bu dünyada ilahi adalet yok...

ne kadar güzel yazmışsın, hiç bu açıdan düşünmemiştim. ama insan yine de bu kadar kötülüğün bi bedelinin olması gerektiğini, ve bunu görmek istediğini düşünüyor..

bence çok yanılıyorsun,bense ilahi adalete sonsuz inananlardanım.sonuçta kimsenin tam olarak ne yaşadığını biz bilemeyiz,zaten o kişiler kötü şeyler yaşasada egoları tavan ve kötü kalpli insanlar olduğu için bunu asla çevresine belli etmemeye çalışır.yada birgün mutlaka biryerlerden çıkar,şimdi olmasada sonrasında mutlaka kaybedecekler.diyelimki hiçbirisi olmadı ve bu dünyada öyle alevere dalevere,kumpas vs...içinde mutlu mesut yaşadılar ama ben ahirete inanıyorum,orada mutlaka burunlarından fitil fitil getirilecek,kaldı ki inan bana bu dünyada er yada geç çıkar biryerlerden,inanıyorum.

hayir kizlar yaniliyorsunuz bende dustum o hataya bende sorguladim bazi seyleri ama yanilmisim simdi bakinca kim ne ediyorsa daha berbatini yasiyor belki gormek istemiyorsunuz yada daha o gun gelmedi bakin birkac ornek vericem ablam bi kere nisan atti ikinciye nisanlaninca yengemle annesi ablamin o zamanlar nisanlisi olan esine gidip birakin onu biz sahidiz eski nisanlisi cocukla yatip kalkti birsuru iftiralar attilar ablamin kvdesi anlatti ablam zaten yeteri kadar yaraliydi onlar dahada yaraladi hem ailemi hemde ablami annemde yuzlesince eee biz oyle zannettik dediler annem allaha havale ettim sizi beni ve cocugumu bu sekilde rencide ettiginiz icin dedi ve yillar sonra kuzen evlendi iki cocugu oldu karisi bekar oglana kacti bi cocuk aldirdi kactigi kisiden simdi kocasiyla barisdilar yani kuzenle yengem en kral rezilligi yasadi ikinci vaka dayim yillarca bize mana verdi yok acikmisiz yok pantalon giyormusuz demedigi laf insan bizi anlatmadik kalmadi bugun oda ekdiklerini bi guzel biciyo 2 gelini var mini sortlu ve ramazanda bile oruc tutmuyorlar ikincisi dayimi adam yerine bile koymayip kes sesini lan diye konusuyorlar oda topluyo bugun hasatini diger yengem milletin yillarca namus bekciligini coluk cocugunu birbirine fesatlik sokup kusturdu bugun ogullariyla kizi gorusmuyo ve yengem kiziylada kus konusmuyor oda payina duseni aldi yine dayimin oglu gencecik bi kizin hayallerini gelecegini yikdi nisanlisiyla yatip kalkti sonra ben seni istemiyorum benle yattin kimbilir kac kisiyle yatarsin ben askerdeyken deyip birakdi kizi 3 yil sonra evlendigi kizda dikdirip bunu kekledi cocuk oluncada itiraf etmis eeee ne etti bak ne buldu amcamin oglu babamin yalik evini yakdi sirf arsa fiyatina sattin bana diye birne itiraf etmis annemle babamin ahi tuttu arabasi elektrik kacagi yapti vucudu cesitli yerlerinden yandi ilk annem ve biz kosduk ne tesadufturki ben izne gidince oldu canla basla kostuk aciyla kivranirken annemin ellerine sarildi afet yenge ben yakdim ne icin yaktiginida itiraf etti o kadar acinin icinde aklina ilk bizim ev geldi dedi ki dr bilinci yerinde degil demis daha binlerce ornek var yazmakla bitmez bence eden eninde sonunda buluyo yaptigini

Konu başlığına kesinlikle katılıyorum,hayatımı sorguladığımda hep kendi iyi niyetimden kaynaklı oldugunu düşünüyorum.

Ragıp güzel bi kitabında buna benzer bi konuya değinmişti.O da kafirler ve kötüler için geçerliydi.Allah müminlerin günahlarının kefaretini dünyada ödetirmiş ki ahirete kalmasın azap çekmesinler diye.O yüzden dertsiz insan imanını sorgulasın denir.Hastalık mesela aslında en büyük nimet..onunla birlikte ne günahlarımızdan arınıyoruz kim bilir.Eline bi diken batınca duyduğun bi acıyla bile günahların siliniyo.Bi eşyanı kaybediyosun ararken cebelleştiğin sıra yaşadığın sıkıntı sayesinde bile arınıyosun..Yani terazi zannettiğimizden çok daha hassas ve Allah ın adaleti sonsuz..
Kafirlere ve kötülere de dünyada ne kadar büyük iyilik yaparsa yapsın ahirette bunun karşılığını alamasınlar diye hep karşılığını dünyada verirmiş (ondan bolluk sevinç bereket içindeler)ve yine aynı şekilde işledikleri en küçük günahın cezasını bile dünyada sıkıntı çektirmeyerek ahirete bırakırmış..Bu durumu bende çok sorgulardım ta ki bu yazıya denk gelene kadar.

ben inanıyorum ilahi adalete.. ama çoğu şey kendilerinden değil en sevdiklerinden çıkıyor..
ben sevdiklerine bişey olsun istemiyorum yaptıklarını bulsun derken
eşimin ailesi tarafından maddi durumumuz iyi değil diye hiç sevilmedim, keza oğlumda öyle.. peşpeşe öyle hastalıklar atlattık ki oğlumla; bir gün bu hastalıkların arasında bi tanıdığımızında rahatsızlandığını söyledi kayınvalidem ve bana dedi ki; Allah yaptıklarınıın cezasını veriyor, hiç aklına geliyormu acaba yaptığımı çekiyorum dye dedi, aklı sıra bana laf soktu ... bende ona dedim anne sende bende ne hastalıklarla uğraşıyoruz o zaman bizde mi çekiyoruz??? ne zaman hastalansam sırf o söylediği aklıma geliyor...

