ikinci kez deneme 4 ay surdu, sonra yine bitti. Babasi ikinci kez geldiginde oglum bu durumdan rahatsiz oldu. "Eskiden ikinizin tek ilgisi bana idi, simdi bir araya gelince eskisi kadar cok ilgilenmiyorsunuz, ilginiz bölündü" demisti. Dolayisiyla genelleme dogru degil. Sevildigini hisseden bir cocuk mutludur.

Yok yanlış anlaşıldı o yüz ifadesi kısmı bir türlü boşanamayıp da evde anne babası devamlı kavga eden sınıf arkadaşlarımızda oluyordu onu kastettim. Sizinle görüşlerimiz aynı.

Bunu bugün bir eğitimci yazdı bana başka. İr platformda arkadaşlar inanabiliyor musunuz ? Okulda hangi çocuk problemliyse hemen anlıyorlarmıs boşanmış aile çocuğu olduğunu ben de eğitimciyim evde kavga dövüş olan çocuklar asıl olay yaratan çocuklar oluyor boşanmış aile çocukları eğer anne babayla görüşüyorsa çok problem çıkarmıyorlar
Gerçekten çok sinirlendim siz neler düşünüyorsunuz bu konuda ?
Sınıf öğretmeniyim. Eşinden ayrılmış ve hiçbir şekilde çocuk babayı görmüyor. dedesi annesi dayıları anneannesi ile büyümüş. Mükemmel bir çocuk. Daha ilkokul öğrencisi bu kadar mı duyarlı olur, bu kadar mı bilinçli olur bir çocuk. Oğlumun ismine adını verdim o kadar çok seviyorum. Sınıf birincisiydi. 6. Sınıfta görüşüyoruz dershaneye gidiyor ordada birinci olmuş. Taktir aldım diye fotoğraf gönderdi.

Bizim okulda geçende 9 sınıftan çocuk edebiyat dersinde konu açılmış demiski gelecekten çok umutsuzum annem babam ayrı ben babannem ve babamla kalıyorum kendimi ait hissetmiyorum bosluktayim demiş annem ile de görüşmuyorum demis.
Kilit nokta burası öğretmen tenefüste konuşmuş annemden nefret ediyorum diyormuş çocuk.
Çocuğun anne ila bağ kuramamasi çocuğun tüm gelişimine etki ediyor.
Yoksa boşanmış olmak degilki sıkıntı.
Az önce yazdığım cevabın ispatı gibi.. Aslında boşanmışlık değil anne ilgisinden mahrum olmak psikolojisini bozuyor çocukların.

Eğitimci değilim ama oğlumun ve kızımın sınıflarından gözlemlediğim kadarıyla sorun çıkaran çocuklar boşanmış aile çocukları değil annelerinden ilgi görmeyen çocuklar. İki örnek gördüm sınıfta tüm düzeni bozan, ikisinin de annesinin çocuk umurunda değildi.
Küçük yaş grubunda anne herşeydir.
Kesinlikle 👋

Az önce yazdığım cevabın ispatı gibi.. Aslında boşanmışlık değil anne ilgisinden mahrum olmak psikolojisini bozuyor çocukların.
Aslında aile ortamı. Benim öğrencim babasını görmüyor ayrılar. Ama dedesi onu oğul yerine koymuş. İki dayısı var. Onlardan önce onun geleceğini garantiye almaya çalışıp evinden birini ona vermiş. Annesi psikolojik olarak tamamen bitmiş durumda. Çocuğu okula ilk getirdiği gün anladım ve sonrasında onada söyledim. Sürekli oğlum da problem var mı derdi. Problem onda değil sende var dedim. İkinci evliliği onlada ayrılınca bitmiş. Çocuğa psikopat derecesi düşkündü sen hele bir dur sakin ol derdim. 4. Sınıfın sonunda ancak normal boyuta getirebildim. Evdeki ortam çok önemli. anne baba ilişkisi çok kötü olan öğrencilerim evet daha fazla kavgaya meyilliydiler. Sorun boşanmak yada değil. Boşanmayip evde hergun gergin ortamda duran çocuklar bunu zamanla davranışlarına taşıyorlar hele bir de şiddet varsa. Yinede genelleme yapılamaz. Bende bipolar bozukluğu olan bir babanın kızıyım bizimde babamın atak dönemlerinde evimiz çok sancılı olurdu ama çok şükür ne ben ne kardeşim Bir gün sorun çıkarmadık. Çünkü ANNEM vardı. Çok ağır atak geçirdiği günler yaşamamıza rağmen çocukluğumu çok özlüyorum. Çok güzel bir aile ortamımız vardı.

Olmaz öyle saçma şey. Önyargı olmuş o. Anne babası ayrı okulda sorun çıkarmayan, mesleğinde başarılı nice arkadaşım oldu. Sadece anne babanın boşanmasına bağlayamayız.

Bunu bugün bir eğitimci yazdı bana başka. İr platformda arkadaşlar inanabiliyor musunuz ? Okulda hangi çocuk problemliyse hemen anlıyorlarmıs boşanmış aile çocuğu olduğunu ben de eğitimciyim evde kavga dövüş olan çocuklar asıl olay yaratan çocuklar oluyor boşanmış aile çocukları eğer anne babayla görüşüyorsa çok problem çıkarmıyorlar
Boşanma aşamasında çocuk ihmal edildiyse tabi problemli olabilir. Ama hır gür içinde büyüyen çocuk problemli olur asıl. Sürekli anne baba huzursuzluğu çekmek, ailenin boşanmasından binlerce kat daha fazla yaralar.

Boşanmış ailelerin değil ilgisiz ailelerin çocukları problemli oluyor

Anne baba evli ama evde şiddet kötü mumele varsa ne olacak.
Hem ne demek bosanmis aile cocugu vs diye ufacik çocukları etiketlemek.

Benim bunca yıl gözlemlediğim kadarıyla iki tip aileden gelen çocuklar sıkıntılı oluyor .
1. İlgisiz ailede büyüyen , kendi başına bırakılan , saat kaçta eve girmiş , nerede vakit geçirmiş , arkadaşı kim bilinmeyen çocuklar .
2. İlgi budalası ailede büyüyen , her işine karışılan , sorumluluk almayan , kusursuz , her istediği yapılan , şımartılmış , ödevini yapmasa bile neden yapmadın diye sormak psikolojilerini mahveden prenscikler veya prensescikler .
Bu şekilde 3 öğrenci olsa bir sınıfta ders işlemek , hayata hazırlamak ciddi anlamda zor oluyor .
Bence aile ve sosyal politikalar bakanlığı her çocuğu yakından takip etmeli . Doğurmakla ana - baba olunmuyor maalesef.

İyi de boşanma olmadı diyelim o çocuk evde kavga dövüş siddet içinde büyüyünce sizce nasıl bir hale geliyordur bilinç altı ?
Ben ex esimden siddet yüzünden boşandım ve küçücük kızım o zaman bile babam anneme böyle yaptı diye eliyle gösterip ağlıyordu hangisi daha yararlı sizce bir koyalım teraziye ?
Daha önce Yazdigim da belirttiğim gibi daha fazla zarar verir

Kesinlikle katılmıyorum.Boşanmış ailelerden çok mutsuz evliliğin ortasında büyüyen çocuklar problemli oluyor.Bozulmuş psikolojiyle hayatlarına devam ediyorlar.Büyüyüncede bu durum onlarda kalıcı izler bırakıyor.

Back
X