Bu insanlar nasıl yapıyor tüm bunları

Tek maaş 50 bin bir şeye yetmez ki

Memur ailesiyiz. Tatile gidiyoruz. Ama aralık ocak ayında erken rezervasyonla 9 ay taksitle gidiyoruz. Tatile giden tüm memur arkadaşlarda da tablo benzer. 7-8 ay önceden ucuzken taksitle alacaksınız. Ben aralıkta 24 bin ödedim tatile şu an 50 bin görünüyor fiyatlar. Ev ailemden geldi kira- kredi derdimiz olmadı hiç. Bunun da etkisi olabilir. Kendimiz bir araba alabildik. Şimdi olsa onu da alamazdık ama son 2-3 senedir alım gücü çok düştü.

Bahsettiğiniz kişilerin evine giren toplam para önemli. Sizinle aynı iş yerindedir ama evliyse eşinin maaşı çok daha iyidir mesela. Aileden destek görüyor olabilirler.

Bizde dediğiniz yıllara denk gelen zamanlarda ev aldık, başka yatırımlar yaptık. 2012 de evlenip biraz gözümüzü kararttık. O zaman yapmasaydık şuan çok zor olurdu, hatta olamazdı, işin içine çocuk masrafı girince her şey daha zor oluyor. Tabi aynı dönemlerde evlendiğimiz yakınlarımdan yine ev almayan, riske, borca girmeyen, zorluk yaşamak istemeyenler de herkes yaptı biz yapamadık diye şikayetçi şimdi. Bazen fırsatları değerlendirmek, bazı şeylerden feragat etmek gerekiyor. Sizin durumunuzdan bağımsız, işin bu kısmı var.

Son düzenleme:
Bence sizde sıkıntı var ev alamayabilirsiniz ama bir araba orta ayar alınabilirdi bence. Tatile de gayette gidilir erken rezervasyon ve yurt dışı için bilet kampanyalarını takip ederek. Bende memurum evimiz var yarı peşinat aileden gerisi kredi ile alındı , araba yok ama biz eve ve seyahate çok harcıyoruz birikim yapan değil gününü kaliteli yaşamaya çalışan bir aileyiz. Çocuğumuzun da etüdü kursları diğer masraflarından kısmıyoruz o kalemler yüksek meblağları buluyor. Biz son yıllarda senede 2 yurt dışı 1 yurt içi tatil yapıyoruz ve tatil masrafları benim maaştan karşılanıyor ve senelik ortalama 250000 kadar tatile harcıyoruz. Yani sizde isterseniz gidebilirsiniz tatile bence. Bu arada eve giren toplam 100 bin civarı+ eşimin önceki evliliğinden bir çocuğu var yani onunda masrafları oluyor iki çocuklu aile gibi düşünün giderlerimizi.

2012 de ilk evi aldigimizda 70.000 civari kredi cekmistik 6 yil 1500 tl odedik. Ev fiyati 150000 bile degildi sifir ara kat daire istanbulda itin oldugu yerde degildi.
Ikinci evi aldigimizda odedigimiz aylik kredi rakami 5000 bile degildi.
Arac kullanmayi ogrendigim otomatik arabayi 20 kusur bin liraya almistik. Bir yil sonra ev kredisi oderken arabayi sifirlamistik. 55 60 bin civariydi
Bir seyleri alabilmek yapabilmek 2020 oncesi cok cok daha kolaydi. Yapilabiliyordu.

Fırsatları değerlendir. Ben gitsem de gitmesem de tatile gidecek gibi hep araştırırım. Çoğu yere su fiyatına gidip gezdim. Her ay düzenli gram altın almaya çalışırım. Kimseden geri değilsiniz, herkes sizinle aynı hayata doğmuyor.Sahip olduğu şeyler için nelerden feragat ettiğini bilemezsiniz.Kimse ile kendinizi kıyas etmeyin.Araştırmacı olun. Yatırımı elden bırakmayın. Sene de 1 kere kendinize bir tatil hediyeniz olsun madem çalışıyorsunuz, yaşayın hayatınızı.

Maaşım 50 k yks sürecinde kızım var ve dershane ödemesi aylık 20 ye yakın.
Şimdi size soruyorum eşimin maaşı olmasa ben de gezip, harcayabilip, ev sahibi, araba sahibi olabilir miydim ?
Tabiki hayır. Evi aldıgımda 2023 senesiydi ve bana göre ucuz da degildi. aylık kredi ödemem 20 civarı hayat sigortası ile beraber:
Ben İstanbul'da yaşıyorum Antalya, muğla, denizli vs derken 3-4 defa gittim daha da gitmiyorum çünkü bu maddi imkanlarla otel ya da apart tatil benim için imkansız.
Ne yapıyorum ?
Günü birlik geziyorum mecburen.
Ödemelerimiz fazla maaşımız ucu ucuna yetiyor.
Birikimim de var ama tatil için kullananam çünkü bazı yatırımlar için ekleme yapmak için kullanmam gerekiyor.
Tatili çok seviyorum ama bir maaşlarımıza bakıyorum bir de tatil fiyatlarına yok imkansız.

Son düzenleme:
Her ailenin kendi maddi dinamiği vardır. Meslekleri,yaşları,aileleri aynı durumda olmayan kişilerin maaşlarını ve yapabildiği şeyleri kıyaslamak size bir şey kazandırmaz ki. Hepsi farklı. Misal ben 10 yıl önce sizin yaşınızdaydım çocuk doğurdum diye işten ayrılmıştım,ayrılırkenki maaşım 4 asgari ücretti. Ama bu bana özel,herkes benim gibi olacak diye bir kural yok.

Bugünde 50bin maaş az, bir de okul çağında çocuğunuz varsa daha da az. 2 aylık maaşı bir haftalık tatile vermemeniz gerekiyor zaten,ya da keyfi şekilde kafede oturmamanız gerekiyor. Hak etmediğiniz için değil,zorunluluktan. Yoksa normal şartlarda her insanın tatil yapma hakkı var,kafede barda oturma hakkı var,istediği kıyafeti alma hakkı var ama . Ama işte,ekonomi maalesef buna izin vermiyor. Önceliğiniz her zaman çocuğunuz oluyor mecburen

Ev fiyatları patlamadan önce gene 2 maaşlı çalışan biraz da peşinat var ise daha rahat ev sahibi oluyordu. Şimdi hem ev fiyatları fahiş hem konut kredisi faiz oranları yüksek. Allah herkesin yardımcısı olsun

Ekonomi ve alim gucu cok hizli degisiyor.
Ben arabami 2021de 90.000 tlye aldim. Simdi ayni araba, daha da yaşlanmasina ragmen yaklasik 500 bin tl ediyor.
O zaman aldigim yasta arabayi su an almak istesem 600-700 bin tlye cikiyor.

Sadece dort yilda benim arabam %450 değerlenmis ama maaslarin alim gucu ayni oranda degerlenmedi. Dolayisiyla dort yıl once rahatca aldigim arabayi bugun alamam.

Cevrenizdekiler 30-40 yas grubu ise son birkac sene icinde dogru yatirimlar yaparak ve firsatlari degerlendirerek mal mulk edinmistir. Dugun altinini bozdurmustur, elden borc almistir, eski arabayi satip pesinat yapmistir vs.

Su devirde baska bir gelir/toplu para olmadan, duz memur maasiyla ev araba almak mumkun degil maalesef.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…