Bu insanlar nasıl yapıyor tüm bunları

kurupasta

Üye
Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2024
141
76
18
30
5 yıldır çalışıyorum. 31 yaşındayım. 50k civarı maaşım ortalama. Ama sanki birşeyleri yanlış yapıyorum. Kurumdaki diğer arkadaşlar tatil planları yapıyor. 100k civarı verebiliyorlar tatil için. Bir çoğunun arabası ve evi var. Gerçi yaş olarak birçoğu benden büyük. 5 6 yıl erken işe girsem birkaç yıl daha erken doğmuş olsam sanki ben de bu imkanlara sahip olabilirdim. Ama şu an maalesef yok. Ya da ben yanlış yapıyor da olabilirdim bazı şeyleri benim yaşımda ev sahibi olan da var neticede. Ama ben dışarı çıksam kafeleri araştırıyorum çok pahalı olmasına diye kafama göre takılmıyorum ya da haftada bir bile gidemiyorum. Kıyafetlerimi uygun almak zorunda kalıyorum yetmiyor diye. Güneş gözlüğü alacağım iki ay geçti erteliyorum hala. Benim yaşımda ve durumumunda olanlar sorun ben de mi nasıl ev sahibi olabilir tatile gidebilirim. Siz nasıl yönetiyorsunuz mali durumunuzu? Bu ara ilkokul çağı çocuğum var dipnot olarak.

Ooo çocuk varsa zor bence. Eşinizin maaşı nasıl? Eve giren ve giden para önemli

Çocuğunuz varmış. Ben de 31 yaşındayım. Çalışıyordum su an ücretsiz izindeyim 2 ay sonra işe başlıyorum. Bence su an durumunuz normal. Eşiniz ne kadar maas alıyor bilmiyorum ama çocuk başlı başına masraf.

O insanlar aslında fırsatı değerlendirdi. Benden daha küçük benden sonra atanmış arkadaşımın iki evi, çok lüks iki aracı var. Ben hala kiradayım...Hatırlıyorum ikinci evini alırken faizler 0.69tu bana çok söyledi sen de değerlendir diye tabi ben farklı durumlardan ötürü tercih etmedim. Şimdi o evinin kredisi çerez parası oldu onun için. Yani bazen gerçekten gözü açık olmak gerek

Bahsettiğiniz o kişilerin ailerinin maddi imkanları sizin ailenize göre daha iyi olduğu için yapabilmişler. Kimse her yere takılıp para biriktirip ev araba alamaz. Aile bir şekilde yardım ediyor bunlara.
Benim aileden öyle bir durum yok. 15 bin emekli maaşı bir de tepelerinde 40 yıllık bir evleri var. Ancak kendilerine yettirmeye çalışıyorlar. Ben okuyup çalışınca imkanlarım iyi olur sanıyordum. Evet şükür bazı imkanlarım genişledi ama hala eskiden öğrenciyken hissettiğim hep diğer insanlardan geri de onları yapamam edemem duygusu içimde. Yalnızca duygu da değil tabi bir gerçeklik de.

Şöyle düşünün hiç calismasaydiniz her ay 50 k parada olmayacaktj. Kimseden geride değilsiniz yani

14 yıldır çalışıyorum. İlk yıl "bu sene temmuzda borçları temizlemiş olacağım" diyordum, hala temmuzu bekliyorum.
Sanırım bazılarının parası bereketli. Ben zor yetişiyorum.

Ev araba sahibi olan herkes sifirdan kendisi sahip olmuyor bunlara aile destegi Turkiyede çoook fazla var ki son seneler disinda o kadar da zor degildi ev almak. (Pandemi zamani da baya aldilar)
Cevremde suan evi olan ama yuksek gelirli olmayan herkesin evi ya ailesinden bedaca ya aile katkılı. 50 bin ortalama bile degil suan ev mal mülk işin içine girince.
O tatillerde 6363662taksitle yapiliyor.
Canta almak icin kredi cektigini soyleyen insanlar var sorsan X cantayi takiyor. Geliri gercekten yuksek olmayip aksi sekilde yaşayan herkes borçla sıvalı geziyor.

