- 17 Mayıs 2010
- 4.224
- 13.452
- 408
- Konu Sahibi Deryakuzusu88
-
Japon bir arkadaşım türkiyedeki ırkçılıpa dayanamayıp taşındı. Kız çocuğuyla parka gitmeye bile çekinir hale gelmiş en sonunda, herkes dönüp bize bakıyor diyordu ki en az 2 yıldır aynı muhitte yaşıyordu, kocası da türk zaten.
Ama şu da var. Ben Türkiye den ayrılmadan, 2-3 yıl önce falan, artık ailecek kamusal alanlara gidemez hale gelmiştik, her yerde suriyeli dilenci, çoluk çocuk... ne vicdanınız onları öyle görmeye el veriyor, ne de elden bir şey geliyor. 10 dakika oturalım diyorsun, dakika başı başka biri çocuğunu almış senden birşeyler istiyor.
Bu şekilde olmamalıydı
Özellikle büyük şehirlerdeki “mülteci krizi” tüm dünyanın tartıştığı bir konu. Yani emin olun sadece bizim gündemimizde değil.
Ama bu konuyu çocuk parklarındaki suriyeli çocukların, türk çocuklarına kaba davrandığı olay üzerinden tartışmaya başlarsak alenen ırkçılık yapmış oluruz. “Irkçılık” da evrensel bir sorun. Maalesef bu da bize özgü değil. Ama ben ırkçılığı toplumumuza yakıştıramıyorum. Daha iyisini yapabiliriz bende. Beğenseniz de beğenmeseniz de, “çok pisler”, “devamlı doğuruyorlar”, “hepsi dilenci” gibi genellemeler yapsanız da unutmayın ki devlet bu insanlara haklar tanıdı. Ha gayret bizden biri oldular. Sağlık, eğitim, çalışma; tüm haklardan faydalanıyorlar. Kabullenmek lazım.
almanyada yasayan türkler , almanlara uyuyorlar .
biz suriyeliler yüzünden kısıtlanıyoruz
Türk halkı ile suriye halkını bir mi tutuyorsunuz , pes doğrusu.
almanyadaki türkler, almanlığı bitirmeye mi çalışıyorlar?
ayrıca biz almanya kadar güçlü bir ülke değiliz , almanlar disiplinli katı toplumdur.
türkler onlara uyum sağlıyorlar, işine gelmeyen de geri gelıyor zaten
biz kendi ülkemizde suriyelilere uyum sağlıyoruz farkında mısınız?
benim yasam alanlarım kısıtlandı hep,mecbur muyum
ben tüp bebek için kredi çekip 15 bin tl öderken,
elin suriyelisine bu hak bedava veriliyor.
parası olmadığı için tüp bebek yapamayan binlerce türk ailesi var, insanlar parası yok diye evlat sahibi olamıyor
bu hak onlara neden yok.
ben cocugumu dersaneye yolluyorum iyi bir üniversite kazansın diye ,
elin suriyelisi elinde vatandaslık kartı ile istediği üniversiyete giriyor
benim cocuguma onca para dökülüyor, çocuklar stresten hasta oluyor gelecek kaygıları olusuyor
suriyeli itü ye , odtü ye bedavadan yerleşiyor.
yurt dısında yasayan türklerin böyle bir hakkı yok hanımefendi.
ben kolay mı kazanıyorum acaba bu parayı? eşek gibi çalışıyorum günde 10 saat.
madem bu imkan var önce kendi halkına sunarsın .
hala anlamıyorsunuz .
Adresmi vereyim size sacmaliyosunuz gayet ve hala suriyelilerin olmadigi nadirnsemtlerden birinde oturuyorum ve 10 gun balkon anahtari kapinin ustunde kalmis donup bakan yok ama bahsettigim semtte iki gun aleni sekilde kalsin bakalim o anahtar neler oluyo uzayda yasamiyorum merak etmeyinOyle bir yer olmadigi icin olabilir mi
Almanlar icin Turklerin bir cogunun torbaci oldugu,bilmem kac yilinda Alman gazete mansetlerinde Dunyanin en kucuk torbacisinin bir Turk cocugu oldugu,bizlerde iyi ornek teskil etmedik Avrupada....Simdilerde az da olsa gelismis bir toplum olma yolunda umudumuz vardi,O ya da bu ulke ne derece fark eder bilmem ama bu konuda gelişmeyi durdurmamak ve gerilemeye sebep olmamak adina acil bir egitim,bilincli bir yol ve çozum getirilmeli...Ben bu isin vicdani boyutunda tamam diyebilenlerdenim her ne kadar sorulma hakki verilmemis olsa da ama endise verici olan ulkemize gelen insanlarin bilincli egitimli olmamasi ve bunun icin devletin kılıni kipirdatmamasi...Korkunuz bu insanlarin doktor, avukat veya milletvekili olmasi mi? Turkiye disinda ne Mehmet Oz'ler, ne Daron Acemoglu'lar var. Turkiye bu insanlari beyin gocuyle kaybetmisken ve asil sorun bu iken, sizin endise ettiginiz nokta kaygi verici.