benım bulundugum şirkette patronu malını goturen goturene..herkes yazlıgına kadar almış...hanı kul hakkı yendıgınde başına bın musıbet gelıyodu? adamlar 10 yılda aılelerınden bırılerıne bıle ev alıp devretmış arabalar yurt dısı tatıllerı neler neler.ama patron calışanlara yol parası vermeye acız..

ve bu yıyıcılerın colugu cocugu oldu,kımseye bsy oldugu yok..yaa hanı ılahı adalet dıyosun...??

Bir insanın çok çekmesini mutlu ya da mutsuz olmasını etkileyen bir çok faktör var. Sadece iyi ya da sadece kötü olmak nasıl yeterli olabilir ki?
Öyle şeyler okudum ki şu konu içerisinde kötü bir insan mıyım acaba diye düşünmeye başladım

Ayrıca iyiler hep acı çekmişler deyip bizim yaşantımızı peygamberlerinkiyle karşılaştırmak ne kadar mantıklı? Peygamberler hep çekmiş deniyor ya, tamam ama mutsuzdular diyebilir misiniz? Eğer onlarla karşılaştıracaksanız ne çekerseniz çekin ilahi adalet yok dememelisiniz bir de böyle düşünün. Kendinizi avutmak olmuyor mu?

İyilere yer yok bu dünyada ama şu da var her sıkıntının bi ddüzlüğe çıkışı var, gönülden 1ah aldımı o kötüler mutlaka ödüyorlar yanlarına kalmıyor. Kim ahımı aldıysa hepsinin acı çektiğini pişman olduğunu gördüm. İlahi adalet var

zaten bu dünyada iyilik yapınca hayatımız güzel olcak diye bi kaide yok.. herkesin bi sınavı vardır kiminki çok zor şartlar kiminki daha dayanılabilir. elimiz ayağımız tutuyo allaha şükür bunlar için şükredip çalışmak varken neden isyan etmek. dini konular yasak evet ama zaten dinen öbür dünyaya inanıyorsanız bu dünyanın geçici olduğunu ve burada yaşadıklarımızın /yaptıklarımızın gerçek dünyadaki hayatmızı belirleyecek olduğuna da inanmanız gerekir. ha bunlara inanmıyosanız evet adalet yok ve kötü her yerde kazanır, o zaman da hepimiz kötü olalım madem

Bu tamamen kişisel bir görüş aslında. Şu açıdan diyorum, katlar yatlar çok mu gerekli? Ayrıca siz o ailelerin içlerinde neler yaşadığını bilmiyorsunuz. Belki de o çaldı çırptı ama zengin dediğiniz insanların aile hayatı güzel gitmiyordur ya da kendi içlerinde huzursuzdurlar. Maddiyat bu kadar mı önemli? Maddiyat her şeyin güllük gülistanlık olduğuna bir kanıt olamaz bence.

İlahi adalete inancım yok. Biri bana kasıtlı bir şey yaptığında ben de karşılık veririm. İçim soğumaz yoksa. Bir de fil hafızam olunca, unutamıyorsun istesen de. Bana ilişmeyene ben de pek ilişmem. İnsanlar neden iyilerin sınandığını düşünüyor, bunu da anlamıyorum. Kimse %100 iyi ya da %100 kötü değildir. Herkese her şeyin neden verilmediğini bilmiyorum ama bu kişilere verilmesinin sebebi sadece imtihan olamayacak kadar kompleks. Bazı şeyleri ilahi adalete bırakmak bana avuntu olarak geliyor.Ya da iç rahatlatma.

hayır tabıkı o değil.ama emınım kı hıc te bı sıkıntıları yok.gayet mesut hayat suruyorlar..içlerindeyim ne yazıkki şahıt oluyorum herseylerıne..yanı demek ıstedıgım ıyı bırı sen ben gidip allah korusun şirketten cebımıze bsy ındırsek başımıza bınbır turlu bela gelır ama onlar 10 yıldır zevki sefa içinde...umarım dogru anlatabıldım

sanırım haklısın :)

Bundan sonra benim bahsettiğim yönden bakarsanız hastalığın aslında mükafat olduğunu anlarsınız
bu maddi durumda olabilir yani yaşadığınız herhangi bi sıkıntı sayesinde arınıyosunuz
günahın kefareti derken illa büyük günahlar aklımıza gelmemeli hem günahsız insan mı var ?
ne bileyim istemeden ağızdan çıkan bi söz olabilir bi bitkiye basmak gibi masum bi günah olabilir..
bu bizler için büyük bi nimet bu şekilde günahlarımızın bedelini ödüyo olmamız müthiş bişey bence.
Düşünsenize yaptığınız isteyerek ya da istemeyerek işlediğiniz bütün günahların ahirete bırakıldığını..
yani ne kadar sıkıntı çekiyosak o kadar şükretmeliyiz aslında :)
bulursanız tavsiye ederim bu kitabı ragıp güzel-kadere rıza

Ben sizi anladım da kendimi anlatamadım. Hiçbir sıkıntılarının olmadığından emin olamazsınız ya da olmayacağından.

Bu tarz konuşmalar bana hayatından memnun olmayanların farkında olmadan kendini avutma metodu olarak geliyor, kusura bakmayın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…