31 yaşındayken 10 senedir çalışıyordum
+ zaten ortaokulda lisede üniversitede hep çalışıyordum. o da ayrı.

dolayısıyla o yaşta ev alacak param olmuştu, ailemden bi katkı görmedim ben de (bekarım)

fakat
yani herkesin hayatı aynı akmaz
son 5 senede kredi durumları çok sıkıntılı, evler çok pahalandı, her şey çok pahalı

siz evlenip, çocuk yapıp onu biraz büyütüp öyle çalışmaya başlamışsınız herhalde ilkokulda olduğuna göre
e bu da güzel bir akış, 31 yaşında daha evli olmayan da çok, çocuğu olmayan sürüyle, işsiz olan dünya kadar--ki ev sahibi olmayı istediği kadar evlenip çocuk yapmayı da isteyen insan çok ya da sadece işim olsa, kendimi çevirsem yeter diyen de

diğer arkadaşlarınız evi arabayı kredi bolken almış ödemiştir
çift maaşla kira ödemeden geçiniyordur, eş maaşı çok iyidir, aile ev vermiştir, güzel bir yatırım yapmıştır zamanında 3 kuruşken bitcoin almıştır yahut çok sıkmıştır kendini almıştır bişeyler...sonu yok bunun bi sürü ihtimal var.

ben salt öyle "haline şükret" kafasında değilim
herkes en iyisine layıktır
ama yapabildiğini yapıp biraz da gerisine tevekkül de etmeli yani sonu yok çünkü hep daha iyisi de var.
siz demiyorsunuz ki sürekli alışveriş yapıyorum, gereksiz harcıyorum ya da nereye gidiyor bilmiyorum. 88 tane kredim borcum var demediğinize göre makul harcıyorsanız sizin de normalizin böyledir.

siz etrafınızdaki ortalamaya göre daha düşük bir sosyoekonomik çevreden mi geliyorsunuz?

benim aile çevremde mesela benim kazandığımı, yediğimi içtiği yaşadığımı yaşayan pek bir kimse yok. onlara göre yüksek standardım.

ama ben türkiyenin en zengin çocuklarının gittiği 2 ayrı özel okulda okudum (lise ve üni)
ben kendimi yırtsam
ağzımla kuş tutup denizin üstünde yalınayak yürüsem

ne yaparsam yapayım onlar gibi olamam. o seviyeye gelemem

kendi iş/arkadaş çevrem içinde kendi başına benim kadar yapan da pek yoktur, mesela
ama yaşadığım yerde millet topraktan aileden zengin. yine ben ne yaparsam yapayım onlar kadar olamam, mümkün değil. bunu düşünüp takmıyorum ama ne yapayım bu ailede bu imkanlarla doğmuşum bu hayatı yaşamışım bu kadar olmuş.

Çüşşş memur olup da 100 bin lira tatile verilir mi? Hava atmaya çalışıyor olmasınlar?

canim 5 senelik calisansin .2020 de zaten enflasyon vardi hersey ates pahasi olmaya baslamisti.malesef hersey koronadan once olacakti bende senin gibiyim .yani faize felan girmeyen biriysen altin biriktir.bizde hep boyle birikim yapiyoruz yapacak bise yok

dert etme herkes rizkindan ne 1 gram eksik ne 1gram fazlasini yiyebilir.birikim yap altin ya da dolar.bakarsin birgun iyi para toplanid ustunu bankadan tamamlarsin.ya da araba alarak basla boyle islere.gecen esime dedim arabayi satip togg alalim faizsiz 12 ay 800 bin veriyor bence biraz sıkışsak oderiz dedim.hem 1 yilin sonunda 1500000 luk bir araba olur ony satsan ev icin daha sonra mesela uzerine de bankadan cekebilirain 10 15 yila boldursen mantikli ama togg satilmaz dedi esim yani eldeki nakiti arttirmak icin araba alinabilir yada surekli model yukseltip cok az borclanarak.sonra tek seferde satip ev alinabilir.ama hemen olacak diye atres yapma bir anlami yok.bende senunle ayni durumdayum daha Allaha birakmisim.ne gelirse onu yerim olmazsa yemem .uygun bir evde oturursun fazla kiyafetvalmazsin elime geceni yatir altina.