Ayrica, Almanya'ya yasayan Turkleri nasil degerlendiriyorsunuz mesela? Yaklasik 3 milyona yakin Turk oldugu soyleniyor. Bu insanlarin cogunlugu sizin korktugunuz gibi doktor, avukat veya milletvekili de degil ustelik. Bu insanlar yuzunden Almanya'nin gelismesi sekteye mi ugradi mesela? Ayrica, ya Almanya'daki Turk milletvekilleri? Ulkeleri elden mi gitti bu farkli etnik kimlikteki milletvekilleri yuzunden?
Sort etek giyememenizin nedeni de bu Suriyeliler, degil mi? Bu ulkede giydigi kiyafetin tahrik ettigi iddiasiyla kadina siddet gostermekte tereddut etmeyenler de bu Suriyeliler, degil mi? Bu ulkede cocuk istirmarcilarinin da hepsi Suriyeli, degil mi? Bu ulkede ithal edilen samanin, oldurulen tarimin sebebi de hep bu Suriyeliler,degil mi? Ozellestirmelerinin nedeni de hep Suriyeliler zaten.
Neyse ki ulkede yasanan tum olumsuzluklari yukleyecegimiz birileri var. Ya olmasaydi?
Konu ne ara 15 temuza geldi hey allahım
Almanya en az A1 sınavını geçme şartıyla vize verir. Gittikten sonra da B1 kursuna yazılır,gidenler. Öyle bayramdan bayrama ziyaret edip,geri dönmüyor hiçbir Türk. Eskiden iş gücüne ihtiyaç duyuluyordu. Şu an öyle bir durum yok. Ya eş üzerinden ya da master,dil okulu vs. amacıyla gidilebilir ve bir sürü prosedürle vize verilir.(hesapta para , masrafları karşılacayak kefil, dil okulu kaydı...)Oraya eğitim amacıyla gitmek için de en az B1 sertifika şartı koydular. Verdiğiniz örneğin bu durumla alakası yok.Korkunuz bu insanlarin doktor, avukat veya milletvekili olmasi mi? Turkiye disinda ne Mehmet Oz'ler, ne Daron Acemoglu'lar var. Turkiye bu insanlari beyin gocuyle kaybetmisken ve asil sorun bu iken, sizin endise ettiginiz nokta kaygi verici.
Ayrica, Almanya'ya yasayan Turkleri nasil degerlendiriyorsunuz mesela? Yaklasik 3 milyona yakin Turk oldugu soyleniyor. Bu insanlarin cogunlugu sizin korktugunuz gibi doktor, avukat veya milletvekili de degil ustelik. Bu insanlar yuzunden Almanya'nin gelismesi sekteye mi ugradi mesela? Ayrica, ya Almanya'daki Turk milletvekilleri? Ulkeleri elden mi gitti bu farkli etnik kimlikteki milletvekilleri yuzunden?
Sort etek giyememenizin nedeni de bu Suriyeliler, degil mi? Bu ulkede giydigi kiyafetin tahrik ettigi iddiasiyla kadina siddet gostermekte tereddut etmeyenler de bu Suriyeliler, degil mi? Bu ulkede cocuk istirmarcilarinin da hepsi Suriyeli, degil mi? Bu ulkede ithal edilen samanin, oldurulen tarimin sebebi de hep bu Suriyeliler,degil mi? Ozellestirmelerinin nedeni de hep Suriyeliler zaten.
Neyse ki ulkede yasanan tum olumsuzluklari yukleyecegimiz birileri var. Ya olmasaydi?