Ben de 12 senedir çalışıyorum, 10 yıldır da devlet memuruyum. Eşim de benden 1 yıl önce atandı. Bizim de küçük bir 1+1 imiz vardı, sattık. Şimdi hiçbir şeyimiz yok. Birkaç ay önce yurt dışına taşındık, burada arabamız var. Orada çalışırken biraz daha cesaretli olabilseydik, faizler düşükken daha çok kredi çekip büyük bir ev alabilirdik. İş biraz da cesarette bitiyor yani. 2020 başında ilk aldığımız ev için 2300 gibi bir kredi ödüyorduk, 10 yıllık çekmiştik sanırım. Maaşımda 3500 bandında falandı. Şimdi 2300 ne ki? O zaman az cesaretli olsak, karşı dairemizi alsak şimdi aylık 6000 ödüyor olurduk ve kirası da 25.000 olurdu, elimizde de güzel bir site içerisinde 3+1 200m2 içi yapılı bir daire olurdu. O zaman için şartlar böyleydi işte. Şimdi ise kredi çekmek hem çok zor hem de çok masraflı. Artık zor gibi görünüyor ne yazık ki. Devir akıllı yatırım yapma devri.

Evet çocukken hep kısıtlıydı imkanlarım. Hatta fındık bile sınav zamanı alırdı annem yalnızca. Ben de çalıştım ettim okudum bakıyorum aynı mevkideyiz ama hala aynı değiliz sanki. Hala etrafımdaki aynı mevkide olduğum insanlardan gerideyim

En kötü bi araba alma hedefin olsun aylık birikim hedefi yap 2 çeyrek 1 çeyrek en kötü. Borca girmeden mal olmaz çocuk küçükken bu adımı atman lazım mesela abim polis 1 milyon kredi çekti 35 ödüyor 15 kiracı ödüyor ben kredi çekecektim ev için 12 civarı ödemesi vardı kayınpederim karıştı olmaz etmez diye altınlarım vardı bozdurup ev yaptırdım ona vereceğim parayla sözde. Onu dinlememiş olsaydım 3 senede kredi erimiş olacaktı maaşım neredeyse 70 olmuştu. Herkes anne babadan sahip olmuyor. Hele biz daha da şanssız kesimiz

Aileden geliyor evet. Ve 2015 2020 arası ev araba alan aldı. Benim yaşadığım yerde 300 bine çok güzel evler vardı bundan 4 y il önce mesela. Biraz aile desteği biraz krediyle alan aldı. Bir de şöyle bir şey var. Bir yakınım evlendi. Ailesi eb almıştı zten kız tarafının da durumu iyi beyaz eşyasını Bir akrabası aldı balayı Bir akrabası karşıladı ellerinde 300 bin de taki parası kaldı. Yani herkes aynı şartlarda değil. Ha ben evlendim 1 yıl borç ödedim. Sonra 1 yıl araba parası biriktirdik fln . Yani kıyaslamaya da çok gerek yok onlar öyle diye

burada eve giren para önemli. onu belirtmemişsiniz. birde aileden destekle başlamıyorsa hayat eksiden başlıyor.

17 yıldır çalışıyorum. Ailemden veya eşimin ailesinden 1 kuruş destek alamadık. Evimiz de var çok şükür arabamız da. 2018 den önce alan kazançlı çıktı bana göre. Borç harç yaptık herşeyi. Şuan çok şükür borcumuz kalmadı. Şimdi alabilirmisin dersen alamam tabiki.
Bu ekonomide 100 bin tatile veren varsa her ay evine 100 bin giriyordur. Girmiyorsa da 12 taksitle gidiyordur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…