Daha gelir gelmez ona ekmek veren patronunu öldürüp parasını çalan kimdi adanada küçücük çocuğu öldüren kimdiBunun ırkla milliyetle ülkeyle alakası ne ?
Daha geçen 3 yaşındaki bebeğe tecavüz eden de senin insanın değil miydi ?
Konu ne ara 15 temuza geldi hey allahım
doğrudur. ama bu bi olay. emin ol bu dediklerim gerçek. okullara bak bi neler oluyor. sınıfında suriyeli çocuk olan anneler anlar beni. ha her çocuk da aynı değil. ama geneli böyle. siz de başa gelince beni anlayacaksınız. hatırlarsınız o zaman. evet onlar daha çocuk. ama ailelerini örnek alan eğitim almayan sokakta kalan çocuklarHadi Suriyeli çocuklar arka mahalleden onu anladım da bizim ülkedeki 20 milyon çocuk topluca köşkün küçük beyefendisi mi? Suriyeli çocuk düşmanlığınıza gerekçe oluşturacaksınız diye niye Türk çocuklarını muhallebi çocuğu yapıyorsunuz şimdi?
Ülkenin mülteci politikasını ya da Araplaşma eğilimini desteklediğimden ya da iktidara bayıldığımdan filan değil ama iktidara kızıp el kadar çocukları düşman belleyince de olmuyor. Aslında komik oluyor derdim burada ama sorun şu ki düşman belleyip kinimizi sıçrattığımız çocukları gerçekten düşmanımıza dönüştürme kabiliyetine sahibiz ve bu komik değil aksine tehlikeli bir durum.
Daha geçen gün metroda bulunduğum vagona 4-5 kişilik bir oğlan grubu doluştu. Çocuklar Suriyeli ayakkabı boyacılığı yapıyorlar. Vagonda da ben varım, benim yaşlarımda başka bir genç var, bir de orta yaşlı bir kadın var. Çocuklar herhangi bir kalabalık oğlan grubunun yapacağından daha fazla gürültü yapmıyorlar, benim yanıma oturan çok zor duyulur bir sesle içine içine şarkı söylüyor, bir kaçı birbirlerine sataşıp eğleniyorlar filan.
Vagonda oturuyor dediğim orta yaşlı kadın resmen yakınına oturan çocuğu kışkırttı. Bir 'ses çıkarma' diye kızıyor, bir 'nerelisin sen onu söyle bana' diyor ve üzücü bir şey aslında bu, çocuk söylemek istemedi nereli olduğu. 'Sen nerelisin?' diye soruyor, kadın 'Ben söylemem sen söyleyeceksin' diyor, çocuk 'sen söylemezsen ben niye söyleyeyim' diyor falan filan kadın inene kadar böyle saçma sapan bir tartışma sürdü, en son inerken parmağını sallayıp 'polis çağırıp toplatmak lazım bunları' diye bağırıyordu manyak
Kadın indi, nasıl huzurlu bir ortam oluştu vagonda. Ben yanımda oturan çocuğa 'Sesin ne güzelmiş' diye laf attım. Kızardı teşekkür etti, başka bir arkadaşı hiç bakmıyormuş gibi kafası havalarda kıyın kıyın yanıma gelip şarkı söylemeye başladıİnene kadar öyle havadan sudan sohbet ettik, okullarını anlattılar. Diğer çocuklar arkamda oturan gençle yol bitene kadar telefondan video izledi. O kadın inince, görseniz Suriyeli çocuk çetesi yolcularla kavga ediyor diyebileceğiniz gerilim dağıldı ortam şirinler köyüne döndü resmen. Anlatmaya çalıştım ne kadar becerebildim bilmiyorum ama keşke görme şansınız olsaydı gerçekten sihir gibiydi.
Tecrübe ile sabittir diyorsundur daha ayet hadis falan paylaşılacak kıvama da gelecek
sonra biri diğerini ırkçı olmakla suçlayacak diğeri sen nasıl Türksün diyecek daha çok yolumuz var
Daha gelir gelmez ona ekmek veren patronunu öldürüp parasını çalan kimdi adanada küçücük çocuğu öldüren kimdi
Hanımefendi oydu buydu şuyduyla olmaz diyorum bu iş .Daha gelir gelmez ona ekmek veren patronunu öldürüp parasını çalan kimdi adanada küçücük çocuğu öldüren kimdi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?